login |

For All Mankind: vége a 2. évadnak – írta Scat

2021. 05. 07. 21:34 - Írta: vendegblogger

32 hozzászólás | kategória: kritika,

Az az igazság, hogy az évadkezdés után hetiben a negyedik részig követtem az évadot, aztán elkalandoztam, másba kezdtem bele, és így az utolsó hat részt néhány nap alatt daráltam le (ezért is csúszott ez az írás).

Őszintén szólva örülök, hogy így alakult, mert a sorozat, a rész végi csattanókhoz nagyon ért. És nyilván majdnem mindegyik vége azzal zárult, hogy a szovjetek is szerephez jutottak (aminek a mértékét ugye én eleve kevésnek tartom a sorozatban), így aztán azonnal pörgettem is tovább. Gondolom az utolsó epizódok kvázi „kis háborús” részei érthetővé is teszik ezt.

De menjünk sorjában. Az írás spoileres, csak akkor menj a tovább mögé, ha már láttad a teljes évadot.

Az első évaddal ellentétben, ahol a sorozat tíz része több évet lefedett, itt meglepő módon egy egész évet sem haladtunk előre, azt viszont megkockáztatom, hogy így is sokkal mozgalmasabb volt az első etapnál.

Mindenekelőtt meg akarom jegyezni, hogy végül megkaptam, amire vágytam, és szerephez jutottak a szovjetek, ráadásul nem is kicsit. Sajnos a hátországgal kapcsolatban nem sok mindent tudhattunk meg (olyanokra gondolok, mint például, hogy Andropov a főtitkár, vagy az afgán háború elmaradása), ugyanakkor az alternatív történelmet kifejezetten ügyesen keverik a valósággal. Például a koreai repülőgép lelövése, ami ugye a valóságban is megtörtént, bár „nálunk” a NASA igazgatója nem volt az utasok között, ellenben nagyon hasonló módon (Szahalin felett befogták) és okból (amerikai kémrepülőnek vélték, mert tudták, hogy a CIA megfigyeli a telepüket) lőtték le.

Egyébként a korabeli felvételek felhasználása zseniális. Nagyon sokat hozzátesznek a hangulathoz, ráadásul úgy fésülik össze ezzel a képzelt világgal, hogy nem lóg ki a lóláb. Mintha a híradó és interjúrészletek, riportok, beszédek azért készültek volna, mert az történt, ami a sorozatban.

De ami a legjobban tetszett, hogy a szovjetek nem lettek automatikusan a rosszfiúk. Mert bár elfoglalták a jenki bányaterületet, de nem öltek meg senkit. Nem ők lőttek először. Nem is fenyegetőztek azután sem, hogy fegyverekkel vették tőlük vissza a területet. És néhány pánikoló amerikai katonának hála, megtörtént az első gyilkosság a Holdon (elég brutális halállal), ami gyakorlatilag elérte, hogy a hidegháború egy lépésre legyen a szokványos háborútól. Vagy, ahogy a sorozat is élt ezzel a hasonlattal, már csak egy perc maradt a végítélet óráján az éjfélig.

Nagyon örültem ennek a húzásnak, hogy igazából egyik oldal sem szent, és csak apróságokon múlik, hogy ne legyen krízis a dolgokból. De előbb-utóbb valahol elszakad a cérna. Plusz az, hogy egy amerikai sorozatban, az amerikai fél legyen az agresszor egy ilyen helyzetben, az számomra elképzelhetetlennek tűnt. Gyakran beleesnek a pátoszos sziruptengerbe, de itt nem! Kiváló.

Persze azért maradtak érdekes apróságok, például az amerikaiaknál mindig süt a nap, ellenben a szovjeteknél folyton sötét van, ha meg nappal, akkor borult az ég és szakad az eső. Viszont a szovjet űrhajósokat meg egész emberien sikerült ábrázolni a szokásaikkal és félelmeikkel. Tetszett, hogy mennyire másképp közelítik meg az űrverseny témakörét is. A szovjetek számára ez a feladat, vagyis meg kell csinálni. Ez pedig egyben dicsőség is. Az amerikaiaknál pedig inkább a vágy az, ami számít, felszeretnének jutni, mert számukra ez egy kaland. Érdekes és egyben elgondolkodtató különbség.

Ugyanakkor szemét módon a háborús helyzeteket mindig a részek végére hagyták, pedig gondolom nem én voltam az egyetlen, aki ezekből akart volna többet látni, a tengernyi drámázás helyett.

Hozzáteszem, nem lenne ezzel baj, hiszen a sorozat elsősorban a karakterek életéről szól a Holdért futó verseny árnyékában, és ez rendben is van. De amikor az utolsó jelentéktelen szereplőt is mélyítgetik, az bosszant, mivel a cselekményhez nem ad hozzá semmit. Például ha Kelly családi drámáját kivágják, észre sem vettük volna, mert senkire sem volt hatással, ellenben az étteremben való több percnyi ücsörgés mutatása rám negatív hatással volt.

Aleida szála számomra a mérnökkel szintén ilyen. Kit érdekel? A szereplő amúgy is baromi haszontalan, mert szerintem nincs létjogosultsága a karakternek. Az első évadban még azt hittem Margót árnyalják rajta keresztül, de simán otthagyta az utcán, szóval nem így lett. De, hogy ezek után minek kujtorog még, az rejtély. Gordó rádióadását pedig bárki meghallhatta volna.

Margóért sem vagyok oda, bár ez az írás miatt van, hisz ennek ellenére az ő figurája hatással van az eseményekre, tehát szükség van rá. Plusz a szovjet mérnökkel való szála aranyos volt, ráadásul a másik oldalból is mutatott, mind emberileg, mind szervezetileg. Illetve bedobták ezt a sejtelmes beszervezési szálat, meglátjuk, miként alakul.

Ami viszont számomra a legjobb drámai szál volt, az Gordóé. Tudom, az évad eleji írásban beskatulyáztam, de aztán hozzászólásokban is kifejeztem, hogy árnyalódott a véleményem róla. Azért tetszett, mert átérezhető és életszerű volt. Biztosan ismerünk olyanokat (akár magunkat), akik mélypontra kerülnek egyszer az életben, és nem értik, hogyan lehetne ezen változtatni. Az erről való beszélgetése Eddel az út mentén a kedvenc párbeszédem az évadból. Főleg, mert Ed nem nagyon tudott sokat hozzátenni, viszont sokszor az is rengeteget segít, ha valaki meghallgatja a másikat és eközben maga jöhet rá a megoldásra.

És az is tetszett, hogy fokozatosan lesz világos számára, hogy neki kell változnia, nem a világnak. A halálom, mikor egy karakter egy huszárvágással változik meg, mikor nincs átmenet, nincs meg az „élmény”, hogy láthatom, miért és hogyan halad kifelé a gödörből. Jó volt az egész, és egyáltalán nem érzem mesterkéltnek, hogy végül Tracyben találta meg az okot arra, hogy haladjon. Hisz hiába van így, ehhez rengeteget kellett harcolnia, a kiképzéssel, a félelmeivel, de legfőképpen önmagával. Hiszem, hogy az esetek jelentős többségében saját magunk vagyunk az a gát, ami az utunkban áll, ezért is szeretem, ha ezt egy sorozat úgy ábrázolja, hogy egyúttal a megoldást is megmutatja. Na de nagyon kezdek elkalandozni.

Ezzel kapcsolatban Tracy szerintem hozta a korábbi szintet, ezzel pedig arra célzok, hogy aki az első évadban sem kedvelte, annak most sem adott semmi pluszt a történet, aki pedig igen, abban pedig vélhetőleg tovább erősödött ez az érzés. Az külön tetszett, hogy kívülről nézve mindene megvolt, pénz, jóképű, új férj, karrier, de igazából csak attól lett boldogabb, mikor a Holdon bebizonyíthatta, hogy mennyire is hasznos ő valójában. Hisz, ahogy Scotty megmondta a Star Trek: Az új nemzedékben: „Az ember életében az egyik legfontosabb szempont, hogy hasznosnak érezze magát.”

Kettejük végzete pedig a holdi reaktor lehűtésével meglepően drámai volt. Én szurkoltam, hogy túléljék, jobban örültem volna neki, de elismerem, hogy ezzel a drámai egymásra utaltsággal, amivel segítették egymást, majd összefogva olyasmit tudtak véghez vinni, amit külön nem sikerült volna, szép keretet és egyben befejezést kapott a történetük.

Végül a szereplők közül maradtak Baldwinék…, hát igen. Érdekes helyzet ez, mert elégedett is vagyok meg nem is. Kellyre már kitértem, no de a többiek! Szóval Ed és Karen dinamikája bizonyos szempontból tetszik. Ha a házasságuk egy mező, akkor Ed a szilárd tölgyfa, aminek ellen kell állnia mindennek. Nem inoghat meg, mindig tudnia kell a választ, és mindig neki kell döntenie. Nincs meg az a luxus, hogy háríthasson, mert egyrészt nincs kire, másrészt senkit nem is érdekelne ez. Igazából ő a klasszikus férfi. Karen viszont a mezőn a vihar, ami bár az esővel élteti a fát, szeszélyes viselkedésével folyton próbára is teszi, ha úgy alakul, akkor még kidönteni is igyekszik. Ezáltal pedig ő egy klasszikus női archetípust személyesít meg.

Láthattunk példát arra is, amikor működik a dolog (a harmadik részben lévő családi vita) és együtt megoldanak valamit, ami csakis így sikerülhetett. Még ha ez csak egy beszélgetés is volt. Azonban az ellenkezőjére sokkal többet mutatott az évad, a legnyilvánvalóbb példa az évadvégi volt, amikor Karen lépett félre, aztán amikor ezt közölte Eddel, a végén még neki állt feljebb. Számomra rém ellenszenves a karakter, bízom benne, hogy a következő évadban eltűnik a mérgező magatartásával együtt. Azt viszont hozzátenném, hogy a színésznő szerintem jól alakít, vele nincs gondom.

Továbbá tetszettek az átívelő apróságok, amik közül a kedvencem a holdon lévő hangyák voltak. Vicces, hogy egy évtized után sem sikerült megszabadulni tőlük, és hogy ez már egy belsős poén lett az űrhajósok között. A zenék kifejezetten jók voltak, Gordo Holdra való visszatérése AC/DC-re olyasmi volt, amire nem számítottam, de piszkosul tetszett. A CGI szintén végig korrekt maradt, az utolsó részes holdi séta például nagyon jól nézett ki. Azt is értékelem, hogy az űrben nincsenek hangok, amivel néha játszott a sorozat, hogy ehelyett tompán hallunk valamit, de az évad végéhez közeledve úgy vettem észre elhagyják ezt, és zörejek helyett zenét alkalmaznak. Jó döntés volt, fokozta a hangulatot.

Az évad lezárása meg szódával elmegy. Ed pálfordulása a Tengeri Sárkány lelövésével számomra hiteltelen volt, Gordóék halála mellbe vágott, az Apollo-Szojuz kézfogás (ami egyébként a valóságban is megtörtént, csak kb. tíz évvel korábban) okés volt, az ennek hatására Moszkvába repülő Reagan viszont már óriási túlzás, míg az 1995-ben Marson lévő bakancs elmegy.

Ez az évad egyértelműen jobb volt az elsőnél, elsősorban azért, mert mozgalmasabb volt és többet foglalkoztak a Holddal, habár messze nem eleget. Az ízlésemnek sajnos még mindig túl sok a dráma, s bár ez a főbb karakterek esetében működik is, de a mellékszereplőknél rengetegszer az volt az érzésem, hogy amit látok, az céltalan időhúzás. Remélhetőleg az arányok tovább tolódnak majd az űr felé a harmadik szezonban. Továbbra is 8/10-re tartom a For All Mankindot, és mondanom sem kell, hogy ott leszek a harmadik szezonnál.

32 hozzászólás Ne habozz!

punyapapa - 2021. 04. 23. 11:38

A hét epizódja megvan.
Feszült, érzelmes évadzárás volt ez.
A 3. évad jöhetne már.

ttwnbd - 2021. 04. 23. 13:24

Hát, nehéz megszólalni.
Ellentmondásos érzésein vannak.
Egyfelől ez a legjobb sorozat, a legjobb évad amit láttam, kb. a Csernobil óta.
Az utolsó rész is fergeteges volt.
De ugyanakkor kétféle kételyem is van:
Egyrészt szerintem az utolsó részt jobb lett volna szétvágni, és csinálni két kb. egyórás epizódot. Kicsit túlpörgetett volt, nem volt idő az átélésre, a ráeszmélésre, pedig katartikus jelenetből volt bőven. Amilyen szépen, komótosan csordogált az év második részétől, most szerintem átestek a ló túlfelére, és túl gyors volt.
Másrészt (és innentől SPOILERES): eddig volt olyan, hogy valami a dramaturgia kedvéért nem volt reális, de ügyesen, és szerintem megbocsátható mértékben adagolták ezt. Ebben a részben teljesen elszaladt ebben a tekintetben a ló. Mindenki, de tényleg szinte mindenki brutális parancsmegtagadásokat követ el, Sally Ride fegyvert fog Edre, és… még meg is dicsérik őket ezért! Megtörténik egy régen várt békegesztus (ez is egyértelmű utasítás ellenére), és ettől mindenki annyira meghatódik, hogy egy súlyos háborús válság közepén az elnök azonnal elutazik Moszkvába, hogy a leszerelésről tárgyaljon… Szóval kicsit sok volt a “na, ne már” pillanat…
De ezzel együtt is imádtam! És az utolsó másodpercek! Tűkön ülök a harmadik évadig! :)

walaki - 2021. 04. 23. 13:52

Akárhogy igyekszem, mindössze egy szó jut eszembe az utolsó részről: odabasz!

Kimaxolták, amit ki lehetett, mind sztori ügyileg, mind dramaturgban, drámában, mind rájátszásokban, mind technikai megvalósításban. Na ez az, amit egy mai, jól felépített sci-fi sorozattól elvárok, pontosan így kell ezt csinálni! Sokkal jobb lett, mint az első évad, pedig már az is elég jó volt. Ezek után nagyon várom a 3. évadot!

SPOILER
Egyetértek ttwnbd kollégával, hogy az egyetlen bökkenő a túlfokozott szitu kicsit elhamarkodott feloldása volt. Félreértés ne essék, nem volt rossz, és végiggondolva nem is igen lehetett volna más megoldással előjönni. Ami nekem bökte a csőröm, az nem a sok parancsmegtagadás (az mindenkinél elég jól fel volt vezetve, meg utalgattak is az előzményekre, szóval teljesen hihető volt), hanem az, hogy miután Reagen látja az űrhajósokat kezetfogni a TV-ben, egyből Moszkvába repül. Na ne, ez azért elég “Hány éves vagy királyfi?” jelenet volt, Air Force One leszáll a Vörös téren??? De tényleg én sem tudtam volna jobbat kitalálni a feloldásra, szóval bocsánatos. Annak tükrében, hogy minden más meg tökéletes volt, különösen elnézhető!

A sok izgalom közepette rengeteg áthallást kapunk az Apollo 13-ra, de abban nem vagyok biztos, hogy a mi világunkra utaltak-e vele, vagy pedig a konkrét filmre. Az űrbéli csönd pedig többször is az Űrodüsszeiát juttatta eszembe, ahogy a zene megmarad, de a hangeffektek eltűnnek légtelenítéskor. Imádom, hogy az ilyen apróságokra is odafigyelnek.

Ami plusz poén, hogy rengetegféleképp felvezethették volna a 3. évadot, de hogy végül mégis vizuálisan egy az egyben az Iron Sky 2 zárójelentét vették át, az valami szenzációs fanservice. Már szinte vártam, hogy feltűnik a sarló és kalapács alakú bázis! :-D

Shannen - 2021. 04. 23. 15:33

Nehéz szavakat találni. Az egy dolog, hogy simán a hét epizódja volt, de nem lennék meglepve, ha az évvégéig ennél jobb sorozatepizódot nem is látnánk.

Fogalmam sincs mikor láttam utoljára ennyire feszült epizódot. Levegőt alig mertem venni. Hihetetlen érzékkel építették, majd tartották fenn a feszültséget. Ahogy a csönddel és a zenékkel játszottak, az gyönyörű volt. Volt 75 percük, hogy lezárjanak egy iszonyat komplex szitut és nemcsak, hogy ezt megtették, de közben először még tovább is bonyolították, majd feloldották és végül gyönyörűen felvezették a főbb irányvonalakat a 3.évadra.

A drámát, a humort (Margo beszólása a saját fejük után menő asztronautákról és aztán Molly arca, priceless) és az érzelmes részeket (akiktől és ahogyan búcsúztunk…) megint tökéletesen keverték.

Igen, kicsit több volt a “na, persze..” momentum (bedeszkázott fal, rohangálás a Holdon, moszkvai kiruccanás, stb) a korábbiakhoz képest, de nehezen lehetett volna ezeket a konfliktusokat máshogy feloldani. És a kivitelezés minden alkalommal tökéletes volt, úgyhogy nem nagyon lehet mibe belekötni.

A 2.évad, az ilyen-olyan hibái ellenére (Karen…) simán szintet lépett az elsőhöz képest. Annak ellenére, hogy most az egész sztori kevesebb, mint 1 év alatt játszódott, de így sem érződött kapkodósnak, mindenre jutott idő.

Kíváncsi leszek, hogy a marad-e ez a szereplőgárda, megint nagy lesz az időugrás, és már most se volt hihető, hogy Ed-ék 50 év körüliek. Viszont fogadjunk, hogy Kelly menni fog a Marsra.

JKJ - 2021. 04. 23. 15:35

Nem győzöm dícsérni a sorozatot. Nagyon tudják a készítők, hogy mit csinálnak. A második évad is kiválóra sikeredett. Várom a folytatást, de szerencsére lesz idő felépülni érzelmileg a szünetben.

Hádész - 2021. 04. 23. 22:19

Az évadzáró tényleg vitt mindent. Egy részhez ez nagyon sok volt, jobb lett volna két részre bontani, de ez legyen a legnagyobb gondunk. :D

Kelly a Marson-ra +1 akkor már részemről is. Vele, a Stevens fiúkkal és Aleidával meg is van a következő generáció, ha közben kikopnak az öregek.

Malachi - 2021. 04. 23. 22:41

Fura, mindig megtalálják nekem abban a kevés sorozatban amit nézek a legjobb/legérzelmesebb epizódokra a Nirvanát, a Westworldben a Kiksuya részben, most meg itt. Nem is zárhatták volna tökéletesebben számomra az évadot.

Igen, szóval remek volt azzal együtt, hogy én is osztom azt a véleményt, ami szerint a végét összecsapták egy kicsit. Egy ideig mindenki kommandózik és parancsmegtagad és húha, aztán egycsapásra minden jóra fordul, az oroszok hazamennek, Ed észhez tér, a bázis megmenekül. Mert Reagan egy ilyen jóságos nagypapa, vagy nem tudom.

Szóval a bázis megmenekül, de persze milyen áron, ugye. Nagyon fognak hiányozni, mindketten. Azt hittem úgy vágják el, hogy mutatják belülről a nyitott ajtót ami úgy marad, de húzták még egy kicsit az idegeimet. Elképesztően ábrázolták a vákuumos jelenetet, nekem fájt minden másodperce.

A harmadik évadban szerintem talán Mollyn kívül itt lesz még mindenki, simán nyugdíj előtt lesz a csapat. Az újak nem a szívem csücskei egyelőre, de amíg a törzsgárda megvan, addig oké.

Nagyon jó kis sorozat, hatalmas űrt (haha) tölt be jelenleg.

pytta - 2021. 04. 23. 23:52

Csak, hogy legyen ellenvélemény: nekem az előző évadzáró sokkal jobban tetszett (friss élmény, kb két hete láttam), ott megalapozottabbak voltak a drámai tetőpontok, itt valahogy Gordóékon kívül senkinek nem tudtam szurkolni.
Engem nagyon zavar, hogy teljesen felesleges történetszálakkal van telepakolva a sztori, az előző évadban tökfölöslegesen épített mexikói-csaj szállal, most a vietnámi-csaj szállal… ezek nekem nagyon nem hiányoztak volna. Az egész évaddal is az a bajom, hogy 90% töltelékesemény (leszbikus dráma, megcsalás-dráma, féltékenység-dráma, megvakulás-dráma, lecsúszottalkoholista-dráma), és a maradék 10% csak az izgalmas rész, amire persze jó visszaemlékezni, meg ezek tényleg jól vannak megcsinálva, és azt is aláírom, hogy kell építkezni a drámához, de az arányokkal nagyon nem vagyok kibékülve.
Jó volt ez az utolsó rész, de én speciel azt érzem, ennyi cselekményt simán 50 percben is le tudtak volna adni (amit töménynek érzek – pl. az atomreaktoros szál – az így is tömény volt, de ez mondjuk megint egy olyan konfliktus, amit mintha spontán találtak volna ki az írók, hogy “legyen még valami, amin izgulni lehet”, de egyébként teljesen felesleges volt betenni). Szóval, na: a dramaturgiája valahogy nagyon nincs rendben ennek a sorozatnak, és ez kár, mert egyébként tényleg tök jó (lenne).

Aldo - 2021. 04. 24. 03:37

A fináléban voltak érdekes megoldások.
Külföldi fórumokon felvetették, hogyha a kozmonauta disszidálni akart, ezért tudott angolul, akkor miért nem szólt, hogy ne lőjenek. Persze lehet, hogy nem akart a társa előtt lebukni. De miért nem volt valami összeköttetés a két bázis között? Mi volt a forródróttal, amit pont ilyen helyzetekre hoztak létre a kubai rakétaválság alatt?
Nem derült ki, hogy a Jamestown elleni támadást központi utazásra hajtották végre, vagy magánakció volt. Ha központi, akkor elég hülye a pártvezetés, hogy bevállalnak egy ilyen háborús provokációt. Ha magánakció, akkor a holdiak hülyék, ugyanezen okból.

Dani kitalálja, hogy hiába fújták le az Apollo-Szojuz bulit, akkor is hajtsák végre. Ebbe a földi irányítás kb. két perc alatt bele is megy, mivel nélkülük elég nehéz lett volna az összekapcsolódás. De a szovjet irányítók is ilyen hamar rábólintottak, miközben a háború szélére sodródott a két ország.

Reagan felszáll az Air Force One-ra biztonsági okokból, de szerencsére pont elkapja a történelmi kézfogást a tévében, ezért nyomban Moszkvába repül? Hogyan? Ez nem olyan mintha valaki hirtelen felindulásból Sopronból átugrana Bécsbe a hétvégére. Komoly szervezést igényel. Ráadásul mindezt háborús készültségben.

Hogyan kötöttek békét, miközben a Holdon javában lövik egymást az amerikaiak és az oroszok? Ráadásul a két űrsikló is egymást kerülgeti zéró kommunikációval nukleráris fegyverekkel a fedélzetükön.

Végül Ed lövi szét a Sea Dragont, amit a NASA látatlanban elkönyvel műszaki hibának, noha 10 éve lövöldözik fel ezeket a rakétákat és eddig egyikkel sem volt baj. Még csak véletlenül sem gyanúsítják meg az oroszokat – aminek még lenne is realitása – és nyilván az sem fog feltűnni nekik, hogy kilőtték a rakétákat.

heidfeld - 2021. 04. 24. 07:41

Nagyon tetszik, hogy apróságokra is nagy figyelmet fordítanak. Ahogy megcsinálták Gordóék akcióját. Le a kalappal de tényleg. Margo mobilja, ami ’83-ban kényelmesen elfért a női táskában…
Itt, el is érünk az alternatív történetszál legnagyobb előnyeihez, hogy bonyolultan tűnő dolgok, sokkal könnyebben kivitelezhetőek, itt.
Miért hihetetlen, hogy vezetők közti forródróton felhívják egymást, rendkívüli találkozóra?? Farok méregetése, sokszor legnagyobb akadály, lásd Putyin Moszkvába rendelné az ukrán elnököt.. Nem valószínű, hogy élek addig, hogy el is menjen.
Nyilván látni fogjuk Mars utazást, bázisok kiépítését.
Nem hiszem, hogy Molly kimaradna. 10 év alatt rengeteget fejlődhet, űrverseny miatti világ. Már itt is rengeteg, egyéb előrelépés történt.
Szerkezetileg jobban is állna, ha évadon belül kicsit nagyobb ugrások lennének az időben.
Mars kolonizációját, Naprendszeren kívüli utazást, nagyon szívesen látnám, így remélem eljutunk 5. évadig!

_Peter - 2021. 04. 24. 13:46

Azt a pitsa! :)
Ez nagyon ütött. Margot tényleg beszervezik? Nagyon elege van a Pentagonból és Ellenből, hogy mindent titkolnak előle és abból az űrverseny az űrháború irányába ment el. Nekem se tetszett, hogy az űrbe vitték a földi hülyeségeiket az emberek. Csupa dráma a DEFCON2 és az űrben Ed és Danny jó döntést hoztak, megmentették a Földet. Tracy és Gordo a Holdat. Az nagyon drámai volt. Pompeii pár párhuzam. Nem gondoltam volna a Jamestown csatát ennyire durvára csinálják. Azt hittem a reaktor olvadás és helyreállt kommunikáció miatt majd az oroszok és amerikaiak kénytelenek lesznek együtt dolgozni megakadályozni “Csernobilt”. Amikor a tűzszünet után az oroszok készültek távozni, azt hittem ott a zsilipben egy kupacban lelövöldözi őket az életben maradt női spacemarine (Lopez?) hiszen négy társukat is elveszítették. Az első tévedésből amerikai hibából meghalt egy orosz kozmonauta, amikor az oroszok lerohanták a bázist, egy amerikai a vákuumban, egyet lelőttek, egy sebesült, jól megverték a parancsnokot, a lövöldözésük miatt sérült a reaktor így Tracy és Gordo, hát 1-4 halott aránnyal az oroszok örülhettek úgy elsétálhattak.

Karen szálát én sem tudtam hova tenni, akármilyen nem nagyon kifejtett Shane miatti gyász freudi humbuk miatt feküdt le Gordo fiával, hogy még neki állt feljebb amikor bevallotta Ednek megcsalta? Pathfinder jelenet emiatt durva lett ahogy Sally fegyvert fogott az admirálisra. Mennyire más lett volna Karen szála nincs, és akkor Stevens-ék halála után örökbefogadják a gyerekeiket, akik Shane barátai voltak. Bár már felnőttek.

Ellen, Molly, Margo, Dani szálai jobban lekötöttek. Ellen már hányadszor lett az elnök kedvence, most már kiállhatna magáért és azt hittem rácsapja a telefont az elnökre azzal, hogy nem is rossz egy leszbikustól ugye Mr President? Dani ahogy kiállt magáért az nagyon tetszett! Token black astronaut után ő lett a béke egyik hírnöke.

Tracy és Gordo szála volt a legeslegjobb az egész évadban, hiányozni fognak. Super casting volt. Utolsó két részben Tracy a fehér pólójában mutatós volt, na de aztán az ikreknél is nagyobb dráma jött. Szerintem tökéletes a karakterív, hogy azzal kezdődött Nixon eyecandy szöszit akart a Holdra, aztán from America’s Sweethart -> Medal of Honor nagybetűs HERO. Gordo ugyanez a saját gondjaival megküzdött, gatyába rázta magát és hős lett. Nagyon hatással volt rám kettejük szála.

El Szomorito - 2021. 04. 24. 23:53

Huh, ez sorozatzaronak tokeletes lett volna, de szezonzaroban kinyirni a legjobb karakterekbol kettot..

Meg amig az elso evadban azt ereztem, hogy tok jo, hogy ennyivel korabban mutatjak be a nok helyzetbe keruleset, mostanra atestek a lo tuloldalara. Kinyirtak Deket, Tomot, Gordot, Ellen ferje “diszbuzi” szerepbe szorult vissza, maradt egy szem Ed meg meg a tabornok. Ez igy mar elegge capaugras nekem, pedig birom az osszes noi karaktert. Ja igen, kozben meg Sally Ridebol atulot csinaltak, ez kisse meredek. Felkeszul Hillary? Remelem inkabb Ellenbol csinalnak elnokot akkor mar.

Varom a kovetkezo evadot igy is, de foleg mar caak a tema miatt. Nem lesz ugyan az igy, mint az elso ketto, ugy tunik Mooret csak sorozatokat beinditani szabad hagyni, aztan 1.5 ev utan jobb elzavarni.

Python - 2021. 04. 25. 12:47

Jó volt, nagyon is! Gordoékat megkönnyeztem!!!

Ellen -ből nem hiszem, hogy elnök lesz még 1995 -ben, de mivel a 2. évadban a republikánusok képviselő jelöltségi opcióval környékezték meg, és Reagen után új elnöke lesz a NASA -nak, így valószínűleg már nem a NASA elnöke lesz, hanem egy befolyásos szenátor a ’90 -es években.

Spoiler: Azért van egy erőteljes tippem, hogy ki lehetett a végén a női űrhajós a Marson. ;) :)

Randal - 2021. 04. 25. 13:43

El Szomorito:
Nincs az általad felsoroltakban semmi furcsa.
Azért kerültek az adott pozícióba, mert kvalitásaik alapján alkalmasak voltak rá.
Az, hogy történetesen nő az illető az meg lényegtelen (illetve lényeges, hisz mutatja, hogy igenis lehetséges), pontosabban NEM KELLENE, hogy feltűnjön.
(Most abba ne menjünk bele, hogy sorozat szempontból is “egyszerűbb” minthogy be kell hozni x karaktert).

Különben meg, nagyon jól reflektál arra, amit te mondasz.
Ha már több az ellenkező nemű, mint 50-50% az már számodra probléma, de miért is? Elnyomás alatt érzed magad, ha a reprezentálás nem patikamérleg szerinti egyenlő eloszlású?

Nekem egyébként tetszik ez a felállás, ráadásul korrekten és hihetően megindokolt mindegyikük helyzetbe kerülése is.

Továbbá nem gondolom, hogy nem fognak behozni újabb karaktereket, legyen az férfi vagy nő, hisz kellenek, mert a mostaniak sem fognak örökké maradni.

Állítólag, ahogy olvastam kb. 7 évadosra tervezték az egész sztorit, várhatóan 2030-ig akarják bemutatni.

ttwnbd - 2021. 04. 25. 16:14

Megnéztem még egyszer. Tényleg a tempó az egyetlen igazi probléma, sokkal több időt érdemelt volna a szezonzáró rész. Úgy érzem, túlságosan elszabadult a vágóolló erre a részre. Akkor már sokkal jobb lett volna, ha az első 9 részt vágják össze 8-ra, és a lezárás megkapja a maga 2×60 percét. (Már, ha ragaszkodnak a 10 részhez, mert tőlem lehetett volna 11 is. :) )
Nagyon furcsa a besorolása az All for mandkindnak. Szerintem feltalálták a disztópikus utópiát. :)
Nehéz megítélni, hogy jobb-e vagy rosszabb a világ, mint a miénk. Nagyobb a feszültség, a kelet-európai népek (ide sorolva minket is) valószínűleg rosszabbul járnak, meg rendszerváltás se igen lesz. Viszont alapvetően kevesebb a háború (rövidebb Vietnam, Afganisztán elmarad), és a technika fejlettebb, egyre jobban el fog szakadni a mi Földünkétől. És hát az alaptétel az, hogy az űrkutatás úgy fejlődik, ahogy igazából is kellene. :)
Nagyon sajnálom Tracyt meg Gordót, de szerintem szép, méltó lezárást kaptak (illetve hát itt is hiányzott néhány perc, többek között a temetési jelenetből is). A következő generációban (a gyerekek túl pl. abban a srácban, aki Jamestownon körbekalauzolta az újonnan érkezőket, illetve a vörös hajú Pathfinder-pilótában) szerintem sok lehetőség van.
Vajon Mollyval mi lesz? Él-e még 1995-ben, és ha igen, hogy? És remélem, hogy Margóból nem sokáig tudják az orránál fogva vezetni az oroszok.

Felhő - 2021. 04. 25. 23:42

Tetszettek a felhasznált eredeti felvételek, viszont jót mosolyogtam a Reagen-Andropov találkozón, hogy Gorbacsov szerepelt az archiv híradó részletekben 🙂

Sigismundus - 2021. 04. 26. 18:42

Huhh, hát izgalmas volt és jól sikerült, méltó az eddigiekhez. Igaz, a végére beleírták magukat egy olyan helyzetbe amiből csak valóban némi hősködéssel, parancsmegtagadással, meghajtott zászlókkal és dísztemetéssel lehetett csak kijönni. De jól sikerült ez a pátosz befejezés is.

Bár adtak az Apolló-Szoljuz kézfogásnak azért egy fricskát, amikor a sok bekapcsolt TV előtt nem ült senki, mert az óvóhelyen volta a nézők.

A hosszával nekem nem volt gondom, a többi rész átlag 55 perces volt, ez a 2×10 1óra 16 perc, ennyi plusszba belefért minden.

Gordo és Tracy.. Utalások az Apollo 13ra, a felkészüléskor, meg a csernobili búvárokra is és a szomorú vég, nekem is eszembe jutott Pompei..

Egy hihetetlen, kissé bicegős dolgot tudok említeni csak. Amikor Ed szétlőtte a Sea Dragont, majd csak úgy keresztül suhantak a törmelékfelhőn, és összenéztek a másik irányból repülő Buran pilótákkal.

Várom a harmadik évadot. Hogy ki lép a Marsra, Kelly és if. Ed közül valamelyik. De Margo története lesz még érdekes, 10 éven át azért csak nem veszi észre/veszik észre hogy beszervezik?

Na mindegy, megoldják z írók ezt is jól, remélem. Mert ez az évad is jól sikerült.

Thomas - 2021. 05. 08. 01:37

Megmondom őszintén, nekem amekkora kellemes meglepetés volt az 1. évad, ez akkora csalódás lett:( Nem azért mert rossz volt, rendben volt, egyszerűen az elvárásaim voltak túl magasan, illetve kicsit mások. Szerintem az első évad volt pörgősebb, tök jól eltalálták az arányokat a magánélet és az űrutazás között, és tetszett, ahogy dinamikusan telt az idő, nem ragadtunk le semmin hosszabban, így mindig történt valami. Ezzel szemben most ugrottunk egy nagyobbat, hogy utána kvázi “semmi se történjen” 10 részen keresztül:)

Természetesen ez így nem igaz, történt ez-az, csak az 1. évados cliffhangerrel jól felcsigáztak, előrevetítették az űr további felfedezését, most meg azt éreztem, hogy végig egy helyben toporogtunk. Már nem volt újdonság, hogy “még mindig a Holdon vagyunk”, mivel ezt a témát már kiveséztük elég rendesen, ez az egész hidegháborús sztori meg nem igazán hozott lázba. És amilyen kegyetlen lassan indult be az egész, az első 4 rész legalább 90%-ban a Földön játszódhatott? Az 5. részben éreztem először úgy, hogy végre elkezdődött az évad, amikor Tracy a Holdra került, de még az is inkább csak az ő szenvedéseire koncentrált. Szóval nekem ez nagyon soványka volt a remek, tempós 1. évad után.

És igen, már akkor is nagy része volt a történetnek a személyes drámák, de az arányok valahogy sokkal jobbak voltak. Az űrhajósok többnyire az űrt járták, a NASA-beli történések mindig érdekesek voltak, és Karen sztorija is sokkal meghatóbb volt, ahogy várta haza a férjét, meg a baleset a gyerekükkel, stb. Most viszont már minden egyes szereplő borzalmasan hosszú magánéleti jeleneteket kapott a Földön, és igazából már egyikük története sem kötött le annyira. A NASA-beli jelenetek is átkerültek az irányítóközpontból a tárgyalókba, és legfőképp csak a szovjetekkel foglalkoztak, olyan igazi megoldandó probléma csak a fináléban jött be a képbe.

A utolsó két rész persze már mozgalmasabb volt, gyorsan elrepült az idő, még ha különösebben nem is mondanám érdekesnek, mert nagyon nem ezt vártam, nem ezt szerettem volna látni folytatás címén. És sajnos kiírták a kedvenc szereplőmet, Tracyt, szóval most biztos nem fogom a (hó)napokat visszaszámolni a folytatásig:( Amit persze megnézek azért, hátha ezúttal tényleg folytatódik is a sztori, és elindul az a Mars-misszió:) Ezt most elfogadom ilyen luftnak, nekem ez nagyon soványka volt másfél év várakozás után, egy kihagyott lehetőség. Pedig nem tudom, hogy még hányszor 10 rész adatik meg a sorozatnak a streaming érában, szóval tényleg sajnálom:(

Hádész - 2021. 05. 08. 02:16

Thomas, teljesen egyetértek az első két bekezdéseddel, de én azért még lelkes vagyok.

punyapapa - 2021. 05. 08. 03:49

Az első évad valóban pörgősebb volt. A második viszont inkább dráma volt, mint scifi. De így is nálam eddig az év legjobbja.
Karen félrelépése az egyetlen, ami nem tetszett. Szerintem az alapvetően nem lett megalapozva.
Gordo, és Tracy halála szíven ütött. Talán az ő jelenteik voltak a legjobbak.
Már nagyon várom a következő szezont a Mars meghódítását.

heidfeld - 2021. 05. 08. 06:27

Reggelről, így jól fel is ébredtem – kávét nem iszok, energiaitalt, majd reggelihez -, ahogy olvastam a kritikát-kommenteket.
Utóbbi évek egyik legjobban megalapozott félrelépése volt Karen-é.
Mindenki másképpen kezeli a gyászt. Munkába is lehet temetkezni/étterem/, más személyre koncentrálni. De a társad , csak testben van ott, űrbe vágyik, akkor senki ne csodálkozzon, ha ez történik.
Nyilván Gordo fia, vagy Kelly is mehet a Marsra. Aleida, meg kb. annyira felesleges, mint a Földön a gravitáció:D Eltekintve attól, hogy első évadban, miért foglalkoztak vele annyit, 3. évadban kell egy határozott vezető a központban, vagy egy váratlan gondokat megoldó mérnök, Mars-misszió űrhajóján…Főnökével való konfliktus megmutatta, hogy milyen fanatizmusra és elszántságra is szükség van az emberiség fejlődésére.
Több héttel rövidítheti le, új űrhajó az utat, ugye. Oké, de van egy “ablak”, ami durván 9 hónapot jelent, csak oda… Fejlődhet a technika – főleg 10 év alatt, alternatív világban is -, de egy misszió, simán 2-3 év lehet. Környék feltérképezése, bázis kialakítása, kísérletek, alkalmazkodás, kolonizáció..
Nos, ez utóbbi lehet, majd fő irány, reménybeli, következő évadok alatt.
Kicsit túlzásba vitték a drámát, idő múlásában nagy volt a kontraszt, vagy az atomtámadásra figyelmeztetés.. Jót derültem rajta, vagy nem szóltak, többi statisztának:D
Szovjet-világból mutathatnának többet! Rendben, amerikai sorozat, de még jobban működne, másik szempontból is…Hosszabbak az epizódok, de néha úgy éreztem, valami kimaradt. Főleg évadzáró esetében.
8.5/10 a második évad. Nem volt tökéletes, ám igen magas szintet hozott, fejlődött, határozott irányt adott. Egyik legjobban felépített sorozatok egyike, The Boys mögött.

JKJ - 2021. 05. 08. 08:08

Pytta: “Az egész évaddal is az a bajom, hogy 90% töltelékesemény (leszbikus dráma, megcsalás-dráma, féltékenység-dráma, megvakulás-dráma, lecsúszottalkoholista-dráma)”

Ez az élet :-). A 10% a hab a tortán. ettől szeretik az emberek ezt a sorozatot. Végre nem “sztárokat” nézünk, akiknek az élete 90% “izgalom”. VÉGRE!

Diapolo - 2021. 05. 08. 10:20

A For All Mankind nálam a többek által már említett ok miatt nem tud a legmagasabb polcra kerülni. Az első évad is számomra helyenként túl sok drámát hozott, de a 2. évad első 4 része konkrétan nem szólt semmiről, semmi nem történt, csak az állandó drámázás, és tényleg szinte “a Földön ragadtunk”. Ez egyszerűen nem fér bele, hogy egy fél évad menjen a levesbe, majd a második felét megtolják, ez innentől már csak közepes. Nem tudom, hogy folytatom-e majd, mert nálam már az évad közben erősen lengett a kasza, nem éri meg az a már említett 10%, ha az évad végén a 10 órából összesen 1 értékelhető, hiába zseniális az az 1. Én sokkal több potenciált érzek ebben a sorozatban, és mégis mindig kevésnek érzem.

Aldo - 2021. 05. 08. 14:01

“Sajnos a hátországgal kapcsolatban nem sok mindent tudhattunk meg (olyanokra gondolok, mint például, hogy Andropov a főtitkár, vagy az afgán háború elmaradása), ”

Az évadnyitó elején a kivágott újságcikkek és archív felvételek nagyjából elmondják, hogy mi is történt az elmúlt 10 évben, utána pedig fokozatosan adagolták az eseményeket, a híradókban
1983-ban a valóságban is Andropov volt a főtitkár Brezsnyev után, ez nem változott. A szovjetek nem vonulnak be Afganisztánba, nem szopnak ott 10 évig, mert ezt a pénzt inkább az űrversenyre fordítják. Az újságban mutatták is az N3-as rakéta fellövését.
Mivel Reagan 1985-ben már nem lehet elnök, így a csillagháborús progit sem indítja el, amire a szovjetek úgy megnövelik a katonai kiadásokat, hogy gazdasági válságba kerül az ország. A lengyel szolidaritás vezetőit lekapcsolják 1980-ban és II. János Pál pápa sem éli túl a merényletet 1982-ben, mely események sokat szerint jelentősen hozzájárultak a kommunizmus bukásához.
Valószínűleg Gorbacsov sem kerül hatalomra. Az egész idővonal arra fut ki, hogy nem omlik össze a Szovjetunió és a keleti blokkban sem lesz rendszerváltás, marad a hidegháború. Bár, most, hogy így lepacsiztak az elnökök és kitört a béke, kíváncsi leszek mi lesz a feszültségforrása 1995-ben és kik lesznek az új ellenségek. Már ha lesznek. Behozzák a kínaiakat?

szk - 2021. 05. 08. 18:01

Azért az amerikai elnökök néha elég furcsa vargabetűket tudnak csinálni:

– Nixon kínai látogatása
– Az 1983-as The Day After című tévéfilm mondhatni 360 fokos változást okozott Reagan atomháború iránti hozzáállásában. Erre még a memoir-jában is kitér egyébként.

Sigismundus - 2021. 05. 08. 21:20

” 360 fokos változást okozott Reagan atomháború iránti hozzáállásában ”

Nem csak 180 fok? 360 az egy körbefordulás ugyanabba az irányba.

pytta - 2021. 05. 09. 11:07

@JKJ: persze, én megértem, hogy sokan emiatt szeretik csak én nem erre a sorozatra fizettem be, hanem egy űrhajós-scifis-alternatívjövős-akciósorozatra! :)

walaki - 2021. 05. 10. 13:50

@pytta: “csak én nem erre a sorozatra fizettem be, hanem egy űrhajós-scifis-alternatívjövős-akciósorozatra”

Na de hát ez pontosan az, izzig-vérig űrhajós-scifis-alternatívjövős-akciósorozat! Persze az arányokon lehet fintorogni (nekem is jobban bejött volna kicsit kevesebb földi dráma és több űrhajós jelenet), de ettől még pontosan az, minden porcikájában.

A sci-fi mindig is arról szólt, hogy tudományos alapossággal bemutassa, egy fikcióra (itt alternatív idősík) miként reagálnának az emberek és a társadalom, ebben csillagos ötös a sorozat.

Az alternatív események remekül vannak felépítve, nagyon jók az ok-okozati összefüggések benne. Elismerem, a végén egy icipicit elszaladt ez ügyben velük a ló, de azért még így is bőven a “belefér” kategória.

Az meg, hogy az akciót nem viszik túlzásba, és igyekeznek “valósághűek” maradni az alternatív világ nyűjtotta kereteken belül, nekem kifejezetten bejön, mert ami akciót így kapunk, az sokkal jobban üt, mintha fél órányi autósüldözés meg cowboykodás lenne minden részben.

alma321 - 2021. 05. 16. 08:29

Aldo – 2021. 04. 24. 03:37

Nyilván tudják, hogy ki lőtte szét a Dragont de pont ennyire nyilvánvaló, hogy nem azt fogja leközölni a média, hogy a “szétlőttük a Dragont mert jobb ötlet nem volt a probléma megoldására” = “bepucsítottunk a ruszkiknak” hanem a baleset verziót ami sokkal kisebb arcvesztés

Miss B - 2021. 05. 23. 11:35

Idén futottam csak bele, így egymás után daráltam a két évadot. A giccses drámázás meg a szerelmi szálak annyira nem érdekesek nekem, de maga az egész koncepció, a scifi filozófia nagyon tetszik, maga ez a fura disztopikus helyzet is. Az első évad nekem dinamikusabb volt, mint a második, valahogy ott még kevesebb a felesleges szál (kelly, meg az egész mexikói lány-család stb), meg nagyobb az izgalomfaktor is, de kiváncsian várom a 3. évadot :)

Yooha - 2021. 06. 04. 09:32

Az utolsó rész van csak hátra :)
Azt vártam 19 részen át, hogy kiderül, mi a szerepe a mexikói csajnak, és miért látjuk az életét 15 éve, de ez nem derült ki eddig, és félek nem is fog. Ennek a szálnak mi értelme van?
Amúgy tök jó sorozat, de a 2. évadban (főleg az első felében) sokkal kevesebb váratlan űrhajós fordulat, vagy általában a NASA fejlődéstörténet van az első évadhoz képest, Mrs. Baldwin és az új NASA főnök szerelmi élete 0 bittel érdekel, még Gordóék érdekesek, de nézem inkább a szovjet kalamajkát a Holdon. A disszidáló szovjetnél mondtam, hogy “nagyon jó, ez hiányzott még ide”, jó értelemben. :)
Várom, mi lesz a “Holdcsatából”, és…várj, akkor a Marsra se mennek végül? :(

atalanta - 2021. 07. 26. 14:01

Mindkét évad magas színvonalú volt, érdekes történettel, magas szintű megvalósítással, ami a forgatókönyvön túl a színészi játékra is igaz.
Nagyon jó volt, hasonló téma nem nagyon van manapság.
Várom a folytatást!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz