login |

Endeavour: a 7. évad – írta nargli

2021. 06. 03. 15:50 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

This is a story about love.

Be kell vallanom, nagyon nehezen ültem le, hogy írjak nektek végre az Oxfordi gyilkosságok 7. évadjáról. Nem azért, mert rossz lett volna ez az etap, éppen ellenkezőleg. Ez egy gyönyörűen felépített, izgalmas szezon volt, kiváló színészi játékkal. De éppen mert olyan jó volt, nehéz is volt nézni. Igénybe vett érzelmileg, minden mozzanatát föl kellett dolgoznom, át kellett gondolnom, és közben bizony belefacsarodott a szívem.

Az Endeavour 7. évadjában új korszakba lépünk: ez a három rész már 1970-ben játszódik. A történet több szálon indul el. Az oxfordi rendőrség egy gyilkos után nyomoz, aki egy a sötétben, egyedül hazafelé tartó fiatal nőt ölt meg. Thursday felügyelő az egyértelmű megoldás felé hajlik: a lány barátja volt a tettes. A Velencéből, szilveszteri szabadságáról hazatérő, Morse nem ért ezzel egyet, és ezzel konfliktusok sora veszi kezdetét kettejük között.

Mindeközben feltűnik Ludo, Morse egy régi ismerőse, és nyugtalanítóan kedves módon újra barátkozni szeretne a nyomozóval. Végül, de nem utolsósorban pedig ott van a harmadik fő szál: Velencében Morse beleszeret egy gyönyörű és titokzatos nőbe. Vajon ez a szerelem lesz a veszte? Vajon ez a történet a szerelemről tragédiába fordul vagy komédiába? Az elején egyre csak gyűlnek bennünk a kérdések, de a háromszor másfél óra végére minden elem a helyére kerül. A nyitó és záró helyszín még keretbe is foglalja a történetet.

Mégis, ami fájdalmasan gyönyörűvé teszi ezt az évadot az Morse és Thursday kapcsolata. A 6. évadban fölgöngyölített összeesküvés és korrupciós ügyek alapjaiban rengették meg az oxfordi rendőrséget, és mély nyomot hagytak a két nyomozó kapcsolatában is. A felszínen minden rendben, de a mélyben valami helyrehozhatatlanul elromlott: megtört a barátságuk, az egymásba vetett bizalmuk, és még a saját képességeiket is megkérdőjelezik.

Öröm az ürümben, hogy egy sorozat 7. évadjánál leírhatom: a főszereplői zseniálisak. Shaun Evans és Roger Allam játéka nem megfáradt vagy unott, fantasztikus, ahogy a szemünk előtt változik meg a karaktereik közötti dinamika. Ezért érdemes sorozatokat nézni.

Az Endeavour 7. szezonját nehéz nézni, mert eltűnt belőle a remény és a biztonság. Már nem lehetünk biztosak benne, hogy Morse és Thursday együtt söröznek, vagy hogy mindig azt kapják el, akit kell. Ez a szezon mégis megér minden percet: magával ragadó történet szerelemről, árulásról és az emberi gyarlóságról.

A 8. évad még ebben az évben érkezik, 1971-ben játszódik, és három részből áll majd. Én csak azt kérem, hogy hozzanak bele vissza egy kis reményt, éppen csak annyit, hogy ne törjön össze a szívem minden epizód végén…

3 hozzászólás Ne habozz!

ChristineJane - 2021. 06. 03. 16:41

Szuper, hogy lett erről is írás, köszi! Engem is nagyon meggyötört, de akkor is az egyik legjobb jelenleg futó sorozat. Nagyon várom a 8. évadot.

LilyCat - 2021. 06. 03. 17:57

De jó, köszi! Épp most kezdtem el újra a sorozatot az Epic Dramán. Néha tényleg nehéz nézni, de minden percét megéri.

nargli - 2021. 06. 03. 18:22

Már most várom, hogy írhassak nektek a 8. évadról.:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz