login |

Pilot: The Underground Railroad

2021. 05. 19. 21:35 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Azt hiszem, az Amazon Prime Video a múlt heti, teljes évados premier sorozatával (A föld alatti vasút címmel magyar felirattal és szinkronnal jött azonnal) nagyon belenyúlt valamibe. Míg a Them inkább szódás anyag, addig most Barry Jenkins olyat tett le náluk, amire ritkán van példa. Hiába egy könyv az alapja, Chernobyl-szinten szerzőinek érződik az egész, csak épp ugye a rabszolgaságról és a rasszizmusról szól. Mind a 10 részt az a Jenkins rendezte, aki korábban a Moonlightot és az If Beale Street Could Talkot készítette.

Na, ennél tényleg egy filmként kell az egészre nézni, vagyis maguk az epizódok szép saját ívvel rendelkeznek, ellenben kiemelve Jenkins, és az írószoba feje van főleg, pedig nyilván többen dolgoztak ott is. Viszont az első két epizód alapján egyértelműen egy szellemiségben készülhettek a részek, végig érezni rajtuk a fő irányítókat. Ennek megfelelően ha valaki a kezdést nem bírja, nos akkor ez nem az ő sorozata lesz.

A konkrét történet egy ültetvényen indul Amerika déli részén, ahol meghal a rabszolgák gazdája, és így a sokkal kegyetlenebb testvére keze alá kerülnek. Páran már ekkor is tervezték a szökést, és amikor egy korábban elfutott rabszolgát brutális módon kivégeznek előttük elrettentésképp, akkor teljesen ellentétes eredmény elérve náluk tényleg el is indulnak a vadonba, vagyis a legendás menekülő úton, a föld alatti vasút kapcsolati hálón.

Maga az Underground Railroad nyilván biztonságos házakat, a feketéket segítő embereket jelentett, ami itt egy vonat formájában van ábrázolva metaforikusan. Az egész sorozat ilyen, a szökés után átmegy valami teljesen másba, így aki egy izgalmas, szomorú menekülést vár, az ne tegye, hiszen sokkal inkább egy néhol szürreális utazásról van szó.

Mindenkit segítenek az értelmezésben az első rész végén elhangzó, most nem szó szerint idézem, ‘ha utazás közben kinézel, láthatod Amerika igazi arcát’, avagy a feketéket ért borzalmakat fogja bemutatni a sorozat. Míg a kezdésben azt, ahogy állatokként bánnak velük, addig az 1×02 sem egy vidám fejezetről szól valójában, csak nem akarok mélyebben belemenni, de még a mostani világjárványra való reagálásra is reflektál a rész. És gondolom így tovább az utazás során.

Mindezt iszonyat erős vizualitással prezentálják. Nyilván Jenkins rendezésében ez a kicsit merengős, de durva megvalósítás nem meglepő, azonban tényleg szörnyű volt nézni. Amivel viszont lehet nem szerzek fanokat, hogy a főszereplő Thuso Mbedu alakítása eléggé egysíkú egyelőre. Szemben például Aaron Pierre-rel, aki a másik szökevényt alakítja.

Az biztos, hogy ha elismeréseket és Emmy-jelöléseket akart az Amazon, akkor jó helyre tette a pénzét. 8/10 a két rész, de igazából úgy lehozott az életről, hogy előhozhatom a vesszőparipám: ezt baromság volt egyben kiadni. Nincs az az isten, hogy ennyi szörnyűség után most folytassam. Aki egyben letolta mostanra a sorozatot, az (lehetőleg spoilermentesen) azért nyugodtan írjon a teljes élményről.

8 hozzászólás Ne habozz!

Palace - 2021. 05. 19. 22:58

Szinkront is kapott 👍!

Shannen - 2021. 05. 19. 23:06

Még akkor olvastam a regényt amikor pár éve megjelent, úgyhogy részletekre nem emlékszem, pontosabban, ahogy nézem az epizódokat beugranak dolgok. Két dolog maradt meg belőle, az egyik, hogy nagyon jó könyv, a másik, hogy nagyon brutális és többet biztosan nem fogom újraolvasni.

Egyelőre én is csak az első két részen vagyok túl. Őszintén szólva egy kicsit többet vártam, valami hiányzik, hogy teljesen magával ragadjon. De az is lehet, hogy a közel 70 perces játékidő a probléma, én mindkét epizódból lenyisszantottam volna 10 percet. Persze a 8/10 simán megvan, de pont azért mert ismerem Jenkins munkásságát és tudtam, hogy ennyire szerzői lesz a végeredmény valami pluszt is vártam. Aztán lehet majd beindul ez még jobban. Főleg, ahogy egyre durvul majd a történet (bár tényleg nem emlékszem sok konkrétumra a könyvből, de volt egy tényleg nagyon kemény fejezet, ami még ennyi év után is eléggé megmaradt a fejemben).

Amúgy vizuálisan tényleg remek, a színészek is szuperek, mind Cora és Ceaser, mind Joel Edgerton mint Ridgeway és a kissrác is. És az is szuper, hogy Jenkins most is Nicholas Britell-el dolgozott együtt a zenén, bár a Beale Street soundtrack-jét nem übereli persze.

kisanna - 2021. 05. 20. 12:59

a regény nagyon ütős volt, erős, remélem, a sorozat is felér majd hozzá.

Diapolo - 2021. 05. 21. 11:25

Csak a pilotot láttam, és elöljáróban annyit, hogy szerintem tök jó, tetszett, 7,5/10 lenne az értékelésem. A képi világ szerintem nagyon steril, tényleg olyan korabli, nem túlzsúfolt, ráadásul a csenddel, mint elemmel is sokszor operálnak, és tényleg nagyon rideg és kegyetlen, amit látunk. Ezáltal olyan, mintha lecsupaszítva besétálnál a kör közepére, és Téged vernének ostorral, ezt egyesével fogom majd nézni, mert baromi depresszív, de mindent zseniálisan teszi.

2 problémám van, ezek már említésre kerültek:
– a játékidő: ez túl sok! alapvetően nem nézek már egy filmet sem, mert nem tudom végignézni, hosszúak. Amikor egy sorozat része 70 perc, az már nagyon sok szerintem. Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy 15 percet le lehetett volna vágni belőle, kicsit túlhúzták szerintem, és túl aprólékos.
– a release: szerintem az Amazonnak is el kellene kezdenie kísérletezni a heti, vagy heti 2 rész kiadásával, mert a téma is nagyon nehéz, illetve szerintem sokkal jobban fogyasztható lenne, én a Mythic Quest, vagy az HBO Max-os Hacks-szel teljesen jól elvagyok abban a ritmusban, ahogy jön, ennél több nem kellene, vagy csak nem mindig kellene egész évados egyben release.

winnie - 2021. 05. 21. 11:27

az amazonnál megvan a heti, ld. expanse és boys, bár lehet, hogy csak azoknál csinálnak ilyet, ahol tudják, hogy sokan fogják nézni, mert úgy érzik, hogy az újoncoknál negatív hatása lenne?

Diapolo - 2021. 05. 21. 13:33

Oh, akkor a fentit vissza is vonom, a The Boys-t már a 2. évad után daráltam egyben, az Expanse-t pedig (még) nem kezdtem el. Én mindig valahogy azokba futok bele, ahol egyben jönnek :)

Snoopyzit30 - 2021. 05. 25. 08:26

Ledaráltam. Nagyon erősen indul. Az első 3 rész eléggé letaglózó, de aztán belassult egy kicsit és néhol már átment ilyen tarrbélás jelenetekbe, ahol majdnem elaludtam, de aztán újra feszesebbre, izgalmasabbra vették. Azáltal hogy vissza-visszatértek szereplőkhöz kicsit széttagolttá tette, de összességében tetszett és szerintem megéri rászánni az időt. Nem olyan pörgős, mint a WGN America által gyártott Underground volt és a vasút is több, mint túlzás szerintem, de ez egy más sorozat, így nem is akarom ezt számon kérni rajta. Ez itt inkább egy roadmovie, amelyben egy rabszolganő sorsát akarják bemutatni és azáltal hogy különböző állomásokra, ill. államokba viszik bemutatják a rabszolgák államonként változó helyzetét. Láthatjuk, hogy milyen mélyen is gyökereznek ezek a konfliktusok (rasszizmus, felsőbbrendűségi érzés), amelyek a mai napig megosztják az USA-t.
Ha lesz folytatás, akkor én tuti nézni fogom.
Az első évadra olyan 7,5/10-et tudok adni (az álomjelenetes rész nálam simán 1 pont levonást eredményezett).

Mikilós - 2022. 06. 03. 17:35

Eléggé nehéz darab volt. Tavaly kezdtem el, és ma fejeztem be, ugyhogy az eddigi sorozataim között a legnehezebb volt szeintem.

Előszőr is számomra a negatívum annyi, hogy baromi hosszúak a részek és nagyon lassú. 40 perces részenként szerintem bőven elég lett volna, így emiatt nekem kicsit lejebb vitte a fokozatott.

De a pozitívum, hogy a soundtrackje nekem nagyon betalált. Most is hallgatom. Hidegrázós, feszült és izgalmas. The Leftoversel holtversenyben. A másik meg a fényképezés és a színek. Gyönyőrűen van megcsinálva, még a durva, véres jeleneteknek is van egyfajta szépsége, ahogy megvan komponálva a kép és a szín.

A sztoriról meg annyit, hogy tényleg egy utazás az egész, road movie, csak itt a feketékkel való kegyetlenkedést mutatták be. Nagyon komor, sötét és kistúlzásal, de lélekölő sorozat., Ahogy Them-nél, úgy itt is sokszor éreztem magam kellemetlenül így fehérként, hogy mit műveltek akkoribban a fekete emberekkel. Nehéz darab és szeintem kell egy kis nyitottság ehhez a téma iránt, vagy az iránt, hogy borzasztóan lassú. Én is csak azoknak ajánlanám, akik vevők erre, vagy a művész filmekre, mert aki akcióra vágyik annak inkább bátran ajánlanám a The Good Lord Birdöt.

7/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz