login |

El Vecino / The Neighbor: a 2. évad

2021. 05. 31. 20:06 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Egészen rövid életet élt meg a Netflix spanyol szuperhősös komédiája, a múlt heten folytatott Szomszédom, Javier, hiszen a második évad egyben az utolsó is lett. Ami nem probléma.

Gondolom, nem lett nagy siker a sorozat, ezért nem kap harmadik évadot, és nem csak azért, mert ennyire is tervezték, mégis pont úgy alakították a történetet, hogy egy kerek egész, két évados történetet kapjunk, amin nem érződik, hogy késői döntés volt a lezárás, mégsem túlnyújtott. Pont ott ér véget a sztori, ahonnan folytatva valami egészen másról szólna már a sorozat.

Mert ugye a pilot szerint a Földre zuhant szuperhősszerkót egy lúzer kapja meg, aki nem rögtön a világ megmentésére kel, hanem igyekszik új képességeit kihasználva visszaszerezni a barátnőjét. Ezzel a sorozat eltávolodik a tipikus szuperhősös daraboktól, nem helyezi a világ megmentésének súlyát a főhősünkre, tényleg egy hétköznapi srácunk van középpontban, nem az első perctől kiválasztottnak tekinthető alak.

Folytassuk a tovább mögött spoileresen.

A második évadban azért már kezdtünk kicsit elrugaszkodni a hétköznapias környezettől: előjöttek idegen fajok, a kormány által vezérelt szuperhős szál is megjelent (ami ott van minden második műfaji darabban), és a világ megmentésének problémája is felbukkant. Utóbbi szerencsére csak az utolsó epizódokban, ráadásul nem űrlényinvázióval, hanem csak egy “hírvivő” alien egyeddel, amivel még pont tudták hozni az esdekelő szuperhősködést.

Egészen az utolsó percekig, amikor kiderült, hogy sokkal több hüllőszerű űrlény van a Földön, mint gondoltuk, így innentől tényleg Titanra hárul a feladat, hogy megmentse a bolygót. Innentől már hiába ügyetlenkedne főhősünk, többé nem arról szólna a sorozat, hogy a hétköznapi életében hogyan hasznosítja erejét, hanem arról, hogy életeket ment, ezzel elveszne a széria lényege. Így viszont pont abban a pillanatban zártuk a sorozatot, amiben Javier már megérett szuperhősként elhatározza, hogy barátaival megmenti a világot.

Ebben ugye a boldogtalan José Ramon (akire mégis mindig számítani lehet), a kissé erőltetett módon legjobb barátnőjére izguló Julia, az űrlényekben meglepő módon jártas étteremvezető Alfredo, a hipnotizőr-űrlény Tucker és párja, Greta, valamint Javier régi-új barátnője és női Titanként felemelkedő Lola lesz segítségére. Javier és barátnője közt egyébként még erősebb lett a Cheryl-Jim kapcsolat az According to Jimből, ez a folyamatos versenygés és háború a vonzódó felek közt szinte mindig rájuk emlékeztetett.

Főszereplőinket igyekeztem egy-két jellemzővel letudni, ugyanis annak ellenére, hogy nincsenek sokan, olyan igazán erős és elismerésre méltó ívű karakterfejlődést egyik sem kapott. Mindössze négy óra lett a második évad, abban pedig igyekeztek inkább a történetet igényesen megformálni és Lola és Javier titánságért folyó harcát ábrázolni, amiből egy különös levitálós együttlét után mindketten nyertesek lettek.

A kritika előtt azért olvasgattam egyet s mást a sorozattal kapcsolatban, s többek között azt is megtudtam, hogy a főszereplőt Iris awards díjra is jelölték. Na nem mintha nem érdemelné meg, csak a második évadban brillírozó, Tuckert megformáló Javier Botet annyira vitte a prímet az alakításával, hogy nem érződött annyira erősnek a többiek alakítása (ami nem negatívum, csak semmi extra!).

Nem bántam meg, hogy időt fektettem az El Vecino megnézésébe, ugyanakkor nem is az, amit bátran ajánlok mindenkinek és szeretném már most rögtön elővenni. Persze azt se mondom, hogy meneküljön, aki tud, mert egyáltalán nem rossz széria, megvannak a saját különlegességei, amit nem minden szuperhősös sorozat hoz, ugyanakkor nem kell azt várni, hogy majd az ember a komédia elemeitől a hasát fogja fogni, vagy a körmét fogja rágni az izgalmas drámai csavarok miatt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz