login |

Mare of Easttown: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is?

2021. 05. 31. 21:40 - Írta: human

58 hozzászólás | kategória: kritika, ,

Az Easttowni rejtélyek most vasárnap, vagyis hétfő hajnalban le is zárta az összes behozott szálat. Az HBO ismét odacsapott, lehet az új filozófia mellett az utolsók egyikét láttuk? A 7 rész hatalmas élmény volt, nekem hozta a Chernobyl-minőséget, csak hát kevésbé kapcsolódott hozzánk, mert egy közeli atomkatasztrófa helyett egy nagyon amerikai kisvárosban elkövetett gyilkosságról szólt. Na meg más dolgokról is.

A bevezetőnek megfelelően akik szeretik a lezárt nyomozós sorozatokat, azoknak remek szórakozás lesz. Akik odavannak a kisváros sötét titkai kiderülnek témáért, azoknak is. Ezek a Mare of Easttown alappillérei többek között. Ahogy a pilotnál is írtam, egy amerikai kisvárosban megölnek egy tinit ami látszólag a teljes közösséget megrázza. A világtól tüskékkel magát védő rendőrnyomozója elkezd dolgozni az ügyben,

Nem fogok mélyen belemenni a történésekbe, legalábbis a plot oldalról semmiképp sem, remek meglepetésekkel teli az évad. Nekem kifejezetten tetszett, hogy az összes feltett sakkbábut, szálat mozgatták nekünk, végig lekötve a bűntény oldaláról is a figyelmünket. Nyilván az arányok miatt akiket csak kifejezetten ez érdekelt, azok lehet valamennyire csalódtak, de részemről a karakterek, és a zseniális alakítások bőven kitöltötték a többit is. Talán egy rész lenne középről, amikor a bugyolált fejű nőt felhívják, amit valamennyire egy helyben topogásnak éreztem, mintha szóltak volna, hogy ne 6 rész legyen az évad.

Az egész szíve mindenképp a karakterekben és azok eljátszásában volt a remek szereplőgárda által, amit Kate Winslett még így is elnyomott szinte. Ahogy mindenkit kibontanak, az rohadt jó volt. Nem csak a red herringekről van most szó, hanem sokkal inkább a mélyen húzódó emberei problémák is a felszínre kerültek a nyomozás közben. A közösség sebei, akiknek mindezek közben és után együtt kell élni majd. Közösen gyógyulni. Hát még a főszereplőnek, hiszen ahogy az ő traumáiról derülnek ki a dolgok, úgy üt egyre jobban a sorozat.

És mindezt a sötétséget ügyesen ellensúlyozták néha a humorral. Mint a valóság, néha borulunk a kocsiban, mert anyánknak viszonya volt amire nem büszke, de aztán meggyanúsítjuk azt, akit már gyerekkorunk óta ismerünk, mert arra vezetnek a nyomok. Nem jár mindenkinek happy end, viszont ez egyáltalán sem felesleges “csakazértisdark” dolgot jelent, csak mondjuk örökre szomorúak lesznek, vagy például akik kisebb bűnöket követnek el, azokon is csattan a bilincs, ha úgy adódik. Annyira realistának érződött az egész, szinte lehetett érezni a sörszagot, amikor Mare iszogatta.

A megvalósításnál körbemegyek, mert érdekes volt pár hete, hogy az MCU-sorozatok kapcsán az írók szakszervezetéből páran már megkongatták a vészharangot, miszerint írói médiumból mintha kacsingatna a sorozatkészítés is a rendezők-producerek felé jobban. Nagyon leegyszerűsítettem a problémát, tudom, viszont ahogy néztem a Mare of Easttown részeit az jutott eszembe: basszus, az hogy 1 rendezőé az összes rész baromi jól is el tud sülni. Itt az újabb bizonyíték.

Nyilván a készítő érdemeit nem akarom elvenni, Brad Ingelsby a sorozat készítője és biztos a megvalósítás is rajta át ment, nem csak az írás. Ellenben tudjátok, hogy nekem fontos egy sorozat vizualitása is, és igenis ad az élményhez, hogy teljesen egységes amit látunk, mint a Chernobylhoz és a True Detective 1. évadhoz is adott, végig egy vízió, ugyanaz a ritmus még a karakterek között is, nem csak mások követik a pilotban lefektetett lapokat. Természetesen lehet ellenpéldákat is mondani, mert ha bejön egy remek rendező, akkor fel is tudja dobni ami előtte volt, a Breaking Bados Ozymandias ugrik be talán legismertebb példának. De ellenpéldának ott van mondjuk a remek Mindhunter, ahol próbálják a későbbiek is Finchert hozni, de nyilván nem megy nekik, még ha a Fincher-light a remek írással működik is azért bőven.

A folytatás? winnie előre szólt, hogy ne hívjam minisorozatnak, mert még maga Winslet is mondta, hogy szívesen folytatná, és akár a karaktere simán levezethetne egy másik nyomozást. Hivatalosan semmi nincs bejelentve, lehet várható majd, de részemről annyira összefüggött a magánélete a karaktereknek a bűnügyi szálakkal, és ugye mondom, mindent lezártak többnyire, így… inkább úgy mondom, hogy egyelőre nem is igazán lennék kíváncsi folytatásra.

Érdekes amúgy, mert szerintem már nincs arany meg platinakor a sorozatokban, valahogy felhígult minden, de olyankor valami jön, és emlékeztet miért is kezdtem rajongani a sorozatokért, a hosszabban kifejtett történetekért, kiemeli, hogy vannak még gyöngyszemek a simán jól szórakoztató darabok között. A posztban említett Chernobyl és True Detective is ilyesmi volt, de akár a Ben Stiller által vezényelt Escape at Dannemora-t is említhetném. Vagy a Leftoverst. Hm, csak klasszikus HBO-ra hasonló sorozatokat említettem. Nyilván vannak mások is, de most épp ezek jutottak eszembe

58 hozzászólás Ne habozz!

Charlie Firpo - 2021. 05. 31. 10:25

Most délelőtt megnéztem a befejező részt. Hát, drámai.
Remek sorozat volt ez. Igazából azt hiszem a büntény, a nyomozás csak a keretet adják itt, valójában ez egy kemény kisvárosi dráma, családi és egyéni szinten is.
Kate Winsleten kívül is volt benne akit nagyon bírtam, pl. az édeanyját játszó Jean Smart hatalmasat alakít, de tetszett a Dylan Hinchey-t alakító Jack Mulhern is.
Vajon lesz 2. évad? Nem tudja valaki?

Divide - 2021. 05. 31. 11:53

Tipikusan olyan sorozat, aminek nem a mi történt, hanem a hogyan történt adja a varázsát.
Hogy ki a gyilkos, az szerintem rutinos nézőket az apa-fiú titoktartós beszélgetés után nemigen lepett meg, de itt nem is az volt a lényeg, hanem a gyász, a gyógyulás és a megbocsátás egyéni, családi és közösségi szinten.
Tetszett, mert valóságos volt, az egyetlen dolog, ami erőltetettnek érződött, Zabel karaktere. Oké, Mare-nek kellett egy beszélgetőpartner a nyomozás során, de akkor is…
Winslet és Jean Smart zseniális volt.
Ha lesz második évad, szóljatok, jövök!

Szekrényláb - 2021. 05. 31. 14:54

Nem lennék Lori helyében, az biztos.. Lehet, hogy megőrültem volna. Egy pillanatra arra gondoltam, Mare hátha elengedi a fiút, de nyilván hiba lett volna. Szegény gyerek, szívott rendesen az apja miatt. Annak azért örültem, hogy az unoka maradt a családban és nem került az anyjához. Nem hinném, hogy lesz 2.evad.

gery89 - 2021. 05. 31. 20:03

Nekem eddig az év legjobb sorozata, mondom ezt úgy, hogy ma reggel kezdtem el és ma is fejeztem be.
Egyedül Mare lányának szerelmi kalandjait nem tudtam hova tenni, nem igazán volt annak súlya…bár valszeg ez amolyan tipik HBO-s húzás akart lenni. Mivel egyben daráltam le, ezért nem igazán maradt bennem semmilyen kérdőjel, hetiben nyilván nehezebb lett volna, mert elég tömör. Még több ilyet, HBO.

sziki - 2021. 05. 31. 22:16

Nagyon jó cucc volt.

Ez az utolsó rész felrakta a koronát a sorozatra. Az utolsó három epizód különösen ütősre sikeredett, és az eleje is nagyon rendben volt.

Winslet hatalmasat játszik. Megvolt a rendezői mélység azzal, hogy minden, látszólag apró dolog is értelmet nyer. Megvan persze, hogy mindenki benne van valamiben, de ez így van jól.

Kemény lenne ebből egy második évadot kihozni, de szerintem nem nagyon bánnánk.

Donnie - 2021. 05. 31. 22:16

Valóban az AT&T felvásárlás idején volt szó arról, hogy az HBO elmegy a mennyiség irányába, de ez azóta nem realizálódott, és úgy gondolom nem is fog. Az HBO jó eséllyel megmarad a kevesebb, de minőségi kontentnél, és a hosszú előkészítő fázis is maradni fog, amely a minőség egyik garanciája. Az HBO Max pedig ontja majd magából a változó színvonalú alkotásokat.

Az idő persze eldönti, hogy melyikünknek lesz igaza :)

A Mare of Easttown hozta az előzetes elvárásokat, Winslet alakítása elsőrangú volt, ahogy a sorozat felépítése és hangulata is. A történet bizonyos részeit ki lehetett előre találni, de ez nem vett el az élményből.

Fearless - 2021. 05. 31. 22:24

Le a kalappal a sorozat előtt!

doki - 2021. 05. 31. 22:53

Hát az utóbbi évek legjobbja, a végén lévő fordulat és levezetés pedig nagyon magasra emeli a lécet.
Folytatás? Nem tudom. Lehet, hogy így egész a karakterek kibontása.

Critica007 - 2021. 05. 31. 23:04

A rengeteg munka mellett szinte alig volt időm a tartalomfogyasztásra, de ezt a sorozatot hétről hétre vártam (és inkább az alvásból vettem el az időt, csak láthassam).

Az egész sorozat jött, látott és eltaposott. Most nem tudom mit kellene éreznem, mert valamit kitépett most belőlem.

Véleményt is nehéz formálni most. Például az utolsó tíz percben látható konyhai jelenet két kiváló színész tündöklése lenne, ha nem szippantott volna be a sorozat és nem a világ legfájdalmasabb és egyben legfelemelőbb érzései között ugrálnánk, mint nézők. Szerintem még sok nap kell ahhoz, hogy el tudjak távolodni a látottaktól és tárgyilagosan kiértékelhessem a színészi/alkotói teljesítményeket.

Azért most szisszentek egy sört Mare egészségére!

SSY986 - 2021. 05. 31. 23:11

Nagyon jó kis sorozat volt.
Arról én lemaradtam, hogy miért is égették el a naplókat? Mert az nem állt össze nekem.

Timi - 2021. 05. 31. 23:19

Zseniális. Régóta kötött le úgy igazán sorozat, de ez telitalálat. Kate Winslet pedig nem véletlenül az egyik legjobb színésznő.

nortai - 2021. 05. 31. 23:53

Ha netán lenne folyatás szerintem Mare pasiját veszik elő (Ryan), aki igazából minek ment oda? Majd le is lépett kisidővel a végén a városból. Az ő szálát teljesen ki is lehetett volna hagyni az egészből, ha csak nem következő évadot vezetnék fel vele kapocsként. (mást nehéz elképzelni)

Ronaldo - 2021. 06. 01. 00:09

SSY986:
SPOILER!
Nem akarták, hogy kiderüljön belőle valami. Hogy ki a gyerek igazi apja. Dylan azt akarta, hogy náluk maradjon a gyerek.

SSY986 - 2021. 06. 01. 00:14

Köszi

Nikolka - 2021. 06. 01. 00:20

Én is csak azt tudom leírni amit a többiek. A sorozat is szuper volt, és Kate is.

SPOILER

Örülök, hogy meg merték lépni, amit. De borzasztóan sajnálom a fiút is, és az anyukáját is. De leginkább a kisbabát. Akinek semmiképp sem ennél a családnál kellene felnőnie. Hány élet ment tönkre az apuka csalfaságából :( Mare unokájának az anyukáját is sajnáltam. Mert szegény tényleg akarta.. És próbálta..
Az utolsó jelenet a padlással annyira jól keretbe foglalta a sorozatot.

gatis - 2021. 06. 01. 02:12

Meglep az egyöntetű rajongás. Nekem túl sok volt a szappanoperás kontent, többek közt a főszereplő lányának szerelmi élete is kihagyható lett volna. Az utolsó epizód szirupos összeborulásai egyenesen bosszantottak (még a végstádiumos rákos nő is meggyógyult, ha jól értettem :). A vontatott nyomozást jó párszor a vakvéletlen lendítette előre. A végső csavar szörnyen erőltetett volt (az a papír fotó!, az a cifra história a pisztollyal!). Az egyetlen akciójelenet is félig-meddig lopták A bárányok hallgatnak-ból. Mare bocsánatot kérhetett volna az unokája anyjától, ezt azért hiányoltam.
Persze, a színészek jók voltak, de ettől a gárdától ez el is várható. Ahogy az HBO-tól sem újdonság, hogy külsőségeiben minőségi produkciót gyárt. Ettől még ez a sorozat nem más, mint ügyesen tálalt középszerűség.

takingsider - 2021. 06. 01. 09:15

volt meglepetés benne, de nem a végkifejlet, sajnos várható volt, de filmes eszközökkel szinte mindent megtettek az izgalmakért
az utolsó jelenet/kép fasza
rossz lenne, ha folytatnák (amúgy igaz történet alapján volt)
Winslet sörözve, bagózva, plusz kilókkal is vonzó, sokkal inkább, mint fiatalon, és nagyságrendekkel jobb színész is lett
human, a szöveget szerintem fusd át újra

irgum76 - 2021. 06. 01. 09:24

én a hét epizódja posztnál láttam meg, hogy sokaknak bejött
úgyhogy 3 nap alatt végeztem vele
nagyon tetszett nekem is
eleinte azért húztam a számat én is mikor nem az ügyről szólt hanem a magánéleti dolgokról
de aztán megszoktam és így volt egész a “szappannal” együtt

szolgálati közlemény:
a poszt végén “vannak mások is” link erre a posztra mutat

n4nom4n - 2021. 06. 01. 10:49

Jó leírás és nagyon jó sorozat!
Köszönjük!

Fegyula - 2021. 06. 01. 10:49

Két részt láttam tegnap este, de beszippantott. Egy kicsit az Éles tárgyak jutott az eszembe, azért is oda voltam.
Várom a folytatást este… :)

winnie - 2021. 06. 01. 11:22

” Egy kicsit az Éles tárgyak jutott az eszembe, azért is oda voltam.”

érdekes egyébként, hogy legalább 5-6 átívelős krimit hallottam emlegetni, hogy kiben mit idézett meg a sorozat. most már én is nekikezdek, mert érdekel, hogy nekem mi jut eszembe róla, mégiscsak ez a kedvenc műfajom, bár az éles tárgyakat elég hamar kaszáltam, de a többség azért bejön.

nargli - 2021. 06. 01. 12:05

A karakterek, a színészek, a rendezés, az érzelmi ívek szempontjából zseniális a sorozat. De a bűntény szempontjából, amennyire vártam, annyira okozott csalódást. És nem is volt reális. SPOILER: három felnőtt embernek (John, Billy, Lor), az jutott eszébe, hogy “az életünk árán is eltitkoljuk, hogy egy 13 éves fiú véletlenül embert ölt.” Ezzel sokkal nagyobb kárt okoztak maguknak, Ryannek és mindenkinek, mint ha jelentik. Tudom, akkor nem lett volna sorozat. De akkor is, idegesítő. És olyan, mintha csak azért kellett volna bele ez a fordulat, hogy jól meglepődjünk a végén. Mondjuk a realitás már ott elcsúszott, hogy Mare ellen nem indult vizsgálat, miután Zabel meghalt, simán csak visszakapta az ügyet.

kisanna - 2021. 06. 01. 12:19

nehezen indult, de az utolsó 3 részre belejöttek (meg én is).
azért nem hasonlítanám egy True detective-hez, Chernobylhoz meg főleg nem :) de van egy hangulata, az biztos.

gatis - 2021. 06. 01. 12:42

Érdekes, úgy látszik, csak engem zavar, hogy

SPOILER !!! SPOILER !!! SPOILER !!!

az igazi tettest nem a nyomozati munka eredményeként, hanem a véletlennek köszönhetően sikerült megtalálni. És hogy az egész ügy sokkal hamarabb megoldódott volna, ha az öreg bácsi nem csak hónapok múlva nyögi ki, hogy pont a gyilkosság idején eltűnt a revolvere, és mire megkerült, két lövést is leadtak belőle. Azzal a revolverrel, amit a létező összes szabályt megszegve tartott egy sima dobozban, megtöltve, egy olyan helyen, ahova egy gyereknek is volt bejárása! Amúgy a ballisztikus rég megmondta, milyen típusú fegyverből lőttek, mégsem kezdtek semmit ezzel az információval, nem vizsgálták, kinek lehet ilyen Coltja. Pedig nem hiszem, hogy sokkal bonyolultabb lett volna, mint utánajárni a furgonnak. (Azt most hagyjuk, hogy egy sorozatgyilkost miért ketten akartak elkapni a nevetséges “odamegyünk, becsöngetünk” módszerrel, ráadásul úgy, hogy egyiküknél nincs se jelvény, se fegyver. A valóságban ott egy kommandós rajtaütés következett volna.) Sebaj, a tettes hatalmas szívességet tett a rendőröknek, amikor visszavitte a “kölcsönvett” pisztolyt. :)
Mellesleg mennyi a valószínűsége, hogy egy mai tini papír(!) fotót őrizget a titkolt, családos szeretőjéről? S miután két férfival is rendszeresen szexelt, honnan tudja, hogy melyiktől esett teherbe?

— SPOILER VÉGE —

Egyébként a finálé kicsit sci-fi volt, mivel az már a covid lockdown idején játszódott. Persze, a forgatás idején ezt még nem lehetett tudni.

Gabi - 2021. 06. 01. 12:55

A sorozat érdekelt és szerettem is, de nálam nem került fel olyanok mellé, mint a True Detective 1 évada vagy a Chernobyl vagy akár a The Killing.(de nekem még az Éles tárgyak, amihez hasonlítgatják sokan az is jobban bejött.)

A story jó volt, a színészek jók voltak és be is szippantott a légkör, habár nekem a Ryan Rosst játszó kisfiú minden volt, csak meggyőző nem, főleg az utolsó részben. De a végére nem mondanám, hogy zseniális volt.

Ami nagyon nem tetszett még, hogy behúzták a nézőt a kezdettől fogva a csőbe, ami nem is baj (hiszen ha hamar megoldanák a bűntényt nem lenne sorozat :D), de a gyanúsítottak listája elég hosszú lett, ami több esetben is ilyen szappanossá tette az egészet. “Hamis és kiragadott” képekkel és történetrészekkel vezették meg a nézőt, ami nekem a végére már kicsit sok lett és logikai gubancok léptek fel utána, mikor már egy újabb ember lett gyanúsítva. (a karakterek motivációját illetően, hogy akkor ott miért is cselekedtek úgy, miért mondták azt.)

Alapvetően nem volt rossz, okozott meglepetéseket és minden héten vártam az új részt, viszotont nálam nem csapott akkorát, de ettől függetlenül ajánlom a sorozatot.

gatis - 2021. 06. 01. 13:11

Még valami. Az első lövés tényleg véletlen volt. Na de a második?
Mare pedig érdekes, jól kitalált karakter, de valójában nem is olyan jó nyomozó, hiszen a bizonyítékok többnyire spontán hullottak az ölébe.

peeety - 2021. 06. 01. 15:24

gatis,

Valamikor nem szóba került az, hogy ez rendőr fegyver?

Tény, hogy ekkor vizsgálhatták volna, de nyilván ez még nem jelenti azt, hogy csak rendőr lehetett az illető. Meg éppen futottak pár nyomon ettől függetlenül is. Nyilván ez is számításban volt valahol.

A bejelentést a fickó akkor tette meg, tehát nyilván valamikor akkor is vette észre. Sok idő nem telt el szerintem ebben a periódusban. Az egész sorozat a végét kivéve nem játszódik olyan nagyon hosszú időintervallumban.

Hét helyre mentek el a furgon kapcsán, és tény, az baromság volt, hogy Mare így közreműködött ebben az ügyben, de nem küldhetnek ki hét helyre kommandóst. Már csak azért sem, mert könnyen lehet, hogy egyik sem lesz érintett, és netán csak köthető információkat találnak. Az egy igazán peches eset volt, hogy így jött ki a lépés.

Adam9456 - 2021. 06. 01. 15:26

Nekem is eléggé tetszett, eddig az év egyik legjobb új sorozata számomra. Mindig jó olyan sorozatot találni, aminek hétről hétre lehet várni az új részét, ez ilyen volt.
A kisvárosi hangulat, a karakterek és színeszek mind hozták az HBO minőséget. Kate Winslet nagyon jól játszott, Mare egy nagyon érdekes többrétegű karakter. Az anyja is vicces volt.
Zabelt sajnáltam, hogy olyan hirtelen megölték, szimpatikus volt.
A magánéleti szál engem nem zavart, egyedül talán Mare lányának szerelmi élete volt kicsit felesleges szerintem.
A rejtély megoldása viszont egész kiszámítható volt, főleg John és a fia titkos beszélgetése után. Miután Johnt letartóztatták, a sztorikat kezdték lezárni, de még több mint fél óra hátra volt a fináléból, lehetett sejteni, hogy még nincs vége az ügynek és ki lesz majd az igazi tettes. A megoldás szerencsésen Mare ölébe hullt.
Szegény Lori, min ment keresztül itt az utolsó részben!
A lezárás a padlásra felmenéssel is szép pillanat volt.
Nekem egyedül az maradt kérdéses a végén, hogy Dylan hol is volt Erin halálának éjjelén? Ugye a barátnője eléggé kérdezgette, nem volt otthon és elég gyanúsan válaszolt neki. De utólag ez annyira nem fontos már.
Nem hiszem, hogy lesz 2. Évad, szépen lezárták, köszönöm az írást is.

Quinn - 2021. 06. 01. 15:40

Nekem gyokeresen mas a velemenyem a sorozatrol, bar csak az elso ket reszt lattam es nem biztos hogy a tobbit is megnezem. Szerintem az hogy a szokasos “nagyon rossz neki” listarol kiosztjuk a fobb szereplok kozt az osszes sz*past az nem karakter epites. Rak – pipa, ongyilkossag – pipa, beteg gyerek – tobbszor is pipa, alkoholizmus – detto. Ebbol a szempontbol kivalo a parhuzam a Leftoverssel. Azt is feladtam 3 resz utan, mert egy szenvedesporno volt sehova sem tarto ertelmetlen tortenettel. Errol valamiert ostoba modon azt hittem, hogy egy krimi lesz, de az valahogy eddig elegge elsikkadt. Az egyeduli ami tetszik benne az az isten hata mogotti amerikai kisvaros abrazolasa. Na annak van hangulata. A tobbi sajnos szamomra nulla.

libamaj - 2021. 06. 01. 15:53

nekem egy dolog santit kicsit, de lehet, hogy csak nem figyeltem valamire. azt mondta a nyugdijas rendor, hogy egy ideig nem volt meg a fegyvere, viszont a gyerek azt mondta, hogy azonnal visszavitte meg ejszaka. tehat vagy ejjel megnezte a rendor, hogy megvan-e a sufniban a fegyvere, vagy nem tudom mi es hogy tortent

(bocs ha lemaradtam valami teljesen egyszeru tenyrol)

gatis - 2021. 06. 01. 16:01

peeety,
azért emeltem ki a revolver típusának megállapítását, mert az kivételesen egy valódi, használható nyom volt, aminek nem mentek utána. Eközben Mare gyakorlatilag nagyon keveset nyomozott, legtöbbször egyszerűen mázlija volt, pl. véletlenül ismert egy prostit, aki ismert egy másikat, akit az emberrabló majdnem elkapott, de menekülés közben volt lélekjelenléte megjegyezni a furgon rendszámának egy részét. A fél kisvárost meggyanúsítja (ami a sorozat szempontjából persze érthető, kellenek a fordulatok), hogy a megoldás végül az ölébe pottyanjon. Nyomozóként szerintem értékelhetetlen. :)

szk - 2021. 06. 01. 17:57

gatis:

“pl. véletlenül ismert egy prostit, aki ismert egy másikat, akit az emberrabló majdnem elkapott”

Ilyen a rendőri munka. Hogy a Drótból idézzek: “Minden nyomozó csak annyira jó mint az informátorai”.

gatis - 2021. 06. 01. 18:23

A Drót tényleg zseniális, a kedvencem.

divan - 2021. 06. 01. 20:42

Nekem a hangulata az ami nagyon bejött. Nem is emlékszem mikor volt olyan, hogy ennyire vártam volna az új részeket, mint ennél a sorozatnál.

“Winslet sörözve, bagózva, plusz kilókkal is vonzó, sokkal inkább, mint fiatalon, és nagyságrendekkel jobb színész is lett”
Ezt én is így éreztem, már azt hittem velem van a baj. :-)

Python - 2021. 06. 01. 21:50

Eddig nálam az év sorozata! :)

gatis - 2021. 06. 01. 23:44

libamaj,
ahogy írod, a srác még aznap éjjel visszavitte a revolvert, szóval ez tényleg egy baki. Az öreg csak úgy vehette észre, hogy hiányzik, ha pont aznap késő éjjel ment ki a sufniba ellenőrizni. Lehet, hogy neki ez ilyen lefekvés előtti rituálé volt. :)
Persze, más az is eleve teljesen illogikus és szabálytalan volt, hogy a fegyvert odakint tartotta megtöltve.

Shannen - 2021. 06. 01. 23:49

Olvasom a kritikát, a kommenteket, próbálom megfejteni, hogy nekem hol ment félre ez a sorozat, mert az én szememben a közelében nem járt a zseniálisnak, főleg nem a fentebb emlegetett sorozatokank (Ture Detective, Chernobyl, The Killing, Sharp Objects).

Úgyis mondhatnám, hogy egy ez azoknak egy középszerű utánzata volt (nyilván nem a plot tekintetében). Igen, volt hangulata, de egyáltalán nem az a beszippantós, annyira sok volt a totál feleslges történetszál (Winslet pasija, a lánya, a volt férjének az esküvője, a drogos csávó, Zabel, a random terápiák stb), hogy azok teljesen félrevitték az egészet, főleg, hogy ezek közül kb. egyik sem tudott érdemi játékidőhöz jutni, csak időhúzásnak voltak.

Én szeretem ha egy krimiben karakterizálnak is rendesen, nem bánom, ha megismerjük a nyomozók hátterét, de itt a fentieknek nem volt értelme ebből szempontból sem, mert nem tettek hozzá semmit.

Azt éreztem, hogy volt egy jó nyomozókarakter a maga tragikus múltjával, mellé egy viszonylag csavaros és érzelmileg ütős bűnügyi sztori, de ezt önmagában nem tudták volna 7 részben elmesélni, ezért telepakolták mindenféle felesleges dologgal.

Szóval mondjuk úgy, nekem ez nem jött át most, nem éreztem benne azt az egyediséget, amiért emlékeznék rá több év távlatából is.

Az viszont tény, hogy a színészi játék csillagos 5-ös mindenkinél, az utols részben Joe Tippet iszonyat jó volt, na meg Julianne Nicholson is (Winslet meg nyilván). Mare és anyja jelenetei voltak a kedvenceim, azok tényleg jól oldották (az múgy kevésbé létező feszültséget. Ja, és igen, az utolsó képkocka a padlásfeljáróval tényleg szép volt.

Én erőltetettnek éreznék egy második évadot, de ha lenne, azért nézném mert olyan 7-8/10 körül azért meg volt ez az évad is.

takingsider - 2021. 06. 02. 17:35

Baki-e a fegyvert éjjel visszavitte a gyerek?
Nem. Ezzel semmi baj nincs. Az öreg elmondja, hogy aznap kétszer hallotta zajt, egyszer, amikor Mare is ott volt, és akkor megvolt, aztán, később, és kiment akkor, és megnézte, és akkor tűnt el. (aztán meg egy ideig meg sem nézte)

Abraka dabra - 2021. 06. 02. 19:26

Nekem is tetszett, odaszegezett az összes rész a képernyő elé.

Turbo - 2021. 06. 02. 19:50

Nálam ez az évad 6 pontra volt elég. Ahogy fentebb írták néhányan, a detektív munka csapnivaló volt és minden gyakorlatilag Mare ölébe hullt. Hiába volt jó a dráma része a dolgoknak, ez azért mégis egy elrablós-gyilkolós sztori egy zsaru szemszögéből.

SPOILER:

Az évad legnagyobb jelenete nálam egyértelműen, mikor az öreg a temetés utáni fogadáson benyögi, hogy Mare anyjával volt egy kis naughty time és utána meg jön a vágás, ahogy Mare visít a röhögéstől a kocsiban.

Renir - 2021. 06. 03. 22:35

Egy rákbeteg karakterre bugyolált fejű nőként utalni eléggé tiszteletlen, neve is volt.

icelander - 2021. 06. 05. 00:23

Végre.

Minden hibájával (van egyáltalán!?) együtt, végre újra egy jó nyomozós sorozat.

Nekem a
Happy Valley,
Broadchurch,
Bron/Broen
jutottak eszembe. Ezek is nagyon “emberiek” voltak, pont mint ez. ( a “Híd” főleg az utolsó részről jutott eszembe… )

legtornasz - 2021. 06. 05. 14:31

Nekem bejött.

SPOILER-es kérdés:

Valaki megmondaná, hogy a John Rossnak mi motivációja volt meggyilkolni a testvérét horgászás közben? Billy annyit mond, elmegy vallomást tenni, készen áll. Erre John: menjünk még el horgászni. Billy éppen arra készül, hogy a fia helyett elvigye a balhét, erre le akarja lőni? Miért?
Utólag így csak egy szükségtelen csavar a történetben, hogy megvezesse a nézőt.

LordPicard - 2021. 06. 06. 18:17

Sokszor nyomasztó, de nagyon emberi, nagyon életszagú történet – és én úgy tudom, hogy nem is igaz történet, és ehhez képest nagyon is hihető.

A fegyver problémája: Az öreg elmondta Mare-nek, hogy hallotta a zajt, aznap este és ki is ment, akkor nem volt meg a fegyver, utána pedig nem is nézte meg – eléggé zavarodott is tűnt néha a bácsi, valószínűleg szellemileg nem éppen friss volt, nem tulajdonított nagy jelentőséget a dolognak, pedig mint volt rendőrtiszt, tisztába kellett volna lennie az eljárásrenddel. Nekem ez is hihetőnek tűnik (és piszkosul emlékeztetett a színész Gil Grissom-ra :D), ebben a városban senki sincs toppon.

A naplókat, ahogy arra a lány választ is ad a kapitánynak, azért égették el, hogy ne derülhessen ki, hogy ki DJ igazi apja, hogy így a fiú családjával maradhasson. De a lány végül csak eltette a legbeszédesebb bizonyítékot.

Billy és John Ross: Billy lehet magára vállalta volna a gyilkosságot, Ryan helyett, de amilyen idegállapotúnak tűnt, vajon nem törték volna meg a keresztkérdésekkel és nem mondta volna el az igazságot? John Ross szerintem ezt akarta megakadályozni és akkor egyúttal egy ál-öngyilkossággal lezárható lehetne az Erin ügy is.

Ryan sárossága nekem is az utolsó részben, de korábban kezdett feltűnni – én még valahol azt is hittem, hogy ő folytatott viszonyt Erin-nel, az JR-t is jobb színben tüntette volna fel, de nem, szemét ember volt az így is.

Kate Winslet lenyűgöző volt, mélyen magáévá tette Mare szerepét, de a többiek is nagyon jók voltak: Evan Peters, Julianne Nicholson (ő milyen remek volt tavaly A kívülállóban is!) na és Jean Smart – lubickolt a szerepben. Én nagyon nem bánnám, ha mind Easttown-ba, mind Flint City-be (a már említett King sorozat színhelye) – ezek a sorozatok hozzák az HBO nívóját csak igazán.

piszkosfred - 2021. 06. 07. 01:09

Uhh, ez nagyon ott volt. Igazából nem tudom mit várátam tőle, próbáltam semlegesen hozzáálni, de engem is azonnal beszippantott. Unalmas jelenet nem igazán volt, ill. a szereplők (főleg Kate) és a hangulat azt is elvitték a hátukon. A történet nyilván nem hibátlan, de valljuk be, melyik krimi az? Ennek ellenére azért volt pár olyan fordulat, amire nem számítottam (Zabel pl).

Összességében 9/10, tényleg a klasszikusok mellett a helye.

battila - 2021. 06. 07. 10:10

Beszippantott, tetszett, különösen a színészi játék. Ugyanakkor nagyon hamar felidézte bennem a korábbi klassz brit Broadchurch sorozatot. Nem csak műfajilag, hanem a kisvárosi környezet, hangulat, családi drámák, fordulatok miatt is. Nagyon ajánlom, még akár színvonalasabb is, a tucat sorozatok világa előttről. (2013?)

rpqp - 2021. 06. 08. 21:10

Zseniálisan felépített sorozat volt, a True Detective 1. évada óta az első igazán átütő krimi számomra.

Nem tudom, mennyire fér bele az offtopic-mentességbe, de nem tudtam nem észrevenni, hogy Guy Pearce Jaguarja nem változott a Mementó óta:

https://cinefilosoficial.com/2021/06/01/la-insolita-coincidencia-entre-mare-of-easttwon-y-memento/

masek - 2021. 06. 11. 06:58

nekem is nagyrészt bejött, de egy dolog felett nem tudok szemet hunyni.

SPOILER!

az eljegyzési buli estéjén történt a gyilok, ahol is az egyik vendég család tizenpáréves gyereke úgy éjféltájt elmegy bringával legalább egy órára a partyról. ez nem tűnt fel senkinek? anyuka nem aggódik? apuka nem aggódik? haverok / más gyerekek nem szólnak, hogy “figyumá, merre van Ryan”?

minden mást megkajálok, de gyakorló szülőként ez több, mint furcsa.

Peter Wiggin - 2021. 06. 11. 17:08

Nem értem a közel egyöntetű rajongást (ahogy a Netflixes Vezércselnél és a Csernobilnál sem…).

A The Killing után ez vérszegény volt, persze minőségi a kivitelezés, de olyan szinten túl volt tolva a “mindenki nyomorult” családi szappan-vonal, hogy már önmaga paródiájába fordult át.

Lehet, hogy egy hosszabb filmként, vagy jobban kibontva a mellékszálakat nagyobbat ütött volna, de nekem ez így ebben a formában egy elég nagy kihagyott ziccer.

Snoopyzit30 - 2021. 06. 12. 07:41

Én is a fanyalgók táborát erősítem. A krimi szál borzasztó gyenge (5/10), a drámai szál sem túl erős. Kate Winslet jó, de őt amúgy is bírom, szóval ha nem jó annyira azt is elnézem neki. Itt azért annyira nem kellett szerintem erőlködnie.
A Killinggel és a Csernobillal ez egy lapon sincs, nem is értem az összehasonlítást.
Attól hogy a végére kavartak még a szálakon, nem húzza fel a sorozatot. Oké, hogy kisvárosi, de akkor már Éles tárgyak, ahol volt is valami sztori.

Szóval én abszolút csalódott vagyok.
6,5/10

Rachel Greep - 2021. 06. 15. 19:03

Szerintem akik szeretik a kisvárosi nyomozós, a közösség sötét titkai témájú sorozatokat, azoknak ebben a sorozatban semmi új nem volt. Ezeket a sztorikat már mind láttuk valahol. Persze a kivitelezés, a szinészi játék tök jó volt, de amúgy teljesen felesleges volt megcsinálni.
SPOILER
Az is teljesen kiszámítható volt, hogy a végén felmegy a padlásra.
Én amúgy egész végig azt hittem, hogy Mare pasijával lesz valami gáz, aki csak ismerkedik vele, hogy információkat tudjon meg a nyomozásról.
Meg azt is, hogy valami durva orgia volt a tónál. Ez, hogy beszélgettünk és jól megértettük egymást elég vérszegény. Jó hát a rokona, de én durvábbra számítottam.
SPOILER VÉGE

jamesz - 2021. 06. 16. 12:32

Az utolsó két rész sablonszerűsége húzott valamennyit rajta, de kanyarban nincs a Sharp O. vagy a True D.hez képest.
AZ a túlerőltetett reflexió a modern korra. Van itt meleg, drogos, alkesz, pedofil….a stáb meg erőlködött, mi legyen még…
Legyen vértfertőzés,fiatal pasi-idősebb nő…. meg időskori tiltott viszony!! úúú, tényleg.
Pls.

Reeka - 2021. 06. 17. 08:54

Nagyon tetszett, elnéztem, Winslet, Smart, Peters, baromi jó volt.
De nekem a Sharp Objects sokkal jobban tetszett.
Na meg az etalon ebben a műfajban a The Killing, hiába jön millió új sorozat, egyre jobban úgy látom, hogy nem igazán fogja semmi überelni…

fahejember - 2021. 06. 19. 04:17

Nem tudom, ez nekem is 6/10 kb, szépen van fényképezve, oké, de még abban sincsen semmi kitűnő. Viszont. Ennyire semmitmondó száraz dialógusokat én nem is tudom mikor hallottam. Felszínes karakterek felszínes mellékszálakkal, amik nem mélyítik tovább a főszálat se, hanem egyszercsak megoldódnak maguktól szinte. Mindent megcsavarnak 2x hátha meglepődünk, ettől egy pont után számomra egyáltalán nem működött a feszültségépítés.

winnie - 2021. 07. 02. 08:34

korrekt sorozat, teljesen rendben van, simán nézős volt, de nem hiszem, hogy krimiként a jó pár zseniális, hasonló műfajú darab között annyira rászolgálna a kiemelésre. tipikusan bevet minden ismert panelt, korrektül lehozza a kottát, de inkább csak a főhős karaktere miatt erős. sajnálom, hogy az ügy és a felderítése iszonyatosan esetlegesen lett megoldva, nélkülözi a frappáns pillanatokat.

viszont nagy öröm, hogy a műfaj az hbo révén ismét fókuszba került, ha már a többi, kisebb csatornás darab elmegy a nézők mellett, legalább ez maradjon meg.

Nézőke - 2021. 07. 03. 21:31

nos, hát ez csak most csúszott le, egy hét alatt
A színészi játék valóban kiváló volt.

Minden egyéb számomra is fogyaszthatatlan kicsit. Mindent elmondtatok már:
-Megannyi színpompás karakter beleerőltetve, mintha csak egy újabb Sense8 évad lenne. Ebből az ügyhöz kapcsolható 20 emberből:
pedofil, leszbi, megcsalt, bagós-ivós egyedülálló anya, drogos anyajelölt, drogos túllőtt, rákos, prosti, gyanús pap, szabályt áthágó rendőrfőnök, sorozatgyilkos, Down-kóros, bűnrészességet vállaló apa, stb,stb.

..és ha már azt keressük, hogy vajon logikailag hol bukott el a kb 3 órára elvitt fegyver,amit észrevett az öreg, és hogy miért nem kereste Ryant a családja éknek évadján, és hogy miért papírkép van egy óvszer nélküli megcsalásból, akkor mondok pár még meredekebbet:

ebben a kisvárosban van a világ legtöbb egy főre eső 18 év alatti prostija (emlékeztetőül: nem Thaiföldön vagyunk),akik ráadásul nem rondák, és kipróbálták ezt,mert …csak..
Ebben a kisvárosban négy rendőrautóval megyünk el Ryanért, miközben nulla rendőrautó megy a horgásztóhoz segíteni (mekkora a MARE-előny? Azonnal beszólt,hogy kell a help)
Ebben a kisvárosban senki nem tudja, hogy MARE fel van függesztve, úgy jár-kel, mintha nyomozó lenne.
Ebben a kisvárosban, ki tudsz nyitni egy kocsit, hogy áldrogot helyezz el benne, és be tudsz menni bármelyik lakásba házkutatási engedély nélkül.

Ebben a kisvárosban elismert nyomozó lehet az, aki KIRÁNGAT egy étterem szeme láttára egy kiskorút, ráadásul nyilvánosan megbilincseli, mert szerinte gyanúsított.
Ebben a kisvárosban nem panaszt tesznek ez ellen,hanem bevágnak egy ötliteres tejet az ablakon, hátha fejbetalál. A hivatalos személy elleni erőszakot nem jelentjük, mert ez egy kisváros.

Ebben a kisvárosban egy komplett család hazudik a gyilkosságról,és még véletlenül sem szólja el magát senki, nem viselkedik gyanúsan. Még a gyerek se. Mint valami profi bérgyilkos szervezet.

Nagyon messze van ez a Killingtől pl.

Horváth Péter - 2021. 08. 20. 19:03

Nagyon gyenge amerikai sorozat,egy részt birtam meg nézni! A Skandináv sorozatokhoz képest ritka szar!

Mellyssa - 2021. 09. 13. 23:02

Most fejeztem be. Nekem tetszett. Nézőke jól összeszedte a wtf kérdéseket, amin fenn-fennakadtam én is, le tudott viszont kötni. Ráadásul, akinek gyereke van, az el-elgondolkozik pl.,ő hogy kezelne egy ilyen szituációt. Mit döntene, stb.
Érdekes nekem viszont a Sharp Objects párhuzam pár kommentben. SO végén a csavar ütősebb volt, mint itt, de nekem a két sorozat élvezhetőség, “jár rajta az agyam” szempontjából ég és föld. Mare javára.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz