login |

Three Families

2021. 05. 18. 21:30 - Írta: Shannen

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat,

A BBC igaz történeteken alapuló két részes minisorozata (amit csupán a szerkezete különböztet meg egy 2 órás tévéfilmtől), mely a nagyon szigorú északír abortusztörvények közelmúltbeli változását mutatja be három család szemszögén keresztül, egyszerre képes szívszorító emberi drámákat hatásosan közvetíteni és kihagyni a lehetőséget, hogy ezek segítségével a nagyobb képet is kellően bemutassa.

Bár Nagy-Britanniában 1967 óta engedélyezett az abortusz, az ezt megengedő/szabályozó törvény nem terjedt ki az egyébként is nagyon vallásos Észak-Írországra, ahol csak nagyon speciális okokra hivatkozva volt ez engedélyezett és a valóságban az orvosok többsége még az indokolt esetekben sem volt hajlandó elvégezni a beavatkozást.

Így évtizedeken keresztül nők ezrei utaztak Angliába (már aki persze megtehette), hogy ott vessenek véget a nem kívánt terhességüknek, vagy otthon alternatív (és sokszor veszélyes) módszereket voltak kénytelenek alkalmazni. Mindezt persze lehetőleg teljes titokban, hiszen az abortusz nemcsak büntetendő volt, de hatalmas stigmát is jelentett nemcsak az adott nőnek, de a családjának vagy tágabb közösségének is.

A sorozat az mutatja be, hogy a fentiek hogyan hatottak az egyének szintjén. Három nő és családjuk történetét ismerjük meg: Theresa a tinédzser lányának az interneten vásárolt abortusztablettát, amiért egy 1861-es (nem elírás!) törvény miatt bíróság elé állítják; Hannah babájáról hiába derül ki a terhesség alatt, hogy olyan rendellenessége van, ami miatt nem fogja túlélni a születését, az orvosa mégsem hajlandó megszakítani a terhességet, pedig törvényileg megtehetné.

Fura módon csak a második epizódban találkozunk a harmadik családdal, ahol Rosie hasonló helyzetben van mint Hannah, viszont hiába veszélyeztetné súlyosan a mentális egészségét az életképtelen babájának világra hozatala, neki sem egnedélyezik a beavatkozást.

A hármuk története egy-egy darabkája lesz a nőjogi szervezetek évtizedek óta tartó kampányának legutóbbi szakaszának, ami 2019-ben érte el az áttörést, amikor Észak-Írországban is dekriminalizálták az abortuszt és az Egyesült Királyság többi részéhez hasonlóan szabályozták azt.

Nyilván koncepció volt, hogy egyéni, valós történeteket mutasson be a sorozat, hogy még érthetőbbé és átélhetőbbé tegyék ezt a nehéz témát. Hiába kaptak ezek a családok végül a saját életükben is megnyugvást ilyen vagy olyan módon az átélt tragédiák után, ugyanakkor a sorozat felépítése mégis azt sugallta, hogy itt az igazi katarzis, a szereplőink számára is, 2019-ben  jött el a törvény megváltoztatásakor.

Ez viszont egy társadalmi kampány és politikai események láncolatának az eredményeképp jött létre. Ebbe a két folyamatba azonban nem igazán kaptunk betekintést és ezt hiányoltam. Az eddigiekből is látszik, hogy a sorozat az abortusz-vita egyik oldalán teszi le egyértelműen a voksát. Ez önmagában nem gond, hiszen ez készítői döntés, viszont, szimplán sorozatnézői szempontból, izgalmasabb lett volna, ha a másik oldalt hasonlóan komplexen mutatják be.

Lehet, hogy három vagy négy részben jobban működött volna a Three Families, több idő lett volna a szélesebb társdalmi konfliktusokat bemutatni és kidolgozni azokat az ellentmondásos baráti, családi kapcsolatokat, amelyek itt egy felületesebb, pár mondatos dialóggal el voltak intézve. Leegyszerűsítve, szerintem többet érdemelt volna ez a történet.

Ettől függetlenül minőségileg így is hozta az elvárható BBC-szintet, a szereplőgárda kimagaslóan jó volt, közülök is a Theresa-t alakító Sinéad Keenan-t emelném ki, aki fájdalmasan szépen hozta az elveivel is szembe menő, de a lányáért bármire képes anya figuráját.

Összességében szerintem jó és fontos dolog, hogy ezek a nagyon is valós történetek elmesélésre kerülhettek, hiszen alapvetően még mindig ritkán találkozunk az abortusz témájával sorozatokban. Mondhatnám, hogy vitaindítónak is jó lehet ez a 2 rész, de valójában, ahhoz jobb lett volna, ha részletesebben dolgozták volna fel az északír eseményeket.

Olyan 7/10 lett az eredmény, akit érdekel a téma, annak mindenképp ajánlom, bár arra fel kell készülni, hogy lelkileg tényleg megterhelő megismerni ezeket a történeteket.

1 hozzászólás Ne habozz!

kisanna - 2021. 05. 19. 15:35

elég kemény történetek, jól meg van csinálva szerintem. mindenképp nézze meg, akit érdekel a téma.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz