login |

Pilot: Intergalactic

2021. 05. 10. 19:30 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Lehet, hogy nem egy hasonlítással kéne kezdenem a brit Sky vadiúj, teljes évados premier sorozatának kritikáját, de szerintem ez lövi be legjobban, és tulajdonképpen a célcsoportjának ennyi elég is kéne legyen: az Intergalactic olyan, mint a Syfy-ra érkező kanadai sci-fik, teljes gagyi B-sorozat, ami véletlenül pont betalálhat az ember szórakozásfaktorába? Olyan, mint a Killjoys, vagy Dark Matter, vagy… sorolhatnám, nem pihent az az adó sem.

Ennek alapján sci-fi, ami 100 valahány évvel játszódik a jövőben, amikor a Föld romokban, az űrutazás pedig már mindennapos. A főszereplő rendőr úgy keveredik bajba, hogy rákennek egy urániu arkánium (talán így hívták az anyagot) lopást, ami a terroristák kedvence. Mindezt egy felvétel alapján, hiszen az még 2100valahányban is bizonyíték erejű, amikor már most is durva amire a deepfake képes.

Nosza, előzetesbe is zárják, ami azt jelenti, hogy mindenféle fél napos várakozás nélkül kilövik a űrbe egy rabszállítóra, ami elviszi az előzetesként funkcionáló bolygóra. A bonyodalom pedig úgy indul, hogy rablázadás tör ki az űrhajón, szóval amolyan Nic Cage-ként (Con Air-utalás) ott van a rabok között. Oké, nem teljesen ugyanaz a helyzet, de szerintem az író azért látta párszor a filmet. Mint a másfél rész alapján kiderül, kicsit szervezettebb volt ez a lázadás, és a fegyenceknek van valami célja.

Másfél rész, mert nem vagyok hajlandó tovább nézni. Tényleg, amit a bevezetőben említettem, aki bírja az ilyen B-sorozatos sci-fiket, az tegyen próbát, de mint értelmes mű, vagy akárcsak sci-fi akció egyszerűen nem tudtam nézni. Kidolgozásilag mindenhol lóg a lóláb, leginkább a vágáson, tipikus spórolós az akciójelenetek és normális beszélgetések hibáinak rejtegetésére. Mondjuk azt elismerem, hogy nehéz helyzetben voltak a vágók, annyi karaktert akarnak itt mozgatni a készítők, akiknek mindnek kell időt adni, meg bármi történik akkor reakciót mutatni kapkodva.

De tényleg, nézzétek meg ezt a lenti képet, ez kb. minden, ennyi kellett volna legyen a kritika, olcsón megvalósított szűrőzés-színezés, amiből 5 percnyi munka süt. Több van benne, de nem profi. Lehet jönni azzal, hogy a grindhouse korzaszkot idézi bla-bla, de nem igaz, maguk a jelenetek modernek amikre kb. rácsaptak egy “dirty” szűrőt, aztán hadd szóljon.

Az egészet pedig az alakítások rontják el végleg. Mindenkinek annyi szerepelt a papírján, hogy “Játsszd túl!”. Van aki elvan ezzel, és nyilván szintén a grindhouse dolog felé akartak tendálni ezzel a készítői utasítással, de rossz nézni. Már amikor látjuk az említett vágásban…

Annyira 3/10 volt nekem. Egyszerűen 2021-ben ha valaki ilyen módon csinál sorozatot, akkor legalább lazának kéne lennie, de ebből az erőlködés süt, a műviség, amit az összeesküvéses komolyan vett szál végképp aláhúz. Nem lehet egy seggel két lovon ülni.

7 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 05. 11. 09:19

A pilotot végigküszködtem, de nem folytattam tovább. Néha azzal vádolom magam, hogy hamar elengedek sorozatokat, és kritikusabb vagyok másoknál, de itt nem volt kérdés.

Az elejétől kezdve gagyinak érződött, és a legnagyobb baj az volt, hogy nagyon komolyan vette magát, aminek az szokott lenni a következménye, hogy viccessé válik. A színészek meg tényleg mintha lelkes amatőrök lennének, kicsit ilyen ripacskodásnak tűnik az egész, ahogy az egész történetet egy grandiózus tálcán tálalják. Az összes jelenet olyan, mintha nagyon fontos és nagyon komoly téttel bíró lenne. Pontozni nem pontoznám, nincs igazán mit, inkább csak nem ajánlanám senkinek.

winnie - 2021. 05. 11. 10:56

kíváncsi leszek majd. a vagrant queenre akartam hivatkozni, hogy az sem jött be humannek, és szerintem tök jó lett, de látom, hogy 6/10-re hozta ki, szóval nem áll. remélem, azért nem az első résszel lövöm le, hanem benne lesz, hogy a potenciál miatt adok esélyt neki.

egyébként meg, mivel teljes évados, így ha kaszálom, odalapozok a végére, hogy lássam, hova futtatták ki:)

bluemonkey - 2021. 05. 11. 18:25

Egyáltalán nem vagyok sci-fi fan, de pár hete rámtört az érzés, hogy szívesen bepróbálnék egyet. A harmadik résznél tartok, de a fejjebb említett okok miatt nálam is élesedik a kasza. Milyen sci-fi sorozatokat tudnátok ajánlani, ami meg is üt egy bizonyos szintet?

cherockee - 2021. 05. 11. 19:26

@bluemonkey:

Expanse, Battlestar Galactica, Debris, ezek kapásból 3 nagyon más sorozat. Első egy űr politika és enyhe tudomány, a második űr filozofálós világnézetes, harmadik Földön játszódó nyomozgatós. A scifi elég általános megnevezés.

Vagy, ha kalandozni akarsz, van Black Mirror, és az elődje, az Outer limits. Minden rész más történet, más szereplők, kicsit más műfaj. Vagy Love Death & Robots, ha nem baj, hogy szomorú történetek, eszméletlen látvánnyal, és megint csak tök más történettel, világgal.

Klasszikusok a Star Trek, Babylon 5, Stargate, sok melléksorozattal, mostanában volt egy egész jó pulp scifi a Killjoys, cyberpunkban az Altered Carbon, van családiasabb hangulatú Lost in space sorozat.

Vannak egész határterületek, mint a Colony, ami szerintem fantasztikus volt, földi megszállás alatt álló emberiség, inkább kémes-hidegháborús, a scifi inkább csak díszlet.

winnie - 2021. 05. 11. 19:57

vagy csak simán beírja az ember a keresőbe, a tavalyi toplistákon is gyakoriak egyes címek (nekem konkrétan a top újoncom volt scifi, a tales from the loop), amik persze nem jelentenek semmi biztosítékot, hogy másnak bejönnek.

human - 2021. 05. 12. 16:36

“Egyáltalán nem vagyok sci-fi fan, de pár hete rámtört az érzés, hogy szívesen bepróbálnék egyet. ”

erre hasonlítót? Firefly :) viccet félretéve szerintem az Expanse

“vagy csak simán beírja az ember a keresőbe, a tavalyi toplistákon is gyakoriak egyes címek”

ez azért nem nagy segítség, hiszen csak odamutatsz hogy tessék, ott van az Összes Sorozat.

bluemonkey - 2021. 05. 12. 17:48

Köszi a tippeket!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz