login |

Lucifer: az 5. évad második fele – írta Mom

2021. 06. 04. 21:54 - Írta: vendegblogger

29 hozzászólás | kategória: kritika,

A Lucifer az Újvilágban az a sorozat volt az, ami megadta a végső lökést a Netflix előfizetésemhez.

Szerettem a Fox-on, de a Netflixen is hatalmas kedvencem maradt. Tűkön ülve vártam a premierdátumok bejelentését, többször is ledaráltam már részben, egészben. Talán ennyiből is érzékelhető, hogy abszolút elfogult vagyok a sorozattal szemben. Ezt azért siettem leszögezni, mert az ötödik évad második felével (mindezek ellenére) bizony nem voltam maradéktalanul elégedett.

A tovább mögött egész évados spoilerek sorakoznak.

Eredetileg ez az évad jelentette volna a lezárást, de menet közben sikerült megegyezni egy hatodikról is, ez pedig kicsit keresztül húzta a készítők számításait. Az érintettek több interjúban is kitértek rá, hogy nagyrészt megtartották az eredeti irányt, de a befejezést értelemszerűen hozzá kellett igazítani ahhoz a tényhez, hogy készül még egy évadnyi Lucifer. 

A másik fontos kortörténeti háttér, hogy ennek a nyolc epizódnak a 95%-át – ellentétben az egész hatodik évaddal, amit szintén leforgattak már – még a pandémiás védőintézkedések előtt vették fel, így ennek a félévadnak a kapcsán még biztosan nem kellett aggódnunk azon, hogy a járványügyi intézkedések milyen nyomot hagynak vajon az epizódokon.

Csalódottságom egyik oka, hogy az Istennel kapcsolatos részek vagy nagyon betaláltak, vagy nagyon mellé mentek nálam. Ennek legfőbb oka pedig viselkedésének következetlensége. Igyekszem pontosan megragadni, hogy mire gondolok, de semmiképpen se értsétek félre: ez nem vallási kritika! De amellett nem lehet elmenni, hogy a történet alapja a Bibliai Isten, aki ebből következően mindenható, világteremtő (és fenntartó), egyedüli isten.

Tehát van egy alap, amire a Gaiman által felhúzott másik alap épül, amiből kinőtt maga a sorozat. Hogy ez hol csúszott félre, azt nem tudom, de a végeredménynél egyértelmű inkozisztenciák mutatkoztak Isten istenségét illetően, és ez számomra végtelenül zavaró volt. 

Például tudja Isten, hogy Michael manipulálta azért, hogy visszavonuljon (ami már önmagában hajmeresztő felvetés), de azért nyugodtan ellovagolt a naplementébe anélkül, hogy Michaelt minimum kizárta volna az utánpótlás-versenyből. Lucifert száműzte, amikor fellázadt ellene, és a következményeit még ma is viseli, de Michael puccskísérlete, az rendben van? Hol itt a logika? 

Arról a nevetséges felvetésről nem is szólva, hogy egy mindenható isten hogy is veszíthetné el a mindenhatóságát? Tőle ered a hatalom, mégis hova tűnne el? Persze belemehetnénk az örök kérdésbe, hogy tud-e Isten olyan követ teremteni, amit nem tud felemelni, azaz ebben az esetben lehet-e hatalmasabb a mindenhatósága, mint amit képes kontrollálni, de valójában erre a kérdésre az emberiség több ezer éves története megadja a választ.

Nem akarom túl sokáig ragozni ezt a kérdést, de véleményem szerint nem jól egyensúlyoztak az ’Isten kifürkészhetetlen útjai’ sejtelmessége és a kézzel fogható cselekedetei között. Bennem legalábbis csak a zavart erősítették fel azzal, hogy egyszer pontosan tudja, mit csinál és mi fog történni, máskor meg beismeri, hogy hibázott, azaz nem tudta, hogy mi fog történni. Így pedig a saját maguk (vagyis az alapanyagok) szabta keretek között nem működtek a megoldásaik.

Isten visszavonulása adta tehát az évad átívelését, ami hatalmi harchoz vezetett a két önként jelentkező között. De mégis hogy lehet, hogy az összes angyal közül csak Lucifer és Michael akarta a trónt? Illetve a végén, amikor eldől a következő isten személye, honnan lesz isteni ereje, ha Isten elhagyta az univerzumot még azelőtt, hogy eldőlt volna a verseny? Persze ezeket tekinthetjük részletkérdéseknek, és átléphetünk felettük, mint afelett a kérdés felett, hogy miért is nem kell már a pokol trónját betölteni…

A szokás szerint marginális szerepet kapó epizodikus nyomozgatások között tehát megy a szavazatgyűjtés, Lucifer igyekszik a többi angyalt maga mellé állítani, hogy győzedelmeskedjen, és ezáltal érdemessé váljon Chloe szerelmére.

El is érkeztünk csalódottságam másik nagy forrásához: Lucifer és Chloe kapcsolata elég hangsúlyos volt az előző két évadban, most viszont látványosan nem tudtak velük mit kezdeni. Nem azt mondom, hogy több kellett volna belőlük, csak valahogy nem éreztem a küszködésük mögött meghúzódó indoklást elfogadhatónak (egészen addig, amíg Lucifer eldöntötte, hogy Isten lesz, ami persze egy teljesen új helyzetet teremtett). Az őket „elválasztó” konfliktus – ha lehet ilyet mondani – még mesterkéltebbnek hatott, mint a korábbi évadokban.

Mivel ez eleve egy nagyon mozgalmas félévad volt az átívelést tekintve, talán bölcsebb lett volna a kapcsolati drámát kicsit pihentetni, és egyszerűen csak élvezhették volna egymást az első pár részben. Aztán persze Lucifer döntése úgyis meghozta volna azt, ami miatt újra elkezdhetünk értük aggódni. Sajnálom, hogy egy epizódnyi önfeledt párkapcsolatot sem kaptak sem ők, sem a nézők (sem a Chlucifer fanok). Vígaszdíj, hogy a fináléban Chloe halála és megmentése egyértelműen az évad legerősebb jelenete volt, Tom Ellis felülmúlta önmagát, és még Lauren German is elfogadhatóan alakított egy nagyon érzelmes jelentben.

Történt azért néhány egyéb, említésre méltó esemény is.

Kezdetnek itt van rögtön Dan halála, ami engem teljességgel váratlanul ért, pedig néztem/olvastam interjúkat. Ezzel azonban sikerült az egyébként feleslegesnek tűnő (és az előző évadokban sokak által teljesen joggal szidott) filler epizódnak is súlyt adni. Magam is meglepődtem rajta, de megkönnyeztem a halálát. Sajnálom, hogy végül a pokolban kötött ki, és remélem, hogy kap majd ott látogatókat (mert azt a jelenetet nagyon szeretném látni). Azt tudjuk, hogy Kevin Alejandro szerepel majd a hatodik évadban is, de hogy milyen formában, az még nem derült ki. Talán még egy második esélyt is kap majd…

Mazikeen árulása mintha meg sem történt volna, sőt Lucifer – győzelme esetén – neki ígérte a pokol trónját is. Ezen a terven nem tudom, mennyit fog változtatni Eve ismételt felbukkanása, de Inbar Lavi semmit sem veszített tüneményes bájából, úgyhogy engem minden felállás érdekel, amiben benne van. Azt mondjuk kevésbé értettem, hogy halandóként mit keresett a végső csatajelenetben.

Linda történetét az első gyermekével tovább vitték, a legmegbocsátóbb elhagyott gyermeket láthattam benne sorozatos karrierem során. Charlie halandóságával viszont azon túl, hogy Isten nem óhajtott rajta változtatni, nem sok mindent kezdtek. Talán ez majd Luciferre vár a hatodik évadban.

Az utolsó két beavatatlan főbb szereplőből Ella most nem kapott túl sok önálló anyagot az előző félévados nagy szála után, viszont Trixie-t sokkal jobban használták, mint az évad első felében.

Ami viszont a random felbukkanó angyalokat illeti: én többet vártam volna tőlük. Persze lehet, hogy a képregényt ismerőknek többet mondtak a neveik, és az attribútumaik mint nekem, de én sajnos nem lettem okosabb, hogy kik ők és mit csinálnak, amikor éppen nincs trónutódlási harc, ahol jelenésük van. Korábban volt például egy olyan szabályszerűség, hogy az angyalok nem ölhetik meg az embereket. Ehhez képest Michael hatalomvágyból szemrebbenés nélkül nyársalta fel Chloét, amihez a többi angyal egyetlen zokszó nélkül asszisztált. Értem, hogy Isten elhagyta a fedélzetet, de ők elvileg jók, nem? Ezért is nem akarták Lucifert támogatni, mert ő meg nem az. Akkor hogy hagyhatják Michael istenhez nem méltó tettét szó nélkül?

Végül pedig egy kevésbé lényeges, de számomra mégis zavaró dolog volt, hogy az énekelgetést eléggé túlzásba vitték a “musical” epizódon túlmenően is. Ez korábban is jellemző volt a sorozatra, valamiért zászlójukra tűzték, hogy Tom Ellis zenei karrierjét beindítsák, de úgy érzem, mostanra átestek a ló túloldalára.

Összességében felemásak az érzéseim a félévaddal kapcsolatban. Voltak kifejezetten humoros, meglepő és mély részek is, de ugyanakkor a várakozásaimhoz sajnos nem tudott felnőni, ilyen pedig eddig még egyszer sem fordult elő velem a Lucifer kapcsán. Ettől természetesen a sorozat még nagy kedvencem marad és bízom benne, hogy a hatodik, egyben utolsó évad azért valamelyest kárpótol majd.

29 hozzászólás Ne habozz!

Jesustomer - 2021. 06. 04. 22:14

Fhu ez a teljes 5. évad borzalmas volt, nem hittem volna, hogy a 4. jobb lesz ennél. Pedig az se volt erős.

mSO - 2021. 06. 05. 00:29

Szerintem Michael becsicskította az összes angyalt a Lángoló Pallossal, így nem mertek ellene lépni.

Trixie tök meglepetés volt az évad során. A színészek szerintem jól játszottak, de a történet már nagyon nem volt az első két évadhoz méltó jó ideje.

DarkEagle - 2021. 06. 05. 00:46

Meg kell, mondjam, az alapján ahogy írtál nem mondanám, hogy nagy Lucifer rajongó vagy. Persze lehet elkapott valami írás közben vagy nem tudom de nagyon fura volt olvasni, hogy olyan dolgokba kötöttél bele amikre egyébként volt magyarázat. Ilyen pl az Isten körüli dolgok. Hozzátennném hogy egyetértek vele kapcsolatban IS hogy nem mindig volt jó de ez nem a logikai dolgok miatt volt, egyszerűen néha sok volt belőle. Viszont amit írsz hogy miért nem bűntette meg Michaelt pl az tök logikus. Emlékezz vissza mit is mondott mikor a búcsúnál megkérdezte Lucifer hogy mióta tervezi ezt az egészet és csak mosolygott ami azt jelenti hogy a legelejétől kezdve tudott mindenről arról is hogy mi lesz a végkifejelet. Az egész Lucifer sztori arra épül hogy Lucifert leküldte a pokolba hogy idővel a Földre kerüljön és találkozzon Chloe-val majd később ő váltsa le az öregét esetleg Chloe-val együtt. Ez majd kiderül. Szóval így belegondolva minden egyes dolog pont úgy történt ahogy ő akarta. Ezért is mondta hogy ráhagyja az anygalokra a döntést. Akik egyébként azért nem akarták a címet mert egyrészt Amenadiel a legidősebb és a legerősebb másrészt Michael megfenyegette őket Azrael tőrével. Ami a neveket illeti csak pár angyal kapott valódi nevet a képregényhez eddig sem volt sok köze a sorozatnak. A Bibliához is csak elvétve. Pl Hanjobadiel nyilván nem létezik hiszen a neve ugye magyarul a “Kézimunka” szójátéka. :D

Visszatérve a lényegre. Ahogy írtam Isten azért nem büntette meg Michaelt mert tudta hogy mi lesz a sorsa.
Isten végig tudta mit csinál ez nagyon jól látszott szerintem a színész játékán is és az írott szövegen is. Az egyedüli alkalom ahogy te is írtad mikor azt mondta hibázott az is csak Luciferre vontakozott de ha jól megfigyeled, hogy hogyan mondja világossá válik hogy az is a terv része. Nagyon jól tudta hogy Lucifer miért akar Isten lenni, többek közt ezért van értelme amúgy Lucifer és Chloe kapcsolatának is mert Lucifer akármit is csinál mindig az apjára vetítette ki a gondjait ebben az évadban pedig már konkrétan saját magában látta az apját. Mivel az apja sosem mondta hogy szereti így ő is úgy volt vele hogy nem képes szeretni. Ezek az apró dolgok teszik amúgy érdekessé a karaktereket mert mindenható lényekről van szó de mégis ugyan úgy viselkednek mint bármelyik ember.

Ami az isteni erőt illeti: Szerintem itt nincs szó ilyenről hogy akkor most Lucifer pl Isten erőt kapott. Ahhoz hogy ugyan olyan erős legyen Istennek át kellett volna adnia az erőt valószínűleg. Isten csak szimplán visszavonult a feleségével de az ereje megmaradt. Itt csak annyi a helyzet mint egy sima uralkodó esetében. A király “meghal” vagy lemond és átveszi a helyét egy örökös. Persze ez kiderül a 6. évadban úgyis de erősen kétlem hogy Lucifer most mindeható lett egyszerűen csak ő lett a góré. Ha visszaemlékszel gyógyítani már amúgy is tud hisz a bátyáját egyetlen tollal meggyógyította Maze anno szóval szerintem az angyalok alapból képesek arra amire Isten csak az gátolja meg őket ebben hogy eddig itt volt Isten és ő parancsolt. Na meg ugye Lucifer eredeti neve Samael, a “Fényhozó” ugye, bár valójában “Fény HORDOZÓ”, nem véletlen ő a kedvenc fia. Már a neve is arra utal hogy képes arra amire az apja. Persze ez mind belemagyarázásnak tűnhet de részemről eddig beigazolódtak ezek a dolgok főleg mivel Lucifer lett az Isten és eléggé nyilvánvaló hogy Isten végig ezt tervezte. A többi angyal sosem rajongott az emberekért csak Lucifer törődött velük igazán és azzal hogy köztük él már évek óta ráadásul az egyikbe szerelmes is bőven alkamassá teszi a posztra. Szóval van itt logika bőven.

Ami a poklot illeti azt úgyis Maze fogja irányítani majd valószínleg Eve-el együtt.

Egyébként abban teljesen egyetértek veled hogy kevés a Lucifer Chloe (a közös nevük egyébként elvileg ha jól tudom DeckerStar :D) szál mert volt pár rész megint ami elment a felesleges nyomozásra pl és nem kaptak még eddig igazán közös részt amiben boldogok lehettek volna de majd jövőre nyilván ez is meglesz.

A musicales rész nálam is vegyes volt de ez a musicaleknél mindig így van. Szeretem is meg nem is. Viszont a temetésen a duett az nálam mindent vitt. Aimee és Tom fantasztikusak voltak! Nem hiszem hogy mostanában ki tudom verni a fejemből Dant ha meghallom azt a számot. Baromira megleptek Dan megölésével és a kalapom emelem a színészek előtt mert egytől-egyig mind remekül alakítottak. Votlak már drámai részek a Luciferben de ennyire egyik sem ütött szíven még. Sokat elmond a sorozatról hogy honnan indul egy karakter és hol ér “véget”.

Amúgy én simán kinézem a készítőkből hogy Dan lesz a pokol ura. :D Viccet félretéve ha a tolvaj csávó átjutott a mennybe akkor Dannek is menni fog idővel.

Nálam összeségében hozta a szokásos 8/10-et egyben az 5. évad is. Mindig voltak hullámvölgyek a sorozatban de ez ugye a nyomozós maszlag velejárója is.

Dalmayr - 2021. 06. 05. 03:25

Szerintem Tom Ellis nem énekel annyira jól amennyire sokat látjuk ezt a tevékenységet végezni😂😂Amikor Dan megkapta a filler részt már tudtam, hogy meg fog halni, nagyon szokványos sorozatos húzás ez. Az utolsó 2 rész nem volt rossz, de az angyalok viselkedésén még akkor is fennakadtam volna ha emberek lennének. És ami az egész évad alatt baromi furcsa volt az az idő kezelése. Szerintem egy halhatatlan lény nem lehetne ennyire türelmetlen. Isten bejelenti hogy visszavonul, Lucifer 2 napot nem tud várni, már tervezget stb, Isten partyt szervez. Nekem a logikus az lenne, hogy egy ekkora dolog minimum évtizedeket vesz igénybe. Persze akkor nem lenne feszes a tempó, de erre adhattak volna valami értelmesebb magyarázatot, mert mikor kiderült, hogy Michael manipulálta annyira már nem lett volna sürgős olajra lépnie Istennek. Lényegében csalódott vagyok, nagyon furcsa évad lett ez. Viszont Trixie szereplésének örülök, sikerült rájönniük, hogy nem kéne kispadra ültetni az egyik legtehetségesebb színészüket.

Labrador - 2021. 06. 05. 06:01

Amikor meg más megkapta a saját részét, akkor nem halt meg, de hajrá logika!

sziszko - 2021. 06. 05. 07:24

nekem tetszett, bár egyre rövidebbek az évadok, főleg, hogy egyszerre leadják :) Dan megölésére egyáltalán nem számítottam, DeckerStar lehetett volna többet együtt, nagyon várom a kövi évadot, kár, hogy nem lesz több

Tamás - 2021. 06. 05. 07:26

Ezt a szezont már képtelen voltam nézni, annyira kínos szintre süllyedt a sorozat. Eleve a részek harmada vagy fele erősen kuka mindenféle unalmas nyomvizsgálás miatt, így csak 5/10-ről indul, de az a cheese, amit a színészek előadnak a játékukkal, a rettenetes fanfaction szintű mondatokat a szájukba adó írók miatt, az (számomra) már tényleg elviselhetetlen. German már jó ideje teljesen wtf a játékával, de már Tom Ellis is inkább pojácáskodik. Régen még tök jól mozgott a határ jó oldalán, szóval nem tudom, hogy mi történhetett, az ilyesmi csak Garciának áll jól, de ő is igazán megnézhetné, hogy más sorozatokban hogy hozzák ezt a karaktert. A musical vidám, de full cringe volt, viszont ebbe a stílusba már (sajnos) belefért, de utána lejtemenet.

Igazából abból lehetne jól megítélni a sorozatot, ha mondjuk a záró pár percet egy kívülállónak megmutatjuk (igen, azért megnéztem, hogy mi a vége). Az illető nem hinne a szemének, annyira kínos az egész. Szekunder szégyen. Félre ne értsetek, ez az elvárás, de erre írom, hogy már csak a fanservice-ről szól a Lucifer. Ezen a szinten, aláírom, abszolút működhet sokaknak, de (szerintem) ettől még nem lett volna muszáj a külső szemlélő számára vállalhatatlan mess-é változtatni ezt a sorozatot. Az írók sara ez a döntés, mert tudnának ők normálisat is csinálni, de nem ez a céljuk sajnos. (Hadd jegyezzem meg, hogy a hét idézetében emlegetett mondat tette fel az egészre a koronát. Mármint, hogy emlegetik. Legalább valami kreatív vagy ötletes duma lenne, de teljesen magától értetődő “poén”, amit nyilván nem mondana ki épeszű karakter, de ki kellett mondatni vele, mert az írók azt hitték, hogy ötletes. Látni Tom Ellisen a világfájdalmat, hogy erre kérték meg.)

Dorka - 2021. 06. 05. 07:46

Szerintem meg pont a musical epozód volt az egyetlen félig-meddig élvezhető rész, a többi egyszerűen nem tudott megfogni – de már a negyedik évad sem, egyszerűen túl sok a nem nyomozós szál a sztoriban, ami engem pont hidegen hagy.
Az első 3 évad stílusát és a nyomozásokat kéne visszahozni, bár egyszerűbb lett volna elkaszálni az egészet a Foxon.

Divide - 2021. 06. 05. 07:54

Az első évadot nagyon szerettem, a második lecsúszott, aztán a harmadik elején kaszáltam, mert észrevettem, hogy unatkozom. Viszont azóta elolvasgattam, miről maradtam le, és azt kell mondanom, valószínűleg jó döntés volt. Musical..? Jaj.

Ambriel - 2021. 06. 05. 08:42

Miközben az s05 második felét néztem, különösen akkor, amikor a Chuckot játszó színész vendégszerepelt(s elvártam volna egy ezzel kapcsolatos poént!) arra gondoltam, hogy egy nap a Supernatural alkotói kézenfogva a Lucifer alkotóival a Pokolra jutnak. :D
Vallásilag lehetne kritizálni, hogy mi ez már, hogy Michael a rossz és Lucifer a jó, úgyhogy hagyjuk a vallást, nekem tetszett ez a “szerepcsere”. Isten tetszett, de a vele kapcsolatban leírtak jogosak, viszont ha azt az el elvet vesszük alapul, hogy a világon senki, semmi sem lehet halhatatlan, akkor elfogadható, hogy Isten sem az, így ha nem is 100, hanem 100 000 év után, de gyengül.
A többi angyal részben szerintem is a befenyítés miatt nem pattogtak, részben egyszerűen nem vágytak ekkora hatalomra.

A szereplőkről:
Végre Dan meghalt, remélem, hogy halott is marad!
Linda nem sok vizet zavart.
Ella szerelmi életevel kapcsolatos nyafogás untatott, és jó lenne ha végre ő is megtudná az igazat és azt, hogy nem szellemet lát, hanem anyalt.
Maze most elviselhetőbb volt.
Eve visszatérésenek örülök.

Összességében tetszett az s05 második fele és nagyon várom az utólsó évadot!

dr. Béla - 2021. 06. 05. 09:25

Egyik családtagom nézi (Tom Ellis miatt), szerinte egyre rosszabbak évadok, és már az első is majdnem nézhetetlen volt.

Isaac - 2021. 06. 05. 09:49

Szóval Luciferrel húztak egy Herkulest (mármint Disney rajzfilm) ,csak ott a Lelkek folyójában veszne el,mert halandó,de kiérdemli az isteni mivoltot. Na Lucifer is hasonlóképpen a szerelme lelkéért cserébe képes feláldozni magát,így méltó utódként,nem porlad el,hanem erősebben újjá születik ,mint Gandalf a Balrog után.Az eredeti jelenetek is ütősek,szóval nálam itt is működött a dolog. Dant sajnáltam,de jól értettem Luci diskurzusát a Mennybe érkezéskor,akkor amennyiben elfogadja,hogy ő tulajdonképpen egy jó ember és megszabadul a bűntudatától,átkerülhet a jó helyre. Amúgy ez nagy ötlet,bár csak lehet nekem új,hogy nem megítéltetünk,hanem saját magunkat ítéljük meg ;) Bár ez egy pszichopata esetében mennyire működne,ha jól tudom nem igazán van bűntudatuk, vagyis mint a hazugságvizsgálónál,ha azt hiszem amit állítok igaz (legyen az bármekkora hülyeség) ,a gép csendben marad.Én addig szoktam egy sorozatot élvezni,amíg jóval többet ad,mint a ráfordított időm.A Lucifernél ez még bőven a határ felett van esetemben,szóval várom a kövi évadot :D

winnie - 2021. 06. 05. 09:50

ó, az első szezon pedig szuper kis krimisorozat volt, tényleg remek hangulattal, évődéssal, jó ügyekkel. tudom, hogy idővel nekem már nem tetszene némely évadnyitó láttán, de még mindig tervezem, hogy folytassam addig, amíg “el nem romlik” – valahol biztosan volt egy pont, ahol túlságosan ráfeküdtek erre a természetfölötti vonalra. (ahogy írtam tavaly, ezzel nem lenne semmi gond, szól, akinek szól, csak teljesen elhibázottnak tartom, hogy még mindig (gondolom, legalábbis) megtartják az epizodikus, heti ügyes szerkezetet, ami… komolyan hiányozna valakinek, aki most nézi, ha nem lenne? mert ez így számomra fura. a nyomozós rajongók kiszálltak, mert annyira fantáziátlan, rutin a szál, a többiek meg kapnak olyasmit, ami helyett néznének mást.

az tiszta sor, hogy van olyan (lehet, hogy sok) néző, akit nem zavar a nyomozgatás, még talán ad is változatosságot, de engem konkrétan az érdekelne, hogy olyan néző van-e, aki azt mondja, hogy ő jobban szereti így a sorozatot, hogy 10/15/20 perc tessék-lássék nyomozgatás van benne, mintha +10/15/20 perc átívelés, angyalozás, miegyéb lenne? mert ha nincs ilyen, akkor a sorozat nem üti meg a potenciált, ami lehetne, sosem lesz kimaxolva:(

Mom - 2021. 06. 05. 10:05

DarkEagle: ‘szerinted’ van magyarázat ;) szerintem meg nincs. Ezért is írtam, amit írtam. Örülök, hogy neked ezek a dolgok logikusak és megalapozottak voltak, de számomra attól sem lett megalapozottabb, amit leírtál.
Főleg mert a fő premisszád az volt, hogy minden a nagy terv része volt… hát köszi, de ez nem magyarázat, hanem írói lustaság.

Amit meg az isteni erőről írsz, az a 22-es csapdája. Ha a világ Isten és az isteni erő nélkül is működik, akkor nem kell hozzá isten, ergó nem kell trónutódlás sem, Isten egyszerűen nyugdíjba mehet minden további cécó nélkül. Ha viszont kell hozzá, hogy ne fulladjon káoszba, és ezért akarja valakinek átadni a trónt, akkor annak isteni erőre is szüksége lesz. Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy az angyalok is tudnák azt, amit Isten, csak eddig el voltak nyomva. Ez nem ‘első az egyenlők között’ felállás, hanem teremtő és teremtettek viszonya!

A kedvenc fia pedig nem Semael, hanem Amenadiel. Legalábbis a sorozat szerint… tehát ebbe megintcsak nem lehet belelátni, amit te belelátsz.

A DeckerStarban igazad lehet, pedig rá is gugliztam előtte a Chluciferre és adott ki rá találatot, de készséggel elfogadom, hogy nem ezt használják a shipperek.

Mom - 2021. 06. 05. 10:08

winnie: igen, most még voltak heti ügyek, de nem vagyok benne biztos, hogy a hatodikban is lesznek. Chloe felmondott a rendőrségnél, hogy Lucifer karriertörekvéseit támogassa. Ilyen fejlemények mellett már én is hajlok afelé, hogy nem kellene heti ügyekre időt pazarolni, de pl Ella nem nagyon férne be a képbe máshogy.

nargli - 2021. 06. 05. 11:37

Szerintem ez egy nagyon jó évad volt, nekem még mindig a 4. a csúcs, de ennél is azt éreztem, hogy az írók végre tudják, mit akarnak.

https://puffcinq.blog.hu/2021/06/01/lucifer_season

Zsuzsi - 2021. 06. 05. 12:27

@Mom

Chloe felmondott,de Amenadiel jelentkezett a rendőrséghez.

DarkEagle - 2021. 06. 05. 12:45

Nagyon furcsa azt látni hogy elég sokan úgy vannak vele hogy az angyalok jók míg a démonok, emberek rosszak. Ez baromira nem így van. A sorozatban is elhangzott nem egyszer és láttuk is hogy az angyolok sem jobbak csak magasabban állnak. Uriel pl megölte volna Chloe-t simán. Michael konkrétan megölette Dant és kiásta egy gyerek sírját is. Sőt Chloe-t meg is ölte. Azért ne felejtsük el hogy hiába ez csak egy sorozat még mindig a Bibliai sztorikon alapszik valamennyire. Azt most hagyjuk hogy ki miben hisz. De a Bibliában is az van hogy mindenki bűnös nincs kivétel. Egyedül Istent említik tökéletesnek. Fentebb valaki pl írta hogy Michael jó és Lucifer rossz. Ez baromira nincs így a Bibliában sem. Ella pl konkrétan ki is mondja még a sorozatban is hogy Lucifer eredeti nevén Samael első körben jó volt mégis őt hibáztatják minden rosszért. Ha ezek a dolgok valóban léteznének a sorozat tökéletesen adaptálná ezt a részt.

@Mom: “…a fő premisszád az volt, hogy minden a nagy terv része volt… hát köszi, de ez nem magyarázat, hanem írói lustaság.”

Ezúttal ez nem írói lustaság hanem a valóságon alapuló dolog. Ahogy írtam voltak erre utalások már nem csak ebben az évadban. Direkt újranéztem az egész sorozatot az 5B előtt szóval mondhatni frissek az élményeim és tudva hogy hova futott ki az 5B máris teljesen máshogy hatnak bizonyos jelenetek, sztorik. Amúgy te komolyan elvártad volna az íróktól hogy szájbarágják hogy Isten mit tervez? Akkor teljes mértékben elveszett volna az Isteni lét amit annyira hiányolsz.

A világot Isten teremtette de fenntartani nem feltétlen kell hozzá isteni erő. Ez olyan mint mikor veszel egy autót de nincs rá pénzed, a bank kölcsönt ad rá de onnantól már a te dolgot karban tartani. Ugyan ez igaz a világra is. Isten beindította a motort és onnantól a tulajok irányítják avagy az emberek. Te komolyan elhiszed hogy Isten ott ül és beleszól a dolgokba? Akkor pont az veszne el amit prédikálnak. A szabad akarat. Isten nem azért létezik hogy megakadályozzon háborúkat, éhinséget stb. Csak van hogy az embereknek legyen valami reményük, sosem volt több. Ilyen téren a sorozatos verzió sem másabb mint aki a Bibliában van.

Az hogy ki a kedvenc fia arról lehetne vitázni napokig de Amenadiel is csak azért került szóba ezen a téren mert ő volt a jobb keze a Mennyben és nála volt a nyaklánc de Luciferre bízott rá egy egész világot hogy uralja és ahogy fentebb is írtam ő a “Fényhozó” akiben meg van ugyan az az erő ami Istenben. Arról nem beszélve hogy a sorozat kezdete óta az ő útját terelgette Chloe-val szóval vele voltak a legnagyobb tervei. Ami az én szememben azt jelenti hogy ő a kedvence. De legalábbis őt akarta kezdetek óta a trónra. Az egész Isten lét lényege az hogy szeretni kell az embereket és ezt egyedül Lucifer testesíti meg igazán.

Egyébként ha belegondolsz az angyalok a sorozatban és a Bibliában is adott képességekkel rendelkeznek. Pl ott van a halál angyala, ott van Gábriel a hírvivő stb. A 7 fő angyal lényegében Isten erejét képviseli egyenként. Tehát azt teszik külön-külön amit Isten egyedül. Ezért is írtam hogy Isten csak egy “király” és ő csak a parancsokat osztogatja. Ez a sorozatban is így van az elejétől fogva. Ezért jött le pl Amenadiel visszavinni Lucifert aztán ugye Uriel. Sőt még Remiel is aki egyébként nem nagy hatalmú angyal csak egy katona is lejött mikor megtudta hogy Amenadielnek gyereke van.

@Dalmayr: “És ami az egész évad alatt baromi furcsa volt az az idő kezelése. Szerintem egy halhatatlan lény nem lehetne ennyire türelmetlen. Isten bejelenti hogy visszavonul, Lucifer 2 napot nem tud várni, már tervezget stb, Isten partyt szervez. Nekem a logikus az lenne, hogy egy ekkora dolog minimum évtizedeket vesz igénybe.”

Erre megint csak a királyi vagy akár a szimpla választási dolgokat tudnám felhozni. Ha nincs vezér eluralkodik a káosz. Mindenki azt tenne amit akar. Értem ez alatt az angyalokat pl nem az embereket mert utóbbiak csak hisznek de nem tudják mi van. Ezért kellett rögtön túlesni ezen.

DarkEagle - 2021. 06. 05. 12:49

Egy dolog még mert láttam hogy fentebb valaki említette Ellát hogy ő miért nem tud ezekről a dolgokról. Számomra nagy csalódás lenne ha Ella is megtudná az igazat. Ella mindig is azért volt olyan jó karakter mert ő valóban hívő és ha egy hívőnek megmutatod hogy ez mind valóság elvész az egész hit alapja. Egyébként épp ezért nem fontos ki is Isten mert nem Isten a lényeg hanem a hit.

Engem amúgy az érdekelne jobban hogy ha a sorozatnak vége rátérünk esetleg a másik univerzumra amit Anyuci és most már apuci irányít? Érdekelne az ottani világ.

Mom - 2021. 06. 05. 12:49

Zsuzsi, igazad van, de hacsak nincs időugrás, akkor nem lesz belőle nyomozó pár héten/hónapon belül. Meg Lucifer inkább Chloe miatt segített nyomozni. Nekem ez így már erőltetett lenne. De meglátjuk, hogy mit hoznak ki belőle, még az is lehet hogy visszacsinálják a felmondást..

Caeiro - 2021. 06. 05. 19:23

Vessetek a mókusok elé, de nekem a musical-es rész tetszett! :)

Pl. Garcia és Maze Medley-e kifejezetten jól sikerült. A Queen szám szövegét eddig nem is figyeltem, meg is lepődtem rajta, milyen ötletesen dolgozták fel. Volt munka ebben az epiben rendesen, a készítők odatették magukat.

A többi részről:
Igen, van abban valami, amit fentebb írtak már, hogy az Istennel való mizéria kissé sok üresjáratot generált és vannak kevéssé érthető mozzanatok. {Ha Anya nélkül is működik az egész ( ugye eddig a Pokolban volt), pedig IStennel együtt teremtették az egész kócerájt, akkor Isten jelenléte sem feltétlenül szükséges}. Az, hogy ereje honnan lesz Lucifernek a rend fenntartásához, az egy jó kérdés, de remélem valami jót kitaláltak erre is az írók.

Dan halála engem is meglepett, nem hittem, hogy meg merik húzni. Jobban belegondolva a karakterrel már nem sok mindent lehetett volna kezdeni (a külön epizódban mindent kimaxoltak). Ha vissza is tér, gondolom a Menny projekt-re lesz fókuszálva.

pluhi - 2021. 06. 05. 21:28

SPOILERS
Csak nálam volt botrány a hangkeverés a zenés részek alatt? Netflixen néztem.
Az egyetlen épkézláb rész a Linda lánya sztori. Ez a “ráhúzzuk a kettőnk kapcsolatára a heti ügy tanulságait” teljesen erőltetett volt. Az évad nagy része totális cringefest, musical, grillező Isten, Dan miatt zokogó Maze, eh.
A gyűrűt meg esetleg odaadnám a halandó csajomnak, ha már angyalok vs démonok csatába megyünk. Illetve ha már van angyal ölő pisztoly Chloe kezében, lehet Misi fejébe küldött golyó lett volna kézenfekvőbb, mégis Dan gyilkosáról beszélünk.

Endymion - 2021. 06. 06. 13:02

@DarkEagle

Végigolvastam az összes hozzászólásodat és ne haragudj, valami iszonyúan izzadságszagú fan-magyarázkodás, ahogy valamiféle logikával próbálod levezetni a sorozat következetlenségeit. Vagyis megmagyarázni, hogy azok valójában nem is következetlenségek, hanem logikus, egymásból következő és egymással magyarázható dolgok és események. Még az írók is vért izzadtak, hogy megírják ezeket a részeket úgy, hogy ne verje ki a szemét még az átlag nézőnek sem a sok következetlenség, logikátlanság, de pedig úgy felülsz a lóra, hogy képes vagy az összeset érvénytelennek kikiáltani és fogcsikorgatva megtalálni rájuk a “logikus” magyarázatokat.
Nem semmi! :)
Hálás néző vagy, az már biztos.
Létezik bármi olyan, amire te magad is beismered, hogy az írók nem egy tökéletesre csiszolt márványlapot tettek le az asztalra, hanem bizony valami tényleg csikorog, rosszul megírt, következetlen, értelmetlen? Ahogy látom, te tényleg képes vagy az égvilágon mindent logikusnak látni.

DarkEagle - 2021. 06. 06. 20:28

@Endymion:

A sztorin belül igen is logikus az Istennel és az utódjával kapcsolatos történet. Aki kicsit is “ismer” főleg itt az oldalon tudja hogy ha valaki akkor pont én nem vagyok az aki elhallgatja ha valami zavarja egy sorozatban. Sokszor megszóltak már azért hogy negatív vagyok. És igen vannak negatív dolgok a sorozatban de az amiért anno megszerették az emberek még mindig meg van benne, semmit se változott így a hibái nem zavarnak mert szórakoztat összességében. Azt nem írom le újra hogy miért tartom logikusnak az Istennel kapcsolatos dolgokat.

Az első perctől kimondott tény hogy Istennek terve van amiről szószerint SENKI sem tudja hogy mi az. Viszont ami az 5. évadban történt igen is megmutatta hogy az írók előre terveztek. Nem kéne keverni azt hogy nem tetszik ahova kifutott a sztori azzal hogy az írók lusták.

Ahogy Winnie szokta mondani sokszor, te nem tudhatod hogy az írók mit akartak, mit és hogyan csinálták csak találgatsz. Amit én írtam azok viszont tények hiszen ki voltak mondva a sorozatban. Mint pl a 1×06-os részben hogy Lucifer Isten kedvenc fia.

Mom - 2021. 06. 06. 22:37

A flaming swordhoz tartozó kulcsot Isten a kedvenc fiára bízta. Amenadielnél volt a kulcs. Innentől lehet spekulálni, de amellett, hogy Lucifer lenne a kedvenc fia, semmilyen bizonyíték nincs. Amellett, hogy Amenadiel a kevenc, van!

Azért eltelt már négy másik évad, ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni! Ebben az etapban is többször elhangzott, és Lucifer is elismeri, hogy Amenadiel a kedvenc. Ha tudsz bizonyítékot az ellenkezőjére, rendben, de addig részemről ez nem egy nyitott kérdés. A sorozat az 1×06 óta többször is kimondta, hogy Amenadiel a kedvenc. Még egyszer elismétlem: a sorozatban kimondták! Amíg mást nem mond (és már rég óta nem mond!), ezt semmi értelme vitatni.

DarkEagle - 2021. 06. 06. 22:55

@Mom: Nézzd meg újra a 1×06-os részt. Maga Amenadiel mondja hogy Lucifer a kedvenc fia. Az hogy Amenadiel lenne a kedvenc fia mindössze csak találgatás. Egy írott “könyvben” volt róla szó amit ő fordított le ugye. De hivatalosan senki sem mondta ki. Mondjuk Luciferről is csak a Bibliából tudni maga Isten sosem mondta ki szóval ilyen alapon egyik sem kedvenc még ha Lucifer eredeti neve papíron szószerint ezt jelenti.
Egyébként itt a részlet:

https://www.youtube.com/watch?v=i_7GhXKw1eY&t=122s

A későbbi évadokból nekem nem rémlik hogy bárki kimondta volna szószerint hogy Amenadiel a kedvenc pedig most néztem meg újra a sorozatot. Egyedül arról volt csak szó hogy ő a jobb keze ő az aki megteszi amit Isten kér. De erre Lucifer sokszor mondta már hogy ő is csak egy báb semmiféle kedvencségről nincs szó. Mindannyian bábok. De igazából ez mindegy a hangsúly nem ezen van hanem azon hogy a sorozat kezdete óta tudni hogy Istennek terve volt Luciferrel és ezt az írók szerintem apránként de jól felépítették. Nyilván nem tudták az 1. évadban hogy az 5. évadban Luciból Isten lesz, bár ki tudja. Nem ez lenne az első hogy az íróknak van terve a befejezésre csak nem mindig jutnak el odáig ugye. Sok írótól hallottam már hogy általában úgy állnak neki valaminek hogy letisztázzák hová akarnak kilyukadni a megtett út meg úgyis változhat bárhogy közben.

Janka - 2021. 06. 07. 20:08

Nem a kedvencem az 5. évad(se az első fele se a második). Istent viszonylag gyorsan lerendezték. Néha mintha a sztori teljesen más irányba haladt volna mint tervezték. A Dan-es rész érdekes volt, végül sajnáltam, hogy meghalt. Nem értem, hogy Dan a lelkiismeret fordulása miatt miért a Pokolba jutott, de ez még persze változhat a 6. évadban.
Ella karaktere nagy kedvencem, imádom a nerd stílusát. A hatodik évadban remélhetőleg minden szálat lezárnak. Már ami akadt(pl: Maze lelke, hogyan lesz így a pokol királynője?!)

Mom - 2021. 06. 08. 18:32

Az 5×13 első 4 percében elhangzik, hogy 1: a világ nem maradhat Isten nékül (vagyis Lucifernek kell majd isteni erő), illetve az is, hogy Amenadiel a nyilvánvaló trónörökös, mint Isten kedvenc fia (konkrétan elhangzik Lucifer szájából).
Csak hogy a legfrissebb emlékemet hozzam arról, amikor kimondták a sorozatban, hogy Amenadiel a kedvenc. Ezzel ellentétben az, hogy Lucifer lenne a kedvenc kb az 1×06 óta nem volt téma…

heidfeld - 2021. 06. 27. 19:40

Nagy kedvencem volt a Lucifer. 12 óra,-sokszor tűző napon – végzett munka után is képes voltam megnézni.
Egyszerű az oka: Kifejezetten szórakoztatott.
Nagy megkönnyebbüléssel fogadtam a “megmentését”.
Igen ám, de ez a Luci- Nem az a Luci.
Leginkább egy tesztelés alatt álló klón, ami csak igen ritkán villantja meg eredeti verziójának legjobb tulajdonságait.
Valahol ott mehetett félre a dolog, amikor szerelembe estek a nyomozóval. Aztán egyre többen tudták meg, ki is Luci, meg a többiek. Első reakciók nagyot ütöttek, de 2-3 nap után, olyan természetesnek vették a halandók, mintha bemennél a henteshez, kérni 25 deka felvágottat.
Ügyek sosem voltak bonyolultak, de itt már az írók többet gondolkodhattak rajta, mikor kell menni, mondjuk szülői értekezletre.. Legjobb részeket írók, alig jegyeztek epizódot..
Annyi producer van, akiknek komoly kreditje van, hogy sok bába között – elveszhet a gyerek..
Megértem, hogy a mitológia jobban alakítja a történetet, de ehhez képest Istent elég hamar kivonták.
Dan-t nagyon sajnáltam, de látványosan nem tudtak mihez kezdeni vele. Rá fókuszáló epizód is jól indult, de nekem erőltetettbe ment át. ..Kevin Aejandro sem elég erős színész, hogy ne csak Lauren German-t emlegessük
Luci lazasága után, Maze démoni énje a legnagyobb visszalépés. Egyenesen kínos volt nézni, többnyire.
Ilyen erővel Magdi Anyus is vezethetné El Chapo szervezetét.. Most, hogy a feleségét is hosszú börtön fenyegeti.
Évad második feléből két rész jó volt, meg egye-fene: Musical-epizódtól nagyon tartottam – nem szeretem -, de egész érdekes lett.
Összegezve, nagy csalódás, egyik kedvenc sorozatom 5. évada. Luci barátom, már csak egy kevésbé jól sikerült klón, amiből bulizó tudósok elég sok mindent ki is felejtettek..Tom Ellis, Mihályt időnként túljátszotta.
5/10-nél többet nem tudok rá adni, sajnos.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz