login |

Lupin: vége az 1. évadnak

2021. 06. 13. 21:20 - Írta: human

17 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Pénteken folytatódott az 1. évad, vagyis érkezett a Part 2, de most nem akarok belemenni a szokásos Netflix elnevezéses problémákba. A lényeg, hogy alig fél évvel az első etap zárása után újra itt van Lupin, és bárcsak ne lenne? Bár lehet, hogy csak nekem volt nagy csalódás, de igazából minden ezen minőség felé mutatott már a sorozat az előző részek vége felé is.

Nyilván a történet a cliffhangertől folytatódott, de kicsit más szemszögből. Egy jó kis üldözés, hogy utána visszatérhessünk a főgonosz elleni immáron még borúsabb, elkeseredettebb bosszúra, amiben nem volt könyörület. Érthetőek az indokok, de a kivitelezés már kevésbé.

Ami mindenképp feltűnt, hogy mennyivel akciódúsabb az évad második fele, és hiába erőltették, nem az álruhákra, átlényegülésre, okosságra, vagy akárcsak úriemberségre koncentrált, amik elvileg Lupin fő karaktervonásai. Ehelyett a készítők elvesztek a kanyargós történetben, de nagyon.

Tényleg nem tudom pozitívan értékelni, amit letettek most az asztalra. Nem kerülgetem tovább a kását, siralmas volt. Nem realizmust vártam, ne értsetek félre, az első 5 része elég szórakoztató volt, pedig a rablás már ott is simán elhasalt volna, de itt a vége felé egyszerűen szétesett minden, még ah el is fogadom az elnagyoltságát. Semmi sem volt következetes (a sorozat világán belül, nem pedig a mi valóságunkban:). Mindenki aszerint döntött, hogy mi kell a történethez, és a véletlen véletlene kell a sikerhez, mégis úgy van beállítva az egész, mintha Lupin hatalmas terve működne.

Azért akadtak pozitívumok, főleg Omar Sy alakítása mindezek közben, és a választott dalokat jó volt hallgatni. Plusz a finálé nagy leszámolása azzal a zenével nagyon tetszett. Mármint a megvalósítása audiovizuálisan, mert maga a témája ugyanaz az elnagyolt, átgondolatlan valami, amit utálok.

Igazából csak azt a jelenetet kéne kivágni a részekből, amikor a főszereplőre fegyvert fog egy ezzel foglalkozó biztonságis, erre Lupin azt mondja neki, hogy a pisztolya nincs kibiztosítva, az meg végignézi, ahogy közelebb jön Lupin, és kibiztosítja neki (valójában persze be-).

Tudom, itthon fotelből, satöbbi, de az egész jelenet a néző lesajnálása. Komolyan, ilyen nagy szavakat fogok dobálni rá. Amolyan átgondolatlan “nesze, még egy kis izgalom!”, pedig azt teljesen kihagyva is tökéletesen működik az egész rész, és van benne elég akció, de azt hitték, hogy ez nekünk elég. Mint amit a Person of Interest és a Westworld esetében is művel Nolan és Co.

Az egyértelmű, hogy lesz folytatás (2. évad, vagy part 3 és part 4, ahogy tetszik), elég nagy siker a Netflixen a sorozat. Részemről azonban most már kevésbé várom. Ha a fordulatok a lényeg, akkor ne ilyen kőegyszerűen csinálják tovább.

17 hozzászólás Ne habozz!

asd - 2021. 06. 13. 21:59

Nekem még hátra van két rész, de nekem is hasonló a véleményem.

ubul - 2021. 06. 13. 22:02

Az első 5 rész még tetszett is, de a mostani maradék etapra sajnos tényleg elfogyott a szufla.

Konen - 2021. 06. 13. 22:35

Sztem zseniális volt,tökéletes kikapcsolódás

Goku90 - 2021. 06. 13. 22:39

Limonádé sorozatnak nem rossz, de soknak éreztem a 10 részt, bár lehet főleg a kettészedés miatt tetszett kevésbé a mostani 5 rész. Ha el tudsz vonatkoztatni a logikátlanságoktól és a hihetetlenül mindig a főszereplő kéne-kedve szerint alakuló eseményektől akkor jól tudsz szórakozni rajta. Nálam 7/10 az évad.

copass - 2021. 06. 13. 23:01

voltak jó részek, de gyenge.az a pisztolyos rész meg facepalm!:D

Tomi - 2021. 06. 14. 07:56

Észrevettétek, hogy egy flashbackes 1995-ös részben a hegedűboltnál ott parkol egy Mini Countryman? Senki nem tűnt fel a forgatáson, hogy a korabeli autók között ott egy 20 évvel újabb?:)

Alma - 2021. 06. 14. 09:45

Azon senki nem akad ki, hogy a 10 részen at húzódó bonyodalom megoldása az, hogy késsel ki kényszerítik a vallomást a főgonoszbol? Sehova nem futott ki az egész…

Sulo - 2021. 06. 14. 09:53

Nagyjából ugyan ez. Az első 2 epizód közben nem is értettem mit nézek, unalmas és sablonos volt, végig az órát néztem mikor lesz már vége. Teljesen elvesztette azt a csavaros, huncut stílusát ami jellemezte az első felét. Értem én, itt már inkább a drámára kellett fektetni a hangsúlyt, úgy éreztem mintha nem is egyszerre forgatták volna a 10 részt hanem valóban egy új évad, új készítőkkel.

Asd - 2021. 06. 14. 20:20

Most fejeztem be. Az utolsó két rész nekem megmentette. Ha nem vesszük komolyan, akkor kifejezetten élvezetes.

King Leonidas - 2021. 06. 16. 14:45

,,Ha nem vesszük komolyan, akkor kifejezetten élvezetes”
Hát pont ez az, Lupin-t illene komolyan venni, de láthatóan ezt a készítők sem tartották fontosnak, tehát a nézőktől sem várható el..
Tipikus netfix tömegtermék, adva van egy jó ötlet-adaptálhatták volna bármelyik novella történetét- de a megvalósítás még a legjobb pillanataiban sem lép túl a közepes szinten, így Lupin neve, karaktere nem más mint nézőcsalogató.
Ez ismét egy kihagyott ziccer a netfix részéről. Nem az első és vélhetően nem is az utolsó.

atalanta - 2021. 06. 22. 10:33

Szerintem túlzottan lehúztátok, nem mondom, hogy nem jogosan, de én igazából még sem tudok haragudni a készítőkre, és magára a sorozatra sem! Tipikus francia limonádé, de szerintem ebben a franciák jók! Mindig is jók voltak! Lásd anno Belmondo filmjei, vagy a Három testőr filmek, és sorolhatnám. Laza nyári szórakozás volt, kikapcsolt a hétköznapokból. Ennyi. De arra viszont tökéletesen megfelelt!
7/10

winnie - 2021. 06. 22. 11:21

függetlenül attól, hogy mi a véleményem a sorozatról, azêert azt leírnám, hogy belmondo azért bőven szerepelt mélyebb filmben is. csak azért mert vannak könnyedebb francia filmek, még akadnak nagyon kemény, sokatmondó alkotásaik, erős drámáik a sorozatok között is, szóval csak a náció nem definiálja a sorozatot. (a kikapcsolással meg az a baj, hogy ezt túl sok, más pozitívabb jelzőre nem érdemes sorozatra el lehet sütni amolyan mentségként, és manapság bőben van zseniális darab, aminek mentség sem kell. én azokta tartogatnám a 7-eseimet. persze bízok abban, hogy lupin bejön annyira majd, hogy feltétel nélkül szeressem, ne csak kikapcsolásként

atalanta - 2021. 06. 22. 12:59

Maximálisan igazad van, winnie! Nem is tudok vitába szállni veled!

Nyilván, Belmondo könnyedebb filmjeire gondoltam, amikben kb. éppen annyi logikai bukfenc volt, mint mondjuk a Lupin-ben. És nyilván, Omar Sy-nak is lehet még életében komolyabb szerepe mint ez volt. De ahogyan Belmondo a hátán vitte azokat a filmeket, ezt a sorozatot meg Omar Sy vitte valamennyire a hátán. Nálam min. plusz egy pont az ő játéka!

Én kb. erre számítottam, nem is vártam többet, egy jó kis kikapcsolódás, ahol lehet szorítani a JÓ-nak, hogy győzze le a ROSSZ-at. :-)

Kérdés, hogy vajon a készítőknek mi volt a céljuk? Mélyebb tartalom, vagy “csak” ennyi?

human - 2021. 06. 24. 17:23

“Omar Sy-nak is lehet még életében komolyabb szerepe mint ez volt. ”

de hát neki már volt :D

Viszont én extrán vitatkoznék: a “limonádé” zsáneren belül is van skála bőven, a Lupin (második fele:) nem egy Leftovers-szel vagy Chernobyllal szemben gyenge, hanem egy Hustle korai évaddal pl. Nem az a baj, hogy nem mély, ki várná el, az Ocean’s 11 sem mély igazán, és mégis klasszikus.

Ha valami, akkor épp az a baja röviden összefoglalva, hogy az átgondoltsága nem ér fel ahhoz a komolysághoz, amit akartak.

atalanta - 2021. 06. 29. 14:32

Jó, jó, igazad van human! De az a komolyabb szerep már vagy tíz évvel ezelőtt volt! :-)

A lényeget viszont leírtad, ezek szerint komolyabb valamit akartak a készítők, ami nem igazán jött be… Ez igaz. Klasszikus sem lesz, ez is igaz. De azért nekem (meg a lányomnak, hiszen vele néztük, tehát végül is két generáció) jöhet a második évad (vagy a Part 3, vagy ki tudja már ezt követni).

Aanita86 - 2021. 07. 12. 15:15

Az első 5 rész nagyon tetszett,de a folytatás🙈jajj. Pedig annyi potenciál lett volna ebben a sorozatban. Lehet nem kellett volna 10 részen keresztül az alap storyt húzni. Csak Omar miatt tartottam ki. Nem tudom, ha lesz folytatás néze e.

Shadow - 2021. 08. 10. 12:55

A kritikával teljesen egyet tudok érteni. Nagyon apránként tudtam csak haladni az évad második felével, ami annak köszönhető, hogy kínos mennyire komolyan veszi magát a sorozat. Semmit sem vártam az évadzárótol, amit maximálisan hozott is, ezzel lassan kicsúszva a nézhető kategóriából. Valószínűleg a part 3 kezdésével adok neki még egy esélyt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz