login |

Pilot-mustra: The Innocent – 1×01

2021. 05. 04. 19:20 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, minisorozat, pilot-mustra, ,

Hú, de nehéz kritikában megfogalmazni azt, hogy az ember mit keres és értékel a sorozatokban úgy, hogy az meggyőző és másra is vonatkoztatható legyen, valamint tájékoztasson! Számomra a nézői élmény a legfontosabb, és azt veszem észre, hogy amikor az maximális, viszont a sorozatról tudom, hogy nem tökéletes és vannak hibái, akkor mindig farigcsálok, kifogásokat keresek, pedig nem kéne. Ha valami maxos, akkor vállaljuk be, hogy maxos, nem?

A Netflix pénteki premierje volt a spanyol Az ártatlan, ami belőlem ezt a nagyon lelkes nézőt hozta elő, amit nem nagyon tudok számokban kifejezni, max a 10/10-zel. Nyilván a sorozat (még?) nem ennyi, de a kezdés, bármennyire is fura volt és lógott a levegőben, mert nem láttam benne elég alapanyagot, eleve megfogott egy 6-7/10-es szinten, de utána jött az 1×02 és BUMM, az első percekben transzcendens állapotba kerültem, és egy 8-as szint után a harmadik rész már 9/10-re kúszott fel nálam. (Most a 4.-nél tartok, majd jövök finálékritikával. Ha kitart a lendület, tuti top3-as az év végén.)

THE INNOCENT – 1×01 – 7/10

És itt jön be a kritikák szubjektív vetülete, miszerint isteníthetek én valamilyen aspektust, ha az valakit hidegen hagy, akkor magát a sorozatot sem fogja értékelni, ezért sem az osztályzatokat kell nézni. Én pedig oda vagyok a narratívákkal való játékért – emlékeztek még a The Chicago Code-ra? Mekkora gyomros volt a pilot vége! Annak köszönhetően, ahogy mesélték. A kedvenc filmjeim többsége mind rendelkezik valami narratív, a történetmesélés minkéntjével csavarral (pár a top10-ből: Memento, Lola rennt, Fallen, The Usual Suspects, Amélie), és amikor megnéztem az El Inocente első részét azt mondtam magamban, hogy az nem lehet, hogy ez csak ennyi. Itt kell lennie valami (narratív) csavarnak. S lőn!

Nagyon fura volt ugyanis ahogy elkezdődik a sorozat. Megismerünk egy fiatal férfit, aki véletlenül megöl valakit és ezért börtönbe kerül, de… utána kvázi meghallgatjuk az élettörténetét, konkrétan ledarálják, hogy mi minden történt vele az elkövetkező jó pár évben, és én tudtam, hogy ezt így egyetlen író sem csinálná, mert ennél pofátlanabb expozíció nincs. Szóval ez már eleve szöget ütött a fejembe, hogy itt készül valami.

Utána megismertük a fő sztorit, ami tele volt furcsasággal: jelenetekkel, amikből mintha hiányzott volna valami, amik nem voltak annyira teljesek, amiknél érezni lehetett, hogy valami nem stimmel. Kaptunk hihetetlennek ható véletleneket. Teljesen a levegőben lógó, minden magyarázat nélküli múltbéli snitteket. És olyan WTF-jeleneteket, amiket minden felvezetés nélkül zúdítottak ránk, és azt éreztem, hogy a teljes képnek csak egy nagyon kis darabját fogom a kezemben.

És ez az, ami iszonyatosan felvillanyozott. Én a krimiket a kirakós jelleg miatt nézem, imádom, amikor összeáll a kép, és Az ártatlan esetében tudni lehetett, hogy nem olyan rejtélyeket kapunk, amikre talán lesz válasz, hanem ellenkezőleg: itt mindennek jelentősége lesz és a legvégére mindenképp össze fog állni nagyon szépen a kép. És ezekben a könyvadaptációs sorozatokban ezt imádom. (Nyilván elfogult vagyok, mert bár sosem olvastam az író, a sorozat Harlan Coben-adaptáció, mint a tavaly top5-ösom, a The Stranger, a The Woods vagy a Safe, ezek mind elsőnapos darák voltak nálam – Az ártatlan amúgy Az ördög játszóteréből készült.)

Na, hogy ennyi szócséplés után a sztoriról is beszéljek: adott Mateo, aki a börtönből szabadulva testvére jogi cégénél helyezkedik el, remek lett az élete, a barátnője gyereket vár, de amikor utóbbi egy üzleti útra megy Németországba, nagyon fura üzenetet kap a mobiljáról, ami miatt arra kezd gyanakodni, hogy valami baj érhette a nőt. Elkezd szaglászni, és nem sokra rá élet-halál helyzetbe találja magát, aminek az okát abszolút nem érti. Azonban ahelyett, hogy a második részbe megkapjuk a rész végi cliffhanger feloldását és a sztori folytatását, megismerkedünk egy nyomozónővel, akit egy apáca öngyilkosságához hívnak ki.

HÖ? Mi van? Ezen a ponton totál beindultam, hiszen adta magát a kérdés, hogy miért nézzük ezt a teljesen különálló sztorit, amiről tudjuk, hogy valamikor, valamilyen módon kapcsolódni fog az előzőhöz, főleg, hogy rögtön tovább is gondoltam mindezt, hogy vajon még hány szálat fognak elindítani itt a 8 részes szezon során, mert emlékeztem, hogy nem csak két karakterplakát jött ki a sorozathoz, és egyébként is elég furák voltak a marketinganyagok. (Szerencsére a konkrétumokat már rég elfeledtem.)

A lényeg, hogy itt vagyunk. Van egy férfi, aki a barátnőjét keresi, miközben rejtélyes fenyegetések érik. És van egy nő aki nyomoz halálesetben, de folyton falakba ütközik, mintha komoly érdeket sértene. És ennek a két puzzle darabkának a segítségével kell összeraknunk a képet, miközben tényleg egyre több és több, további kérdőjeleket szülő részlet jut a birtokunkba.

És hiába zavaros eleinte szinte minden, tudjuk, hogy tartunk valahova, még akkor is, ha a készítők gonosz módon olykor meglökik azt asztalt, összekeverve egy kicsit a kirakót. De tényleg, mert olykor (és itt éreztem negatívumként némi erőltetettséget) kilépnek a lineáris időkeretből, és nem sorrendben tálalnak eseményeket. Ami kapcsán majd utólag mindenképp érdekes lesz visszanézni azt, hogy a narratív szerkezettel való játszadozásnak valós funkciója volt-e, vagy csak a trükközés látszata miatt alkalmazzák. A válasz persze nem oszt és nem szoroz számomra, ha ilyen mesterséges adalékanyagokkal növelik az élvezeti fokot, akkor felőlem tegyék, én könnyű eset vagyok.

A nagy kérdés persze az, hogy a végső kép kirakásakor mennyire leszünk elégedettek, ez nagyon meg fogja határozni azt, hogy utólag mi az ember véleménye a sorozatról – a Behind Her Eyes-ban nem a kezdeti döcögés és a lassabb tempó van meg a többségben, hanem a zárás gyomrosa, míg a The Stranger-ben hiába a sodró első pár rész, ha a végére jutottak sutaságok, amik keseríthették a szájízt. Mint írtam, ha a The Innocent tartani fogja azt a szintet, ahova fellépett az 1×02-vel, akkor biztos, hogy az idei kedvenceim között lesz. Ha meg nem, az utat akkor is piszkosul élvezni fogom.

17 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2021. 05. 04. 20:11

Jól hangzik, pedig azt még meg sem említetted, hogy a főszereplője Mario Casas! Itthon leginkább A Bárka c. sorozatból ismerhetik már sokan. :)

Diapolo - 2021. 05. 04. 20:19

Szeretem, hogy ennyi év, ennyi sorozat és ennyi kritika után is mennyire lelkes tudsz lenni egy sorozat láttán :)

Gabi - 2021. 05. 04. 20:56

Szerintem ebben az volt a legjobb, hogy részről-részre azt tudtam mondani, hogy “nemárb.szki”. Eléggé sok történéssel meg tudott lepni. Kifejezetten jó sorozat volt.

Anite - 2021. 05. 04. 21:15

Ritkán mondok ilyet, de jobb, mint a könyv. Pedig a könyv az a kedvenc krimim ever! Úgy örülök hogy meghagytàk az E/2 narrálást. Hihetetlen jó. 🥰🥰🥰 javaslom, hogy MINDENT nézzetek Oriol Paulo-tól, nála jobban Spanyolországban nem ért senki az ilyen teljesen agyf… krimikhez.

sdaniel - 2021. 05. 04. 21:46

Lola rennt….juuuujjjj de rég nem láttam. Emiatt most tuti beprobalom :)

Kati néni - 2021. 05. 04. 22:16

Ez volt az első HC-könyv, amit olvastam, a sorozatot fél napon belül letudtam, mert etette magát.
Én már csak elfogult vagyok, szerintem HC baromi jól csinálja a rejtélyek összerakását (szétszedését), szóval akár 10-et is megadnék neki a 10-ből.

SPOILER LEHET

Ami bejött:
– kicsit átalakították a regény szerkezetét, hogy minden rész végén legyen cliffhanger
– a színészek okésak

Ami érdekes:
– olyan volt egy kicsit, mintha a Keserű százszorszépeket látnám vegyítve a Sky Rojóval. Szinte egyidőben jöttek ki, mind a három ugyanabból az országból és mindhárom ugyanazokat a témákat (is) boncolgatja, de még az apró nüanszok is ugyanazok!!!

Ami nem tetszett:
– a Netflix kiöli a nemzetköziség jegyében az országokra jellemző egyedi karaktert
– ha kicserélnénk a neveket, akár Amerikában is játszódhatna a cselekmény
– utánanéztem, az FBI-nak megfelelő “Különleges Ügyek Osztálya” a spanyol rendszerben nem létezik ilyen formában, ahogy a sorozatban ábrázolják
– ha megnézzük a castingot, nagyon szembeötlő, hogy olyan külsejű színészeket keresnek, akiket a nyugati kultúrában bárhol el lehet adni, sokan nem igazán mediterrán jellegűek, pedig Spanyolorszagnan 3-ból 2 ember olyan
– a sorozat megvalósítása is inkább amerikai, mintsem spanyol, az európai sorozatokban általában más a dramaturgiája
– az utolsó részben feleslegesen nyújtották meg szerintem a “főgonosz” szerepet, szinte az egész epizód erről szólt. A könyvben pörgősebben le lett zavarva, sőt, amikor visszaolvastam, láttam, hogy az utolsó 80 oldal felel meg kb. a 6-7-8. résznek. Kicsit aránytalan, de mindegy.

Luna11 - 2021. 05. 05. 00:08

HC sorozatai mind nagyon izgalmasak. (nálam Az ötödik c. sorozat viszi a pálmát) Mario Casas miatt egyből felkeltette az érdeklődésem. És Kati néni hozzaszólásval egyet értek pont az volt az érzésem mintha a sky rojo és a keserű százszorszépeket kaptuk egy kicsit más köntösben, de az alap ugyanaz. Én egyben ledaráltam, szóval szerintem végig csavaros és izgalmas. Ajánlom

dukyka - 2021. 05. 05. 00:25

Szerkezetileg ügyesen volt összerakva, végig érdekes volt és pörgött. Viszont a cselekmény fokozatosan egyre szappanoperásabb lett. A végére már nem tudtam komolyan venni, teljesen irreálissá vált. Kár érte, mert biztatóan indult.

szocika - 2021. 05. 05. 12:50

Ezt azért nagyon összerakták a spanyolok.
Sima 8/10 vagy feljebb

(náluk ugyebár néha érződik a szappanoperás szál/szálak, de itt max 1-2 % ban van jelen, főleg a végén)

Eddigi legjobb Coben feldolgozás, azaz jobb mint a Wood, Stranger, Five, Safe…

A megvalósítás pedig Oriol Paulo, aki szerintem európa legjobb krimi rendezője. Ha nem láttál még tőle semmit, akkor ezzel a 3 filmmel kezd:

– The Body
– Invisible guest
– Julias eye

Nikolka - 2021. 05. 05. 13:36

A könyvet több, mint 10 éve olvastam, szóval nem éppen friss élmény. Nekem a 2. Coben könyvem volt. Bár mindegyik regényénél ugyanolyan lelkes voltam :) Én is így vagyok, egyszerűen imádom Coben rejtélyeit.
3 rész után eddig nagyon tetszik. Az egyetlen dolog ami feltűnt, hogy Loren a könyvben egy sokkal szimpatikusabb karakter volt szerintem, mint itt. És ott mintha ismerték is volna egymást?!
Engem nem zavar, hogy “kiölik” a nemzetiséget a sorozatból. Főleg mivel a könyv alapból Amerikában játszódott.

((Engem az zavar kicsit, hogy. pl. Loren is egy visszatérő karakter, de így más és más játsza sorozatokban. (Ezért remélem, hogy Myronhoz és Winhez sosem nyúlnak:D) ))

bvr - 2021. 05. 05. 19:37

tegnap kezdtem, most fejeztem be, hú, hát ez nagyon jó volt! Aggódtam hogy a vége béna lesz (az ilyen rejtély-alapú sorozatoknak, nem csak HC hanem úgy általában, a 99%ának nem túl jól sikerül a lezárás), de szerintem itt nagyon jól volt a sztori megírva és a különböző szálak összefűzve, és nem is csak a történet szintjén, hanem még érzelmileg is nagyon jól működött (egy apró kritikával, nekem a legeslegvége már nem hiányzott, hogy mi történt azt amúgy tudtuk, csak nekem ott nem hiányzott hogy a (persze, talán már túlságosan) pátoszos hangulatot visszarántsák, de persze így is jó.

A narrálást pedig én is külön kiemelném, nagyon bejött, én egyébként egyébként sem vagyok az ellensége (ez csak egy eszköz, amit lehet rosszul is használni és jól is), nem egyszerűen jól használták, hanem szinte már brilliáns volt ahogy ezt az egész sorozaton át a különböző szereplőkkel tették.

Szóval nagyon szuper sorozat volt!

ttwnbd - 2021. 05. 05. 19:41

Ez igen jó volt! A sztoriba bele lehet kötni itt-ott, de a megvalósítás csillagos ötös.
Spoileres kérdés: Az, hogy Annibal egyszerre és egy helyen volt börtönben Mattel, tényleg csak véletlen volt, vagy nem figyeltem?

bvr - 2021. 05. 05. 20:57

@ttwnbd a spoileres kérdésre: véletlen volt (vagy figyelmetlen voltam :) Nekem amúgy pont az tetszett nagyon hogy tök jól volt vegyítve hogy mi az ami véletlen, sőt még a tervekben is mi a volt a véletlen.

Florabell - 2021. 05. 14. 17:52

Nekem is nagyon bejött, de azèrt a Stranger marad az etalon. Úgy èreztem kb. a felère elpuffogtatták az összes valamire való cliffhangert aztán a többit már nagyjából ki lehetett találni. A Sky Rojo hatás szerintem is meg volt. Jó a vège sem volt rossz, de nem ütött már akkorát. A narrálás amúgy szuper volt, vègig azt hittem, lesz valami jelentősège annak, hogy ki narrál.

casi - 2021. 05. 22. 07:52

Szeretem Mario Casast, de akárhányszor ránézek az jut eszembe, hogy direkt jár ennyire görnyedten, vagy csak a szerep miatt? Az biztos, hogy nem lehet kényelmes.

kulup - 2021. 06. 01. 18:52

Nem gondoltam, hogy még mindig képesek eljátszani azt a baromságot, hogy betöri a kocsi ablakát, beül, leszakítja a burkolatot a kormány alatt, kitép két vezetéket, összeérinti és már megy is. Negyven éve nem gyártanak olyan autót, amivel ezt meg lehet csinálni. A hiper különleges egység pedig hiper béna, ha a forgatókönyvben a főhősnek menekülnie kell. Miközben a házat bekerítették, Mat simán kimegy a kerten át.

Snoopyzit30 - 2021. 06. 12. 07:33

Nekem bejött. A könyvet nem olvastam. Arra a pár órára elszórakoztatott.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz