login |

Délelőtti videó 3.: Anne Boleyn

2021. 05. 28. 11:30 - Írta: human

28 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, video,

A Channel 5-ra nemsokára érkező király(né)drámát pszichológiai thrillernek írják le, meglátjuk, hogy mennyire lesz igaz ez a végeredményre.

A sorozat Boleyn Anna utolsó hónapjairól szól, aki VIII. Henrik király második felesége volt, kiemelve a Tudorok Angliájának patricarchális társadalmával való küszködését annak érdekében, hogy biztosítsa lánya jövőjét, valamint annak kudarcának brutális valóságát, miszerint nem tudott fiút szülni a királynak.

A tovább mögött teaser és trailer. Szereplők: Jodie Turner-Smith, Mark Stanley, Lola Petticrew, Anna Brewster, Isabella Laughland, James Harkness, Kris Hitchen, Turlough Convery, Henry Norris, Aoife Hinds, Paapa Essiedu, Barry Ward, Jamael Westman, Amanda Burton, Thalissa Teixeira

28 hozzászólás Ne habozz!

hunhockey29 - 2021. 05. 28. 15:41

Boleyn Anna fekete??? Értem én hogy BLM meg mittomén, na de azért ez már kicsit sok(k).

winnie - 2021. 05. 28. 16:05

Nem hiszem, hogy érted, mert ennek a világon semmi köze a BLM-hez:)

Viccen kívül, Boleyn Anna (feltételezem) nem fekete a sorozatban. A színész fekete, aki alakítja, az meg nem hiszem, hogy bárkit is komolyabban zavarna. Eljátszani el lehet a karaktert bőrszíntől függetlenül. (Ha van sorozat, vagy karakter, ami kapcsán nem fogja senki az asztalt csapkodni és egyenlő elbánást követelni, az például a történelmi. Ebben a műfajban nem kell “megfelelni” senkinek, nincsenek társadalmi elvárások, szóval biztos lehet az ember abban, hogy nem ilyesmi mozgatja a készítőket.)

(Először azt akartam írni, hogy lehet, hogy ez szokatlan, de aztán töröltem, mert ma már csak nem az, hiszen ha valakinek az lenne (és nem látott pro meg kontra filmeket az elmúlt 50 évben), akkor legalább a popkult alapvetés Hamiltont ismeri és nem lepődik meg többet ilyesmin, hiszen abban például George Washingtont is fekete színész alakítja. Ráadásul mindenre igaz, nem csak bőrszínre, származásra a dolog (gondolom, ne újdonság, hogy van ázsiai Romeó és Júlia is, az angol Hugh Laurie is amerikait House dokit alakított), hanem hajszínre, nemre (most is van sorozat, ahol nő alakít férfit és férfi nőt), végtagszámra (féllábú Koppány, rulez!), vagy tényleg bármilyen kinézeti, sőt, belső dologra.)

King Leonidas - 2021. 05. 28. 16:51

winnie: És a történelmi hűség az smafu? A Hugh Laurie példa meg marhaság, mert ha valaki nem tudja hogy brit, akkor a sorozatból nem derül ki. (hacsak az akcentusát nem szúrja ki, ami emlékeim szerint nem volt túl feltűnő) Tehát senki ne érezze magát kellemetlenül-és főképp rasszistának ne- akinek csípi a szemét a fekete Boleyn Anna (bocs, az őt játszó néger színész).
A féllábú Koppány az meg mi??? :D Torda volt féllábú, akit Deák Bill Gyula alakított…

winnie - 2021. 05. 28. 17:02

jóóóó nagy hülye vagyok. mindegy, a lényeg, hogy DEÁK BILL!!!:)

A Hugh Laurie példa egyébként annak kapcsán nagyon jó, hogy ha hiszed, ha nem, van, aki fennakadt rajta – csak átérezhető sorozatos példát akartam hozni, mert nyilván híres amerikai történelmi személyt is játszottak már nem amerikaiak és, akiben zubog a honfivér, az lehet, hogy azt mondja, hogy ez számára nem fair, mert. És itt is ugyanaz a helyzet. Lesz, aki fennakad, mert és ide beilleszt az illető valami token kifogást (pl. történelmi hűség), amivel lehet, hogy másféle érzést akar maszkolni. (Mert direkt próbáltam olyan példákat hozni, amik történelmiek. Egy valamilyen színész el tud játszani egy bármilyen embert. Mármint papíron. Mert, ha kifog rajta a szerep, akkor nem tudta eljátszani. És itt tényleg arra célzok, hogy szerintem az nem történelmi hűség kérdése, hogy a színész pont úgy néz-e ki, mint a karaktere. Magas/alacsony, szőke/barna, fekete/fehér, (igen/nem), amerikai/angol, két lábú/egy lábú, autista/nem autista, kerek arcú/ovális arcú, stb. A kérdés, hogy ezek közül mennyi aspektus okoz disszonanciát az adott emberben. Nulla, vagy a legtöbb – vagy csak egy.)

Egyetértek veled, senki ne érezze magát kényelmetlenül, ezt irónia nélkül mondom – főleg, hogy senki nem fog magára olyan címkéket aggatni, amikben nem hisz a saját definíciója alapján. De valami oka csak van annak, hogy neki csípi a szemét, másoknak meg nem. És nem hiszem, hogy csak a történelmi hűség. Mert azt elhiszem, hogy mindig lesz, akire valami az újdonság erejével hat, és ezért nehezebb elfogadnia.

polovcev - 2021. 05. 28. 17:19

Ebben nem tudok veled feltétlenül egyetérteni.

Egy létező történelmi személyt illene annyira hitelesen ábrázolni, amennyire csak lehetséges. Nyílván, ahogy haladunk visszafelé a történelemben, annál kevesebb a fennmaradó írásos vagy képzőművészeti feljegyzés és nehezebb az egyén pontos rekreálása.

Ha most csinálunk egy 1848-ban játszódó magyar sorozatot, ahol az egyik márciusi ifjat egy szír színész játszana, az kompatibilis lehet a korszakkal, amíg megfelelő háttérsztorit kap. Történelmileg talán nem túlságosan valószínű, de nem is lehet teljesen kizárni.
Ugyanebben a filmben ugyanakkor Kossuthot nem igen játszhatná ugyanaz a színész. Ez ugyanúgy hitelesség kérdése, mint hogy nem adsz huszárhadnagyra dragonyos egyenruhát.

A fiktív történetek egy másik kategória. House nem valós személy, ennek megfelelően az őt játszó színész származása sem nem ad, sem nem vesz el a történetből. A színházi darabok többsége szintén fikció, a tartalom, a “tanulság”a lényeg, nem pedig, hogy hol játszódik. Plusz azt is elismerem, hogy meglehetősen komplikált lenne mór koreait találni, hogy eljátssza Othellot.

Kapanyányi Monyók alakítója lehet akárki, hiszen kvázi mitológiai szereplő.

King Leonidas - 2021. 05. 28. 17:30

Egy történelmi személy megformálásánál igenis elvárható-és elvárandó- a hitelesség. És ebbe beletartozik a külső megjelenítése. Például-hogy szélsőséges legyen-Napoleon szerepét nem kéne ráosztani Chris Hemsworth-re, pedig lehet hogy élete alakítását nyújtaná. polovcev példájánál maradva, ha nem is találnának feketét aki eljátszhatná Othellot, feketére maszkolni egy ázsiait még lehet (Básti Lajos sem szégyellte)

winnie - 2021. 05. 28. 17:34

polovcev: nyilván értem, amit mondasz, azt én kreatív döntésnek érzem, hogy ki mennyire akarja, hogy a saját művének egy szereplője hasonlítson az általa megformált alakra. (és itt nem szívesen pécézném ki a történelmet és a valóságot, mert pontosan tudod, hogy hasonló köröket biztos futottak le fiktív figuráknál is.)

de pont azért is próbálok ide behozni más jellemzőket, mert azt érezni, hogy ilyen szempontból nincs annyira a következetesség a fennakadásoknál. mármint arra gondolok, hogy amikor kövér ember alakít a valóságban egyébként sovány embert, vagy egy szerb származású színész alakítja Nixont egy filmben, az is teljesen természetesnek hathat.

sőt, mondhatnám épp ez a színészetnek a lényege, hogy eladja a színész a karaktert, hogy a játéka hatására a néző ne a felszínt lássa, hanem elfeledkezzen arról, és a karakter legyen meg neki.

Debil - 2021. 05. 28. 17:40

King Leonidas: Vagyis azt javaslod, hogy arcfestéket kellett volna használniuk, és akkor megnyugodnál. kÁr, HoGy Ez NeM jUtOtT eSzÜkBe. Talán majd legközelebb.

winnie - 2021. 05. 28. 17:53

de abban egyetértek, hogy valóban most amolyan utolsó szalmaszálként a történelmi aspektus tűnik egyeseknek, akik érzékenyebbek az efféle megjelenítésra abba még valamennyire lehet kapaszkodni, ha már a fiktív figurák is elkezdtek “odaveszni”, csak… (és ebben szerintem mellém tudsz állni) számomra valóban annyira furcsa, hogy ez még van, akinél 2021-ben téma, mert kis túlzással ezer meg egy példát láttunk már hasonlóra az elmúlt 10-20 évben is, ha valaki nem élt korábban.

a neten is elég komoly irodalma van a dolognak, pont a sok példa miatt. ami tényleg hasznos lehet, hiszen egyrészt le vannak reagálva az ilyenkor mindig felmerülő érvek, másrészt adhat másik féle nézőpontot is azoknak, akik nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy másféle nézőpontokat megismerjenek. (igazából ez utóbbi az, amit észreveszek, amikor beleütközöm egymást ismétlő kommentekbe. hogy a felmerült kérdések nem újak, mégsem tesz meg mindenki azért mindent, hogy tisztába kerüljön a válaszokkal, illetve a saját kifogásaira való ellenérvekkel. ezzel nem azt mondom, hogy el kell fogadni az érveket, elég csak tudni róluk, hogy mik azok.

winnie - 2021. 05. 28. 18:03

OFF: mostanában egyébként elkezdtem írni visszatérő témákkal kapcsolatos posztokat, amikre ilyenkor rá lehet mutatni (például a kaszálásról), és erről is elkezdtem, mert szerintem nagyon érdekes a téma is, úgy kitárgyalni meg pláne, ha az ember úgy nyilvánul meg, hogy meghallgat minden hozzászólót, és nem csak egy valamit fúj befogott füllel, de végül nem nagyon kerekedett ki belőle használható, de lehet, hogy akkor felülvizsgálom magam, mert azt veszem észre, hogy (és itt nem a fenti kommentekre vagy jodie turner smith castingjára, hanem sokkal triviálisabb dolgokra gondolok) bizonyos téren még mindig bántóan nagy az ismerethiány. csak, ugyancsak tapasztaltból azt látni, hogy aki kevésbé van képben a múlttal vagy a jelennel, az nem igazán fogad be (nem el) más nézőpontokat vagy általa nem elismert tényeket sem.

519 - 2021. 05. 28. 18:50

Az egyetlen műfaj, ahol zavar a blackwashing, az a történelmi. És leginkább azért, mert fordított esetben, ha mondjuk Martin Luther King Jr.-t vagy Malcolm X-et játszaná fehér színész, pillanatok alatt lincshangulat lenne, holott az semmivel se másabb szituáció, mint ez, vagy mint mondjuk Sarolta a Bridgertonban.

Bár most elgondolkoztam, ha az egész cast fekete lenne, és nem csak Anna, akkor valószínűleg egyáltalán nem zavarna a dolog, de ez így szerintem is gáz.

Azzal sem értek egyet, winnie, hogy nem a karakter, hanem a színésznő fekete. Itt lehet, hogy nem fog megtörténni, mert brit sorozat, de ha pl. amerikai gyártás lenne, egészen biztos, hogy beleírnák a történetbe, hogy ő fekete, és küzdenie kell a rasszizmussal, mint ahogy a Bridgertonban is megtették, és elég durván ki is lógtak az ezzel kapcsolatos megjegyzések, mert semmilyen formában nem jelent meg a rasszizmus a szereplők viselkedésében.

Én liberálisnak tartom magam, de igenis zavar ez a kétszínűség, hogy a whitewashing égbekiáltó bűn, míg a blackwashing teljesen rendben van… Ettől függetlenül ez nem tántorítana el attól, hogy megnézzem a sorozatot, valószínűleg 1-2 rész után már fel se tűnne a dolog.

human - 2021. 05. 28. 19:17

“mármint arra gondolok, hogy amikor kövér ember alakít a valóságban egyébként sovány embert”

de hát történelmi filmben nem, pont ez a lényeg. Szerintem is furcsa, hogy mindenen kiakadnak az emberek, és több komentelő le wokeozott már, mert részemről a Bridgertonba simán lehet fekete színész és jól alakít, vagy a kitaláció Marvel filmekben Idis Elba lett az elvileg norvég Heimdall, mert tök jól sült el, vagy a valóságtól elrugaszkodott kamutörténelmi The Great azt csinál amit akar, viszont ez mind fikció, a based on a true storykban igyekeznek közelíteni a kinézetet, a filmek végefőcímében még mutogatják is az életre keltett arcokat. Theron elcsúfítja alakítja a monstert, a Churchillt életre keltő Gary Oldman 50 kiló fatsuit alatt mozog, Bale ki tudja mit művel Dick Cheney szereppért magával, Russel Crowe a FOX fejeseként sem fogyással kezdett, és a többi, ha magas a színész akkor kamerával rejtegetik ezen tulajdonságát (mint a Napoleon filmben fogják, bár Phoenix csak 6 centivel magasabb mint Napoleon volt). Tényleg érdekelne az ezer példa, amik meg sem próbálnak közelíteni, csak random más játssza el.

“gondolom, ne újdonság, hogy van ázsiai Romeó és Júlia is, az angol Hugh Laurie is amerikait House dokit alakított”

fikció mindkettő.

“szerb származású színész alakítja Nixont egy filmben”

igazából nem tudom melyik filmre gondolsz, de tuti nem fekete játssza Nixont a remek Frost/Nixonban, csak olasz felmenőkkel bíró. és mindig igyekeznek az akcentussal is, csak hát nem mindenki képes rá.

“ha az ember úgy nyilvánul meg, hogy meghallgat minden hozzászólót, és nem csak egy valamit fúj befogott füllel, de végül nem nagyon kerekedett ki belőle használható, de lehet, hogy akkor felülvizsgálom magam, mert azt veszem észre, hogy (és itt nem a fenti kommentekre vagy jodie turner smith castingjára, hanem sokkal triviálisabb dolgokra gondolok) bizonyos téren még mindig bántóan nagy az ismerethiány. ”

de hát te sem fogadsz el, kicsit sem mozdulsz csak bebástyázod magad a ‘senki se vegye magára akire nem illik’ módon. végig összemosod a fikciós sorozatokat a történelmi/megtörtént és azt is akarja bemutatni alapúakkal. És lehet páran tényleg azért akadnak ki, mert rasszisták, szóval részben még igazad is van a “token kifogás” dologgal, mert van akinek az, de te meg a másik véglet mellett vagy, hogy BIZTOSAN nem játszott közre PR (itt behozhatjuk a sorozat készítőjének botrányra célzását:) és PK indok egy fekete színész castingjában, tutira csak kizárólag ő volt a legjobb a szerepre a jelentkezők közül egy korábban élt személy életre keltésénél. kreatívan őt kellett kellett választaniuk, más lehetőségük nem volt.

“De valami oka csak van annak, hogy neki csípi a szemét, másoknak meg nem.”

alapból a sorozat nem érdekel sokakat, így nem is tudják kit castingoltak. azért a betett trailer like aránya 268 like 2600 dislike. Mondjuk youtube-on pl. szerintem is főleg a rasszisták szavazták le, és kb 30 dislike aki tényleg a történelmi kérdés miatt. Fogadok pár kommentelő ott tényleg fekete azok közül, akik állítják, hogy így sem várják a sorozatot, mert csak egy bait az egész casting. De az meg már sokkal átfogóbb kérdés nálam sokkal okosabbak számára, hogy ilyen baiteléssel vajon tényleg meg tudnak-e változtatni fejekben faji dolgokat, mert egyelőre úgy tűnik csak a szakadékot növelik, mert aki nem rasszista az is felhúzza a szemét (működik a pr, hiszen immáron tud a sorozatról), hogy ez mi a fasz, már a történelem módosítása megy? Aki pedig fekete, az (ahogy a Che sorozatban láttuk:) néz, hogy ilyen látszatdologgal mit művelnek. Ezzel szemben egy Call Me By Your Name vagy Moonlight sokkal többet érhet el, hiszen bemutatja mennyire ember mindenki aki ezen a sárgolyón él. De mondom, ez már jóval túlmutat ezen sorozat témáján, nem ezen a részen kell kiakadni.

winnie - 2021. 05. 28. 20:48

519: látod, ez is azt mutatja, hogy ez az egész sokak tévhite ellenére nem címkékről szól. nyilván sima preferencia kérdése a dolog (és nem holmi világnézeté), hogy ki miképp viszonyul. lesz, akinek nem tetszik mindenféle oldaltól függetlenül, és lesz olyan, aki vállat von, vagy egyenesen izgalmasnak fogja találni mindenféle oldaltól függetlenül.

szerintem teljesen érthető, ha valaki azt mondja, amit te. de gondolom az is elfér, hogy valaki azt mondja, hogy ő ilyet szeretne csinálni. alkotói szabadság, miért ne csinálhatna, és akkor visszakanyarodok oda, hogy bárki játszhasson el akármit, és még be sem dobok annyira, tényleg olcsó érveket, hogy korábban, amikor bárkik eljátszották bárkit, akkor még nem voltak asztalcsapkodások, csak ugye manapság, az érzékenység:)

viszont szerintem nem érdemes retorikai csapdákba esned, mert a gondok ott kezdődnek, hogy felteszed a kérdést, vagy legalábbis megfordul a fejedben az, hogy van, aki akarna fehér martin luther king filmet készíteni. mármint komolyan van, aki azt gondolja, hogy van olyan filmes, aki nagyon, nagyon akarna egy ilyen filmet, és csakis azért nem csinálja, mert attól fél, hogy lincshangulat lenne?:) (ez pont olyan félreértés, mint a blackwashingot használni a whitewshing ellentéteként, vagy a white lives matter, vagy a whiteface-t – én egyébként ott húznám meg a vitafórum határait, ahol a résztvevők ezzel az alapvetéssel tisztában vannak – erre utaltam fent, hogy azért ez ezerszer végig lett rágva, bárki utánanézhet, hogy mi a különbség, miért nem jók az analógiák.) míg (talán a végtelen számú lehetőség miatt is) a fehére színészeknél (gondolom) nem nagyon vannak jelen efféle vágyálmok, bőven vannak nem fehér színészek, akik nagyon szívesen eljátszanának más szerepeket is, ebben is biztos vagyok. itt is biztos kivételes feladat lehet, és (tudom, történelem) fura világ lenne, ahol valaki egy adottsága miatt életében soha nem játszhatna el egy típusú szelepet (jelen esetben európai királynőt).

“Azzal sem értek egyet, winnie, hogy nem a karakter, hanem a színésznő fekete.”

nem tudom, hogy mi lesz, de az túl sokrétű dolog lenne, ha fekete lenne a karakter, de persze benne van, és azt a bridgertonnál is írtam asszem kommentben, hogy azzal sokkal inkább hajlamosabb vagyok egyetérteni (szemben a kinézeten alapuló történelmi hűség előcitálással), hogy a történet, illetve az időszak szövetében már neccesebb a dolog. de persze, ha valaki nem történelmi sorozatot csinál, akkor bármilyennek megálmodhatja a világot. (nem tudom, miért ez a mániám, csak tényleg az van bennem, hogy ha rajzolok valamit, akkor ne szóljon már bele anyukám, hogy milyennek rajzolom meg, legyen olyan, amilyennek én akarom, ha azt akarom, hogy a fejem a házunk tetejéig ér, akkor érjen!:)

“ha pl. amerikai gyártás lenne, egészen biztos”

nekem egyébként az efféle általánosítás szokott nagyon visszatetsző lenni, amikor valaki előre eldönti, hogy “úgyis”. annyira felesleges az efféle:( ennél sokfélébbek vagyunk.

519 - 2021. 05. 28. 21:11

@winnie

Nem feltétlenül arra gondolok, hogy van aki csak azért is fehér MLK filmet akar csinálni, hanem hogy míg eredetileg fehér karakterek esetében egyre gyakrabban érvelnek azzal, hogy a rasszuk nem ad hozzá semmit a történetükhöz, ezért akárki játszhatja őket, addig feketék esetében ez csak nagyon ritkán merül fel. És ne érts félre, én ezzel amúgy tökre egyetértek, semmi bajom a fekete Nick Furyvel, Heimdallal, Wilson Fiskkel vagy a herceggel a Bridgertonból, ha nem lóg ki a sztoriból, de a történelmi alakok átírása szerintem más kategória.
Arra, amit írtál, hogy fekete színész játszik fehér szereplőt, egyszer láttam eddig példát, a Cumberbatch-Miller-féle Frankensteinben, ha jól emlékszem, elég vegyes lett a Frankenstein család, ami elsőre furcsának tűnt, mert a magyar színházakban nem nagyon látni ilyesmit, de hamar meg lehetett szokni, mert tudta az ember, hogy nem az a lényeg, hanem a karakter. Ennél az Anne Bolyen sorozatnál viszont a trailer alapján én úgy érzem, hogy nem arról van szó, hogy simán bármilyen etnikumú ember jelentkezhetett a szerepre, és véletlenül egy fekete színésznőt találtak a legjobbnak, hanem szándékos kreatív döntésnek (vagy lehet, hogy ez mindenkinek evidens, csak én vagyok lemaradva). Ami nem feltétlenül rossz dolog, a kérdés, hogy mi vele a cél.

winnie - 2021. 05. 28. 21:13

human: a példáim hasból voltak (nixon), és nyilván tudok mondani történelmit is a house-ból, de az, hogy egy színész átalakítja magát, az tényleg azt sugallja, hogy akkor itt is elég lenne:)

“de hát te sem fogadsz el, kicsit sem mozdulsz csak bebástyázod magad a ‘senki se vegye magára akire nem illik’ módon”

de ezt nem értem, illetve nem értek egyet. én azért nem “nem mozdulok”, mert meg sem állok, nem veszek fel pozíciót, csak szívom magamba a véleményeket, és nem alkotok sajátot, mert nem érzem, hogy bárki kíváncsi lenne rá, illetve azzal nem teszek a közjóhoz. reagálni tényleg reagálok a reakciókra, ez jogos, de nem azért teszem, mert hajt valami, hanem mert itt van szó róla – nyilván máshol eszembe sem jutna.

szóval nem az issue, hanem az issue-val való problémával törődök csak. ami nyilván egyéni perverzió, de ezt te is megszokhattad, amikor twitteren triggerellek például a remake-tenger kapcsán. (viccen kívül, én piszkosul vártam az ómen és a rémálom az elm utcában feldolgozásokat, és az első sorban lennék egy közönséges bűnözőknél is:)

519 - 2021. 05. 28. 21:15

“itt is biztos kivételes feladat lehet, és (tudom, történelem) fura világ lenne, ahol valaki egy adottsága miatt életében soha nem játszhatna el egy típusú szelepet (jelen esetben európai királynőt).”

Ebben viszont teljesen egyetértek veled, épp ezért írtam, hogy ha nem csak Anna lenne fekete a castból, akkor számomra kevésbé lenne zavaró, mert akkor tényleg úgy érezném, hogy itt most lehetőséget kapnak fekete színészek egy sorozatban is eljátszani olyan karaktereket, akiknek a kiosztásakor sokadjára se gondolnának rájuk, amire eddig többnyire csak színpadon volt lehetőségük.

winnie - 2021. 05. 28. 21:23

519: a cél. igen, lehet, hogy ez az, ami kicsit frusztrál, mert így belegondolva, az mindig szokott zavarni (egyéni habitus), hogy mivel infó hiányában nem tudjuk, hogy valamilyen kreatív döntés mögött van-e valami egyéb cél (társadalmi haszon, egyéni érdek, PR, akármi), alapból mindenki a saját szája ízének megfelelően próbálja az egészet dekódolni. és a megfejtés lehet, hogy az esetek zömét (60%-át mondjuk) fedi is, de mi van azokkal, akikben tényleg nem munkál semmi, csak mondjuk alkotási vágy, vagy kísérletezés, vagy bármilyen kreatív tobzódás, újítás? semmi “hátsó szándék”.

az a baj, hogy sokszor kísérletet sem teszünk kategorizálásra, csak mindent besöprünk egy kalap alá, aztán mehet rá a címke. infó hiányában. és hiába magas a találati arány, egy random alkotás (akár ez a sorozat), bármikor kilóghat onnan. (késő van, már nem tudok fogalmazni.)

cardas - 2021. 05. 29. 00:51

Abból tudod, hogy nem rasszista hajlamokból ellenszenves ez a casting, ha más területeken is kiakadsz a történelmi hűség miatt.
Például mikor a 2018-as Robin Hood filmben a katonák tömegoszlató rendőrként vonultak pajzsokkal a molotovkoktélos tömeg ellen, a középkorban. Na az pont ugyanígy leblokkolta az agyam mint ez a trailer.
Hogy klasszikus példát mondjak, a hosszú hajú fehér Jézus is ugyanígy zavar:D

feleki - 2021. 05. 29. 06:07

a kettő hasonlónak tűnő példa, de azt azért nem érdemes összemosni a robin hoodot azzal, ha egy színész nem annyira hasonlót a játszott karakterre – jézust már össze lehet, ha a színész hosszú fehér hajú volt, de ha csak ezta maszkot kapta, akkor megint más. ez utóbbi közel sem tűnik annyira relevánsnak, főleg, hogy míg mondjuk egy 47-es ügynöknél a casting előtt biztos, hogy megfogalmazta valaki, hogy a színész legyen kopasz (vagy kapjon kopaszsapkát), egy királydrámánál szerintem senki sem mondott hasonlót bőrszínnel kapcsolatban. Majd mostantól lehet, hogy lesz, aki így fog tenni. :)

Fegyula - 2021. 05. 29. 10:20

Bár manapság sokak szemében szálka, de én mindig is liberális voltam és az is maradok. De ebben az esetben azért én is felkaptam a fejem.
Értem én amit “magyarázatként” írsz, de itt egy “élő” történelmi személyről van szó.
Ha egy fikció lenne, mint a Bridgerton (ahol fel sem tűntek a “színek), itt sem zavarna.
De itt félő, hogy épp az ellenkező hatást fogja kiváltani és azoknak nyújt táptalajt, akik alapból rasszisták. Azzal fognak jönni, hogy elárulták, meghamisították az angol történelmet.
Gondolj bele, milyen visszhangja lenne annak, ha mondjuk Mátyást királyt Peter Dinklage játszaná. Zsoltika egyből szervezné az újabb békemenetet. :)

cardas - 2021. 05. 29. 15:43

“a kettő hasonlónak tűnő példa, de azt azért nem érdemes összemosni a robin hoodot azzal, ha egy színész nem annyira hasonlót a játszott karakterre”

Szerintem a színészek kinézete ugyanúgy a díszlet része, mint a ruhák, épületek, járművek, stb.

“egy királydrámánál szerintem senki sem mondott hasonlót bőrszínnel kapcsolatban”

Nekem nem tűnik egyáltalán elképzelhetetlennek. Leszólnak a főnökségtől, hogy “hé, kéne valami virtue signalig, hogy lássák milyen haladó gondolkodásúak vagyunk, hátha bejön.”
Szerintem ez teljesen illik abba a tenyérbemászó, korszellemre felkapaszkodó mentalitásra, amit a stúdiók képviselnek.

Azzal meg te áltassuk magunkat hogy ez colorblindság, ha az lenne, nem különös hogy még a posztba belinket trailer is a “Blackfilmandtv” csatornáról származik? :D

feleki - 2021. 05. 29. 20:01

arra gondoltam, hogy míg egy néző elvárása, hogy hitman kopasz legyen, a számára triviális dolgoknál nem fogja azt mondani, hogy xy angol király fehér legyen.

a korszellem kapcsán: mindig voltak, akik maradiak, ezt el kell fogadni, el fog mellettük menni az idő, verhetik az asztalt, de idővel kihalnak. pont ugyanez volt 50 éve meg 30 éve, csak akkor mondjuk a hosszú haj miatt.

winnie - 2021. 05. 29. 20:32

cardas: az angol trailerek nem nagyon szoktak kikerülni a YouTube-ra, de ha mázlink van, akkor lehet, hogy valaki feltölti máshonnan, de miért lenne bármilyen szempontból különös a dolog? van sok közömbös ember, vannak negatívak is nyilván, de abban biztos lehetsz, hogy lesznek, akik nagyon büszkék erre és nagy örömmel fogja eltölteni őket, és minden alkalmat megragadnak arra, hogy hírét vigyék az ilyen projekteknek – ld. még, miért volt annyira nagy hatással sokakra a fekete párduc vagy a hamilton.

winnie - 2021. 05. 29. 21:01

fegyula: én továbbra is hiszem, hogy a történelmi dolog sokak (nem mindenki!) számára nagyon kényelmes takarót jelentenek. de az nem fair, ha valaki élő példa kapcsán random fikciót dob be, ami úgysem valósul meg:) bár szerintem csak azért kapja fel a fejet az ember, mert nem megszokott a dolog. javíts ki, ha tévedek, de a filmes világban is voltak korábban fejfelkapós pillanatok, amik idővel megszokottá váltak.

ahogy írtam fent, engem tényleg meglep, hogy ilyesmi ma téma. szerintem vagy háromszor lejárt már a lemez. még csak újdonságnak sem mondható a dolog. tényleg megint a hamiltont venném elő, ami majdnem 10 éve része a popkultúrának. ez azt jelenti, hogy ott is zavar, hogy george washingtont fekete színész alakítja, hogy az amerikai alapítóatyák között peuerto ricoi is van, stb.

de én továbbra is keresem a gyökerét minden egyes embernél a gondoknak. még csak nem is sarkítva. pl. ha maszkot használnának vagy sminket, és jobban hasonlítana a színész az általa játszott személy, akkor máris kevesebb lenne az ellenérzés? másik oldalról, hasra ütve (és nem érzéketlen akarok lenni) egy down kóros színész alakíthatja julius caesart? vagy le van tiltva róla, kerek perec meg kell mondani, hogy te sosem lehetsz az, bármilyen jó vagy? ha akad valaki, aki bevállalja, az is pont ekkora ellenérzéseket szülne. (ez a pelda nem fiktív.)

Alex - 2021. 05. 29. 21:35

Rugózni értelmetlen volt, van és lesz. Nem azért, mert bármilyen “kritikára” senki nem fog semmi eredeti vagy újszerű, szemfelnyitó választ írni, csak bedob egy panelt, mert már ezerszer le lett írva a témában minden. Hanem azért, mert határtalanul röhejes, hogy valaki a fotelből beszól egy alkotónak, hogy ne úgy alkossa meg a művét. ahogy szeretné, hanem úgy, ahogy elvárják tőle, vagy ahogy a fotelgyerek elvárja, Ez több, mint szereptévesztés, főleg úgy, hogy sokakat eleve nem is érdekelne a sorozat. Akkor miért érdemes a világfájdalmat kikiabálni az éterbe?

Mi lesz legközelebb? Valaki kikéri magának, hogy egy sorozat nem tetszik neki, hogy az író úgy döntött azt a sztorit írja meg, ami őt érdekli, és nem a fotelnézőt?

PCampbell - 2021. 06. 11. 09:45

Azért arra kíváncsi lennék mekkora lenne a felzúdulás, ha egy Nelson Mandela életéről szóló filmben, Mandelát egy szőke, kék szemű pali játszaná! Mert ugye ezek alapján miért ne?

Alex - 2021. 06. 11. 10:52

Nem lenne semmilyen felzúdulás, mert ez nem fordulna soha elő. De a kérdés jó, mert az igazi bajok itt kezdődnek. Társadalmi szinten pont úgy, mint itt, kicsiben. Ha valaki számára ezek komolyan analógok, vagy ha valaki azt hiszi, hogy a Black Lives Matter-nek az All vagy akár a White Lives Matter az ellentétpárja, analógiája, vagy hogy Fekete Büszkeség vagy akár a Black Excellence az pont ugyanaz, mint ugyanez fehérben, mondjuk a White Pride, vagy, hogy szerinte nem lenne különbség a Historical Black College (létező!) főiskolák, valamint egy Historical White College között (nem létező – legalábbis papíron, mert egyébként név nélkül az) az rettenetesen el van tévedve.

Fent egyébként meg lett válaszolva ez a kérdés, de le lehet menni dedóba és elmagyarázni azt, ami szerintem az emberek 99%-ának magától értetődő. Senki nem akarná Nelson Mandelát fehérként eljátszani. Senki nem akarna Nelson Mandeláról fehér főhőssel filmet forgatni. (Hiába vannak kőrasszisták, akik ilyesmiről álmodnak, ha szereznek annyi pénzt, hogy forgathassanak egy filmet, akkor nem fogják egy Nelson Mandela-filmre elverni. Csinálnának belőle mást.)

Keresd az árnyalatbelinek tűnő, de valójában igencsak jelentős eltéréseket: Mandela híres fekete ikon, ellenben Boleyn Anna nem fehér ikon. Ikon. De nem fehér ikon. Ha valami, akkor női ikon. Senki hiszi, hogy a fehérsége definiálja a királynőt, még akkor is, ha fehér. Ha működő analógiát akarsz, akkor olyankor hozd fel a Mandela analógiát, ha egy híresen fehér embert akarnak feketével eljátszatni. Mondjuk egy valóságban is létező KKK-vezért. Őt definiálja a fehérsége. És őt ugyanúgy nem akarja senki feketeként eljátszani, és róla senki nem fog filmet csinálni fekete főszereplővel.

(Egyébként tetszik az álnaiv kérdés, mintha korábban nem lett volna rengeteg példa arra, hogy fehérek játszottak fekete szereplőket. Aki most öntudatra ébredve csap az asztalra, hogy “Most már elég!”, az vajon hol volt pár éve, amikor fordított példák voltak még bőven jelen? Gondolom, bőszen csapkodta az asztalt.)

Alex - 2021. 06. 11. 10:57

Leegyszerűsítve, aki fehér, az általában nem törődik a saját bőre színével, nem a fehér öntudat mozgatja. Aki pedig mondjuk fekete, annak általában az az identitása. És persze vannak, akik személyiségének igenis fontos része a fehérség. Én speciel egy pillanatig nem gondolok ilyesmire a mindennapi életben. Még csak hálás sem vagyok azért, hogy fehér vagyok, hiszen ez mondhatjuk, hogy természetes.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz