login |

Pose: kezdett a 3. évad

2021. 05. 10. 15:50 - Írta: Shannen

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Ráadásul rögtön dupla résszel tért vissza a zárószezonjára az egyik legjobb jelenleg futó drámasorozat. Hogy miért is tartom ennyire jónak a Ryan Murphy nevével (is) fémjelzett, a New York-i bálterem kultúrát (ball room culture) bemutató sorozatot, arról itt tudtok spoilermentesen olvasni.

Ahogy korábban, most is hetiben érkezik A póz az FX-re, majd az évad után várhatóan pár hónappal itthon is fel fog kerülni a Netflixre, ahol a korábbi évadok is nézhetőek idehaza magyar felirattal.

Akárcsak a második évad esetében, most is ugrottunk pár évet, így a kezdés 1994-ben veszi fel a fonalat, abban az évben, amikor az USA-ban a 25-44 éves korosztályon belül az AIDS vált a vezető halálokká. Ez a háttérinformáció tulajdonképpen keretbe is helyezi az idei szezont és megadja az alaphangulatot, ami messze áll az egykori csillogó, színes-szagos bálteremektől, melyeket mostanra felváltanak a kórtermek és a ravatalozók.

A megmaradt bálokon egy új generáció jelenik meg, ami elég más értékrenddel tekint a versenyekre, miközben a legendás házak szétszélednek, a gyerekek önállóan igyekeznek boldogulni az életben, a bölcsek pedig a barátok tömeges elvesztését és saját halandóságukat próbálják feldolgozni.

Fú, ez most így elég depresszíven hangzik. De közben mégsem lehúzós a végeredmény, nem mennek át szenvedéspornóba a látottak. Az írók ugyanis elképesztő tehetséggel képesek a legnyomorultabb helyzetből is a pozitivitás és remény oldalán kijönni. Persze már most is megszakadt a szívem egy-egy jeleneten (mi lesz itt még a későbbi részekben!), de összességében nem a szomorúság maradt meg ebből a két részből, hanem az, hogy mekkora szíve van ennek a sorozatnak.

Na meg az, hogy volt itt bizony néhány kényszer szülte változás, és néhány elnagyolt kreatív döntés, szóval nem volt tökéletes a kezdés (“csak” 8,5/10), bár azért plusz pont járna, ahogy O.J. Simpson autósüldözése összehozta újra az Evangelistákat.

– O.J. Simpson is on the run.
– Who’s O.J.? Orange juice?

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Szóval ugrottunk több mint két évet az időben, ami alatt elég sok minden történt a karakterekkel, amelyekről főleg csak egy-egy mondatból értesültünk, hogy aztán bizonyos esetekben mégis ugyanott tartsunk, mint korábban. Igen, elsősorban Angel (és Lulu) drogozására gondolok. Ahogy rászoktak, majd seperc alatt leszoktak a kokainról, az elég meredeknek tűnt. Az sem segített, hogy hasonló kört már lefutottunk Angellel korábban, így elég önismétlőnek érződik ez a szál. Nagyon bírom őket Papival, de nem csodálkoznék, ha utóbbinak elege lenne.

Azon talán senki nem csodálkozik, hogy Pray Tell az alkoholizmusba menekült gyászában és bánatában, sőt kifejezetten jól is dolgozták fel az állapotát, komoly gyomrosokat szállítva. Azt mondani sem kell, hogy Billy Porter továbbra is remek, ráadásul jó volt végre őt is vonulni látni. Az viszont már meglepett, hogy Damon is alkoholista lett időközben.

Arról nem is beszélve, hogy erre nem igazán kaptunk érdemi magyarázatot, sőt, míg eleinte úgy tűnt, hogy ő fogja Pray Tell-t segíteni a felépülésben, a második részben a képernyőn kívül búcsúztunk tőle egy fél mondattal. Nagyon furcsa volt, érezni lehetett, hogy itt valami történt a háttérben, és valóban.

Készítői interjúk is megerősítették, hogy sajnos Ryan Jamaal Swain családi okok miatt, saját döntése nyomán távozott a sorozatból. Én azért még reménykedek, hogy az utolsó epizódra vissza tudták esetleg csábítani, mégiscsak ő volt az első tagja az Evangelista Háznak, az első fia Blanca-nak. Nehéz elképzelni, hogy úgy zárják a történetet, hogy ők ketten nincsenek egymás mellett.

Bár szerencsére úgy tűnik Blanca idén végre érdemi szerelmi szálat is kap, ami már nagyon kijárt neki és egyelőre Christopher is nagyon szimpatikus. Hiába a család az első Blanca-nak, jót tesz neki, hogy kapcsolatban van, ez már most látszik. A pályamódosítása szintén érdekes irány, ami szintén azt erősíti, hogy idén a korábbiaknál is több időt fogunk a kórházban tölteni.

Abban a kórházban, ahol már az évadkezdésben is kemény jeleneteket kaptunk Cubby halála kapcsán (akit annyira hatásosan sikerült betegre maszkírozni, hogy a sapka nélkül elsőre fel se ismertem volna). Többen is betegek ugye a csapatból, így benne van a pakliban, hogy ne mindenki érje meg a sorozat végét, de én azért bízok abban, hogy akárcsak a korábbi évadok esetében, most is bizonyos fokú happy end-del fog zárulni a történet. Pár hét múlva kiderül.

2 hozzászólás Ne habozz!

Anni - 2021. 05. 10. 16:47

Egyetértek a leírtakkal. :)
Nagyon tetszett a kezdés ez az O.J-s esemény nagyon jó ötlet volt a készítőktől.
Sajnos reális, hogy Pray és Damon is az alkoholba menekült, és így már értem miért tűnt el Damon, kár érte mégiscsak vele kezdődött minden kb. :/

Imádom Papit nekem ő változott legtöbbet mármint pozitívan remélem Angellel együtt maradnak.

Elektra meg a szövegei.. hát csúcs. :D

Mikilós - 2021. 06. 12. 20:45

Nem gondoltam volna, de a Pose számomra az egyik legjobb sorozat a The Killing és a Treme mellett.

Annyira szerethető mindenki, nem volt olyan karakter akit nem kedveltem volna, mert mindenki csodálatos volt. Tegnap megnéztem az utolsó részt és hát gyászolok. Tényleg, pedig nem sok sorozatot gyászoltam. Nagyon remélem, hogy az idő múlásával ez a sorozat is ott lesz a KÖTELEZŐ kategóriában, mert függetlenül attól, hogy meleg, transz vagy heteró az ember muszáj látnia. Egy izgalmas, kőkemény dráma fantasztikus karakterekkel, dialógusokkal és produkciókkal. Egy olyan kultúra mutat be, mely abszolút érdekes és izgalmas. Mikor a Ball Room jeleneteket néztem, olyan volt mintha én is ott lennék – nem is egyszer csettintettem a levegőben én is XD – de nem csak a ball room hanem minden jelenetnél. Olyan volt, mintha én is az Evengelista család tagja lennék. Nem fogom elfelejteni ezt az érzést és biztos, hogy nem sokára újra előfogom venni és ledarálom. Már csak Elektra arany köpései miatt is.

A 3. évadról annyit, hogy látszott, hogy kicsit elkapkodják a dolgokat. Hamar lettek szálak lezárva vagy dolgok melyek szerintem azért kicsit fura volt a fogadtatása a karakterek részéről Pl. Elektra és a biznisze. De azért elnézem, mert utolsó évad, gondolom nem volt ez így betervezve és sajna a Covid miatt kellett kaszálni. Nem tudom. A lényeg, hogy egy nagyon jó sorozat ért végett a napokban és nem tudom elégszer ismételni, aki eddig nem tette az nézze meg. Nem fog csalódni.

LIVE, WERK, POSE

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz