login |

Pilot: Solos

2021. 05. 21. 21:30 - Írta: human

1 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Az Amazon új sorozata valamiért még nem került fel itthon egyelőre a kínálatba (majd júniusban), de megvolt a premier odakinn, és a koncepció miatt muszáj volt belenézni. Amolyan kamaradráma antológia, amiben minden rész egy sci-fi ötleten át világít rá valami emberi dologra.

Nyilván nem nagy megfejtés, hogy a sci-fi befelé néz, és az sem segít, hogy történetről nem igazán lehet írni. Igazából hiába a nagy nevek, azért közel sem mindenkinek szól ez a sorozat. Ami nem baj, csak amolyan figyelmeztetésképp vésem ide. Na de akkor miről is van szó?

Megnéztem az első két részt, de nyilván a Black Mirror-os (vagy Inside No. 9) felépítés miatt mindegyik magában működik. Rövidfilmek, amikben nagyobb nevek villantanak pár érzelmes jelenetet. A premierben Anne Hathaway, a másodikban Anthony Mackie, a többieket pedig talán a poszteren lehet jól áttekinteni. Az általam látottak 1 helyszínen játszódtak, az említett egyetlen szereplővel, amolyan tipikusan covid alatt forgathatók, és szerencsére nem 40 percre túlhúzottak, gyorsan kibontják az ötletüket.

Az első egy időn át való kommunikációra épül, a második egy… klónozás szerűségre. Nyilván mindkettő csak a fő koncepcióhoz vezet vissza, hogy a néző esetleg kicsit máshogy nézzen a mindennapjaira, értse meg a saját érzéseit, fogadja el őket. Kicsit hippisen hangzik így leírva, de valójában teljesen jogos felvetés – ti mit tennétek, ha szembenézhetnének az 5 évvel ezelőtti magatokkal? Amit akkor X módon éreztetek az mostanra átértelmeződött?

Mindkét részben szép volt az üzenet, és jogos felvetés, hogy néha lépjünk kicsit hátrébb, próbáljuk meg más nézőpontból is átérezni a helyzetet, amiben vagyunk. Ami most borzasztónak tűnik, az vajon tényleg az-e. Ehhez nyilván a szerettek felé fordulnak a történetmesélő, legalábbis egyelőre senki sem napi 1 dollárból élve kellett átértelmezze mindennapjait.

Amolyan érdekes, rövid, megható az egész sorozat, de valami hiányzik az igazi ütéshez belőle, nagyjából 7/10 köré lőném. Míg az elsőben az alakítás volt remek, addig valahogy a körítése, a helyszín, a díszletek, a kidolgozás nem. A második fordítva, Mackie hozta amit szokott, ide nem annyira illett, de sokkal jobb volt a ritmus.

Bár feljebb említettem két sorozatot, de szerintem hangulatban sokkal közelebb áll a Tales from the Loophoz. kevesebb a sci-fi, de csak befelé néz ez is.

1 hozzászólás Ne habozz!

Pr13m - 2021. 05. 23. 21:43

Na lepörgettem a Solos-t. Jó volt. Mint minden antológiánál, itt is voltak jobb és rosszabb részek is, de az tuti h ez jutalomjáték volt az összes színész számára és voltak itt azért nagy nevek. Az összes rész elgondolkodtató – kicsit sem vidám -, központban az elmúlás, halál, stb. :D Csupa vidám dolog. 25 perces monológok, amik részben kapcsolódnak egymáshoz. Gyorsan le lehet darálni, szóval érdemes ránézni. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz