login |

City on a Hill: vége a 2. évadnak – írta Pamats

2021. 06. 04. 15:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Ahogy a szezonkezdés kapcsán is írtam, nekem alapvetően nagyon bejött a Showtime (itthon HBO) bűnügyi szériájának első évadja, és a második se kezdett rosszul. A start mondjuk még nem árult el sokat, de szerencsére a további részek, főleg az évad második fele abszolút hozták a Város a hegyen S1 színvonalát.

Ami talán becsapós lehetett. az a sorozat egyik erőssége, hogy lassan építkezik, viszont minden egyes alkalommal ki is fizetődik mindez. A másik erőssége pedig a karakterekhez való hozzáállás. Szerencsére idén se akartak engedni az ábrázolásmódból: senki nem lett túlidealizált, nem nyert megváltást vagy kerülte el tetteinek következményét, maradt a szürke zóna.

Egyébként ez nagyon is jól áll a sorozatnak, hogy kellően szenvtelen és karcos a hangulat, valamint hogy mer kellően könyörtelenül és szenvtelenül a szereplőkhöz is nyúlni. A tovább mögött kisebb spoilerekkel folytatom.

Kezdem azzal a dologgal, ami még az előző évadból jött át. Kíváncsi voltam, hogy folytatódik Jimmy története és nem kellett csalódnom, mert amennyire gyorsan, már a 3. rész végén bevégezte a sógornője által, pont annyira illett is a karakterhez ez a vég és amilyen búcsúztatást kapott Kevin Bacon karaktere által a ravatalozónál, az pont mindent megmutat a sorozat erősségeiből, és a fentebb említett jó értelemben vett realista, kicsi szenvtelen ábrázolásból.

Ezáltal lesz a hangulat is nagyon erős, és remekül érződik a kor és a város atmoszférája, ami kellőképp fojtogató, szürke és természetesen akarva-akaratlanul tereli is a bűnözés útjára az embereket. Nem volt ez alól kivétel Frankie özvegye Cathy sem, aki kénytelen volt Jimmy segítségével, majd saját maga drogot árulni, hogy eltartja a családját. A sztorija bár abszolút mellékvágány volt, de a végén, amikor a távozás mellett dönt és bemutat a városnak, szintén egy tökéletesen szemléletes momentum volt.

A főszálra rátérve, a sorozat egyik motorja továbbra is Kevin Bacon, akinek a karaktere Jackie, idén is a leghangsúlyosabbnak mondható volt. Az ő alakítása és karakteríve legfőképpen most abból adódott, hogy felsőbb szintekről kezdték el szorongatni, kilátásba helyezve az áthelyezését és az, hogy magához képest próbált kicsit jobban törődni a családdal, de szerencsére sose hazudtolta meg magát igazán, de azért kapott bőven karakterfejlődést is.

Hasonlóan erős karakter volt DeCourcy is, még ha sajnálom is, hogy Jackie-vel nincs több közös jelenete, bár az is a dinamikához tartozik, hogy ugyan kicsit kényszerből fogadják el egymás szövetségét, mégis van valami bajtársias a kapcsolatukban.

Erős volt még Grace és a fiai kapcsolata is. Grace a városrész egyik legprominensibb személyisége, hiszen számtalan közösséget segítő programot vitt a környéken. Érdekes párhuzam volt, hogy a fiai mégis bandatagok voltak, akik köthetőek voltak az első részbeli gyilkossághoz és egyéb bűntényekhez.

Ezúttal nem is a testvéri viszony, volt a legfontosabb, hanem inkább Grace, akinek a közösség fontos tagjaként szembe kellett néznie azzal, hogy a gyerekeinél mi ment rossz irányba, ezzel őt is kétes cselekedetekre sarkallva. Rajtuk kívül még több kisebb szereplőnek is voltak szálaik, ezek is jól funkcionáltak az atmoszféra és a kor megismerésének megteremtésében.

Egyelőre még nincs hír arról, hogy folytatódik-e a sorozat (UPDATE: a kritika megírása után nem sokkal megtörtént a 3. évados berendelés – winnie), de kellőképpen kerek és lezárt volt ez az évad is, csak kisebb nyitott dolgok maradtak, így nem lenne világvége a kasza, de persze ki szeretne ilyesmit. Én mindenképp ajánlanám mindkét etapot a műfaj kedvelőinek, igazán magas volt a minőség mindvégig. A hangulat, a karakterek, a mögöttes tartalom pedig tökéletesen átjönnek.

2 hozzászólás Ne habozz!

Zoli - 2021. 06. 04. 18:00

Szerencsére lesz 3. évad, pár napja jelentette be Kevin Bacon a face oldalán.
“Looks like Jackie won’t be going on vacation after all. See you on Showtime for #CityOnAHill Season 3”

winnie - 2021. 06. 04. 18:11

jaj, elflelejtettem átírni:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz