login |

Dickinson: a 2. évad – írta Bookworm

2021. 05. 19. 15:57 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Az év első felében a 2019-es első évad után folytatódott az AppleTv+-os Dickinson, ami nem csak a Junkie-nak jött be. A 2. szezonra továbbra is megmaradt az a formula, hogy a sorozat cselekményét adó életrajzi eseményeket kiszínezték és a versek szövegéhez igazították. Maga a történet az első évad közvetlen folytatása, így természetesen szükséges az előző évad ismerete a teljes cselekmény megértéséhez.

Az S2 középpontjában továbbra is Emily Dickinson áll, viszont az előző évaddal szemben, most már több szereplő kerül előtérbe, főként Emily testvérei és szülei, illetve szerelme, Sue is hangsúlyosan jelen van. Jó pár egyéb téma is terítékre kerül a feminizmus mellett, úgy mint az alkotói válság, gyermekvállalás, vetélés, hírnév utáni vágyódás, öregedés és az emberi jogokért küzdés.

You have wars to fight, Emily Dickinson. But you must fight them in secret. Alone. Unseen. You must give all the glory to yourself and ask for nothing from the world. You must be nobody. The bravest, most brilliant nobody who ever existed.

Emilyt ebben az évadban leginkább az elismerés utáni vágyódás és a hírnév érdekli, ebben segítségére van Samuel Bowles, a Springfield Republican újság szerkesztője, akit elvarázsolnak a költő versei, és felajánlja, hogy kiadná azokat. Emily vágyik a sikerre és a halálon túli hírnévre, de ugyanakkor azt érzi, hogy ha elismert költő lesz belőle, akkor teljesítménykényszer fog nála kialakulni.

Ez be is következik, miután megjelenik az egyik verse, a fiatal költőnő minden művész rémálmával szembesül, az alkotói válsággal. Így hát úgy dönt, hogy nem adatja ki több versét, és továbbra is az asztalfióknak, illetve szerelmének írja költeményeit.

A tovább mögött folytatom spoileresen.

Emily húga, Lavinia a szerelmet keresi és meg is találja, de nem olyan formában, mint ahogy szerette volna. Ugyan régi ismerősével, Henryvel az eljegyzésig is eljut, a fiú konzervatív női eszményképe miatt szakít vele a lány, mivel függetlenségre vágyik, hogy ő maga alakíthassa az életét minden befolyás nélkül. Az előző évadhoz képest most Emily helyett inkább Lavinia testesíti meg a feminista törekvéseket.

Austin Sue-val kötött házassága válságba kerül, mivel a nő eltitkolja a vetélését, a férje pedig minden áron gyermeket szeretne, végül a szezon végére útjaik külön válnak. Sue ráébred, hogy  Emily az élete szerelme, míg Austin Jane-t választja, a fiatal özvegy anyát. Mindeközben Austin titokban támogatja a rabszolga felszabadító mozgalom résztvevőinek szervezkedését, Henryt a szolgálóját megfizetve. A háttérben már felsejlik a kibontakozó polgárháború és a rabszolgák felszabadítása. Vélhetően a harmadik évadban fog előtérbe kerülni ez a történelmi esemény.

Emily szülei már beletörődnek abba, hogy lányuk hajadon marad, viszont Laviniat próbálják a férjhez menésre ösztökélni, mint ahogy fentebb már írtam, kevés sikerrel. Az öregedéssel, az ifjonti szerelem elmúlásával is szembe kell nézniük, házasságuk kissé egyhangúvá válik.

A főszereplő színészek alakítása korrektnek mondható, kiemelkedő alakítás egyedül a címszereplő,, Hailee Steinfeld nevéhez fűződik szerintem. A modern zenei aláfestéssel megint csak úgy voltam, hogy hol illett a korszakhoz, hol pedig nem, viszont az intrót továbbra is borzalmasnak érzem mind képileg, mind zeneileg. Cserébe a látványvilág, kosztümök, díszletek kitűnően jelenítik meg a 19. századi amerikai miliőt.

A sorozat továbbra is napjaink releváns témáit mutatja be 19. századi körítésben, könnyed stílusban; a túlontúl mély gondolatok továbbra sem jellemzőek rá, ez szerintem továbbra is egy könnyed kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas dramedy. Aki kedvelte az előző évadot, annak a folytatás is elnyeri minden bizonnyal a tetszését. Részemről 7/10 jár is a szezonra, a sorozatot pedig továbbra is ajánlom a költőnő kedvelőinek és a kosztümös sorozatok rajongóinak.

2 hozzászólás Ne habozz!

dukyka - 2021. 05. 19. 17:09

Nagyon vártam, nagyot csalódtam. Szerintem közelében nem volt az első évadnak. Amit Sue karakterével csináltak, az indokolatlan. Totál identitászavar, hogy lett hirtelen egy 180 fokos fordulattal egy érzéketlen picsa? Másrészt Emily a sorozat főszereplője, de sokszor nem tűnt úgy. Egy csomó érdektelen szálat el kellett volna hagyni. A humor is kevesebb volt, meg a versek száma…

Wanheda - 2021. 05. 20. 02:17

Amennyire szerettem az első évadot (nagyon), annyira találtam borzasztónak a másodikat. Ekkora romlást első évadról másodikra soha életemben nem tapasztaltam. Végig kínlódtam az egészet, tényleg szenvedés volt, de néztem, mert vártam valamit, mivel az első évad annyira jó volt, hogy talán nyomokban felfedezek belőle valamit, de nem, hiába vártam. Fúhh. Még most is dühít, mit tettek vele.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz