login |

Black Lightning: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is.

2021. 06. 01. 15:50 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Véget ért az Arrowverse második élőszereplős sorozata is, a Fekete Villám, ami eredetileg nem is az univerzum része volt (a még idén leköszönő harmadik is először elkülönülve mutatkozott be), nem is véletlen, hogy egészen más stílust vett fel a széria. A különleges zene, a működő(!) családi jelenetek és azoknak középpontba állítása kiemelte a sorozatot a csatorna többi szuperhősös szériája közül.

A nemsokára a Netflixre is érkező negyedik évadra pedig már el is engedték a kezét? Nagyon negatívnak fog tűnni a kritika, pedig az S4 nem volt elviselhetetlenül rossz, csak már nem tudta magát annyira jól eladni, mint az eddigi évadok. Nehezen tudott bármi újat felmutatni, de az igazán emlékezetes jelenetek is kimaradtak idén, és szinte csak a középszer szintjére süllyedt le – az pedig kimondottan bosszant, hogy a harmadik szezon végén történteknek nyoma sem volt!

A tovább mögött folytassuk spoileresen.

Gravedigger megmutatta tavaly, hogy Tobias Whale valóban kezd unalmas lenni, a tavalyi zárás pedig egyáltalán nem azt sugallta, hogy örökre el kell búcsúznunk a karaktertől. Mégsem jött elő többet, megmaradtunk Whale-nél, visszatért a mindig felesleges Lala, és kaptunk még néhány új ellenfelet is.

Ott volt például a metaüldöző rendőr (every superhero show ever!), aki a végén meta lett, majd Jennifer megjelent, ledobta a villámaival, és a rendőrök el is fogták. Az eddig vezetett úton igaz, egész sok szerepe volt a nőnek, hiszen igyekezett mindig Lightningnak keresztbe tenni, viszont nem tartott egy percig a nagy összecsapás, ami hatalmas csalódás volt.

Mindez azután, hogy Jennifer Pierce összecsapott az ionszférából lejött lénnyel, aki átvette a helyét a családban. Ez volt a sorozatzáró legérdekesebb fordulata (tulajdonképpen az egyetlen meglepő fordulata, hiszen minden más a papírformát hozta), hiszen ezelőtt teljes mértékig elfogadott volt, hogy a JJ-t alakító Laura Kariuki (aki eszméletlen jól tudta elődjét megidézni!) valójában Jennifer Pierce-t játssza, akinek szerepét elengedte China Anne McClain, a szereplőgárda egyébként legjobb színésze.

Szóval nálam működött a nagy leleplezés, miszerint Jennifer végig fent ragadt az ionszférában (ahonnan a 13 rész alatt vagy háromszor lezuhant rész végi cliffhangerként vagy ő, vagy JJ), viszont az összecsapás nem tűnt itt sem annyira epicnek, főleg úgy, hogy egyszer gondolt egyet, belerepült az imposztorba és elnyelte, de a magyarázatát nem igazán kaptuk meg. Ezek után pedig azt látni, hogy Jennifer fél kézzel elintézi a megkattant rendőrfőnököt még inkább csalódást keltő volt. Legalább China visszatérése pozitív volt, az utolsó jelenetet is simán ellopta, ahol a család együtt ünnepelt.

Ami a korábban említett papírformát illeti: a család többi metája (Anissa, Grace) és az önjelölt techie nagybácsi (Gambi) akcióztak még egyet, hogy meglegyen a kötelező kör, majd az előző részben látszólag meghalt főszereplőnkről kiderült, hogy még mindig él, mi több, a négy éven át őt folyamatosan elverő Tobias Whale-t most nagyjából két percnyi bunyó után kidobta az ablakon.

Miért nem lehetett ezt korábban? Tudom, nagyon Tobias ellen beszélek, de jogosnak érzem, hiszen vannak nála bőven erősebb meták, akik nem csak dumálnak és befolyásosak. Eddig Jefferson azért nem ölte meg, mert nem akart ölni, viszont most nem változott igazából semmi az eddigiekhez képest, mégis megtette – igaz, szinte csak véletlenül, de az volt a szándéka -, és erre négy évet kellett várni.

Arról nem is beszélve, hogy Whale az első évadban üdítő gonosz volt, azóta viszont számomra nemcsak irreálisan nehéz őt legyőzni, de rettentően irritáló is, nyugodtan lecserélhették volna például egy olyan ellenségre, mint Gravedigger.

Ha belegondolok, az egész család vagy egy helyben toporgott az évadban, vagy inkább visszafele fejlődött: Jefferson eleinte barátját gyászolta, utána nem igazán haladt semerre a karaktere, ahogy Anissának se az első epizódok után (én a mai napig nem tudom eldönteni, melyik alteregóját miért használja, de úgy tűnik, ő se, mert egy jeleneten belül mindkettőként megjelent a fináléban). Jennifer utólag visszanézve az évad nagy részéből hiányzott, Gambi a barátnőzésen kívül nem sok mindent tett idén, cserébe Lynn…

Lynn karaktere megér egy misét, miután nekiállt eszetlenül metadrogokat tolni éjjel-nappal. A nagy tudós és racionálisan gondolkodó nő, aki mindig ellenezte, hogy a családjában igazságosztók vannak, egyszerre ismeretlen metaanyagokat engedett a szervezetébe úgy, hogy utána még ő volt kiakadva, miért érzik ezt mások rossznak. Ez nem hogy rossz, de egyenesen fájdalmas szál is volt.

Viszont egy valaki igazán kimagaslott idén: Painkiller. Jordan Calloway karaktere ugyan nem kapja meg végül a saját sorozatát, de annyit fejlődött a karaktere az évek alatt és olyan egyedi, érdekes irányt vett a története, amit szívesebben néztem volna, mint a BL negyedik évadját. Ráadásul mintha az ő harcjeleneteire is külön figyelmet fordítottak volna, sokkal igényesebbek lettek. Kár, hogy búcsúzunk tőle.

A sorozatzáróban Jefferson átadta a város védelmét Lightningnak, Thundernek és Wylde-nak (tehát Jennifernek, Anissának és Grace-nek), Gambi pedig a techguy szerepét TC-nek, aki Painkillerből kitörölte a gyilkolás kódját. Az utánpótlás megvan, sőt, talán még jobbak is, mint az előző védelmező (mondjuk kell még tapasztalat!), ellenség pedig van bőven, főleg, hogy van ugye olyan, akiről elfeledkeztek. Na meg a Han Solo stílusban bebetonozott Lala is felébredt az utolsó pillanatokban “meglepő módon”.

Itt állunk négy évnyi Black Lightning után, ami eleinte kifejezetten szórakoztató volt egyedisége és China McClain miatt, de a negyedik évad valahogy elvesztette önmagát (tényleg, a hosszú, de imádnivaló családi jelenetek is eltűntek!). Nem volt élvezhetetlen, cserébe feledhetetlen sem lett, a záróepizód pedig nem mert nagyot lépni (bár a főhős halála sem lett volna túl nagy meglepetés), így egy betonbiztos happy enddel zárult a sorozat.

3 hozzászólás Ne habozz!

Succ - 2021. 06. 01. 16:44

4. résznél járok, megéri végigszenvedni? :D

Necridus - 2021. 06. 01. 17:17

Succ:

Hogy megéri vagy sem, azt csak te tudod magadnak eldönteni. Én úgy érzem, nem igazán változott az évadban a színvonal, így abban az esetben, ha már most szenvedsz, esélyes, hogy végig fogsz – mondom ezt úgy, hogy preferenciákról beszélünk, tehát simán lehet, hogy neked nagyon be fog jönni. Lightning szála érdekes volt, Painkilleré szintúgy, de a többi inkább kitöltötte az időt, de különösebben nem voltam oda értük.

Tia - 2021. 07. 12. 19:24

Nagyon sajnálom, hogy nem rendelték be a Painkillert, kifejezetten élveztem a Khalil és PK kapcsolatát, szívesen megnéztem volna, mit hoznak ki a dologoból. De az évadban az ő szála volt a legérdekfeszítőbb. Nekem a finálé kifejezetten összecsapottnak és megalapozatlannak érződött.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz