login |

The Girlfriend Experience: kezdett a 3. évad – írta Zsuzsi

2021. 05. 12. 21:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

A Starz szériájának a sötét és melankolikus hangulata mindig magával ragad. Régen volt már a második évad, de öt perc után azonnal visszarázódtam a készítők által megidézett életérzésbe.

Ez a sorozat mindig felér egy arculcsapással. Amolyan észhez térítő, hogy figyeljek már oda, nem csak az létezik, amiben én mozgok és élek, hanem vannak  nagyon sötét bugyrai is a létezésnek, és hogy az emberi vágy mozgatja világunkat, legyen szó szexuális fantáziákról, hatalomról, uralkodásról vagy információéhségről.

A harmadik évad ismét egy teljesen új sztorit hoz, mely révén egy másik aspektusból ragadja meg az eszkort lányok életét, és azt a szükséget, ami ráviszi őket arra, hogy saját testük kiárusításával jussanak valamihez. Szándékosan fogalmaztam úgy, hogy valamihez, ugyanis ebben az évadban már nem az a lényeg, hogy eladósodott, iskolát fizető, gyermeket eltartó nők akarnak a lehető leggyorsabban és egyszerűbben pénzhez jutni.

Ezúttal főhősünk, Iris viselkedéspszichológiával és idegtudománnyal foglalkozik, aki egy jólfizető állásért Londonba költözik, otthon hagyván családját és tanulmányait. Mindeközben édesapja betegeskedik, és arra próbálnak választ találni, hogy tünetei alapján, milyen neurológiai betegségben szenvedhet.

A fiatal lány egy nagymenő startupnál helyezkedik el, ahol a foglalkoztatott programozók és tudósok kutatási céljait nem akarják keretek közé szorítani, hanem azt szeretnék, hogy mindenki fantáziája szabadon szárnyaljon.  Csak a végtelen szabhat határt az elképzeléseknek.  Iris a viselkedéspszichológiát kutatva barátnője ajánlására eszkort munkákat is vállal, és ügyfelei egyben alanyai is lesznek kutatásának, melyet a mesterséges intelligenciával kapcsolatos projektjében is fel akar használni.

Három részen vagyok túl, és kijelenthetem, hogy a maga szürke, lassan építkező és elgondolkodtató módján ugyanúgy be tud szippantani egy ilyen sorozat, mint egy pörgős, akcióval teli vagy éppen nyomozós, rejtélyes formátum. Egyszerűen csak folytattam tovább, mert érdekelt, hova lyukadunk ki, miért csinálja ezt Iris, mire használja fel a légyottok során készített hangfelvételeket, vagy a később felvett élménybeszámolókat. Tudni akarom, hogy mi lesz a cégnél talált társával elkezdett MI-fejlesztés lényege, hogyan fog működni, mire tudják megtanítani. Áttörést hozhat-e benne ténylegesen a férfiak tudomása nélkül készített hanganyag betöltése, és elemzése.

Ugyanakkor pont a nyomasztó légkör miatt továbbra is erénye a sorozatnak, hogy a részek maximum 30 percesek, így mire teljesen lehozna az életről, kapsz egy kis szusszanásnyi időt, hogy magadhoz térj, és téged körbevevő fényből merítkezve újra alámerülj ebbe a szürke iszapba. Mert hogy ez ilyen. Megnézni egy részt. Utána ragacsosnak, koszosnak érzed magad, de akkor is folytatod, tudni akarod, mi van még, mi lesz ebből.

A kezdés szerintem 7/10, és nagyon kíváncsian várom, hogyan folytatódik tovább Iris játéka a tűzzel, vajon lebukik-e, vajon bejön-e számítása, és merész húzásával valami újat alkothat-e.

2 hozzászólás Ne habozz!

dukyka - 2021. 05. 13. 03:54

Az első évad nagyon bejött, a második egyik szálát sem bírtam végignézni. Erről a legújabbról még nem tudom pontosan, hogy mit gondoljak, valahogy vérszegény. Így 3 rész után az is zavar, habár meg nem lep, hogy semmi explicitet nem mutatnak már. Gyakorlatilag semmit nem mutatnak, pedig mégiscsak egy escortról szólna a sorozat.

Python - 2021. 06. 21. 17:51

Ez az évad igazából az AI kutatásról szólt, és annak a “sötét” árnyoldaláról.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz