login |

Shadow & Bone: vége az 1. évadnak

2021. 05. 02. 21:30 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: kritika,

De még hogy? Bár lehet ebben nem fogunk egyetérteni, de az Árnyék és csontban az elején levő lendületből a fináléban már semmi nem volt. Kibírható a vége, de közel sem olyan erős befejezés, ami után csápolva várható a folytatás, ami elvileg borítékolható.

Ez a sorozat tökéletes példa a Netflix minőségre számomra. Ezt jól és rosszul is értve. Hiába több tévécsatorna valójában a Netflix és eklektikus a felhozatal, számomra (és jó pár kommentben is hasonlókat szoktam látni) mégis főleg, ami erről a sorozatról elmondható, az jellemző rájuk általánosabban is: tipikusan pár nap alatt ledarálandó, a közepesnél sokszor szórakoztatóbb, de mindenféle nagyságra törekvés nélküli darab a Shadow & Bone is. Egy remek popcorn darab. Rendben, ifjúsági regényből készült, szóval akkora mélység nyilván nem is várható. Elnézést, rajongók!

Ennek megfelelően végig lekötött. Ahogy az első két rész után írtam, érdekes a két könyv (bár ha jól értem az egyikből csak a karakterek) összekeverése, hiszen így egyrészt mindig be lehet dobni valami izgalmat, ha valamelyik történetben “leülős” rész lenne. Másrészt amikor összeérnek a szálak, akkor van némi szikrázás. Konkrétan a sorozat legnagyobb poénja, amikor a lovaskocsi váratlan vendéget kap.

Érdekes amúgy, de nekem mostanra a YA-könyvekben és adaptációikban az szokott a legérdekesebb lenni, ahogy a világot bontják ki. Honnan és mit merített az író? Miképp kötötte össze a dolgait? Mi a berendezkedés? Milyen “csoda” dolgokat talált ki. Ennek megfelelően nagyjából az 5. részig élveztem a legjobban a sorozatot, utána kicsit leült, mert a felállított bábuk nagyjából egy irányba tudtak csak mozogni. A fináléban meg annyira sorozatosan oldották fel a konfliktusok egy részét (álltak egy helyben is beszélgettek többnyire), hogy valamennyire letörtek.

A konkrét kiválasztottas felépítés, főleg hogy mennyire az orrunkba van tolva általában (még a midpoint is tökéletesen kitalálható az első fordulat után), kicsit unalmas ezekben a művekben általában. Itt jön be ismét az, hogy ellenben a 2. főszál, hiába adott még egy valag karaktert nekünk, a rablós, néhol heist hangulattal teljesen jó keveréket hozott ki végig.

Próbáltam ilyen spoilermentes kibeszélőt írni a 8 részt látva, talán teljesebb a kép, és igazából nem is akarnék részletekbe menni, mert semmi sem volt olyan, ami kicsit is átértékelte volna a látottakat, vagy valami fontosabbat mond. Tényleg csak a történet meglepetései viszik előre a Shadow & Bone-t, de azokkal bőven el lehet lenni.

Az egyedüli ami iszonyat furcsa volt, hogy amolyan Watchmenesen volt itt még egy főbb szál, amit csak és kizárólag a következő évad miatt vezettek le. Addigra jól jön majd, plusz hozott humort is nekünk. De tényleg, néztem, és “ez hogy illik be a többihez, miképp ér majd össze”? Hát sehogy!

Mondom, aki egy kis lazításra vágyig, annak tudom javasolni, nem rosszabb, mint Katniss kalandjai, vagy a Maze Runner (bár az posztapok, szóval alap!), vagy a Percy Jackson, meg a többi. Azt nem tudom, a folytatásnál ott leszek-e. Amúgy az utolsó előtti részben az is kiderült, hogy miért kisbetű az a csont a magyar címben, pedig előzetesen a könyveket nem ismerve furcsának tűnt.

13 hozzászólás Ne habozz!

Hádész - 2021. 05. 02. 22:39

Én nagyon szeretem a fantasyt, úgyhogy bepróbáltam. Bár tartottam a YA felütés miatt, kellemes csalódás ért. A karakterek, a világ berántott. Külön tetszett, hogy nem a szokásos középkori miliőben játszódik, mint a legtöbb fantasy. Jópár éve agyaltam is ezen, hogy mennyivel érdekesebb lenne egy modernebb környezetben játszódó sztori, erre most megkaptam. Nem volt tökéletes, az utolsó részre kicsit megfáradt, de ott leszek a folytatásnál.

Hádész - 2021. 05. 02. 22:41

Bocsi a dupláért, de mi volt abban a furcsa, hogy a magyar címben kisbetű a csont? :D

Noctix - 2021. 05. 02. 23:00

Meglepően jó volt. YA ellenére nem merültek el erősen a YA műfajra jellemző ál-drámában ugyanis, amint előjött egy, abban a jelenetben nagyjából fel is oldották. Örülök hogy nem húzták el feleslegesen több részre így végig izgalmas tudott maradni.

irgum76 - 2021. 05. 02. 23:37

hát én nem tudom a YA = bugyuta badarság fiatalokkal?
én még egy jót nem láttam ebből a “műfaj”-ból
azt hittem azért a megjelölés mert fiatalokról szól leginkább fiataloknak
de egy mesét is tudok értékelni pedig ott sem én vagyok a célközönség
dalban mondom el mit éreztem:
https://coub.com/view/2rfl5m

winnie - 2021. 05. 03. 00:02

irgum76: pont pár órával tweeteltem hasonlót a magyar filmeket nem nézők magyarfilmes sommás véleményeiről, és a szinkronnal semmit nem nézők jelenlegi szinkronhelyzettel kapcsolatos véleményéről:)

nyilván, ha nagy YA-néző vagy és nem csak 2-3 nem túl jó választás alapján véleményezel, akkor minden további elfogadható az általánosító véleményed, de attól, hogy valami nem csak időseknek, hanem egy fiatalabb korosztálynak szól, az még jelent semmit, nem véletlen, hogy tele a műfaj nyomtatásban remek darabokkal. szerintem én dokumentáltam is, lehet, hogy itt is írtam, hogy számomra magasan ez a legérdekesebb és legizgalmasabb műfaj, és nem csak azért, mert a delfin könyveken nőttem fel, főleg azért, amit human is ír, a világalkotás miatt a scifi, fantasy, disztópia alzsánerek esetében. a young adult elnevezés sem véletlen (lehetne OT is, old teen).

nyilván örök vita lehet, hogy egyes remek könyvekből milyen adaptáció születik (pl. hogy az Orson Scott Card-féle Ender’s Game-ből nem lett nagyszabású filmsorozat, de egy Ready Player One IMDB-n elég jó pontszámot kapott), de csak azok alapján nem érdemes egy zsánert megítélni.

azorixx - 2021. 05. 03. 04:49

Nagyon jo kis dara volt!

irgum76 - 2021. 05. 03. 06:06

Winnie:

akkor ezek szerint csak nem tudom mi pontosan a YA… :)
Ender’s Game kifejezetten tetszett
Ready Player One egynek jó volt a Percy Jackson-ok is jópofák srácokkal elnézegettem

amik alapján én megítéltem:

Éhezők viadala, Maze Runner, Twilight, The 100, vagy a mostani “Sherlockos izé” The Irregulars (bár még az is jobban tetszett a S&B-nál)

.LnB - 2021. 05. 03. 08:33

Semmi bajom nem volt vele. És nekem (is) a lovaskocsis jelenet volt a sorozat csúcspontja, fel is nevettem rajta. :)

Egy aranyos kis valami az egész. Abszolút nem bántam a rá szánt időt.

Igazából nekem a varjak, és Jesper dobta fel az egészet.

Az a vicc, hogy nekem az kimaradt, hogy ezt itthon forgatták. De egész végig olyan furán néztem, hogy végig az volt a fejembe, hogy ez nem Magyarország?! :D
Aztán párom mondta, hogy itt forgatták. Haver meg szombaton mesélte is, hogy bejárta a díszletek egy részét, mert dolgoztak egy másik produkción akkoriban ott.

sleepwalker77 - 2021. 05. 03. 08:54

Elvárások nélkül kezdtem nézni, annyit tudtam róla, hogy fantasy. Aztán az első rész után nem tudtam abbahagyni. :)
Nekem eddig az idei év legjobb fantasy sorozata.
Végig tartotta a minőségét, remélem lesz folytatás.

Wanheda - 2021. 05. 03. 13:21

Nekem nagyon tetszett. Szorakoztató volt, izgalmas, érdekes. Én is várom a folytatást, a gyűjteményemben a helye, szóval tényleg teszett.

schray - 2021. 05. 04. 07:06

Jó kis évad volt, abszolut megérte. A vége valóban nem volt olyan parádés, de azért nem is volt lapos, inkább csak nagyrészt kiszámítható. Viszont a világépítés fantasztikus, a kosztümök, díszletek nagyszerűek, a karakterek többsége abszolút érdekes, még a ‘gonosznak’ is volt egy-két sajátos vonása a kliséhalmazon túl. A főszereplő lány és barátja talán a leggyengébbek, de a varjak meg tökéletesek, simán néznék sorozatot bármelyikükről.

Üdítő élmény volt kardozós angolszász fantasy helyett ez az ipari forradalomhoz hasonló, északibb és keletibb világba helyezett sorozat. Kedvet kaptam a folytatáshoz és a könyvekhez is.

Hellhound - 2021. 05. 09. 00:07

A két főszereplő rettentően idegesítő, naív és önző volt. Csak ronhagáltak egymás után, miközben emberek haltak meg miattuk. A történetmesélés gyenge és kissé gyermeteg számomra, a Grishák pedig nem tűnnek túl hasznosnak a gyakorlatban, hiába hypeolták őket. Egynek elment, a mellékszereplők nem voltak rosszak.

Florabell - 2021. 05. 23. 22:53

Kènyelmes popcorn volt, izgalmas világgal. Már csak azt nem èrtem a magyar sorozatok mièrt nem tudják kihasználni a helyszíni adottságokat ugyanígy? Na mindegy. A szálak èrdekesek voltak, bár elèggè elütöttek egymástól. Kecskèk forever. A legjobb az volt, amikor Kirigan bejelentette, hogy akkor ő innentől csakúgy bármerre mozgatja a fekete ködöt, ès mindenki viheti a hírt haza. Jó húzás volt. De hát nem jött be, vagy a befejezés alapján ki tudja? Vègre egy ütős főgonosz. Remèlem lesz második èvad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz