login |

Délelőtti videó 3.: Katla

2021. 06. 16. 11:30 - Írta: human

18 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, video,

Izlandon alig élnek, erre már megint hangulatbombát szállítanak onnan? A Netflix a héten érkező sorozata a Rejtélyes jég magyar címet kapta.

A történet egy évvel egy kisváros békéjét elég komolyan felborító jég alatti vulkán durva kitörése után játszódik. Az evakuálás közben a vulkán közelében a jég elkezd olvadni, a terület pedig apokaliptikus kinézetűvé válik, miközben pár ott maradó megpróbál szükséges szolgáltatásokat biztosítani. És mindeközben rejtélyes, őskor előtti dolgok kerülnek a felszínre az olvadó jégnek köszönhetően, amik olyan következményekkel járnak, amiket senki sem látott előre.

A tovább mögött teaser és teljes előzetes. Szereplők: Guðrún Ýr Eyfjörð, Íris Tanja Flygenring, Ingvar Sigurdsson, Aliette Opheim.

18 hozzászólás Ne habozz!

ubul - 2021. 06. 17. 12:52

mint ha a Fortitude szinopszisát olvasnám

Mammut - 2021. 06. 17. 13:53

Ez a sorozat bebizonyította számomra, hogy sok északi filmet a tájért nézek és amiatt nem izgat még a lassúságuk sem.

Itt a táj szürke a hamu miatt és ez olyan nyomasztó bélyeget üt rá, hogy igenis zavartak benne a lassú jelenetek, mintha rányomtak volna egy “dupla unalom” gombra.

Persze, nyilván hozzáad a drámához, ha valaki épp arra vágyik.

Mammut - 2021. 06. 17. 14:02

Ez persze az 1. rész után a véleményem.

Még nem tudom, hogy folytatom-e, mert amúgy érdekes lenne, csak ez így nagyon nyögvenyelős nekem.

Az biztos, hogy valami pörgősebbet nézek vacsorára.

remi - 2021. 06. 19. 06:54

A történet maga szóra sem érdemes, egy Solaris utánpöffenés, de a szinte felfoghatatlan tájak, a valószínűtlen autók és egyéb járművek, a súlyosan “dark” hangulat miatt 2 este végignéztem.
Akinek pont ilyen kell annak melegen ajánlom!

monti - 2021. 06. 20. 17:03

simán elviszi a darát, remek színészek, még afféle posztapokaliptikus hangulata is van

Hádész - 2021. 06. 20. 22:50

A hangulat meg a látvány vitte a hátán, de nagyon vontatott volt, illetve az általam utált húzás, hogy senki nem beszél össze a többiekkel, így nem is áll össze senkinek sem az egész kirakós, fájt. Az meg elég valószerűtlen volt, hogy valaki full ignorálja vagy éppen teljesen természetesnek veszi, ami történik.

skb - 2021. 06. 21. 00:50

SPOILER SPOILER SPOILER

A sorozatvégi orosz rulettezésben végül ki lőtte le magát? Nekem úgy jött le, hogy az “igazi/eredeti” Gríma.

Ja és a zongorázós rész után ahogy közelít a kamera, kinek a hullája lehet vajon kint a ház előtt a hamu alatt?

Hádész - 2021. 06. 21. 10:16

skb: SPOILER
A rulett eredménye direkt homály, ugye az eredeti Gríma már nem zongorázott, persze ez változhatott. A hamuban fekvő hulla meg egyértelműen a vesztes Gríma. Számomra inkább az volt a kérdés, hogyan tüntette el nyom nélkül a hullát a nyomokkal együtt, míg Kjartan kint volt az istállóban? Vagy bevonta őt is a takarításba?

Hádész - 2021. 06. 21. 10:17

Na ezt jól megfogalmaztam. :D

skb - 2021. 06. 21. 15:01

Amúgy magáról a sorozatról:
1 nap alatt ledaráltam. Nem mondom azt, hogy rögtön beszippantott (inkább fokozatosan, évad felénél már tudtam azért, hogy dara lesz), de a hangulat, a tájak, a szereplők mind-mind magával ragadtak. Elég lassú lefolyású sorozat, kell ehhez szerintem egyfajta lelkiállapot, kőkemény dráma és lelki utazás a nagy része. Nem is értem, hogy egyes portálok ezt miért tűzdelik horror, scifi meg thriller jelzőkkel. Nem ezen van a hangsúly, sőt szerintem ebből a háromból kb. semmi nincs benne. Ez egy dráma posztapokaliptikus köntösben. Valahogy nézette magát és áthelyezett egy tök más lelkiállapotba meg világba (The OA-nál éreztem még kicsit ezt).

remi - 2021. 06. 22. 13:47

Sztem az orosz rulett “eredménye” nem homályos, a 6 helyes forgótár a 6.-ra dörrent el és felváltva “próbálták”.
Mondjuk ha a Solaris tematikát követték volna akkor a “csere” marad életben de a fentiek szerint nem így volt.

Hádész - 2021. 06. 22. 14:39

remi: Jogos, az elején még én is próbáltam erre figyelni, de aztán annyira meg volt vágva a jelenet, hogy elveszítettem a fonalat :D
SPOILER
Egyébként egy esetleges második évad esetén logikus, hogy az eredeti karakter marad életben, hiszen ő lett felépítve.

skb - 2021. 06. 22. 15:36

SPOILER

Direkt visszanéztem most többször ezt az orosz rulettes jelenetet. Elvileg a bal oldali a “klón”, jobb oldali az “eredeti”. De annyira összezavarják a nézőt ezekkel a snittekkel (persze gondolom direkt), meg, hogy ki mikor nyúl érte vagy kinek a fejénél van épp a pisztoly. Nekem egyáltalán nem egyértelmű még úgyse, hogy ha az ember számolja a dörrenéseket. Pl. rögtön az elején (36. perc eleje) legelőször a bal oldali klón Gríma tartja a fejéhez, aztán snitt és már a jobb oldali eredeti Gríma tartja a fejéhez és nem volt pisztolyátadás vagy dörrenés még. Szerintem direkt erre mentek a készítők, hogy jól összekutyulják az embert és nyitott kérdés maradjon az egész (remélem lesz 2. évad amúgy). Utána még volt pár ilyen jelenet, ahol a bal oldali lő, mégis balra adja vagy a jobb oldali lő és jobbra adja, tiszt káosz. :D

jenga - 2021. 06. 22. 17:32

spoiler
a klon halt meg. a no pedig valtoztatott az eleten, hiszen a testvere ugye is lezarult, igy minden adott lett, hogy visszatalaljon regi onmagahoz

egyszer nezheto volt a sorozat, tobbet nem kerek belole :)

Bácskai bicska - 2021. 06. 23. 13:31

Baltasar Kormakúr rendezőt nagyon bírom. Már a Trapped is kedvencemmé vált, hasonlóan, mint itt, a skandináv, vagy inkább észak-atlanti táj megörökítése mindent vitt, zseniálisak az operatőrök.
Koromnál fogva (50+) nekem kifejezetten tetszik a lassú, vontatott építkezése a filmnek. A képi világ mellé a színészek játéka, azaz nem játéka is illik. A legmelegebb nyári hónapokban, esténként nézek egy-egy epizódot. Elégedett vagyok vele, nagyszerű választásnak bizonyult, bizony nem csalódtam, én nem hiányolom ebből a sokszor csak a látványért megvalósított amerikás pörgést.

kriszta.g - 2021. 06. 24. 09:26

Azért nézem mert hűvösebbnek érződik tőle a szoba.😃 Imádom az északi filmeket az én lelkem onnan való csak rossz helyre dobott le a gólya. Picit pörgősebb azért lehetne mert 3 rész után bealudtam. De most már ki akarom deríteni kik ezek a klónok.

Vérnarancs - 2021. 06. 27. 11:46

Egyszer nézhető volt, hát hasonló történettel már találkozhattunk. Északi táj miatt néztem meg, operatőri munka miatt, bár ez nyomasztóbb volt, nyilván kietlenebb a hamu miatt. Túlzottan nem derült ki semmi. Csak én érzek párhuzamot a Rakhel és A Nagy pénzrablás Rachel-ja között, minimálisan hasonlítanak is, de akkor ki a váltott? :)

szocika - 2021. 07. 04. 15:05

Ebben a sorozatban az volt a legjobb hogy véget ért.

Lassú, semmi izgalom, a story is elég laposka.

Egy, egyetlen egy előnye van, hogy VIK nevű településen játszódik, ahol pár éve eltölöttem pár napot.

A “falu” csodás, a tengerpart, szóval minden.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz