login |

The Watch: az 1. évad – írta Pamats

2021. 05. 18. 15:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A BBC America csatornán január elején debütált Sir Terry Pratchett méltán híres és kedvelt Korongvilág regénysorozatából ismert Ankh-Morpork City Watch ihlette kvázi sci-fi-fantasy nyomozós sorozat, aminek a hősei az előbb említett őrség tagjai.

A sorozatot már az elindulása előtt is kisebb felzúdulás övezte a regény rajongói által (mondjuk a kritikusok se rajongtak érte), többek közt itt a blogon is a kommenteknél. A fő panasz az volt, hogy ez eléggé egy szabad adaptáció, és inkább csak alapul veszi a karaktereket meg a világot, és túlzottan elrugaszkodik attól.

Sajnos még nem olvastam a könyveket, csak tervezem mivel magát a műfajt szeretem, ezért én most el tudok határolódni a prekoncepcióktól, de kíváncsi vagyok, hogy mi a megnézés utáni véleménye azoknak, akik ismerik is a regényeket és a szereplőket.

A The Watch történetéről is volt már röviden szó: a reménytelen, kicsit szedett-vetett, periférián álló tagokból álló őrségből miképp lesz ütőképes csapat és a város igazi rendvédelmi ereje. Mindez egy átívelő kaland során, amiben meg kell akadályozzanak egy az egész városra veszélyt jelentő múltbéli fenyegetést. 

Az első feltűnő változás az lehet, hogy a sorozat világa elhagyta a középkorira hajazó stílust és inkább egy fajta fura futurisztikus, punkos, kicsit sci-fi, kicsit fantasy, kicsit vegyes világ az egész, ahol egyszerre van jelen a mágia, a mitikus lények (goblinok és egyebek), de vannak technikai kütyük ugyanúgy, ahogy például különféle céhek is.

Mindez amúgy kifejezetten jó háttér egy krimihez, de ennél sokkal szétszórtabb lett az összkép. Ahol a The Watch sajnos rögtön kicsit elvérzik, az a főszál, ami sajnos elég érdektelenre sikerült és már a pilot se tudja nagyon berántani az embert- Szerencsére később jobb lesz. Ami megmentette végül az egészet számomra az a kiemelten kezelt humor és a világépítés.

Tudniillik, ahogy látom a széria szándékosan nem veszi komolyan magát (nem tudom a könyv milyen lehet), tele van apró ötletekkel, önreflexióval és vicces elemmel, ami mind a világ sajátossága és segít végiglendülni az évadon. 

Ez egyébként vízválasztó is lehet a nézők számára, hiszen sokszor szándékoltan túltolt vagy fárasztó lehet a humor, de szerintem kifejezetten működik és a legváratlanabb pillanatban dobják fel a történetet, sokszor pont a leginkább oda nem illő módon a drámai részek után használva azt, kicsit komolytalanná téve az egészet és majdhogynem ki is kacsintva.

Nekem például az egyik kedvencem az idősek otthona szerűség, ahol egy mágia megakadályozza a konfliktust és táncolásra készteti a szereplőket, vagy amikor egy másik világból bukkannak fel tárgyak, mint egy futópad vagy egy kocsi, amiket viccesen nem tudnak hova tenni, de még bekezdéseken át lehetne a kis apró finomságokat a humor és a világépítés terén, és szerencsére minden részbe jut több ilyen (az időnként felbukkanó, cseppet sem komolyan vehető Halál zseniális, egyszer a saját kis 37 perces dalát is előadja az őrségnek).

A karakterek terén szintén nem annyira fényes az összkép, túlságosan egydimenziósak és itt zavaróbb lehet a túltolt színészi játék, de kedvelhetőek és csapatban is jól működnek. Kicsit “a szedett-vetett banda összeáll és a végére hősök lesznek” téma emlékeztetett a Guardians of the Galaxy-re is, főleg, hogy zene is szerepet kapott több vicces jelenetnél.

Ami a krimi részét illeti, az szintén haloványabb, de az élő és lélegző világ ezt is minden alkalommal elviszi a hátán és jobban is működik, mint a főszál előregördülése, amit maximum a fő gonosz és a kapitány múltbeli kötődése és árnyaltabb viszonya dob fel, mert egyébként totál felejthető lenne. Egyébként, ha ez egy valóban epizodikus nyomozós lenne még jobban is működne, de kellett az átívelés, hogy az érzelmi és karakter szálak révbe érjenek. 

A vizuális része szintén erős a sorozatnak és abszolút a készítők dicsérete, hogy próbálkoztak egy egyéni stílus kialakításával, mint például a betűtípusok, amire szintén a punkos lenne a legjobb szó. A helyszínek szintén jól néznek ki a legtöbbször, a város él és lélegzik, valamint ötletes a felépítése is kezdve az uralkodótól a legálisan működő céhekig.

Sok helyen pedig látványosak és meglehetősen kreatívak a beállítások, mint például a saját személyiséggel rendelkező tó, ami egy kinyuló kéz alakú hullám formájában kommunikál. Itt tehát szintén jellemző a humor és a különböző kissé elborult vizuális gegek, amik szintén ráerősítenek a cyberpunk-osabb beütésre.

Elég vegyes tehát az összkép, de a kifejezetten jópofa világ és a humor, meg némileg a szereplők miatt érdemes adni egy esélyt azoknak, akik vevők egy ilyen fantasy világban játszódó nyomozós sorozatra, de azért nagy elvárások nem kellenek hozzá. Valamint van cliffhanger is, kíváncsi vagyok lesz e folytatás, én adnék még neki egy esélyt mindenesetre.

11 hozzászólás Ne habozz!

binyó - 2021. 05. 18. 17:20

Ez kimaradt nekem köszi az írást. Dormer(Vimes) nagyon jó szinész könyvek zseniélisak meglátjuk.

FjFox - 2021. 05. 18. 17:32

Talán negyedik részig jutottam el, minden Discworld könyvet olvastam, Watch-al foglalkozó könyveket mindig is szerettem. Ez sajnos nem jött be, pedig akartam szeretni :( Vimes túlságosan kaotikus, néha egészen nagy ugrásokkal halad a történet. Elkezdtem nézni az ötödik részt és nem voltam benne biztos, hogy nem hagytam ki egy részt. Aztán újranéztem a négyest és rájöttem, hogy nem. Igazából itt adtam fel.

qrt - 2021. 05. 18. 17:36

Nekem az volt a bajom ezzel a sorozattal, hogy annyira mostaninak kellett lennie, hogy elveszett az, ami miatt én néztem volna Pratchett rajongójaként. A karakterek csak messziről hasonlítottak az eredetikre, az Igorokat úgy hozták be, hogy minek, szóval összességében én csak becsületből toltam végig. Így marad a – számomra – egyetlen jó Terry Pratchett matéria a Vadkan Apó…

korum - 2021. 05. 18. 19:48

Tetszik, hogy végre egy feldolgozás, ahol mertek változtatni fontosabb dolgokon is…

Annatar - 2021. 05. 18. 23:09

Olvastam jópár Korongvilág regényt, de elég régen, hogy ne emlékezzek túlságosan a konkrétumokra :P A trailer alapján nem tudtam elképzelni, hogy jó legyen, de azért adtam neki esélyt, és milyen jól tettem! Furcsa volt az elején a modern korba helyezés, de egyáltalán nem volt idegen Pratchett stílusától. Kicsit kaotikus volt a sztori, de a karakterek és a humor kárpótoltak. Mindig ez volt az első a megnézési listámon.

Flanker - 2021. 05. 19. 00:36

“Tudniillik, ahogy látom a széria szándékosan nem veszi komolyan magát (nem tudom a könyv milyen lehet),”
Pont ilyen a könyv is :) (én csak az Őrség Őrséget olvastam)

Eltiron - 2021. 05. 19. 09:56

@winnie-ék hajlamosak kimoderálni az erősebb nyelvezetű hozzászólásokat, szóval igyekszem visszafogni magam.
Ez a dolog egész egyszerűen rettenetes. Láttam én sok szörnyű dolgot már a tévében, de ez mindennek a legalja és még annál is lejjebb. Bárki, aki szereti (és érti) a Korongvilágot, tartsa távol magát ettől, mert már a pilot harmadik perce körül fenyeget az infarktusveszély.
Tanulságos beleolvasni az imdb-értékelésekbe is; az egyik különösen (még nálam is jobban, ha ez lehetséges) kiakadt TP-fan Richard Dormer játékát egy “frissen telesz*rt felnőtt pelenka”-hoz hasonlította, a további jelzők: nézhetetlen, gusztustalan, felháborító, stb.
Nagy általánosságban azt mondom, hogy “ízlések és pofonok”, majd vállat vonok, de ennek az izének az esetében értelmetlen ízlésről beszélni.

winnie - 2021. 05. 19. 16:32

:) nyugodtan fogalmazz erősen, csak ami más olvasó lelkébe gázolhat, az zavar minket. a készítők lelke nem tabu. oké, mondjuk bizonyos keretek azért kellenek. azt én is látom, hogy szült indulatokat, de egyrészt a szabadabb adaptációk mindig szülnek, másrészt vannak bizonyos témakörök, amik imdb-n még komoly indulatokat váltanak ki. (én még nem láttam, de tervezem, viszont pont ebben a pillanatban raktam ki a készítésről a videókat, amiket szerintem érdemes megnézni. az egy dolog, hogy engem nagyon feldobott némelyik, ahogy beszéltek a sorozatról (nagyon lelkesen), de talán a másik oldalról _lehet_, hogy érdekes lehet hallani azt, hogy mire gondoltak azok, akik olyasmit csináltak, ami egyesek/sokak szerint pelenkatartalom. még, ha a véleményeken nyilván nem is fog változtatni.

IgorB - 2021. 05. 20. 18:23

Az első két rész után elképesztően bejön, 8-9/10. A könyveket nem olvastam, de amúgy sem zavarnak a szabadabb adaptációk. A humort imádom, színészek abszolút jók. Az egyetlen elfogultságom, hogy scifi/fantasy téren nagy hiányom van, ez biztos emelt pár pontot rajta. A Doctor Who szebb éveit idézi nekem.

Görcsi - 2021. 05. 24. 01:11

Korongvilág sorozatnak pocsék. Neon-punk-sci-fi-fantasy-nek egész jó. Pratchett rajongóként viszont néhány résznél legszívesebben sikítottam volna. Annyi mindent tudnék mondani, hogy inkább nekik sem kezdek, mert azt órákig tartana leírni. De mégis! A legnagyobb hibák közé tartozik, hogy kiforgatták a karaktereket, nemcsak a személyiségeiket, hanem az eredet történetüket is, hogy főszerepbe helyeznek egy kvázi mellékszereplőt, főszereplőket meg egy az egyben kihagynak, hogy több történetet próbálnak egybe gyúrni, kevés sikerrel.
A Korongvilág könyvek viccesek, humorosak és kifigurázzák a fantasy világot, ám ez nem jelenti azt, hogy ne venné komolyan magát. Ezért lehet őket többször is elolvasni. Hogy ezt a sorozatot többször is meglehet nézni? Hát nem is tudom.

Kétvirág - 2022. 03. 31. 14:56

Görcsivel itt előttem 100 százalékig egyetértek.
A kritika írója viszont legalább ha már nekiállt ezt itt megírni, legalább kicsit utánanézhetett volna mi ez az egész. De ha jól veszem ki az angol humort sem nagyon ismeri. Persze nem kell ezeket mindenkinek tudni, csak hát ezek nélkül kritikát írni egy Pratchett adaptációról érdekes eredményt szül…
A sorozattal kapcsolatosan is egyébként nagyjából ez a fő probléma. Aki az amerikai típusú f.ngós poénokért meg az akciókért lelkesedik, annak érthetetlen és fárasztó. Aki az angol humort, vagy a kicsit intellektuálisabb poénokat és történeteket szereti, annak meg túl sekélyes és elnagyolt szerintem. Két szék között a földre ül.
Pratchett rajongóként azért végül tudtam valamelyest élvezni, csak sokszor kellett nagyot sóhajtanom, meg pár részt igyekeztem úgy tenni, hogy nem is láttam.
Viszont olyanokkal néztem, akik csak nagyon felületesen ismerték az eredetit, ők meg csak úgy értettek meg belőle valamit, hogy mellé meséltem az eredeti világból a háttérinformációkat. Kár érte, pedig az új fajta Korongvilág-felfogás nekem tetszik, elsülhetett volna jól is..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz