login |

Young Sheldon: vége a 4. évadnak

2021. 05. 20. 21:30 - Írta: Necridus

12 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Ideje megszakítanom a hagyományomat, miszerint kissé mondanivaló nélkül ülök le megírni az Az ifjú Sheldon kritikát. Eddig szinte alig változott a széria, ugyanaz a szerethető családi szitkom volt, mint aminek megismertük, viszont a negyedik szezonra belátták, nem maradhat örökké ugyanolyan a The Big Bang Theory-ből ismertek és a gyerekszínészek felnövése miatt, ezért új vizekre eveztek.

És megint ledöbbentem, hogy ez már a negyedik évad! A hetediknél is vajon sokkolni fog? Mert lesz hetedik is!

A tovább mögött folytassuk spoileresen.

Eddig szinte minden írásomban megemlítettem nagyi pasijainak túl sok szerepét, ezt viszont most visszafogták, mondhatni egészséges mennyiségben adagolták (igaz, ötletem sincs, mi lett a boltos pasival), így abszolút elfogadható volt, végre Meemaw karakterét nem csak a kapcsolatai határozták meg, a Sturgis-szel való elgondolkodtató epizód pedig egészen jó volt (jé, nem is kapcsoltam, hogy a Sturgis-t alakító Wallace Shawn önmagát alakította a Bojack Horsemanben!).

Ennél viszont markánsabb változások is voltak: ott van a tény, hogy rövidülnek a részek. Nem egyszer kaptunk 17 perces epizódot, amiből kivonva az intrót, az előzmények bemutatását és a stáblistát alig kaptunk negyed órányi Young Sheldont. Miért? Ráadásul úgy, hogy többször a történet közepén ért véget az epizód, hiányzott a lezárás, nem volt meg a tényleges íve a sztorinak.

Az pedig kimondottan bosszantóvá kezdett válni, hogy a következő hétre rendszeresen megfeledkezett magáról a sorozat. Georgie kapcsolati válságának azóta sincs nyoma, ahogy Mary fodrászmalőrjének sem, ami gyakorlatilag egy cliffhangernek volt felfogható.

Mintha összeszedetlen lenne a széria? Pedig nyilvánvalóan nem így van, mert az epizódokat nem két perc alatt találja ki egyetlen egy személy, hanem rengeteg ember rengeteg munkájának gyümölcse az a 20+ 15 perc, amit nézhetünk hetente. Lehet, hogy lefoglalta az írókat az, hogy kitalálják, mi legyen George sorsa?

Azt tudjuk az apasorozatból, hogy Sheldon édesapja kikerül az életükből, amit nehezen tudtunk elképzelni, hogy látni is fogunk, hiszen a sorozat stílusához egyáltalán nem illene az a dráma, amit Sheldontól hallottunk. Pedig úgy tűnik, mégis eljutunk arra a pontra. Az évad második felében feltörtek a családi problémák, Mary-n keresztül elég keményen elkezdték a házasságuk süllyedését bemutatni, néhány jelenet átcsapott olyanba, mintha tényleg egy drámát néznénk (ld. utolsó epizód, ahol úgy néz ki, George hűtlensége előtti perceket láthattuk).

Ha már Mary, muszáj vagyok ismét kiemelni, mennyire jól alakítja a színésznő édesanyja karakterének fiatal énjét – mert ugye ő annak színésznőnek a lánya, aki a TBBT-ben játszotta Mary-t. Belefutottam pont egy olyan epizódba nem olyan rég, amiben Laurie Metcalf alakítja Mary-t az Agymenőkben, és egyszerűen fantasztikus volt nézni, ahogy Zoe Perry-vel szinte ugyanúgy adják vissza karakterüket, ugyanazon mimikával és mozdulatokkal.

De azért nem csak Mary-t illik megemlíteni, mert továbbra is elégedettek lehetünk az összes színésszel – Raegan Revord még mindig a kedvenc gyerekszínészeim közé tartozik. Ráadásul igyekeznek karaktereiket árnyaltatni velük a készítők, Georgie például egyre törődőbb, Missy-nek is láthatjuk a sebezhető oldalát, Mary pedig kezdi belátni a hibáit.

Látszik, hogy nem akarta a Young Sheldon, hogy teljen az idő, de megtörtént, így a kurta, 18 részes negyedik évad második felében egyre drámaibbra vette a hangsúlyt. Remélem, nem fogja a válás folyamatát vagy a halál bekövetkeztét átugorva azonnal folytatni a szitkomos stílust, elég irreális lenne. Még egy ideig az átlagosnál több drámát el tudunk viselni, hogy valóságos legyen a karakterek sorsa, hiszen bármennyire is meglepő, de eddig működött.

12 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2021. 05. 15. 20:09

Hú, hát az ez évadzáró mintha mégiscsak azt a változást lengette volna be, amiről beszéltünk. Azt hittem, hogy húzni-halasztani fogják, de talán úgy gondolják, hogy a srácok annyira látványosan nőnek, hogy nem lehet majd a végletekig elkerülni az apától való elköszönést. Bár bevallom őszintén, ahogy eddig kezelték a karaktert, azt gondoltam, hogy a félrelépését ki fogják hagyni… hát nem tudom, ezzel hűek maradnának az eredeti infókhoz, ugyanakkor nem tudom mennyire férne ez bele a komédia kategóriába. Szóval nem tudom teljses őszinteséggel azt mondani, hogy kíváncsian várom. Egyelőre vegyesek az érzéseim ezzel kapcsolatban.

Az évad összességében egyébként tetszett, szerintem tartotta a minőségét az előző évadzáró/évadnyitó után. Az utolsó epizód is jó lett volna, ha nincs az az utolsó baljós jelenet. Így kicsit drámaibbra sikerült, mint ami a sorozathoz szerintem illene.

Diapolo - 2021. 05. 20. 22:07

Ez az évad más volt, de a Young Sheldonnál nálam ez belefér, sőt akár bármi. Úgy tekintettem az egészre, mint egy évad, amit szerencsére a covid árnyékában megkaptunk.

Sokat változott a tónus, és nagyon tartok tőle, hogy drámaira veszik a hangsúlyt, de még mindig bízom benne, hogy talán mégsem úgy történt minden, ahogy gondoljuk. Szerintem még mindig a legjobb országos komédia jelenleg, 7/10 az évad nálam, de azt hiszem elfogult vagyok vele, nálam jobban működik egyelőre, mint az Agymenők utolsó 6-7 évadja.

Tom Vajner - 2021. 05. 20. 22:12

Nekem már homályosak az emlékeim az apjával kapcsolatban a TBBT-ben. Nem az volt, hogy meghalt az apja? Válásról is volt szó?

Necridus - 2021. 05. 20. 22:21

Tom Vajner:

Vagy az enyémek homályosak? Nekem nagyon az rémlik, hogy volt válás is, de most wikin kicsit olvasgatva nem találtam ezt konkrétan leírva. Persze ez nem jelent semmit, de lehet, hogy mégis “csak” elhunyt.

geryT - 2021. 05. 20. 22:40

Szerintem nem volt válás, de volt sok más utalás azokból az időkből, amikor a YS-ra még valszínűleg nem készültek.
Pl., hogy apa bevitt a munkahelyére és 20 perc alatt kiderítettem hogy ki lop a kasszából. Apa volt, ezért ki is rúgták, de én kaptam egy nyalókát.
Amikor piát iszik: olyan az íze, mint apám titkos neszóljanyádnak dzsúza.
Illetve ha apa későn jött haza, akkor anya hörcsögkakit rakott a bagójába.

Ezek biztos nem lettek belekombinálva a szereplőbe, történetbe.

Jacques - 2021. 05. 20. 23:18

Én úgy emlékszem Sheldon azért kopog háromszor, mert egyszer rányitott az apájára egy másik nővel és, hogy mindenkinek legyen ideje felöltözni. Az apja 14 évesen távozott el, a 4. évadban 11 évesek az ikrek, így a 7. évad zárója és sorozatzárója lehet pont oda fog kifutni. (Bár én lemaradhattam a 7. évad bejelentéséről. Már berendelték az 5-6-7. évadot?)

Scat - 2021. 05. 20. 23:19

Válásra én sem emlékszem, de félrelépésekről volt szó.

A sorozat kellemes kikapcsolódás, engem az zavar a legjobban, hogy lassan már a negyed órát sem éri el egy rész hossza.

Mondjuk az is igaz, hogy én közel sem láttam ennyire drámainak a sorozatot, a megcsalós szál sejetetését is baromi hirtelennek érzem. George és Mary minden évadban veszekedett annyit, mint a mostaniban, semmi alapja nincs az egésznek.

Mom - 2021. 05. 21. 06:30

Én már a kibeszélőnél leírtam a véleményem (azokat már nem szoktátok áthozni a finálés íráshoz?), de annyival kiegészíteném, hogy észre sem vettem, hogy rövideülnek a részek! :o :o Azt pedig évad közben észre vettem, amiről Necridus is ír, hogy többkameráshoz hasonlóan egyszercsak puff vége lett dolgoknak és sose jöttek elő többé azok a szálak, csak aztán valahogy a zárás ezt kiverte a fejemből.

Válásra így explicit én sem emlékszem, de a megcsalásról többször is volt szó, és arról is, hogy a szülei nem jól éltek. Sheldon elbeszélései alapján az apja iszákos és erőszakos volt, az anyja folyton veszekedett vele és szidta. Igazából amíg nem jött elő a YS ötlete, addig elég sötét képet festettek az apjáról (pl: lopott a munkahelyén, ezért kirúgták, minimum verbálisan bántalmazta Sheldont, stb). Ettől a YS merőben eltért… eddig. De most lehet, hogy elkezdik zárni az ollót?

Necridus - 2021. 05. 21. 06:41

Mom:

Jo, hogy mondod, kiment a fejembol a kommented athozatala. Atrakom delutan/este.

Apa tbbt-ben alkotott kepe: en oszinten megvallva sosem voltam akkora tbbt fan, hogy minden szot vissza tudjak mondani, szerintem minden reszt csak egyszer lattam, apurol meg emlekeztem, hogy nem volt tul jo vege a dolgoknak, de kicsit beleolvastam a wikibe es elszornyedtem, hogy mik tortentek Sheldon elmondasai alapjan. Durva lenne, ha ezt most meghuznak, azert a mostani George alapvetoen egy joszivu ember, aki szereti a gyerekeit, csak boldogtalan. De ugye ott van az is, hogy Sheldon mashogy latta a dolgokat, kicsit tulzott.

Necridus - 2021. 05. 21. 06:43

Jacques:

Lesz, ott a link a 7. evad emlitesenel. A csatorna nem fogta vissza magat, harom evadot rendelt be belole egyszerre par honapja.

s.cs. - 2021. 05. 21. 09:43

Bojack megemlítésért nagy pacsi :D

Amúgy én is azt éreztem az évad második felèben próbàlták George karakterét átalakítani olyanra ahogy az Agymenőkben ábrázolta őt az idősebb Sheldon. Hiszen ott a rossz apa tipikus tulajdonságait kapta meg,míg a Young Sheldonban jó apának tűntették fel

punyapapa - 2021. 05. 21. 15:40

Szerintem a covid miatti bizonytalanság miatt lett olyan az évad amilyen. Nálam az utolsó két rész mindent vitt.
Olvastam egy elméletet, hogy miért más George, mint TBBTban. Sheldon a fiának mesél a gyerekkoráról, és mint apa már másképp látja az apját.
Szerintem a sorozat vége az lesz, hogy Sheldon Kaliforniába költözik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz