login |

Pilot: Fatma

2021. 06. 05. 14:50 - Írta: human

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Ezek a szombati kisebb európai sorozatos posztok néha nekünk is szólnak, hogy ne ragadjunk be a várt dolgokba, hanem próbáljunk ki valami ismeretlent is innen. Na jó, ezt főleg a magam nevében írom, gromit találja és falja a jobbnál-jobb dolgokat folyamatosan a szombati rovatban.

A lényeg, hogy a török gyártású Fatma mellett azért szóltak dolgok, hiszen amellett, hogy könnyen megnézhető a Netflixen magyar felirattal, még ez a “takarítónő osztja a halált”-téma is eléggé előkerült mostanában, lesz országos tévén más felépítéssel, meg emlékeim szerint be is rendeltek valamit, de azt most ki nem keresem a délelőtti hírekben. Szóval a kíváncsiságom felébredt valamennyire, bár ne tette volna… Na jó, azért érdekes volt belenézni, de csak kulturálisan.

A történet röviden annyi, hogy van egy takarítónő, akinek a bűnözői kapcsolatokkal rendelkező férje börtönbe került, elvileg magára vállalt valamit, viszont szabadulása után nem tért vissza az asszonyhoz, hanem eltűnt. A nő amúgy takarítóként dolgozik a mindennapokban, elkeseredett tekintettel várja a férje telefonhívását, de közben azért kérdezősködik is. Például annál a bűnözőnél is takarít, aki alkalmazta a férjét, őt is faggatja, és onnan szerez egy pisztolyt is.

A kérdezősködés katalizálja a történetet, mivel egy félmondat alapján meglátogat egy másik bűnözőt, akinek elvileg tartozott a férje, de az válaszolás helyett inkább csak pattog a nőnek, aki ezért megijedve lelövi. Aztán lelép a helyszínről. És ez csak az első komolyabb lépés volt a történetben. Nyilván lesz aki rájön, hogy ő volt, ezt ki akarja majd használni. Természetesen közben a nő továbbra is igyekszik majd megtalálni a férjét. Van itt alapanyag bármire.

Ami nem tetszett, az az egész kivitelezése. Mármint kinézetre a sorozat korrekt volt, nem olyan, mint a Bitter Daisies, jobban rendes sorozatszerű. Ellenben az írás, és hát a színészek, meg a rendezésük valami katasztrófa volt. A vágás is. Valahogy semmi ritmusa sincs semminek. Gondolom ennek egy része kulturális különbség, nem vagyok teljesen vak, biztos meg lehet szokni valamennyire.

Viszont nehezen tudom úgy beleélni magam, ha a viszonylag érdekes bűnügy részt . Az sem segít, hogy a Fatmát játszó Burcu Biricik mintha nem tudna mit kezdeni magával pár jelenetben. Mármint ezért mondom, hogy a rendezése gáz, mert csak téblábol a karakter a holtidejében, a színész nem tudja mit kéne csinálnia, de veszi a kamera. És persze minden mondat és jelenet valahogy túl van tartva. Túl sok töltelék van benne, emelik a “tétet” a végtelenbe a kiabálásban és vágásban, de így ki is sül a feszültség a semmibe. A kevesebb több lenne.

Az érdekesség pedig egyértelműen a török kultúra egy részének bemutatása. Nyilván el van túlozva, hiszen drámát nézünk, de durva ahogy a nőket kb. semminek nem kezelik (hasonló sztorit még a szomszédból is hallottam). Extrém példa, hogy a férje nélküli Fatma mintha nem is létezne, még a személyiét sem tudja megújítani. Oké, rosszat ragadtam ki, inkább arra gondolok, hogy nem is figyelnek arra, amit mond, beviszik a rendőrségre, ijedten elkezdi a vallomását, pedig nem is amiatt van ott, de amíg a férfi nyomozó nem dönt úgy, hogy most rá koncentrál, betámadja, addig minden elmegy a füle mellett. Szó szerint.

Ránézésre nem a jelenben játszódik a sorozat, talán CRT tévét és monitorokat láthattunk, szóval lehet manapság már nincs így némelyik konkrét része, pl. a személyis. Ezen kívül nyilván pont a társadalom ilyesfajta vaksága a történet alapja, a semmibe nézett nő pont ezért tud több embert is megölni, mire feltűnik valakinek.

Ami nagyon tetszett az a pilot vége. Hogy is mondják, nem láttam jönni. Elnézést, csak nyomatékosítani akartam, hogy meglepett. A végén van egy párbeszéd, ami a legtipikusabb sorozatos berendezkedést vezetné fel, a Fatma simán átmehetne onnan az alapok lefektetése után valami epizodikus bérgyilkosos sorozatba is akár, de paff, húznak egy váratlant.

Ez a cliffhanger rá is vett, hogy belenézzek a következő rész elejébe, de aztán eszembe jutott, hogy a túljátszás, a drámai jelenetek nulla feszültsége (kicsit szappanoperás az előadásuk) és a hasonlók miatt, hogy biztos akarom-e tényleg folytatni. 4/10 talán. Érdekességnek. Amúgy csak 6 rész az évad, ha valakinek kicsit közelebb áll az ízléséhez ez a fajta kivitelezés, és érdekli a rejtélye, de nem akar nagy sorozatba beszállni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz