login |

Pilot: Panic

2021. 05. 30. 21:15 - Írta: human

14 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Bevallom, nem annyira vártam az Amazon Prime Video-ra pénteken teljes magyarítással, felirattal és szinkronnal felkerült Pánikot. Mármint az alapkoncepció tetszett, amikor először olvastam róla akkor rögtön megjegyeztem. Ellenben az előzetese katasztrófa volt. Jó hír, a sorozat nem az.

A történet egy “világvégi” amerikai porfészekben játszódik, ahol semmi sem történik, nincsenek jó munkák, nem lehet kitűnni, csak eltűnni az életben. Az egyetlen lehetőség egy “életmegváltoztató” pénzre a Pánik nevű játék. Minden diák 1 dollárt bead az iskolás évei alatt naponta, és amikor végzős, akkor benevezhet a játékra, ahol Ninja Warrior-szerű dolgokat kell csinálni (majd durvul), csak életveszélyes környezetben. Szikláról leugrani, egy magason levő palánkon átkelni, ilyesmi.

Van aki évek óta tervezi, hogy részt vesz majd az érettségi után ezen. A főszereplőnk maximum drukkolni akar a barátnőjének, de végül ő is belekeveredik a játékba, mert az anyja minden diákmunkával szerzett pénzét lenyúlja, amit gyűjtött egy… könyvelő tanfolyamra? A lényeg, hogy neki is kell a pénz. Ez lenne az egész alap, a játék, a diákok közössége aki részt vesznek, akik nézik, na meg a rendőrség aki igyekszik megakadályozni a dolgokat, mivel az előző évben ketten is meghaltak a Pánik közben.

Maga a kidolgozás korrekt képileg, viszont írásilag néha akadozik. Még akkor is, ha jó sok minden felett szemet hunyunk. Ellenben a kilátástalan “vidéken” élő, élet kapujában levő tinédzser karaktereit elég jól hozta össze, ahogy a kisvárosi dinamikák is működnek. A casting so-so, vannak itt páran, akik nem 17-18 körülinek néznek ki, szinte a régi tinisorozatok idézi a jelenlétük.

Ellenben már a második részben előkerül, hogy valójában a döntéseidről te tehetsz, a Panic csak kis zsebpénz az élet útján. Mármint ezt nem azért emelem ki, mert akkora húzás, csak míg némelyik írói döntésnél felhúztam a szemöldököm, addig közben jó pár kérdést láthatóan igyekeztek lefedni, hibás fiatal gondolkodást sem kihagyni, a Pánikban való részvétel elleni érveket kicsit kioltani. Átgondolt ez, csak nem annyira erős.

Tudjátok, védeni szoktam ha valami a fotellogikán elbukik, mert egyrészt mi nem abban a helyzetben vagyunk amiben a karakter, aki amúgy is más vágyakkal-érzelmekkel bír, másrészt nehéz pillanatok alatt dönteni, mint nyugisan sörözve “miért csinálod azt a hülyeséget” felkiáltásokat elereszteni. Ellenben nekem, és ez most tényleg szőrszálhasogatás, mert limonádé szórakoztató hülyeség az egész: kicsit aláássa a Pánikot, hogy elvileg több száz fiatal (és ugye már évek óta megy, avagy több ezer fiatal) tud róla, akik láthatóan tudnak titkot is tartani.

Egyszerűen amiről 5-en tudnak a valóságban, az már nem tekinthető igazi titoknak, a legtöbb összeesküvés elmélet is ezen bukik el számomra rögtön “in real life”, ezek meg itt játékokat rendeznek a rendőrség szeme előtt. Tippre erre még akár magyarázat is lehet, hogy valaki benne van, tényleg csak az első két rész közben rontotta a fenti az élményt nekem.

Az igazi negatívumnak, legalábbis számomra mindenképp, a tini magánélet rész tűnik egyelőre. Tényleg nem leszólom, szerintem a két lány közötti konfliktus korrekt volt a karakterek számára, és nyilván a hormonok és szexi mindenki között a sokszögek is adják magukat…, viszont ezek olyan témák amik annyira nem érdekelnek. Tipikusan belefut a Pánik abba a kérdésbe, hogy 15 perc érdekesért nézek-e 15 perc számomra kevésbé azt.

Mert a játékok már most érdekelnek, és ha jól veszem ki, akkor idővel jobban rámennek arra, hogy ki-mitől fél. Tippem, hogy az “újsrác” valamit ki akar nyomozni, elkapni a bírákat (ahogy egy másik karakter is:), nem pedig tényleg nyerni akar, vagyis érdekel az ő rejtélye is. De ezt 2 rész alapján vésem ide, lehet nincs igazam, majd kiderül. Vagyis van akinek már megtörtént, de jelöljétek ha nem általános véleményt írtok a részekről, hanem spoilerest.

A végeredmény? Egy szórakoztató limonádé. Nekem az Escape Room és a többi hasonló horror ugrott be valamiért, csak nyilván nem véres. Lehet izgulni. Ami nem személyes negatívum viszont, hogy a f*szom narrálás a világból ki tudna kergetni, annyira sekélyes, és tippre azt vezették fel a “de hát te jól írsz” dumával a főszereplő lány meg a fekete srác között, hogy ő írta. Ezzel tűnik ki a városból, hogy megírta a Pánik krónikáját?

Ha már pilot, akkor van pontszám, legyen 6/10, de csak kicsit objektíven, mert amúgy lekötött, a hasonló tinis The Society-hez képest mindenképp jobban.

14 hozzászólás Ne habozz!

e-batta - 2021. 05. 30. 22:42

Valahogy olyan érzésem van, hogy a 2005-ös Dirty Deeds sztoriját tették kicsit thrilleresebbé, amúgy annak idején az a film leginkább Milo Ventimiglia miatt volt emlékezetes nekem.

Goku90 - 2021. 05. 31. 09:10

3 rész után nálam is 6/10,a 16-os karika miatt kicsit durvábbra számítottam. Sok ez a 10 rész belőle az eddigiek alapján, 6-8 simán elég lett volna, de szerintem végignezem így is.

Diapolo - 2021. 05. 31. 09:18

Eddig csak a pilot volt meg, de felemás érzéseim vannak. Én is kicsit durvábbra számítottam, ez inkább az eddigiek alapján inkább fiatalabbaknak készült. Másrészt a főszereplő lány szerintem nem túl erősen alakít, látványos volt, amikor a húgával volt a beszélgetése, a kislány mennyivel jobban játszott már!

A 10 rész ilyen Amazon standard már, ami eddig mindig soknak bizonyult…

5/10, kap még egy esélyt, de ennél többet vártam, be kell vallanom.

Fearless - 2021. 05. 31. 09:56

Nekem sajnos nem jött be, túlságosan tini…

szocika - 2021. 05. 31. 12:16

6-8 részbe kellett volna belesűríteni
Így kicsit lassú lett, némelyik epizód.

6/10 jogos

2 nap alatt ledaráltam azért :-)

Vége kicsit keszekusza, de elmegy szódával.

Mersby - 2021. 05. 31. 17:40

A hat rész is sok lenne, ezt egy mozi filmben is meglehetett volna oldani. Na mindegy itt a nyár, elszürcsölgetem ezt két-három hét alatt.

divan - 2021. 06. 01. 10:41

Nekem a pilot kimondottan tetszett. Most járok a 4. rész végénél, valahogy folyamatosan esik az érdeklődésem.

Ser_Jorah Stark - 2021. 06. 05. 23:21

hat vegigneztem…

spoiler

a fekete srac Bishop mekkora loser lett. az elasott penze is eltunt, majd a eladott kocsibol Heathernek adott penz arra volt jo hogy osszejojjon Ray gyerekkel amig Bishop tavol van.

a tigris, jajj.

osszessegeben 6/10.

wintender - 2021. 06. 07. 20:04

Elkezdtem nézni, mert akartam valamit nézni az Amazonon, hogy ne mondjam le az előfizetésem. (Ha 1 hónapig nem nézek semmit, mindig ingerenciám támad a lemondásra :D )
Olyan kellemes limonádé, nekem a magánéleti dolgok is rendben vannak. De amit ki kell emelnem az az Amazon felülete! Nemcsak folyamatosan lehet nézni, hogy az adott jelentben kik a színészek, milyen zene szól, vagy éppen milyen háttérinfót tudhatunk meg, hanem minden egyes részhez van bónusz tartalom, videó és pár kép. Tök jó, hogy nem külön kell keresgélni, ha bármi érdekli az embert.

wintender - 2021. 06. 09. 11:49

No, tegnap a végére is értem (3 napos esti dara).

A Rayt játszó srácnál szörnyen idegesített, hogy kinéz vagy 30-nak pedig hát gimnazista (amúgy 29 IRL). Viszont a játéka baromira megfogott! Ráadásul volt egy-egy pillantása, reakciója, mozdulata, amik miatt nagyon ismerősnek tűnt a srác, de utánanéztem, semmi korábbi produkcióban nem láttam. Volt olyan, hogy 1 jelenetet visszatekertem, hogy de én tuti láttam ezt a srácot ugyanígy valahol…
Aztán tegnap este jött a felismerés, mikor jobban belemélyedtem az imdb rejtelmeibe, hogy Jack Nicholson fia!

SPOILER

Írtátok többen is, hogy a tini dráma része nem annyira tetszett. Nem olvastam az erdeti könyvet, feltételezem abban kevesebb volt belőle, mert a plusz videókban az írónő (aki a könyvet is írta, meg a sori minden részét) többször is kihangsúlyozza, hogy nem tervezték a Bishop – Ray – Heather románcot, de annyira jó volt a színészek között a kémia, hogy belevették…

Mammut - 2021. 06. 20. 16:23

Nekem tetszett, 7/10.

“a Panic csak kis zsebpénz az élet útján”

Attól függ, kinek. Én egész életemben nem gyűjtök össze annyit. :)

Adam9456 - 2021. 07. 06. 11:14

Végigneztem, nem vagyok elájulva tőle. SPOILER
Az egész koncepció nem volt túl eredeti, de legalább ígéretes volt. Sajnos a feladatteljesítés szál a középső részekre teljesen leült és átadta a helyét az unalmas, sablonos tinidrámának.
A Panic szabályai meg úgy érzem hogy minden részben változtak, így nyerhetett a végén “nagy meglepetesre” Heather, aki több feladatot is kihagyott a családi drámája miatt.
Túl is lett nyújtva, lehetett volna simán 7-8 rész is. A nyomozás szál pedig bizonyos részekben nekem egyszerűen már követhetetlen volt. Nagyon jó volt amikor a rendőrök mindig megemlítettek valami 1-2 jelenetben szerepelt tinit, mint fontos szereplőt a nyomozasban, akit tudni kellene kicsoda/micsoda.
A végére azért nagyrészt összeállt az egėsz a seriffel. És a büntetését is elnyerte.
Bár azt nem tudtuk meg továbbra sem hogy valójában ki gázolta el Dodge húgát/nőverét… És mintha a végen már őt se érdekelte volna, pedig ezert játszotta az egész Panic-et.
Az is nagyon jó volt ahogy az egėsz várost alig érdekelte hogy egy CGI tigris elszabadult :D
A legjobb színész és karakter számomra a sorozatban egyértelműen Jack Nicholson fia, Ray volt. Neha úgy éreztem kicsit keveset használták őt az írók. Heatherrel is sokkal jobban összeillettek, mint Bishoppal.
A többi szereplő számomra olyan semmilyen volt, (Heather, Dodge) vagy inkább idegesítő, mint Natalie és Bishop.
Úgy érzem sokkal több potenciál is lehetett volna az egészben kicsit kreatívabb írókkal. Ettől függetlenül kellemes nyári limonádénak megfelelt. Meglátjuk lesz-e folytatás.

Nikolka - 2021. 07. 16. 01:42

Adam9456 előttem nagyon jól megfogalmazta. Nagyjából ez az én véleményem is. Örülök, hogy nem csak nekem volt követhetetlen a nyomozás során ez a sok tini név :D A fotós sráccal pl. azt hittem komolyabb dolgok lesznek.
Natalie és Bishop szerintem is baromi idegesítőek voltak . ÉS Bishop Heather között 0 kémia volt. Felesleges volt az a szál. Rayel tényleg jók voltak. És én is rá kellett keressek kicsoda! Tehetséges színész. Kicsit talán el van késve a karierrel.
De amúgy a maga tini nemében jó kis sorozat volt. Egy percig sem unatkoztam. Nekem a családi drámák sem voltak sokak. Tetszettek Ray és Heather közötti beszélgetések. Szegényeknek milyen sors jutott, és mennyire másképp reagálták azt le.

És ahogy már írták továbbra is zavaró, hogy ennyire idős színészek játszanak ilyen fiatalokat!
(A Heathert alakító színésznő engem a korai Miley Cyrusra emlékeztetett)

Snoopyzit30 - 2021. 07. 21. 13:57

“A legjobb színész és karakter számomra a sorozatban egyértelműen Jack Nicholson fia, Ray volt. Neha úgy éreztem kicsit keveset használták őt az írók.”

Egyetértek Ray karaktere nagyon jó volt. Játszotta a kemény srácot, de lehetett tudni, hogy vannak ott gondok. Mondjuk ha olyan szegények, akkor honnan volt lóvé arra a motorcsónakra ez nem derült ki, de végső soron nem is érdekes.
Nekem a Heathert játszó színésznő is meggyőző volt. Végre nem egy tipikus szépséget választottak. Az összes többi karakter viszont nagyon idegesítő volt.

Az első próbák érdekesek voltak, de aztán úgy lett egyre gagyibb az egész. A CGI tigris pedig totál nevetségesbe vitte az egészet. Már amikor először mutatták, akkor tudtam, hogy csehovi kellék, azaz később valami “nagy” szerepe lesz. Amikor kiszökött akkor elégedetten dőltem hátra, de jó, majd ebből lesz sok feszkó, de nem volt semmi. Az emberek úgy jöttek-mentek, mintha semmi nem történt volna. Az utolsó próba pedig a totális vicc kategória volt. A tigris feltűnése pont ott, pont akkor. Majd a feleség a pisztollyal. Az már a totál röhejes kategória volt.

Összességében szerintem erősen indult és úgy lett egyre gyengébb.

Olyan 6,5/10.

A második évadra – amit már berendeltek – nem biztos hogy kíváncsi vagyok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz