login |

NCIS: vége a 18. évadnak – írta Pamats

2021. 06. 09. 15:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Fura belegondolni, hogy annak ellenére, hogy az NCIS folyamatosan kapja évről évre az újabb és újabb berendeléseket, nem beszélhetünk arról, hogy van esélye arra, hogy a leghosszabb ideig futó főműsoridős, élőszereplős amerikai sorozat váljon belőle, mert hiába előzi meg egy évvel a Grey’s Anatomy-t is, a Law & Order: SVU, mely 4 szezonnal jár előrébb, minden évben megdönti az aktuális rekordot, és az még 2023-ban is biztos, hogy a képernyőn lesz. Ami nem biztos, hogy elmondható az NCIS-ről, mert már a 19. évad berendelése kapcsán is nagy kérdés volt, hogy a Gibbs-et alakító Mark Harmon marad-e a sorozatban.

Idén egy rövidebb, de változásokban annál gazdagabb évadot kaptunk és a finálé, ha nem is emelte meg nagyon a vérnyomást, de voltak érdekes fejlemények. Aki követi a híreket az sejtheti mire gondolok. Persze mindenki arra számított, hogy a legnagyobb kérdés az, hogy mi lesz Gibbs-szel és, hogy Mark Harmon marad-e (illetve, ha marad, akkor hogyan), de a meglepetés másik irányból érkezett.

 A tovább mögött kisebb spoilerekkel folytatom.

Előre szaladva a válasz igen, Harmon marad, de a hírek és a történet tanúsága szerint már csak kötött epizódszámban szerepelne Gibbs, aminek meg is ágyaztak az évad során. Meg az előzőek során is, hiszen rengeteg minden történt a karakterrel érzelmi és sztori szempontból, és az infók szerint a színész is a távozás mellett volt, de sikerült megegyezniük, miután kiderült, hogy nélküle elkaszálnák a sorozatot.

Visszatérve a történésekre az események már az évad elején felpörögtek, amikor is Gibbs kénytelen volt meglőni McGee-t, mielőtt egy még nagyobb bajba sétált volna bele, de előtte meg utána is voltak érdekesebb részek, például amikor McGee a feleségével a Bahamákon nyaralt és ott nyomoztak, vagy amikor Gibbs-nek egyedül kellett boldogulnia az irodában.

Az igazi hullámvasút viszont a nyolcadik részben indult be Sloane távozásával, majd az azt követő részben Fornell lánya mégsem tudta legyőzni a függőségét és meghalt. Ezek után már nem volt meglepő, hogy egy ügy elfajult és Gibbs felfüggesztést kapott, hiszen (bár jogos lelkiismeretétől fűtve, de) nekitámadt egy gyanúsítottnak és nem akart megbánást tanúsítani. Innentől kezdve ő parkolópályára került és, ahogy a fináléban közte és Bishop között elhangzott, már nem is tervez visszatérni.

Ennek köszönhetően kaphattunk némi képet arról, hogy milyen lenne a sorozat nélküle és vannak kétségeim. Főleg, hogy nagyobb meglepetésként úgy néz ki, Bishop se szerepel többet, akinek szintén készítették egy ideje a távozását, mégis kicsit meglepett. Ennek megfelelően az évadzáró is inkább érzelmesebb volt és a párbeszédeken, búcsúzásokon volt a hangsúly.

A végén még volt egy nagy cliffhanger: miután végre Gibbs megépítette a hajóját és vízre szállt vele, útközben robbanás történt, de a jelek szerint túlélte, Mindezt egyébként egy újságírónővel közös nyomozás előzte, vélhetőleg ennek volt köszönhető a merénylet .

Kicsit aggasztó a továbbiakra nézve, hogy ennyi szereplővel kapcsolatos változás történt, meg az is, hogy a távozók offscreen történeteit, mint pl. Bishop fedett akcióit jobban nézném mint a maradókat. Félő, hogy kevés dinamika marad és McGee egyedüli régiként nem viszi el úgy a hátán a szériát, és Torres is Bishop nélkül kicsit érdektelenebb lesz. Ezeken az se segít, hogy az utolsó két részben behozták Katrina Law-ot, aki maradni is fog a 19. évadra.

Sok kérdés van tehát, talán ezek miatt lesz érdekes a folytatás, ami szerintem elég vízválasztó lehet. Mindenesetre nem volt rossz az idei, rövidebb szezon.

7 hozzászólás Ne habozz!

Laci - 2021. 06. 09. 17:27

Katrina Law-val nincs problémám, egész érdekes volt a karaktere, viszont Bishop nagyon hiányozni fog. Emily Wickersham-et nagyon jó volt látni a képernyőn, a karaktere szerintem egy jól megírt szerep volt, kár érte.

Mammut - 2021. 06. 09. 18:04

Szerintem az évad sokat vesztett a lendületéből, miután Gibbs félreállt.

Bishopot én is sajnálom, szimpatikus karakter volt. Persze, mindig hoznak mást, ahogy most valszeg Knight ügynököt a helyére, és vele nincs is gondom (úgy, mint Kasie-vel, pl.), de mindenképpen más lesz.

Mammut - 2021. 06. 09. 18:05

Ó, az lemaradt, hogy Breena szíven ütött.

Laci - 2021. 06. 09. 19:28

@Mammut Kasie.. ne is mond. A mai napig nem tudtam elfogadni ezt a cserét, és még mindig irritál, ha megjelnik.

Breena mondjuk egy érdekes kérdés. Több helyen olvastam, hogy zavarta a nézőket, hogy nem lett az emberek szájába rágva, hogy mi történt, illetve az hogy egyáltalán miért volt szükség erre?
Gondolom így volt legegyszerűbb kiírni a karaktert a sorozatból. Engem nem zavart, hogy nem volt túl szájba rágós, annyit tudtunk csak az elején, hogy covid van, és ő meghalt, majd részekkel később lett csak kimondva szó szerint, hogy abban halt meg. Az is tetszett, hogy nem erőltették, hogy erről beszéljenek, csak Jimmy-n látszott és vele való párbeszédekből derültek ki a dolgok.

Valahogy még ennyi év után se tudtam egyetlen hetiügyes krimit se találni, amit annyira szeretnék mint az NCIS-t. Pedig jó párat megnéztem. De valami van ebben a sorozatban, amit más nem tud.

Mammut - 2021. 06. 10. 06:09

Úgy tudom, akartak egy covidos halálesetet, hogy megmutassák, mindenkit érint, ellenben nem akartak kiírni senkit, így olyanra esett a választás, aki amúgy is csak említés szintjén szerepel többnyire, de érzékenyen érint egy főszereplőt, ez esetben szegény Palmert.

szotyi - 2021. 09. 23. 20:18

Na most rágtam át magam az évadon. Fura volt itt a végén a Bishop kiszállás, sajnálom is. A helyzet az hogy nem bánnám ha vége lenne, nem mozgat meg bennem már sokmindent. 11 részt daráltam le 1 nap alatt de csak hogy meglegyen az évad, mert egy ilyen hosszú sorit nem szivesen engednék el.

Enzo - 2022. 08. 14. 23:48

Hű, hát talán eddig ebben az évadban történt a legtöbb nagy változás. Már a 18×07-08-09-10 is sorban szállította a gyomrosokat (Breena teljesen offscreen halála; Sloane lelép; Emily Fornell halála; Gibbs felfüggesztése), és erre az évadzáróban még meglépik ezt a dupla kilépést… hát csak pislogtam. Bishop az egyik kedvencem lett, úgyhogy eléggé hiányozna, Gibbs nélkül meg nyilván nem is önmaga az egész sorozat. Knight ügynök mondjuk szimpatikus újítás, de nem tudom, hogy így mi lesz a következő szezonnal…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz