login |

Pilot: Lisey’s Story

2021. 06. 06. 21:32 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Biztos, nem ez az első, ami megtöri az Apple TV+ remek sorozatainak sorát, de nálam mostantól a Lisey története fog beugrani. Nem szar ez a Stephen King-adaptáció, de valahogy hiányzik a plusz belőle. Olyan, mint rengeteg manapság kijött King-regény? Ezért mindjárt kaphatok is a fejemre, bár emlékeim szerint az író rajongói sincsenek már odáig meg vissza az új dolgaiért.

Tudom, hogy King korábban írta a könyvet, ellenben a mostani adaptáció összes része is az ő keze alól került ki, avagy a sorozat más tészta, és amúgy is más médium mint egy könyv. Talán pont olyasvalaki kellett volna ide, aki hátrább lép, és jobban kikristályosítja a lényeget, amire aztán felhúz egy sorozatot.

A történet… nos nem tudom. Vagyis a lényege, hogy egy híres írót megölnek, a felesége pedig ezt fel kell dolgozza majd. Ott volt a férfi elleni merényletnél, és ez kísérti is. Ezen kívül még a férfi irataira, szellemi örökségére is pályázik valaki, így a nőnek el kell döntenie, hogy mi az amit hajlandó a köz javára adni belőle, és mi maradjon örökre magán. Ezen kívül még egy az író által hátrahagyott nyomos “kincsvadászat” is vár rá! Sőt, az iratokat erőszakos módszerekkel akarja valaki behajtani. Sőt, még az egyik testvére sem normális. Sőt…

A könyv, ha jól értem úgy íródott, hogy King elképzelte milyen lenne a családjának nélküle, ha vele történne valami, és amiatt a kedvenc művének is tartja. Ezt az alapgondolatot gondolom papíron, és természetesen itt képileg is megkavart mindennel, hiszen látomások és hasonlók nélkül el sem lehet szinte képzelni King-regényt, nem? Ezek színesítik a történetet, vagy épp világítanak rá valamire természetesen.

Valójában az egész sorozattal a problémám az, ami jó pár általam olvasott King-könyvnél is: eszméletlen részletesen kidolgozott, sok minden benne, de valahogy ez valami rovására történik. Itt is, rám lehet sütni, hogy nem figyeltem (olyanoktól el is fogadom, akik sosem olvasták a Lisey’s Story-t), de szerintem egy átlagembernél így is jobban “koncentrálok”, és sok történetet is foglaltam már össze, erre itt van 2 óra anyaga, amit nehéz megragadni.

Persze ez lehetne akár jó hír is, nem lehet gyorsan összefoglalni. Aki szereti az ilyen merengősebb, művésziesebb dolgokat, azok… várjunk csak, sokszor ez a leírás rám szokott helyes lenni, mégis szétuntam magam a kiadott két részen. Pedig még az alakítások is durván jók a Julianne Moore és Clive Owen-duótól.

Az biztos, hogy amit a Mare of Easttownnál mondtam, az ide is illik. Bár maguk a részek nem annyira jöttek be, de vizuálisan iszonyat ütősek, látni, hogy egy konkrét elképzeléssel, jó látásmóddal, képzelettel megáldott rendező keze alatt születtek. A No-ért Oscar-jelölést is kapó Pablo Larraín legismertebbje talán a Jackie, ami mit tesz isten, kicsit hasonló sztori is: nő a férje halála után. Az sem okozott vizuálisan csalódást.

Az más kérdés, hogy vevők vagyunk erre éppen? Sokszor eleresztik a néző kezét, és teljesen csak az érzésre koncentrálnak, amit a jelennel vegyített múlttal, és persze álomjelenetekkel tolnak elé. Ami durva, hogy a sminkkel nem sokat törődtek, pedig 10-20 éveket is ugrik néha a történet. Gondolom ennek is művészi oka van, talán az egész életük fölött volt egy sötét felhő, ami végig megbélyegezte őket.

Igazából nem zavarna a megvalósításban a képzelgés/flashback, álom, és jelen massza a megvalósításban, ha valahogy jobban lekötne a sztori, de nem teszi. Mondom, ez a sorozatra értendő természetesen, ahogy itt megvalósítják ezt. Mivel pilot, így winnie szólna ha lehagyom, szóval amolyan 6/10, nem szar, de igazából nem tudnátok rávenni, hogy végignézzem.

9 hozzászólás Ne habozz!

punyapapa - 2021. 06. 04. 13:26

1 rész után nem tudom mit gondoljak. Folytatnám a második résszel, de menni kell dolgozni.
Ami tuti, hogy Kingnek nem lenne szabad engedni, hogy adaptálja a regényeit.

kulup - 2021. 06. 04. 17:07

Random hülyeségek egymás után dobálva, számomra ez értelmezhetetlen. Egy rész után kasza.

Shannen - 2021. 06. 04. 19:57

Jaj de rossz volt ez. Vagyis hát nem egyszerűen rossz, hanem konkrétan értékelhetetlen. Másfél részt bírtam. Az 1×02 azért már egy fokkal befogadhatóbb volt, de még így is úgy voltam vele, hogy kizárt, hogy erre további hosszú órákat szánjak.

Mondjuk a kéziratok utáni hajsza és a sárga dzsekis őrült fickó legalább megint eszembe jutatta, hogy most már tényleg meg kéne végre néznem az Utopia (UK) második évadát… Szóval legalább nem volt teljesen kidobott idő ez a másfél óra. :)

Roltii - 2021. 06. 07. 07:35

King mióta józan szarul ír… no nem olvashatatlan, csak már nem régi szintet hozza.

copass - 2021. 06. 07. 10:23

2 rész után, köszi de nem. nyújtják a semmit.

Scarface - 2021. 06. 07. 18:42

Huuu az első rész nézése közben olyan érzésem volt mintha egy régebbi álművész magyar filmet néznék a rosszabbik fajtából. Kasza az első rész után.

Critica007 - 2021. 06. 07. 19:09

Szerény személyem szombat éjfél után, hulla fáradtan tekintette meg az első két részt, és teljesen bevont ebbe a fura tripbe, amin érződik, hogy ki fog futni valahova. Nagyon várom a folytatást!

Nem olvastam a könyvet, de nagyon remeg a kezem, hogy megrendeljem. Kicsit olyan lehet, mint a Bilincsben (könyv). Baromi nehéz az első fele, de ha túl jutsz rajta (nekem harmadszorra sikerült csak) egészen fantasztikus kalandban lesz részed. King megdolgoztat a sikerért, az fix. :)

winnie - 2021. 06. 07. 19:42

az biztos, hogy a kommentek inspirálnak a bepróbálásra, mert ennél a stílusnál simán benne van az is, hogy totál elkap. bár nyilván nagyobb az esély, hogy én is beállok a negatív oldalra. de azért bízok.

human - 2021. 06. 12. 03:19

“olyan érzésem volt mintha egy régebbi álművész magyar filmet néznék a rosszabbik fajtából.”

úristen bárcsak ilyen vizuális világot hoznának az álművész magyar filmek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz