login |

This Is Us: vége az 5. évadnak

2021. 06. 08. 15:50 - Írta: Shannen

4 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Tavaly októberben az évadkezdéskor reméltem, hogy a forgatási nehézségek ellenére legalább olyan jó szezont fogunk kapni, mint a negyedik volt, azonban ez sajnos nem jött össze. A Rólunk szól idén is szállított remek, kiemelkedő pillanatokat, sőt részeket is, de az összkép mégsem lett jobb közepesnél.

Ezt főleg az aránytalan történetvezetésnek tudom be (ezt később még kifejtem), és valószínűleg az sem segített, hogy a szokásosnál is többször volt hosszabb szünet az epizódok között. Szerencsére a jövőre midseason-be érkező záróévadnál ez az aspektus legalább már nem lesz probléma.

A sorozat erőssége továbbra is a karaktereiben rejlik, akiken keresztül rengeteg mindennapi, emberi problémát, kérdést fel tudnak dobni az írók. Kár, hogy ezeket egyre kevésbé sikerül érdemben kibontani és körbejárni. Ez persze olyan szempontból érthető, hogy mostanra tényleg sok szereplőt kell mozgatni, nem juthat mindenkire ugyanannyi idő.

Ugyan idén is kapott Kevin és Kate is átívelő szálat, ám összességében a legjobban kidolgozott és megírt történeteket továbbra is a Jack-Rebecca páros (igen, még mindig van mit elmesélni róluk) és Randall kapja. És bármennyire is jó Sterling K. Brown zseniális játékát nézni, nem bántam volna, ha a többiek is hasonló figyelmet kapnak.

Majd talán a következő évadban fordul a kocka. Legalábbis a finálé utolsó percében bedobott csavar, amit egészen biztos vagyok benne, hogy senki a világon nem látott előre, ezt sugallja. Hogy mi működött az évadban, hogy sikerült-e a járványt érdemben a történetbe illeszteni és, hogy mi volt az epizódvégi meglepetés, arról a tovább mögött spoileresen még írok kicsit. 

A legemlékezetesebb epizódok most is a kvázi különálló részek voltak, mint Randall biológiai anyjának felkutatása, vagy a nagy beszélgetés Kevin és Randall között. Előbbi kapcsán voltak félelmeim, de nagyjából hihető történettel tudtak előállni az írók, utóbbinál viszont inkább a színészek vitték el a hátukon a részt semmint az írás.

Mint az évad elején említettem, mostanra sikerült megkedvelnem a Kevin és Madison párost, pont azért mert ez a kapcsolat nem egy szerelem első látásra-pillanatból indult, hanem fokozatosan találtak egymásra. Kicsit meg is lepett az esküvő lefújása, de valójában szépen építették fel az idáig vezető utat. Persze lehet, hogy a jövőben mégiscsak egymás mellett kötnek ki, ez ugye nem derült ki az utolsó jelenetből, de ha csak egy külön élő, de jól működő szülői nevelést be tud mutatni a sorozat, az is remek lenne.

És akkor itt van nekünk még Kate és Toby, akikkel miközben annyi minden történt idén, valójában olyan mintha semmi sem történt volna. Nyilván kicsit túlzok, de ha visszagondolok az évadra, az örökbefogadásuk, Kate új állása és Toby munkakeresése csak a sokadik a listámon. Nem azért, mert ezek jelentéktelen dolgok, hanem mert tényleg alig jutott rájuk idő. Miközben az egész sorozat arra épít, hogy az érzelmeinkre hasson, nem tudtam érzelmileg kapcsolódni az ő szálaikhoz, mivel csak nagyon felületesen volt róluk szó.

Az örökbefogadott kislány nemhogy jelenetekben nem jelent meg, de említés szintjén is alig. Ez egy hatalmas dolog egy család életében, mégse volt róla szó, hogy ez például milyen nehézségekkel is jár. Ha nem tudnak rá időt szánni, és itt nem hiszem, hogy a Covid kavart volna be, akkor inkább kár volt ezt a szálat beleírni. Ez így csak egy tipikus This Is Us-húzásnak tűnik, ami mögött nincs átgondolt tartalom és érzelem.

Ha túllépek azon, hogy ennyi év munkatapasztalattal a háta mögött Toby majdnem egy évig nem tudott munkát találni az IT-szektorban, akkor egyébként a munkanélküliségéből és az otthonüléséből fakadó frusztráltsága nagyon is érthető volt, de a San Francisco-i munka keltette feszültség közte és Kate között mesterkéltnek hatott.  De hát valaminek el kellett indítani a lavinát, ami majd az epizód végén látott, a mondhatni semmiből előkapott esküvőbe fog torkollni.

Oké, tény, hogy leesett az állam, és van egy évaduk még, hogy meggyőzzenek ennek a kapcsolatnak a létjogosultságáról, de a Philip és Kate közti interakciók elég minimálisak voltak eddig és hiába fog eltelni négy év, azért elég messziről indul ez a kapcsolat. Kicsit ugyan gyanús volt, hogy Chris Geere-t egy ennyire aprócska szerepre hozták be, de nagyon nem gondoltam ebbe bele, így legalább ütött a fordulat.

A testvéreken kívül sok minden és mindenki előkerült idén is. Például Randall lányai is kaptak érdekes sztorikat (Tess identitása, Deja és Malik kapcsolata), de ahogy Miguel-re (jó, azért a csillagos monológ a legénybúcsún szép volt), úgy rájuk sem jutott érdemi idő. Egyedül Nicky-nek jutott egy szép háttértörténet, aminek jövőre még lesz folytatása is, és Beth stúdiójának köszönhetően egy alkalommal a Covidot is sikerült érdemben a történet részéve tenni.

Ha hihetünk a készítőknek, akkor a záróévadban a múltba tekintések egyre ritkulni fognak, és a két jövőbeli idősík, a négy évvel későbbi esküvős és a kb. 10 évvel későbbi Rebecca halálos (?) ágyánál összegyűlt család, fog többször előkerülni. Nem túl gyakori, hogy a készítők úgy és akkor tudják befejezni a sorozatukat, ahogy azt elképzelték. Itt most Dan Fogelman-nek meg van ez a lehetősége, és remélem, hogy ezzel élni is fog tudni.

4 hozzászólás Ne habozz!

abba - 2021. 06. 08. 18:18

Köszi a kritikát, teljes mértékben egyet tudok érteni. Nagyon egyenetlen évadot kaptunk, nekem highlight egyértelműen a Nicky-epizód, amivel bemutatták az írók, hogy még most is tudnak úgy írni, amitől a kis emberi élet grandiózusnak érződik. Nagyon elegáns epizód volt, ami a könnyekig meghatott.
A negyedik évad valóban nagyon erős volt, nehéz volt ezt a szintet megütni, nem is sikerült – a Covid behozása hibának bizonyult, de nem ez volt az egyetlen hiányosság : Kevin és Madison szétválasztása kifejezetten idegesítő húzás, ahogy a szappanoperaszerű Kate-Toby csavar is. Örülök, hogy most már a lezárás jön, mert érződik, mennyire kezdenek kifogyni az ötletekből. Nagy kedvenc marad a sorozat azért.

SSY986 - 2021. 06. 08. 19:00

Izé most tök idiótának érzem magam, de én abban a tudatban voltam a finálénál, hogy Philip a testvére a völegénynek így még nem tudjuk ki az így bajom sem volt ezzel a cliffhangerrel. De ezt olvasva ez azért elég erös húzás lesz, mert na azért Tobby és Kate egymásra találása egy szép és hihetö történet volt és tudom, hogy negatív vagyok de kétlem, hogy ugyan ilyen minöségben fogják hozni az iszonyatos súlyproblémákkal küzdö kétgyermekes anyuka szerelmét az iskolai ének tanárral.(tudom, hogy sutyó egy megjegyzés ez, de most komolyan kiváncsi leszek, hogyan fogják ezt megvalósítani. Értem, hogy kell az az üzenet, hogy kórosan elhízott emberek is vonzanak vékonyakat és nem kell változond ahhoz, hogy rádtaláljon a szerelem, mert úgy vagy tökéletes ahogy stb.)
Amúgy nekem ez volt eddig a leggyengébb évad. Kevin&Madison szál amúgy nekem bejött és a vége csavar is tetszett. Igazából, hogy Sophiet már megint elökotorták az kicsit zavart, de remélem nem ö lesz Kevin társa ha lesz neki egyáltalán ilyen.
Igazából ami idegesített az az volt ebben az évadban, hogy csomó szálba bele kezdtek nagy lelkesedéssel aztán hagyták elfolyni az egészet. Tessa elsö próbálkozásai-Beth reakciója erre vagy Deja-Malik páros storyja és mind a kettönél erös kezdés azt ilyen lagymatag konfliktus feloldás vagy Rebecca demenciája ami szerintem tök jó lett volna ha folyamatosan súlyosbodik, mert rengeteg embert érint vagy érinteni fog ez a probléma, hogy egy családtagjával ez történik és tudom, hogy ez egy túl sötét és kellemetlen téma és egyszerübb volt ezt feloldani egy gyógyszerrel, de akkor minek kezdünk bele egy ilyen storylineba ha ezt a megoldást választjuk.
Na mindegy továbbra is ez az egyik legjobb sorozat az országos csartonákon és nagyon várom a kövi évadot.

Anni - 2021. 06. 15. 14:08

Az tuti, hogy az eddigi leggyengébb évad volt az utolsó 6 részt még csak most néztem meg, de még így is nagyon jó sorozat és azért ilyen színvonalat tartani 5 éven keresztül nem semmi.

Kevint és Madisont sajnálom de ezek szerint jóban maradtak szerintem Kevnek nem lesz senki felesége a végére de talán jobb is így.

Randall idén nem idegesített annyira már, Kate meg nagyon parkolópályán volt. A rész végi csavar nagyon meglepett mondjuk a zeneválasztásnál már gyanakodtam, hogy valami gebasz lesz.

Remélem az utolsó évad ilyen 1. és 2. évados szintet hoz és szép kerek lezárást kapunk.

pip - 2021. 06. 24. 22:37

Nekem az évad összességében tetszett, de ennek ellenére is azt érzem, hogy sokszor nem tudnak már mit kitalálni az írók, ezért szerintem nem lesz baj, ha a következő lesz az utolsó évad. A Kate és Toby dologra rettentően kíváncsi leszek, nehéz lesz lenyomni a torkomon, mert ezt nem igazán építették fel eddig, sőt, és mindössze egy évaduk van már. Csakhogy Kate storyján kívül itt van még Keviné, aki elvileg szintén meg fog nősülni, de momentán neki sincs felépítve olyan kapcsolat senkivel. Tehát vagy kihúzzák a nyúlkalapból megint Sophiet (könyörgöm, csak ezt ne!), vagy valahogy nagy nehezen mégis összejönnek Madisonnal, akivel sikerült akkor szakítaniuk, amikor pont kezdtem szurkolni a párosuknak. Plusz, jó lenne Miguelről is többet megtudni, én nagyon hiányolom, hogy az ő karakterének is súlyt adjanak némi háttértörténettel. Szóval vélhetőleg sűrű utolsó évad elé nézünk, sok magyarázattal tartoznak a készítők, bár tény, hogy az eddig történteknek eddig még mindig nagyjából éreztem a létjogosultságát. Az egyetlen karakter aki némileg idegesít, a mindenki kedvence Randall. Oké, hogy eredetileg szimpatikus volt, de többmindent kezdenek túltolni vele kapcsolatban. Nevetséges volt pl Kevint a rasszizmus vádjával illetni, hiszen sosem volt erre mutató jel. Azt sem értem, hogy mért mindig csak Déjával foglalkozik, a saját gyerekeivel való viszonyát konkrétan sose mutatják. De az anyukájával az a rész az nagyon rendben volt, meg kell hagyni. De mindezzel együtt is, számomra még mindig az egyik legigényesebb drámai sorozat, és nagy kedvenc.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz