login |

Pilot: Halston

2021. 05. 16. 21:28 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat, pilot-mustra,

Néztem a Halston első részét (az ötből) a Netflixen, és közben nem tudtam volna megmondani, kinek szól. Vagyis egy nagyon szűk rétegre van tippem, akik tényleg vágják a 60-70-es évek nagy neveit a divatvilágon belül és kívül, de azon kívül nem igazán tudnám senkinek ajánlani.

Az egész sorozat röviden tényleg a fenti névről, avagy Roy Halston Frowick-ról szól, aki egy legendás divattervező volt. Az életútját persze szinte kezdetektől látjuk. Azért nem az első munkája megszerzésétől, hanem a kalaptervezésnél kapcsolódunk be, vagyis annak kvázi csődjénél, és így főleg arról szól a sorozat, ahogy utána miképp csinált a saját nevéből csúcsbrandet.

Ami alapvetően lehetne érdekes: egy férfi aki feltör a csúcsra, és hogy ez milyen nehézségekkel, és milyen barátok-ellenségek útján történik. Sőt, saját magának megtalálása is remek univerzálisabb sztori lehetne, sok olyan híres emberről láthattunk már filmeket-sorozatokat, akikről semmit sem tudtunk, de mégis odaszegeződtünk a képernyő elé. Hát, itt nincs így.

Tényleg, ez annak az esete ami néhány könyvadaptációnál érezhető át jobban “a teljes élvezethez el is kell olvasni”. Inkább csak illusztrálása a mozgókép valaminek, nem pedig önmagában élmény. Ezúttal nem egy könyvnek, hanem egy világnak kell rajongójának lenni, és akkor tuti lehet örvendezni, amikor X dolgot említik, hogy közben a történet semmilyen. Na és? Engem ebben a formában egyszerűen nem ránt be, így rosszul is mesél erről a korról.

Ami tetszett, hogy Ryan Murphy neve oda van vésve, bár nem ő a showrunner, de a kézjegyét vizuálisan most nem tolták agyon, nem úgy néz ki, mint ami Murphy nevéről eszünkbe jut, és ami a The Prom-ban csúcsosodott ki. De tényleg, ott van a Ratched, aminél szintén nem showrunner volt, mégis tipikusan Murphy-s képi világa volt. Na, itt nincs ilyen, régimódi drámás az egész, még csak a digitális kamera sem süt belőle, ami segít a korba helyezkedni. Kár, hogy halálunalmas?

Azt nyilván el kell ismernem, hogy igazából nem Ewan McGregor a baj, szerintem élvezte a szerepet, és meg is értem, miért vállalta el. A Halston-pitch tökéletes lehet, kábé mint a Devil Wears Prada anno Streepnek, és nyilván McGregoré így a sorozat. Sőt, a többiekkel sincs baj részemről, egyszerűen csak nem erős amit kézbe kaptak. Nincs bódító, vagy berántó, vagy lekötő ereje a műnek.

Tudom, a sok fenti mellett miért adok neki 6/10 körül mégis? Egyszerűen tökéletes háttértévé, McGregor is elvan a szerepben, sokkal inkább ez, mint 10 Ratched ugyanúgy Ryan Murphy nevével árulva. Plusz a Liza Minnelli-dal azért remek volt.

10 hozzászólás Ne habozz!

Flanker - 2021. 05. 16. 22:42

“de azon kívül nem igazán tudnám senkinek ajánlani.”

Ez könnyű: az Ewan McGregor rajongóknak :)

human - 2021. 05. 16. 23:01

ok, az jogos :)

Shyllard - 2021. 05. 17. 07:28

Ewan McGregor miatt megnéztem, az 5 részes rövidség is mozivált ebben. De nem hinném, hogy emlékezni fogok rá sokáig, a fsz. jó, a hangulat is elkapott néha, de nem volt semmi extra. Kicsit reméltem, hogy Phantom Thread szerű lesz, de közel sem.

wickee - 2021. 05. 17. 07:29

Masszív, 20 éve tartó Ewan McGregor rajongóként pilot után kaszáltam… :D Hiába már csak 4 epizód lett volna hátra, egyszerűen képtelen voltam megerőltetni magam.

kisanna - 2021. 05. 17. 08:25

nem tudom, engem beszippantott, mondjuk én szeretem a divatot (nem vagyok expert azért).

“így rosszul is mesél erről a korról.” – ezt nem értem, miből gondolod, hogy rosszul mesél? mit kellett volna még belerakni?

Ambriel - 2021. 05. 17. 09:09

Ewan McGregor rajongóként és a 2×3,5 óra tömegközlekedésnek köszönhetően megnéztem ezt az 5 részt, de nem hagyott bennem mély nyomot.

Shannen - 2021. 05. 17. 09:16

Két rész után engem az lepett meg leginkább, hogy hogy lehet ezt a divatvilágban játszódó sztorit ennyire szürkére, semmilyenre csinálni.

Még a sakkozásról is sikerült egy élénk, színes-szagos, érdekes sorozatot csinálni. Ezzel szemben itt, ahol divatbemutatók, ruhatervezések stb vannak majdnem unalomba fulladnak a látottak.

Én elsősorban a rendezést okolom emiatt.

Végig fogom nézni, főleg Ewan McGregor miatt, aki viszont a visszafogott keretek közt is lubickol a szerepében, de nem hinném, hogy sokáig emlékeznék rá.

Ja, és persze Krysta Rodriguez egy csoda Liza-ként

csb - 2021. 05. 17. 09:24

Csatlakozom az wickee-hez, én is bírom McGregort, de ez nagyon nem az én világom, egy rész elég volt. És igen, a dal király volt, de összességében a végeredmény közömbös.

Amariah - 2021. 05. 17. 19:45

Pont az előbb dobta fel nekem a netflix hírlevél, és most nem tudom eldönteni, hogy szánjak-e rá időt, mert az előzetes alapján érdekelne, de amiket írtok…na legalább nem lesznek nagy elvárásaim. :)

Diapolo - 2021. 05. 19. 17:41

Maga a téma számomra nem annyira érdekes, de csatlakozom Shannenhez, a sakkról is lehetett egy baromi jó sorozatot csinálni, és az sem egy általános érdeklődési kör, sőt sokakat kifejezetten untat, mégis nagy siker lett. Itt, hát nem is tudom, hogy mondjam. Mint a nyers hús: van kajád, de nyersen nem lehet fogyasztani, vagy megfőzöd, vagy megsütöd, de valamit kell hozzá csinálni, hogy fogyasztható legyen. A Halston sajnos nyers hús maradt…

A főszereplő adott, a díszlet szerintem adott, de kellene egy érdekes cselekmény ahhoz, hogy ez tényleg működjön, azt éreztem, hogy a semmiről mesélnek a pilotban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz