login |

Pilot-mustra: The Hardy Boys – 1×01

2021. 05. 05. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Nagyon régi elmaradásom ez a decemberi kanadai premier, ami Amerikában a Hulu-ra került fel azonnal a teljes évaddal. Igazából nem is értem, hogy mi történt, hogy nem kezdtem el, hiszen miképp a The Irregulars-nél írtam is, a gyerekfőszereplős kosztümös krimik kifejezetten a gyengéim közé tartoznak. Hát még az átívelősök!

A Hardy srácok története majd 100 éves irodalmi alapon nyugszik, annak idején amolyan krimiponyva-sorozatként publikálták elég nagy számban a köteteket Franklin W. Dixon név alatt, mely álnév alatt természetesen több író is dolgozott. Magyarországot, miképp Nancy Drew, nagyjából elkerülte, mindössze Az óceánrepülő című kötetnek találom nyomát, amiben az az érdekes, hogy ez az átívelős nyomozós sorozat az óceánon kezd, amikor is egy hajó valami repülőgép roncsra bukkan.

THE HARDY BOYS – 1×01 – 6,5/10

A 80-as években játszódó történet (se mobil, se közösségi platformok – éljen a könyvtárban való kutakodás!) egy családról szól, papa, mama, gyerekek (két fiú), ahol az oknyomozó újságíró anyuka egy autóbalesetben meghal, rendőr apu pedig összepakolja a pereputtyot, és elköltözik (eleinte egy nyár erejéig) testvéréhez, a gyerekek nagynénjéhez egy tengerparti kisvárosba, mert jól jön neki a segítség a rajtuk való gondoskodásban.

Azonban, mint arra a srácok kotnyeleskedésük közben rádöbbennek, édesanyjuk halálára gyanús körülmények között került sor, amit azonban apjuk nem nagyon oszt meg velük, ezért a két eléggé maga alatt lévő (ld. az anya és a költözés) fiú saját szakállra nyomozni kezd új barátaival, ami remekül meg is ágyaz egy kalandos és búfelejtő nyárnak. Még akkor is, ha a tétek elég komolynak látszanak, és minden bizonnyal az anya munkájához is köze van mindennek. (És akkor a sorozat kezdő képsorairól még nem is ejtettem szót, ugyanis egy halászhajóval indítunk, annak tengerből kifogott zsákmányával, egy misztikusnak tetsző kinccsel, majd a legénység lemészárlásával – amolyan jó ponyvás, bajuszpödörgetős módon.)

Még két rész után sem tudom, hova tenni a sorozatot. Vannak dolgok, amik nagyon rendben vannak benne, a zene és a retró hangulat tökéletes, és tudom, hogy béna dolog folyton a Stranger Things-re hivatkozni, mert ott van egy csomó filmes és tévés előd is gyerekbandákkal, de mégis az a legkézenfekvőbb mostanság, főleg, hogy itt sem a két Hardy-tesó ügyködik csak, hanem egy nagyobb tinibagázs.

Annak ellenére, hogy abszolút átívelős (írd még le ötször!) történettel van dolgunk, az 1×02-ben amolyan mini feladatok, mondhatni mellékküldetések voltak, amik epizodikus jelleget kölcsönöztek a résznek, és ami különösen jópofa volt, hogy a banda is kétfelé szakadt, így párhuzamos gyereknyomozásokat láthattunk, melyek mindegyike bonyolította az összképet, persze amellett, hogy adott is plusz infókat azzal kapcsolatban.

Ugyancsak az 1×02-ben jött elő a sorozat ponyvás gyökere, ugyanis elég valószerűtlen, eleinte randomnak tűnő jelenettel nyit a rész. Nem is értettem, hogy mi a helyzet, utána visszakerülve a kisvárosba azt hittem, hogy csak az egyik szereplő olvasott egy könyvet, és az elevenedett meg előttünk, de később kiderült, hogy abszolút valóságos történésről van szó, aminek ráadásul köze is van a főszálhoz.

Meg egyébként is, látszólag mindennek köze van mindenhez, szóval elég hamar érdemes felfüggeszteni mindenféle nézői kétkedést a véletlenek kapcsán, egyszerűen az “Aha, persze!”-pillanatokkal kapcsolatos kétkedések nélkül sokkal hatásosabbak a felfedezések és fejvakarósabb a nyomozás alakulása. Van, aki az effélét gombnyomásra ki tudja kapcsolni, de aki túl analitikus és csak ON-funkcióban néz sorozatokat, annak nem való a The Hardy Boys.

Nem mondom, hogy elsőre (vagy másodikra) annyira lenyűgözőnek találtam a fő rejtélyt, de van annyira bájos maga a széria, hogy egyelőre maradjak. Egyedül azt sajnálom, hogy egyik főszereplő sem tűnik igazán érdekes karakternek. Gond nincs velük, még a színészeket is elfogadom, de például a kisvárosban először beléjük botló gyerek sokkal izgalmasabb figura náluk. Vele sokkal szívesebben néznék valamit, de gondolom, fog ez még alakulni.

1 hozzászólás Ne habozz!

korum - 2021. 05. 06. 09:39

jó lett, az egyetlen hibája talán csak az, hogy szét van húzva, 8 részben feszesebben működött volna…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz