login |

Emlékeztető: A szolgálólány meséje 4. évad

2021. 05. 02. 21:00 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: ajánló, kampány,

Ma. 23:05. HBO3. The Handmaid’s Tale – 4×01 (kritika lesz, ha kapunk valakitől + magyar feliratos előzetes) – az HBO GO-s világpremier másnapján jött a tévébe is az új szezon (bár csak az első rész), szóval péntek az elsősugárzás napja, ez az egyik ismétlés, csak elfeledkeztem róla…

Na, milyen volt a kezdés?

Ahogy írtam másfél éve ősszel a kibeszélőben, “a jól sikerült 2. évados zárás utáni 3×01-et nagyon nehezen tudtam nézni, és sokadik próbálkozásra is csak a 40-45. percig jutottam el”, és azóta nem nagyon foglalkoztam a sorozattal, bár nem azért, mert kaszáltam volna. Szóval, ha nem kapunk vendégírást, akkor lehet, hogy megnézem a 4. évados kezdést és írok róla, hogy legyen kibeszélő (és egyébként is érdekes lehet látni, hogy egy évad kihagyás után vissza lehet-e zökkenni bele), bár az az igazság, hogy arra sem nagyon emlékszem, hogy a 3. szezon kapcsán mi volt az általános vélemény.

9 hozzászólás Ne habozz!

Koka - 2021. 05. 03. 05:43

Sziasztok. Nagyon vártam az évadot. Ez már szinkronos?

winnie - 2021. 05. 03. 06:52

Az HBO az amerikai világpremierjeit sosem hozza szinkronnal. Anno 2 héttel a premier után jött a magyar hangos verzió, de talán most is kitotózható a programból, hogy mikor érkezik. Ha van a 2 héttel későbbi sugárzási rendben ismét 1. és 2. rész, akkor már most lesz szinkron. Ha nincs, akkor később.

Fegyula - 2021. 05. 03. 10:16

GO-n megnéztem az első három részt…mely a végleges kaszát is jelentette.
A harmadik rész (annak is főleg a vége), amit ha jól láttam, Elisabeth Moss rendezett, már csúfot űzött a sorozat szellemiségéből.
Kár érte.

Pityu - 2021. 05. 03. 11:09

a 4×03 feléig jutottam, megítélésem szerint nem rosszabb a 3. évadnál, de az első évad vége óta nagyjából ugyanaz a bajom a sorozattal, nem tudok igazán aggódni a szereplőkért, a rendszer logikáját nem követik az írók (mert akkor hamar elfogynának a lányok), az írás energiája arra megy el, hogy egérutat találjanak a hősöknek.

dexike3 - 2021. 05. 03. 16:12

azért az durva volt, hogy becastingolták Mckenna Grace-t Mrs. Keyesnek. így jobban ütött is a történetszála, mivel 13 évesen játszotta el a parancsnok “feleségét”… szörnyű (de nem az alakítása).

Aurora - 2021. 05. 03. 21:23

Hát az első három rész elég lapos volt. Tudom, szeretik szenvedéspornónak nevezni a sorozatot, de ez már tényleg az! Meddig lehet még June szúrós/bamba/ideges/összetört/lelkes/határozott tekintetéből megélni?
Fred és Serena vonala fájdalmas… Luke-nak semmi dolga, csak keseregni, meg sírdogálni.
Azon miért lepődnek meg, hogy a kimenekített gyerekekből van olyan, aki visszavágyik? Hány év is telt el agymosással? Amikor a legbefolyásolhatóbb korban vannak?
Csak nekem tűnt úgy, hogy Moira rendesen meghízott?
Igazából Nick és Commander Lawrence jelenetei jók, az öreg minden képsort elvisz a hátán.
Nézem tovább, de már inkább háttérzajnak megy, amíg teszek-veszek itthon.

troublemaker. - 2021. 05. 04. 14:03

Mintha nem is ugyanaz a sorozat lenne. Elismerem a harmadik évad se volt olyan minőségű, mint az első kettő, de ez a három új rész…
Semmilyen történetnek mégcsak a csírája se látszik. Az első évadokban a különböző mellkészereplőkhöz is lehetett kötődni, rendes háttértörténettel rendelkeztek, most meg June-nak sincsen.
Ezen felül Aunt Lydia at állítja, hogy ahogy elkapják June-t megy a falra, és hogy csak akkor lesz nyugalom az országban ha ez sikerül.. erre elkapják és bezárják a börtönbe, kicsit kínozzák, majd mehet vissza a társadalomba. És ezt már hányadszor adják elő, tényleg lassan egy Marvel szuperhőst faragnak belőle.
Semmilyen érzelmet nem váltott ki belőlem ez a három rész, kivéve a dühöt, amit az irók felé éreztem. :D
Nem igazán látom, hova futna ki ez az évad. Remélem a következő részek nem különböző lassított felvételekből fognak állni June szenvedő arcáról, mert akkor nálam is kasza lesz, hiába tartottam egy ideig zseniálisnak.

BLali - 2021. 05. 07. 10:04

Kezd a valóságra hajazni szerintem a sorozat.
Az erőforrások (szülőgépek) megtartása egyszerű matematikai logika alapján a hatalom/politika valószerűségét mutatja be.
Igazából szerintem akkor rugaszkodna el az élet-valószínűségtől a film, ha kivégezték volna a szolgálólányokat és June-t.
A vallási ideológia csak eszköz az irányításhoz, a szubjektum bármikor lecserélhető vagy feláldozható, alakítható a hatalom-cél érdekében.
Igen, már nem az egyszerű pro-kontra “idealizált” gondolatmenet ami jellemzi a sorozatot, amivel könnyen azonosulnak a nézők, hanem a világ működésének valósága.
Politikai-gazdasági-geopolitikai-szociálpolitikai szintű logikai következetességgel, ami valljuk be, távol áll a nézők döntő többségétől, akik szubjektívumokban gondolkodnak és az érzelmeiket befolyásoló egyszerű jó-rossz interakciókat értik meg, akarják látni.
Végre kezd nem egyértelművé válni a karakterek cselekménysora a bizonytalanságot, szubjektívum alapján kiszámíthatatlan, azonban rendszer-működési logikába jól illeszkedő háttérirányítással operáló összefüggések alapján.
Valóságosan működhető hatalom-cél alapú rendszerműködést mutat be a tehetetlenül sodródó karakterek jelentéktelenné, irányításképtelenné alakításával.
Valóban, nehezebb azonosulni a karakterekkel, izgulni a karakterekért, ha nincsenek semmilyen piedesztálra emelve, vagy sajnálatra méltón elnyomva, hanem az életvalóságot követően a rendszerben csupán a többivel pont ugyanannyi értéket képviselő bizonytalan moralitású és akaratú szürke pontocskákként vannak megjelenítve a rendszer működésében. Újrafelhasználhatóan vagy mennyiségi elv alapján keveset kidobva többletet szerző gazdasági-politikai logika alapján.

Blali - 2021. 05. 07. 10:08

De, biztos vagyok benne, hogy vissza fog térni a piedesztálra emelt erkölcsiség a sorozatba, hogy a nézőközönség nagyobbik része is élvezze… hiszen a nézettség, pénz, hatalom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz