login |

2021/22 – A CW újoncai (1.) – 4400

2021. 05. 28. 19:35 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: 2021/22,

4400

Készítő: Ariana Jackson
Szereplők: Joseph David-Jones, Khailah Johnson, Amarr Wooten, Autumn Best, Brittany Adebumola, Cory Jeacoma, Derrick A. King, Ireon Roach, Jaye Ladymore, T.L. Thompson
Várható indulás: 2021. ősz, hétfő, 21:00

Sztori: A korábbi USA-sorozat alapján, 4400, az elmúlt 100 év során eltűnt, egyébként általában levegőnek nézett, alulértékelt, valamilyen szempontból partvonalra sodródott ember tűnik fel a semmiből a jelenben, Detroit-ban, méghozzá úgy, hogy egy napot sem öregedtek az eltűnésük idejéhez képest. A kormány igyekszik titokban tartani az esetet, és vizsgálja a lehetséges fenyegetést, míg a visszatérteknek azzal kell szembenézni, hogy nem véletlenül pont most kerültek elő, méghozzá különleges képességekkel felruházva. A középpontban egy szociális munkás van, valamint egy büntetés-végrehajtó tiszt, akik azok közé tartoznak, akiknek közszolgaként foglalkoznia kell a bevándorlókkal, miközben egymással is gyakran összeütközésbe kerülnek nézeteik miatt.

winnie szerint látatlanban: várós, hiszen nagyon bejött a Resurrection / Les Revenants / Returned / Glitch-kvartett és a Beforeigners is tetszett, de képességekre nagyon nem vagyok kíváncsi, az ugyancsak valamennyire hasonló The Crossing-ért sem voltam oda. Szóval csakis ezért óvatos duhaj vagyok, 60%.

human szerint látatlanban: spoiler, lehet az egyetlen CW amire kíváncsi vagyok őszről? 65%

12 hozzászólás Ne habozz!

iscope - 2021. 05. 28. 20:30

Ez most egy remake-reboot lesz?

winnie - 2021. 05. 28. 20:35

adaptáció? valami olyasmi.

anno írtam arról, hogy a sorozatos világban a remake a reboot, a reboot meg a remake, vagy mi, vagy valami ilyesmit, hogy mennyire keverednek a fogalmak, ezért egy ideje próbálok semlegesebb fogalmakat használni.

nem ugyanazt a sorozatot csinálják, ha azt érted remake-en, és nem folytatják vagy ilyesmi, ha a reboot alatt erre gondolsz. a leírásból legalábbis nekem az jön le, hogy veszik az alapötletet, és abból csinálnak egy saját sorozatot, adott esetben esetleg más motívumokat is kölcsönözve az eredetiből.

itt írtunk egyébként ennek a berendeléséről: https://www.sorozatjunkie.hu/2021/02/11/rebootoljak-a-the-4400-t/

iscope - 2021. 05. 28. 20:42

igen, köszi közben a keresőben szembejött ez a cikk is :D csak mivel 3 hónapos hír nem emlékeztem rá. Az eredeti sorozatot kedveltem, bár mostmár keveredik bennem sztori a Threshold-al.

len90 - 2021. 05. 29. 07:45

Én ezt a fogalmi zavart nem értem.

ADAPTATION csak az lehet, amit valami más médiumból adaptálnak, pl. könyvet filmre vagy TV-re vagy mozifilmet TV-re, képregényt TV-re stb…
Példák: True Blood, The Vampire Diaries, The Flash stb…

REVIVAL az ha egy korábbi sorozatot folytatnak, ott ahol abbahagyták vagy bizonyos idővel a befejezés után, de ugyanazt a fonalat veszik fel, amit korábban abbahagytak.
Példák: Dallas (2012), Will & Grace (2017), Twin Peaks (2017) stb…

REBOOT ha a korábbi koncepciót újragondolják. A koncepció marad, de más köntösbe is lehet helyezni (pl.: One Day at a Time vagy a most készülő The Wonder Years, Charmed), vagy lehet egy az egyben másolni a karaktereket is, csak modernebb környezetbe helyezve őket (pl: Dynasty).

Szóval nekem ez nagyon egyértelműen egy Reboot, ugyanaz az alaptörténet, más szereplőkkel és ha kicsit is jót akarnak maguknak és a nézőknek, akkor remélhetőleg (legalább minimálisan) más végkifejlettel, hogy azért az alapul szolgáló sorozat ismerőinek is legyen miért izgulniuk.

winnie - 2021. 05. 29. 08:53

len90: a fogalmaknak az a lényegük, hogy egzaktak legyenek. az tök jó, hogy megalkotod a saját rendszeredet, csak a világon senki nem fogja tudni, hogy neked mi a sajátdefiníciód erre vagy arra. és az se fogja figyelembe venni a te sajátdefiníciódat, aki meghatározza magának, hogy mi micsoda. egy csatorna nem fog egyeztetni veled, hogy mit használjon, és ha véletlenül más szót használ, akkor meg vagy lőve.

a 4400 kapcsán például a CW a “reimagined” kifejezést használja hivatalosan, amit te a reboothoz sorolsz.


“ADAPTATION csak az lehet, amit valami más médiumból adaptálnak,”

CSAK? ez honnan? mert anno ez kőbe lett vésve? nem hiszem, hogy muszáj ragaszkodnunk lerakott alapkövekhez, miért ne alkalmazkodhatnánk a korhoz? a nyelv is fluid, a jelentéstartalmak is fluidak. sorozat miért ne lehetne egy sorozat alapja? A FOX anno a Prison Break kapcsán adaptációt emlegetett, vagy legalábbis az arra utaló szót használta: “FOX has ordered a thrilling new event series based on its hit series, PRISON BREAK, ”

ez így nem fog menni, miért kell más médium, ha így csak félreértéhetővé teszünk dolgokat?

de oké, legyen, akkor tévéről streamingre megy? minisorozatból onlgoing sorozatba megy? ezek még ugyanazoknak számítanak? honnan nem számít ugyanannak? csak az kizárt, hogy sorozatot nem lehet sorozattá adaptálni? mikortól lesz más médium a filmsorozat és a tévésorozat? ezek túlságosan egybe folynak ma már.

“Példák: True Blood, The Vampire Diaries, The Flash stb…”

ahogy van könyvadaptáció, képregényadaptáció, úgy miért ne lehetne sorozatadaptáció?

“REVIVAL az ha egy korábbi sorozatot folytatnak, ott ahol abbahagyták vagy bizonyos idővel a befejezés után, de ugyanazt a fonalat veszik fel, amit korábban abbahagytak.”

vagy “folytatás”. ezt nem hiszem, hogy túl kell bonyolítani.

“REBOOT ha a korábbi koncepciót újragondolják.”

itt bonyolódik a dolog, mert ezt simán használják újraindításra is. mint amikor újraindítják a gépet. ami nem változik.

és például reboot-e az a sorozat, ami elindul új szereplőkkel, és az 5. évadban feltűnik valaki, hirtelen revivallé téve azt? ezeket a dolgokat nem lehet ilyen keretek közé szorítani.

winnie - 2021. 05. 29. 09:00

“nekem ez nagyon egyértelműen egy Reboot”

Amíg fel nem tűnik valaki az eredeti sorozatból?:)

épp a fenti kérdések miatt, a nem egyértelmű dolgok miatt, amiatt, hogy senki nem tudja, hogy X-nek vagy Y-nak mi micsoda, érdemes egy TOTÁL EGYÉRTELMŰ fogalmat használni.

az adaptáció tejesen megengedő. lehet egy az egyben. lehet nagyon lazán. semmi bonyolítás. semmi félreértés. nem kell kivételtáblázat.

(ugye a “remake” szerű dolgokra nem tértél ki, miszerint mi a Homeland vagy The Killing vagy a Shameless. Hogy akkor remake a remake, ha teljesen lekövet, vagy ha csak alapötletet vesz át – mert ugye a te definíciód szerint ezek “rebootok”, a koncepciók újragondolásai. amit, ha így kimondasz, azonban sokan félrefognak érteni.

len90: “Rebootot kap a Homeland.”
winnie: “Adaptációt kap a Homeland.”

len90 - 2021. 05. 30. 00:30

Már nem azért Winnie, tök jó munkát végzel itt és én kritikák közül is a tiéidet szoktam a legjobban élvezni, de az évek alatt már megfigyeltem, hogy te magad a legkisebb mértékű kritikát sem fogadod el, vagy ha valaki kijelent valamit, abba is mindig úgy állsz bele, hogy “ki vagy te, hogy kijelents valamit” meg nagyon nyomod ezt a “minden relatív” maszlagot is…

Azzal érvelni meg, hogy a fogalmak mindenkinek mást jelentenek :D
Próbáld ezt be egy matek szigorlaton, ZH-n vagy csak az emelt érettséginek a szóbeli részén, ahol fogalmakat kérdeznek. Egy fogalom attól fogalom, hogy van egy univerzálisan elfogadott definíciója, és te próbálhatod megmagyarázni, hogy a kör négyzet, de az csak a te fogalmatlanságodat támasztja alá…

A CW azért nem nevezi “reboot”-nak, mert már moziban és TV-ben is Dunát lehetne rekeszteni a rebootokkal és már cikinek érzik. Mennyivel jobban hangzik, hogy “reimagining”…ez a tipikus corporate marketing bullsh*t, de a lényegen nem változtat.

Ráadásul itt azért is felesleges ezeken vitatkozni, mert ezek nem annyira szakszavak, hanem a filmes/TV-s világban használt angol szavak, és ugye szavaknak is van hivatalos jelentésük, lehet egy szó több jelentésű, de teljesen szabadon nem használhatsz egy szót. Pl.: futás, kocogás, séta, lehet vitatkozni, hogy nálad a futás “30 kmph-nál kezdődik, azalatt minden csak kocogás”, de attól még ez nem lesz egyetemesen elfogadott…

Az ADAPTATION-nél, azért alkalmaztam azt a leírást, hogy más médium átültetése, mert ez is a filmiparban onnan ered, amikor a film őskorában elkezdtek könyveket adaptálni, és ott a screenplay-nél mindig egyértelműen fel kellett tüntetni, hogy nem eredeti ötlet, amit ugye ilyen tényleg ősrégi filmeknél mindig úgy mondtak be, vagy írtak ki, hogy “adopted for the silver screen from the novel”… meg hasonlók. És itt is a magyar “átültetés” szó tökéletesen kifejezi, hogy mi történik: egy könyvet átültethetsz a filmvászonra, a TV-képernyőre, de egy sorozatot nem ültethetsz át másik sorozattá. Ugye itt a lényeg tényleg csak annyi, hogy nem eredeti ötleten alapszik, valami más formában ez már létezett korábban…

A REBOOT-ra is pont rossz a számítógépes példát “az újraindul és nem változik semmi”, mert de pont lényeges változás, hogy míg a rendszer, programok és az alapok megmaradnak, addig a catch-memoria tényleg teljesen kitisztul, ha újraindítasz egy programot, az az elejétől zavartalanul fog lefutni, tehát pontosan az történik, amikor egy sorozatot reboot-olnyk :D
Egyébként nem is kell egy sorozatot teljesen befejezni, néha szánt szándékkal “reboot”-olnak sorozatokat évadok között. Pl.: a megannyi Degrassi sorozat, vagy akár a 2 évente teljesen megújuló Skins-re is lehet “reboot”-ként tekinteni, pedig ezekben tipikusan pl. tanárkarakterek megmaradnak, sőt régi arcok cameozhatnak is, de attól, hogy feltűnik egy régi arc, attól még ez egy teljesen reboot-olt széria lesz és nem avanzsál át automatikus revival-be…

Egyébként abban, hogy az international remake-ekre nem tértem ki, igazad van. Egyébként ezekre tényleg használják az “english/french/Indian etc… adaptation’ kifejezést, de itt is pont azért helytálló az “adaptation”, mert ilyenkor azért a történetet meg a karaktereket teljesen kiragadják a kultúrkörnyezetckből és “átültetik” őket egy teljesen másikban. A Modern Family indiai változatában pl. bizonyos témákhoz (pl. melegség) teljesen más lesz a hozzáállás, mint az amerikai változatban, mert más kulturális szemüvegen keresztül tekintenek rájuk. De egy 2000-es évek közepei amerikai sorozatot 2021-ben azért annyira nem lehet “teljes kulturális változásként” eladni, mert PC-b lett a világ, meg technikailag fejlettebb, de azért az amerikai kultúra nem változott meg alapjában…

len90 - 2021. 05. 30. 00:48

Itt van például egy cikk arról, hogy mi a különbség REBOOT, REMAKE és REIMAGINING között:

https://www.vox.com/2015/9/16/9337121/reboots-remakes-reimaginings

Ez mondjuk az én előbbi gondolatmenetemre is rácáfol, hogy a “regimagining” csak egy “fancy” kifejezés a rebootra, mert a Maleficentes példával elég jól szemlélteti, hogy mi is itt a lényeg, ez alapján meg ez a 4400 lehet akár tényleges reimagining is, de ahhoz lényegesen el kellene tolni a fókuszt az eredeti törénetről, mondjuk ha nem az állna a középpontban, hogy mi is történt a főhősökkel, hanem csak arról szólna az egész, hogy a visszatérők családjai hogy fogadják a visszatérésüket, vagy ha csak arról szólna, hogy a kormányzati szervek hogyan kezelik a dolgot (próbálják eltusolni mondjuk), és nem próbálna mindenbe kicsit belekapni, mint az eredeti…

Sidoka - 2021. 05. 30. 01:33

Kíváncsi leszek rá.
Az eredeti sorozatot vagy kaszáltam vagy a vége elég “félbemaradt” lett már nem emlékszem de az biztos hogy egy érdekes alapötlet után valahogy nekem befulladt ezért kíváncsi vagyok a rebootra.
A CW től biztos de lehet az egész országos újonc felhozatalból a legvárósabb. Aztán innen lehet nagyot esni…

human - 2021. 05. 30. 03:00

“és például reboot-e az a sorozat, ami elindul új szereplőkkel, és az 5. évadban feltűnik valaki, hirtelen revivallé téve azt?”

igen, az! a reboot a legnagyobb halmaz.

Itt vitázunk a marketingszövegeken, amikor még ők is eltérnek néha, ha épp olyan kedvük van. szvsz nincs egzakt jelentés (utána két mondattal meg a nyelv fluid ugye az adaptáció jelentésére:), kb. minden reboot és kész :D kivéve ha nagyon újrázzák a régi sztorit, de sorozatos világban szerintem a remake mint fogalom nem létezik, idővel úgyis eltérnek.

winnie - 2021. 05. 30. 09:07

len90: igen, ez volt sok éve, amikor még az egész nem okozott gondot, de azóta sok minden változott, és akik lecövekelnek és nem képesek adaptációra (HAHA!), azok képtelenek sok mindent kontextusba helyezni.

a gond itt leginkább az, hogy sokan sajátdefiníciókat fogalmaznak meg, amik sokszor szembemennek egymással, és ha ketten elkezdenek a sajátdefinícióikat kommunikálva, marhaság fog kisülni. nyilván én is ezt teszem, de épp ezért egyszerűbb valami uniformizált kifejezést kreálni. és tényleg nem saját kútfő az egész, hanem a hivatalos, WGA guideline szerint a meglévő IP alapján készülő sorozatok esetében a “based on”-t használják. és a meglévő IP lehet másik sorozat is.

az én fogalmam egyszerűbb és nem szül ellentmondást. azonban, abban teljesen igazad van, hogy elég tág, így nem tartalmazza azt, hogy azon belül pontosan milyen.

winnie - 2021. 05. 30. 09:08

” kb. minden reboot és kész :D”

például a folytatás, felélesztés mindenképp, mert ismét elindítják a régi sorozatot, ismét ongoinggá teszik, ami lehet reboot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz