login |

Pilot-mustra: Sweet Tooth – 1×01

2021. 06. 04. 19:31 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az idei első 3 hónap általam bepróbált 61 újoncaiból a legjobb 20-ba 6 Netflix, 3 BBC (van egy közösük), 2-2 Apple Tv+ és Amazon, valamint 1-1 Syfy, CBC, NBC, Channel 5, ITV, Hulu, CW és CBS sorozat jutott, így mondanom sem kell, hogy mely csatornák és platformok premierjei kapcsán vannak nagyobb elvárásaim – persze nem meglepő az eredmény, hiszen nem mindegy, hogy valaki 20-30 újoncot hoz vagy, 2-3-at .

Nos, a Netflix mai premierje, a Sweet Tooth – Az agancsos fiú című Jeff Lemire-képregényadaptáció kezdésével nem csak hozta ezeket az elvárásokat, hanem abszolút felül is múlta azokat. A pilotjával, húznám alá többször is. Ugyanis ma már pilotkritikát is sokszor 2 rész alapján írunk a teljes évados premierek korában, hiszen az kezdés gyakran csak alapoz, és a sorozat valódi arca az 1×02-ben mutatkozik meg inkább. Itt is ez a helyzet, de az első rész annyira elvarázsolt, hogy gondoltam, kiemelem. Utána pedig gyorsan megnézem még egyszer.

SWEET TOOTH – 1×01 – 9/10

A Sweet Tooth pilotja tipikus prológ, amire már a kezdő narráció is felhívja a figyelmet, megalapozza az ember-szarvas hibrid főhőst és irányba teszi a történetét, ami sokfelé elindulhat. De ez az alapozás és irányba rakás rettenetesen megkapó és érzelmes lett, ami már a kezdő percekben kiderül, a meleg képek, a zene és persze a mesélős narrációs mind, mind szélsebesen szippantott be, és azt jelezte előre, hogy azt a stílust fogja hozni, amiért én mindig is oda voltam.

Pedig egyáltalán nem így indul a sorozat, hiszen alapvetően egy apokaliptikus szcenárió kezdeteit láthatjuk (vírus!), és ismerhetünk meg egy orvost, aki a történet egyik főszereplője. De vele viszonylag rövid ideig maradunk csak, bár eközben már kiderül az, hogy furcsa állat-ember hibrid babák jönnek világra viszonylag széles körben. Adja magát a kérdés, hogy vajon mindez a vírus hatására történik, vagy épp ezeknek a hibrideknek van köze a vírushoz?

A másik szálon egy kisfiával a pusztaságban bandukoló férfit ismerünk meg, aki a vadonban, közelebbről az elkerített Yellowstone parkban keres magának, illetve gyerekének új, biztonságos otthont, ugyanis nem meglepő módon a hibridek megjelenését nem kitárt karokkal és meleg szívvel fogadták az emberek.

Az első rész jó pár évet lefed, és ez alatt semmit sem tudunk meg a külvilágról, szinte végig csak az apára és a fiára koncentrálunk, előkészítve azt, hogy utóbbi felnövés sztoriját kaphatjuk meg. Mert nyilván nem spoiler, hogy hiába a biztonság, nem lehet örökre rejtve maradni, és idővel a biztonságos otthont is fenyegetés szele csapja meg.

Ilyen felvezetés után jobban nem is érdekelhetne a folytatás, az, hogy mi vár Gus-ra, hogy milyen világ vár rá – és milyen tapasztalatok, hiszen abszolút nincs semmi, amihez viszonyíthatna (a stílus más, de a főhős helyzete kapcsán a Hanna ugrott be), és ez olyan aspektusa a sztorinak, ami mindig is izgalommal töltött el. Az pedig, hogy vele együtt fedezhetünk fel mindent, külön plusz. Mármint remélem, lesz is mit felfedezni.

Ebben a pilotban számomra minden a helyén volt, nem magától értetődő, mégis remek választás volt Will Forte, akinek a karaktere nagyon jópofa világot alakított ki maga körül, és amikor a rész végén felkészülünk arra, hogy ez a világ végre kitárul, akkor egy olyan zeneszámmal is sikerült rátenni a pontot az i-re, amit korábban nem ismertem (mások persze igen), de remekül illett a záráshoz, nem csak hangulatban, de még szövegben is.

Gőzöm sincs, hogy milyen lesz a folytatás. Nem tudom, hogy milyen stílusra számítsak, milyen hangulatra, milyen történetre, csak elképzeléseim vannak annak kapcsán is, hogy milyen világra. Lehet, hogy a kezdést brutális lejtmenet fogja követni, de miért ne legyek optimista? Hiszen, ha valaki ilyen kezdést rak össze, ennyire biztatóan indít egy sorozatot, az a folytatást is sikerrel abszolválhatja.

(Lábjegyzetként: ritkán voltam annyira kíváncsi a sorozat készítőjére, mint most. Általában tudom, hogy ki a creator, de most nem emlékeztem, és mivel csak a végén derült ki, így nem tudtam, hogy honnan meríthetett. Nos, meríteni nem biztos, hogy merített, de érdekes lehet, hogy az a Jim Mickle írta és rendezte a pilotot, aki nem nagyon sorozatozik, nem dolgozik más sorozatában, eddig egyetlen egy szériája volt, a Hap and Leonard (nagy kedvenc!), amit ugyancsak ő készített.)

20 hozzászólás Ne habozz!

Mammut - 2021. 06. 04. 20:25

Tényleg kiválóan sikerült. Nekem nagyon tetszett a 2. rész is.

Shannen - 2021. 06. 04. 21:29

Valóban remek volt a pilot, tényleg jár neki a 9/10. A főszereplő kissrác nagyon édes, baromi jó hangulata van az egésznek és szép is. Ez persze biztos változni fog, ahogy kitágul főhősünk előtt is a világ, de rengeteg a lehetőség már ebben az alapfelállásban is, és ugye még azt se tudjuk, hogy a doki hogyan fog képbe kerülni.
Legszívesebben már hétvégén ledarálnám, kár, hogy időm nem lesz rá. Na mindegy, el nem szalad. :)

Mammut - 2021. 06. 04. 21:37

Better than syrup!

szabieable - 2021. 06. 04. 23:08

3 resz lement zsinorban, szerintem tartja a szintet es szepen alakul a tortenet. Hetvegen biztos vegignezem

Szörnyeteg Lajos - 2021. 06. 04. 23:15

Borzasztó unalmas és érdektelen. Gondolom gyerekek a célcsoport csak ahhoz meg kicsit ijesztő. Nagyjából annyira hangulatos, mint az első rész giccses kis aranyos hibridjei. Mint azok a borzasztó Anne Geddes babafotók ahol mindenféle kis aranyosnak be van öltöztetve szerencsétlen gyerek. Az egész történet ilyen, elég is volt ez a két rész.

winnie - 2021. 06. 05. 06:53

Bárcsak gyerek lenne a célcsoport…:( Én is jobban örültem volna annak, de az eddigiek alapján nem az lesz, hiszen eleve a korhatár 13+, bár bízom abban, hogy otthon együtt is megnézhetjük Harry Potter-szinten. A gond az, hogy a gyerekeknek nem feltétlenül fog átjönni az a báj és szív, ami az 1×01-et jellemezte, nekik ez a stílus inkább lesz unalmas, mint mondjuk felemelő. Ők sokkal inkább áhítják a történetet, poénokat, esetleg akciót, a hangulati tényezők közel sem fogják őket így beszippantani, mint tehetik azt a felnőttekkel, az üzenetről és más felvetett kérdésekről nem is beszélve.

Mammut - 2021. 06. 05. 07:43

Már maga a képregény sem gyerekeknek szólt. Mindenhol csak DC Comicsot írnak a tévésorozat kapcsán, de ne felejtsük el, hogy Vertigo.

King Tut - 2021. 06. 05. 07:46

Igen, a képregény is Vertigo. Eddig szuper jó a sorozat. Elnézve a 4-5. részt, ez pont annyira szól gyerekeknek, mint amennyire a Geddes fényképek. Szerintem azt akarta írni, gyerekről szól, mert tényleg az egyik főszereplő gyerek.

Mammut - 2021. 06. 05. 21:57

8 rész nagyon kevés volt.

szabieable - 2021. 06. 06. 10:04

Kivégeztem, nagyon szépen összeértek a szálak de a 8 rész tényleg baromi kevés. Remélem berendelik a folytatást.

Nem tudom másnak mennyire tűnt fel de jópár jelenetnél a kép alja és teteje bokeh effektes és nagyon irritáló, nem arról van szó, hogy a fókuszban lévő dolog éles és körülötte mosott hanem olyan érzésre mintha zsíros lenne az optika, éles háttér majd a felső és alsó 100 pixel körül átvált blur hatásúra

tzf - 2021. 06. 06. 14:30

Csak nálam van az, hogy a Netflixet elindítva, a második részben csúszik a hang? Már újraindítottam a böngészőt is, de továbbra is van benne egy olyan 2-3 másodpercnyi csúszás.

winnie - 2021. 06. 06. 14:42

tzf: többen is írták kommentben, hogy a 2. rész szinkronja valóban hibás. remélhetőleg a bug reportban is történtek jelzések és kijavítják ezt.

winnie - 2021. 06. 06. 14:44

“Nem tudom másnak mennyire tűnt fel de jópár jelenetnél a kép alja és teteje bokeh effektes és nagyon irritáló, ”

mondanám, hogy mostanság (mert régebben nem tűnt fel, de persze lehetett ilyen) olykor előfordul ez a stílus, ami teljesen tudatos dolog – és érthetetlen számomra. a god friended me vagy a chilling adventures of sabrina is ilyen, valamiért hatásosnak hiszik, és míg a lense flare-t vagy a “rángatott” kamerát értem és nem is zavar, ez nekem elég fura. (bár itt még nem tűnt fel igazán az első részben.)

Vérnarancs - 2021. 06. 06. 15:27

Remélhetőleg nem kaszálják el ezt is. Nagyon jó kis sorozat.

Ribit - 2021. 06. 06. 20:28

Azt hiszem a narráció a legborzasztóbb az egészben, mikor elmondja a Coelho szintű nagy tanúságot.

Llew - 2021. 06. 07. 02:07

Hát én le is daráltam.
Tetszett. Jó volt, ahogy lassan alakult a dolog és ahogy a flashbackakkel kibontották a sztorit. A főszereplő kis srác teli találat. Nem tudom mikor láttam ilyen szimpatikus gyerekszereplőt.
A narrálás nálam plusz pont bármilyen sorozatnál, itt meg tök jól hozzáad a hangulathoz.

Viszont a pilot nagyon megtévesztő. Talán az előzetest láttam belőle, de nem sokat tudtam a dologról.
Ahogy winnie is írta én sem tudtam mire számítsak és bár már a pilot végén felsejlik, hogy ez nem mese lesz.
Viszont valahogy mégis ott egyensúlyozik a bájos, optimista mese, posztapok túlélősdi és a horrorba hajló hangulat között.

SPOILER

És pont utóbbiak miatt nem biztos, hogy folytatom, ha lesz is új évad.
Nem biztos, hogy akarok gyerekeket élve boncoló sztorit nézni. Még ha azt csak erősen utalgatva, karikatúra szerű főgonosszal és bájos mesét idéző optimista hangulattal fűszerezve adják is elő.

Mammut - 2021. 06. 07. 07:05

Llew:

1. évadzáró SPOILER:

Ne felejtsd el, mit mond Aimee: másnap mennek a gyerekeikért.

Bakiken - 2021. 06. 08. 18:21

Megmondom őszintén nekem már a trailer-ek alapján szimpatikus volt a sorozat aztán az első rész ugy beszippantott hogy 2nap alatt le is daráltam. Nekem párszor valamiért olyan feelinget adott mint a Last of Us amikor játszottam vele, főleg azoknál a jeleneteknél éreztem ezt amikor a doki a lovával megy erre arra plusz néhol a zene is hajazott a Last of Us-ra. A főszereplő kissrác szerintem telitalálat egyáltalán nem volt idegesitő jó volt nézni ahogy gyermeki szemmel rácsodálkozik azokra a dolgokra amiket még soha nem látott. Számomra a diszlet is telitalálat az állatkertes részek szerintem mind zseniálisak. A végére szépen összeértek a szálak lefektették az alapokat a következő évadhoz ami nálam mindenképp várós.

ayren - 2021. 06. 13. 20:06

Az alapötlet egyébként paralel Moskát Anita Irha és bőr c. regényével, csak ott nem hibrid gyerekek születnek, hanem az állatok változnak át félig emberré. Még a főszereplő szarvas-ember hibrid is párhuzamos – de mivel a sorozat alapjául szolgáló képregény volt előbb, feltehetően a magyar szerző merített belőle.

SJ - 2021. 06. 25. 16:11

Ez bizony zseniális volt, ritkán vagyok így vele, de ez bizony 10/10. Csak legyen belőle 2. évad!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz