login |

Pilot: Welcome To Utmark

2021. 05. 01. 15:18 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Minden egy birka brutális halálával kezdődött Utmarkban. Az Isten hozott senkiföldjén egy norvég dramedy az HBO Nordic-tól, és úgy tűnik, ők is igyekeznek jó minőséget szállítani, egyelőre nem mennyiségileg dominál a kontent ott sem.

A történet tényleg egy lemészárolt birkával indul, amit a gazdája talál meg, aki számon is kéri a felelős kutya gazdáját, aki csak kineveti, mert ő igazi őslakos, nem gyenge norvég, neki Alfa+ folyik az ereiben. Innen kerül kibontásra Utmark közössége.

Érdekes, mert például az első részben nincs amolyan igazi nagy történet, ami egy sorban leírja az egészet, csak zajlik az élet amibe egy katalizátor eseménynél szálltunk be. Megnéztem, a hivatalos leírás amit lefordítottunk is főleg csak a karaktereket sorolja inkább, én is csak azt tudnám sztoriként: a korrupt seriff, az iszákos juhász, a természetszerető favágó (szeszcsempész:), az istent gyűlölő pap és a gyászoló strici. A norvég western hangulat mondjuk áll, már csak a fényképezés miatt is.

Hogy ne hagyjalak titeket teljesen a sötétben, az első rész címe Szemet szemért, így már ennek kiírásakor egyértelmű volt, hogy egy bosszúval kezd eszkalálódni a helyzet, de efelé teljesen lassan építkezik az Isten hozott senkiföldjén. A halott birka egyben szimbólum is amúgy, majdnem John Wick-szerűen, hiszen a tettes kutya gazdája elveszi a birkapásztor feleségét is.

Ami nagyon tetszett, hogy egyáltalán nem sötét titkokról van itt szó, hanem szépen lassan megismerjük a teljesen hétköznapi közösséget, ahol az átlagemberek mellett nyilván vannak bűnözéssel foglalkozók, a törvény sem tökéletes, de a “korrupt” inkább azt jelenti, hogy teszetosza a rend őre, aki képtelen bármit megoldani igazából, csak elvan a langyos vízben (legalábbis kezdetben ilyennek tűnik). De ennek nyilván következménye van jéghideg északon, ahol mindenki kicsit konok.

Amit tényleg rá lehet sütni az érdekesen lassú építkezés mellett, amiben nyugodtan bomlik ki a konfliktus, hogy ennyire norvég sorozatot ritkán látni, kb. mindent bemutat a múltkori podcastomban említettekből. Minden karakter teljesen északinak tűnik, jobban mint a Twin-ben vagy Occupied-ban, de nem csak komoran néznek, hanem rohadt viccesek is néha, de ez többnyire teljesen sötét tónusú humort jelent. Nem amerikai sötétet, Coen testvéreset, hanem olyasmit amire ez az észak európai kultúra képesebb. Olyan… szikárat, talán ez a jó jelző rá, de ha valakinek klappol, az jó párszor fog vigyorogni, mint ahogy én is tettem.

Mindezek mellett tényleg olyan ridegek (vagy távolságtartók) is egymás felé. Ami azért érdekes, mert ugye magánéleti szál is átszövi a szemet-szemért történetet. Sőt, egy új lakó is érkezik a közösségbe, akinek nehéz a beilleszkedés, rajta keresztül is látjuk mennyire magának való a többség, de közben teljesen furcsa megfigyelni, ahogy a csapásokat fogadják az emberek, szinte sztoikusan. Mondom, nagyon északi egyveleg, ami nem egy “sötét gyilkosság sötét titkok” recepttel készült.

Eléggé bejött a kezdés, és akkor még csak a fényképezést említettem eddig a megvalósítás kapcsán. Például nekem nagyon tetszik az északon készülő sorozatokban, hogy rengeteg mindent forgatnak kinti helyszíneken. Oké, többnyire kicsi településeik vannak, talán nincs is sok épített stúdiójuk (feltételezés részemről:), de folyamatosan kinn vannak (valóban) a semmi közepén, a gyönyörű tájakon, és ha már a sorozat magyar címe is erre utal, akkor jó, hogy lehet érezni ezt rendesen.

Na szórok rá egy 7/10-et, mert részemről pont az elhagyós feleség szál idegesített kicsit, és sok minden épül arra, de mégis jó volt nézni a kezdő részeket. Na, most hozom a piát és mehet a Frankenstein.

12 hozzászólás Ne habozz!

magiteo - 2021. 04. 22. 13:05

Ez nekem nagyon bejött! Végig az volt az érzésem, mintha a Fargót és a Miért éppen Alaszkát gyúrták volna egybe ebben a sorozatban. Utóbbi a kisváros összes különc figurája és a hamisíthatatlan északi hangulat miatt jutott eszembe. A Fargo pedig azért, mert annyira groteszk, egyszerre szerethető, mégis taszító közegben játszódik, és a sztorivezetés is pont olyan fordulatos, élvezetes, mint a nagy elődjénél. 9/10

Nessa - 2021. 04. 23. 14:46

Odavagyok ezért a sorozatért, ami azért nagy szó, mert az első rész után nem úgy nézett ki, hogy folytatom. Az biztos, hogy nem való mindenkinek, gyakran idegesítő és vontatott, de fordulatos volt és remekül összeállt a végére.

SPOILEREK

A befejezés kicsit amerikás volt az éneklő gyerekekkel, szem nem maradt szárazon, az enyém se – pedig nem gondolom, hogy könnyen rinyáló típus volnék. A sebhelyes arcúaknak külön örültem, az exorcista rész kimaradhatott volna. Jaaaaj, az öregasszony, Biltzi anyja mekkora arc :))
A Fargot kaszáltam az első rész után, lehet annak is adnom kéne még egy esélyt?!

monti - 2021. 04. 27. 13:31

Lehidaltam, annyira zseniális sorozat.
Első résznél első 15 percnél már borzongtam ami nálam azt jelenti érzem hogy befog jönni, persze fent emlitett fargo meg alaszka is kedvencem :-D
Szoval kertészkedés elmarad, marad a dara

Greg - 2021. 05. 01. 17:10

Alapból északi fan vagyok, és ezt az elejétől a végéig imádtam. A fényképezés kiváló. A karakterek jók. (A színészeket más sorozatokban is szerettem.) A sztori minden síkja jó. Én nem éreztem üresjáratokat sehol. Nagyon ritka az olyan sorozat, ahol Bilzi bölcs “tanításai” a természet működéséről, tökéletesen elférnek a finn szeszcsempészek, karikatúrának is beillő bénázásaival. (Akikről egyébként az Argóból Balogh Tibi és a bandája jutott azonnal eszembe)
Kevés olyan sorozathoz volt szerencsém, ahol ennyiszer meg tudnak lepni egy-egy karakter kibontásával. Itt az évad második felére csak kapkodtam a fejem. Nagyon izgultam, hogy hogyan varrják el a szálakat az évad végére.

SPOILER:
És szerintem pont azzal a felszínen idilli, de a mélyben feszültséggel megágyazott zárással, ahogyan egy évadot illik “befejezni”.

sorozat/gyilkos - 2021. 05. 01. 18:42

Frankó lett a kritika, behúzol vele egy próbára.

H1N1 - 2021. 05. 02. 02:23

Hát nem mondom, hogy hagyományos sorozat, de jónak ígérkezik.
A boltos az szuper creepy volt :)

Ytsz - 2021. 05. 02. 10:45

Na, ezért jó ez az oldal, ez pld. nekem egy tökéletes ajánló volt.

mmonitor - 2021. 05. 03. 08:17

Köszi a tippet, nélkületek nem találtam volna rá. Ez kurva jó volt már le is daráltam.

irgum76 - 2021. 05. 04. 06:02

két rész alapján nem jött be

minden szereplő idegesít
a fő g..i beképzelt, ki ha nem én mocsok rühellem az ilyen embereket
a szerencsétlen, baf@asz alkesz apu szánni való
anyu egy riherongy k..va
egyedül a kis csaj normális azt meg sajnálom, hogy ilyen szituációba keverték

ja a rottweilereket is utálom azt sem sajnáltam

lehet később érdekesebb lesz de én azt már nem tudom meg
két rész alapján szenvedés po.nó az egész

humort én nem nagyon találtam benne
két beszólás volt össz-vissz

nem tetszett

Gery89 - 2021. 05. 07. 02:34

Ledaráltam, nekem nagyon tetszett :)

hamupipacs - 2021. 05. 08. 14:56

Amikor bejött, ledaráltam. Mert skandináv, mert a színészek korábbi munkáit nagyon szerettem, mert a zsánert szeretem.
Nem csalódtam, bejött. Örülök, hogy másoknak is tetszett, és nem vagyok egyedül a kattant, kicsit fura figurák és kisvárosi életképek kedvelésével.

ozonozone - 2021. 09. 07. 13:09

Zseniális volt, remekül megalapoztak az S02-nek, remélem lesz!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz