login |

Trese: az 1. évad

2021. 06. 13. 15:50 - Írta: Shyllard

4 hozzászólás | kategória: animáció, anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

A Netflix csütörtöki premierje, a Trese, a béke őre egy 2005 óta futó, többszörösen díjnyertes filippínó képregénysorozat angol nyelvű adaptációja. A Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában játszódó első évad középpontjába Alexandra Trese (Liza Soberano / az angol szinkronban Shay Mitchell), az emberiség és különböző túlvilági lények közötti harmónia fenntartásáért felelős kvázi-detektív áll.

Már a trailer-ből is látszódott mire számíthattunk az első hat résztől, és a széria sikeresen képes is volt betartani ígéretét. Az okkult-mitikus témában mozgó nyomozós sztori nem újdonság, hiszen Supernatural is nagy népszerűségnek örvendhetett, illetve az eredeti tévés megjelenésének kaszálását is túlélő Constantine karaktere is ismerősen csenghet sokaknak.

A mostani hat rész történeti elemeiben nem is igen képes kitűnni említett, illetve nem hivatkozott műfajtársaitól, és animált stílusa sem olyan formabontó (hiszen mind a Supernatural, mind a Constantine kapott rajzolt „spin-offot”).

Az igazi különlegessége a Trese-nek a hagyományos szupernaturális nyomozó történet befecskendezése a filippínó mítoszvilágba, világszerte ismert lények helyi változatai, illetve csak a szigetországban megtalálható szörnyek, varázsvilágbéli sajátosságai által. Ezek az apró csavarok, pedig végső soron a történetet is képesek variálni annyira, hogy érdekes és megnézésre érdemes élményt legyen képes nyújtani a sorozat.

Ennél fogva, pedig az első három rész már ezerszer lerágott csontnak tűnő alapozásnak hathat, kifejezetten élvezetes második évadfelet produkálva. Szerencsére unalomba sosem fullad a történet, hiszen mind mítoszvilágában, mind vizualitásában tartogat az elejétől a végéig finomságokat a Trese.

Az eleinte epizodikusnak tűnő történet hamar felfedi a felszín alatt rejtőző összefüggéseit, miközben humoros és kreatív lények kész armadáját mutatják be a készítők. Személyes kedvenceim közé tartozik Nuno, a föld alatt lakozó lény, aki csak és kizárólag csatornafedővel a fején látható Alexandra szó szerinti alvilági informátorának szerepkörében. Rajta kívül még számtalan szörny jelenik meg, vámpíroktól kezdve a lótestű, két lábon álló tikbalangokig bezárólag.

Ebben a világban igazi profiként tevékenykedő főhősnőnk dizájnja menő és kimért, bár ezerszer kitaposott ösvényen halad egyelőre előre. Már most is bekacsingatott erősen Hellboy-t idéző epikus és átívelő karakterszál az esetében, de ezek az első évadban csupán jövőbeli előre tekintések, mintsem tényleges elemek voltak jelen.

Legtöbb előrehaladás Alexandra Trese-nél a flashback-ekben látható, amik a leggyengébb elemei a sorozatnak. Az első részben, illetve később is sokszor nagyon természetellenesen és sztori folyását megakasztóan vannak beillesztve a visszatekintések, fokozottan frusztráló élményt nyújtva azok elég faék mondandójuknak is köszönhetően. Egy-két érdekesebb elem a múltban is feltűnik, illetve a második résztől kezdve elsősorban nyitójelenetekre korlátozódnak ezek az események, de a részközi időugrások kevesebbszer működtek, mint nem.

Viszont visszatérve magára a karakterre: egy jól felépített főszereplőről van szó, nyilvánvaló potenciállal felruházva, ami remélhetőleg a jövőben sikeresen ki lesz aknázva. Illetve nem hiszem, hogy eddig túl vagyunk telítődve okkult varázsló-nyomozókkal a sorozatok világában, úgyhogy számomra koránt sem ezerszer lerágott csontról van szó esetében.

Trese-t többen is segítik, vagy gátolják útja során, amely szereplők egyikére sem lehetett panaszra okom, pozitívan pedig elsősorban kvázi-testőreit, Crispin-t és Basilio-t (Simon Dela Cruz mindkettejük esetében) emelném ki. A két védelmezőjével érdekes hármast alkotnak, miközben a két férfi sokkal több súlyt hordoz magában, mint az elsőre tűnik. Hármójuk összjátéka és fő átívelő történetet szolgáló íve nagyon kellemesen van felépítve, újabb különlegességet kölcsönözve a sorozatnak.

A szereplők mellett, mint már említettem a környezet játszik fontos szerepet a Trese-ben, ami a mitológián felül, megjelenítésében is igyekszik valami maradandót nyújtani. Az esetek, harcok véresek, brutálisak és sokszor horrorisztikusak, a hátterek ábrázolásai pedig gyönyörűek. A belső helyszínek részletesek, míg Manila megjelenítései már-már realisztikusok. Karakterek mozgása szép, és legtöbbeknek a dizájnja is emlékezetes.

Összességében tehát a Trese első évadja koránt sem nagy formabontó, de kulturális háttere miatt mindenképpen megnézésre érdemes a műfaj érdeklődői számára. Hiszen hiába láttunk már ezerszer vámpírokat, vagy Istenségeket, a filippínó mítoszvilág csavar ezeken az elemeken annyit, hogy az elsőtől az utolsó részig tartogasson puskaport az eddigi hat epizód.

Mindazonáltal nagyon építkező kezdésről van szó, ami inkább tartogat magában potenciált, mint tényleges emlékezetes történetet. Emellett a flashback-ek beillesztései is kifejezetten ügyetlenek, viszont szerencsére általánosan nem sokat vesznek el a sorozat élvezhetőségéből.

Animációs műfajban a Netflix ismét prezentált valami egyedit, ami nagyon kellemes, filippínó kulturális sajátosságokkal megtoldott első évad volt képes lenni. Amennyiben lesz folytatás, én ott leszek, kíváncsian várva hova vezet Alexandra Trese útja.

4 hozzászólás Ne habozz!

Mammut - 2021. 06. 13. 17:23

A képregényt tavaly elkezdték digiben is kiadni, újrarajzolást említenek, de nem tudom, milyen mértékű. Most fog megjelenni a második kötet a hó végén.

https://www.comixology.eu/Trese/comics-series/149388

zolij - 2021. 06. 13. 17:50

Nem volt rossz az évad, érdekes volt látni ezt az eltérő, de mégis ismerős mondavilágot.

winnie - 2021. 06. 13. 18:19

Akit érint: van egy Trese After Dark szegmens is a Netflixen 35 percben, gondolom kibeszélik vagy hátteret adnak?

GodBadka - 2021. 06. 14. 05:25

Egész jó kis sorozat volt. A rajzok néhol kimondottan gyönyörűek. A történet gyorsan pörög, talán túl gyorsan is. Szerintem lehetett volna kicsit hosszabb, és úgy kaphattunk volna némileg több információt erről a világról.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz