login |

Eden: az 1. évad

2021. 05. 30. 15:50 - Írta: Shyllard

7 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

A Netflix biztos nagy lehetőséget láthat az anime piacban, hiszen szinte minden héten örvendeztet már meg minket nem csak japán, de amerikai produkciókkal is a műfajon belül.

Az eheti bemutató, az Éden esetében egy, nézőponttól függően utópisztikus vagy disztópikus világban játszódó alkotásról van szó, ahol a robotok, az általuk benépesített bolygón már ezer éve nem találkoztak emberekkel.

Két, a földeken dolgozó mesterséges lény viszont egy kapszulában nyugvó gyermekre talál, akit az ott található információ alapján Sara-nak neveznek el. A lány felnevelése viszont nem könnyű feladat, hisz fajunkat a robotok nem kedvelik, akár még említés okán is drasztikus lépésekre képesek.

Történet szempontjából egy nem túl eredeti, de szépen kidolgozott négy részt kapunk, rendben levő ellenséggel, kedvelhető főszereplővel és szimpatikus mellékszereplők kész seregével. Sara-t körülvevő robotok humorosak, kedvesek és mindegyiknek könnyen megjegyezhető karakterisztikái vannak, még ha személyiséggel nem is igen rendelkeznek. Érthető okból, hiszen mesterséges lényekről van szó.

A fő ellenlábas, Zero (Koichi Yamadera) a sztorihoz hasonlóan nem rendelkezik eget rengető vonásokkal, de azért kapott érdekes és könnyen fogyasztható hátteret. Hozzá hasonlóan egy Eden-béli karakterív sincs túlságosan elnyújtva, sőt, néhol még kapkodónak is érezhető az évad.

Egyszer sem éreztem, hogy kihagytak volna bármi fontosat is a készítők, de az első részben nagyon gyorsan pörögtek az események és kellett idő hozzászoknom, hogy mennyire hamar eljutunk A-ból B-be. Ez a tempó igaziból előnyére is vált az animének, hiszen szinte az első pillanatoktól lehet tudni, hogy hova fut ki a sztori, ezáltal nem untatva minket a kötelező körök lefutásának fölös kibontásával.

Így viszont az ábrázolt momentumok egyike sem tűnik ki igaziból, még ha a jelenetek gyönyörűen is illeszkednek egymáshoz, nagyon jól nézhetővé téve a sorozatot. Szimplán könnyű volt egy ülésben végignézni az Eden-t. Hisz négy rész tekintetében akár még filmnek is tekinthetjük, kivitelezés okán, pedig még inkább.

Szokásom animéknél, meg animációknál is kitérni a vizualitásra, hiszen ebben a stílusban ez az első elem, ami elsőre kitűnik a nézőnek. Nem rajongok a CGI-ért, az Eden-be viszont minden karakter ezzel a technikával volt megjelenítve. Meg kell hagynom, elég megnyerően. Nem voltak a karakterek szuper részletesek, de designjuk emlékezetes, és mozgásuk gyönyörűre sikeredett. Nehezemre esik beismerni, de működött a CGI.

A rövidség mellett nagyban segített a látvány szépsége, hogy gyorsan ledaráljam a sorozatot. A szép mozdulatok mellett festői hátterekkel örvendeztetnek meg minket, általában hagyományos rajzolt / festett stílusban megjelenítve a tájakat és környezeteket, kellemes elegyet alkotva. Mindez szinte kiugró színekkel ábrázolva.

A látványhoz, pedig valami fantasztikus zene társul. A Kevin Penkin által szerzett muzsika talán az egyik legfontosabb eleme a sorozatnak. Hiszen hiába kiszámítható karakterek és történetbéli momentumok, a folyamatosan szóló háttérzene mindig tökéletesen társul az eseményekhez. Még a legüresebb, semmitmondó jelenetek is odaszögeztek a képernyőhöz, mert mindennek volt egy érezhető érzelmi töltete Penkin-nek köszönhetően.

Az eddig felvázoltak összessége egy nagyon kellemes délutáni kikapcsolódást volt képes produkálni, megvalósítás tekintetében még ha számomra nem a kedvenc technikáimat alkalmazva, de mégis a tartalomhoz illeszkedően. Yasuhiro Irie anno fantasztikus Fullmetal Alchemist: Brotherhood-ot szállított nekünk, és itt is kitűnik, hogy még mindig érti a dolgát.

Az Eden ugyanis egy mesterien összerakott anime, aminek karakterei szerethetők, látványa sokszor nagyjátékfilmeket idéző, zenéje pedig szabadidőben is hallgatható. Történet tekintetében vannak egyedül hiányosságok, összességében némiképp felejthetővé téve ezt a Netflix-es alkotást.

Képkockákra és a zenére szerintem fogok emlékezni, de eseményekre nem igen. Viszont rövidségének köszönhetően egy pillanatra sem bántam meg, hogy megnéztem az Eden-t.

7 hozzászólás Ne habozz!

Joco - 2021. 05. 28. 09:40

Nekem bejött, bár voltak olyan részletei, amit kicsit elnyújtottak. Kiszámítható, de emellett kedves történetvezetés jellemzi.

Scat - 2021. 05. 30. 20:06

Az oké, hogy a netflix látja a lehetőséget az animékben, de én annak nem látom értelmét, hogy pár részes évadokat kapunk. Például DOTA vagy a Zeusz vére is ezért lett olyan, amilyen.

Az meg, hogy ez négy részből áll, nem semmi! Nem láttam, de annyira ellenszenves nekem ez a tendencia, hogy inkább bele sem kezdek (plusz a cgi-tól is hülyét kapok már).

Shyllard - 2021. 05. 30. 20:30

Scat: embere válogatja, én spec konkrétan azért ültem neki, mert tudtam, hogy le fog menni nagyon hamar. Különben pakolgattam volna még egy jó darabig. Sztori tekintetében meg kerek volt az Éden első évadja, szóval nem is cliffhangerrel zárták le, hogy bármilyen okból is frusztraló legyen a rövidsége.

winnie - 2021. 05. 30. 20:51

ez egyébként fix egy évadosnak tűnik, vagy folytatásra esélyes?

GodBadka - 2021. 05. 31. 05:56

Tegnap néztem meg. Kellemes, egyszerű kis sorozat volt. És bár én kimondottan szeretem a hosszú, véget nem érő történeteket az általam kedvelt “világokban”, de ennek a rövidsége szerintem üdítő volt. Ebből a sztoriból pont ennyi kellett.

winnie: A évad egy kerek egész, nem hiszem, hogy lenne folytatása.

Kietle - 2021. 06. 01. 20:13

De miért kell a rossz robotoknak gonosz kinézetűnek lenni, a jó robotnak meg nem?

Raisen89 - 2021. 07. 24. 21:34

Néha eléggé fura mozgásuak voltak a karakterek (Főleg a kiscsaj), de maga a story sajnos éppenséggel elég aktuális. Lehetett volna jobb is, de a story miatt nekem eléggé tetszett. A mögöttes tartalom ütős.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz