login |

Dynasty: kezdett a 4. évad

2021. 06. 17. 15:50 - Írta: Necridus

5 hozzászólás | kategória: kritika,

A CW főműsoridős, heti szappanoperája, a Dinasztiák nálunk is elérhető a Netflixen, sőt, a heti top10-be is bekerült tavaly, viszont a korábbiakkal ellentétben már nem hetiben érkeznek a részek, mint a Riverdale esetében, hanem csak az amerikai sugárzást követően kerül fel a teljes évad a platformra. Ami tehát még arrébb van, de odakint pár hete már elstartol az S4.

Pár hónappal ezelőtt egyáltalán nem érdekelt volna a kezdés, hiszen anno három rész után kaszáltam a sorozatot, de a nagy hype és Liz Gillies emlékezetes alakítása miatt csak adtam neki még egy esélyt. Nem bántam meg, hogy egyben le is daráltam az első három szezont. Ebből is látszik, hogy egy sorozatnál az időzítés is fontos, hogy megnyerje nézőit.

Egy szappannál azért mégis elég gyakran rá tud unni a néző az epizódokra, hiszen el tudunk jutni egy idő után egy olyan pontra, ahol már a harmadik titkos féltestvér kerül elő a gazdag nagynénivel és az új gonosz mostohával, az eseményeknek azonban már nincs akkora hatása, hiszen folyamatosan ilyen és ehhez hasonló drámai fordulópontokkal bombáznak minket.

De ha még ez igaz is a Dynasty-re, akkor sem legyintek rá egyszer se és kiáltok fel, hogy “ne már!” vagy “na persze!”, mert a sorozat képes olyan úton-módon tálalni az ilyen eseményeket, hogy egyből berántsanak és ne a hitelességgel és túlzással foglalkozzunk. A sorozat egy percre sem akar megállni, folyamatosan pörög és egymás után hajigálja utánunk az energikus jeleneteket (érdekes visszaolvasni a kezdeti kritikákat).

Na meg persze ott van Liz Gillies, aki az egész sorozatot a hátán cipeli és Fallon karakterét ikonikus magaslatokra képes emelni minden egyes jelenetében. Igen, arról a lányról beszélünk, aki a Nickelodeon Victorious című tinisorozatában is rendszeresen ellopta a show-t (azóta nagyobb szerepe csak a Sex & Drugs & Rock & Roll-ban volt, ahol egyébként a sorozatbeli édesanyjának alakítójával játszott – nekem az sajnos kimaradt eddig), de itt persze sokkal nagyobb feladatot kapott, és nemcsak, hogy remekül helyt áll, de olyan szinten tud teljesíteni, hogy nincs jelenete, aminél nem döbbenek meg azon, mennyire tökéletes a szerepében.

A negyedik évad kezdéséről folytassuk a tovább mögött spoilerek nélkül. 

Kellett az epizód elején a “previously on Dynasty”, el kell ismerjem, mert ugyan nem olyan rég láttam az első három évadot, de annyi minden történik (és annyi minden mást nézek), hogy elveszett lettem volna pár percre anélkül. Sokan emlegetik (és nem állítom ellenkezőjét), hogy az első évad után a következők már kevésbé ütöttek, ami főleg az évadzárókon látszik, ugyanakkor még mindig azt tudom mondani, hogy ennyi baj legyen!

A sorozat ugyanis továbbra is remekel a szappanos csavarokkal, a szemtelen Fallonnal és minden egyes zseniális beszólásával. Persze már vannak karakterek, akik kifulladni látszanak (Cristal például már annyira unalmas és gyenge szálat hozott a pappal, hogy nem bánnám, ha eltűnne, Kirby-ben és Culhane-ben sem látok már túl sok lehetőséget, de sajnos Sammy Joe-t is kissé visszafogják), de a maradék képes olyan eseményekkel szolgálni, ami miatt még mindig élvezetes a Dinasztiák.

Most például a Colby család tudott a képernyőhöz szögezni – és ezt úgy mondom, hogy egyáltalán nem kedvelem őket. Minden egyes jelenetükben ott volt az cselszövés és a folyamatos hatalomháború, ami miatt én megkedveltem a sorozatot. Főleg úgy sikerült ezt elérni, hogy a családba beházasodott Alexis. Igaz, hogy Fallonnak a volt jegyese valójában az unokatestvére és most már mostohaapja is, ami erősen a too much szappan kategóriába kezd kerülni, de ha olyan eseményeket hoz, amik szórakoztatják a nézőt, akkor mit számít, nem? Meg a szappanoperákat sem szégyen szeretni, ne kezeljük őket mostohaként.

A 4×02 lett volna eredetileg az S3 évadzárója, (csak ugye covid), és egy másodpercre sem hazudtolta meg magát a sorozat, igazi szappanos csavarokat és cliffhangereket kaptunk. Az összes klisét megkapjuk, mégis abszolút berántott. Bár tény, hogy normál esetben nem izgultam volna végig a nyarat, mert az ott történtekről lerítt, hogy feloldásukban nem sok meglepetést kapunk, de a hatásuk megvolt, feszülten néztem végig szinte az egész részt, és ez bőven elég.

Persze nézhetnénk is a bigger picture-t, így már több sebből is vérzik a sorozat, de a Dynasty tud abban a 40 percben “pillanatnyi” szórakozást nyújtani és magával rántani. Nem az évad ívén van a hangsúly (persze azt sem hanyagolják, csak jön vele a szappanos stílus minden előnye és hátránya), hanem az adott epizódon, amivel simán megvesz hétről hétre.

Az első öt epizódban azért volt néhány olyan karakterfejlődés, amit öröm volt látni (Colby-ék terén főként, mert Carringtonék továbbra sem a javulásukról híresek Fallont leszámítva), de megkérdőjelezi, hogy a karakterek hogyan fogják továbbvinni majd a családi háborút a további részekben. Vagy elfelejtjük ezeket a pillanatokat, és ismét a régi énjükhöz térnek vissza?

Meglátjuk. Az biztos, hogy én itt leszek hetiben a Dynasty negyedik évadjában, mert még mindig élvezem annak ellenére, hogy továbbra sem hevertem ki az első Cristal és Steven Carrington távozását.

5 hozzászólás Ne habozz!

Janka - 2021. 06. 17. 16:21

Guilty pleasure sorozatom. Ez a 4. évad kicsit lassabban és kevésbé fordulatos dolgokkal kezdett. Fallon és Liam nem annyira jönnek be így házasként, mintha a kémia(bár eddig se volt sok köztük) eltűnt volna. Vajon Liam lesz abban a bizonyos koporsóban?
Jobb párost alkot Kirby és Adam. Culhane karaktere már unalmas, nem tudnak az írók mit kezdeni a karakterrel. Ugyancsak igaz Crystal-re.
Dominique és Alexis gyémánt business-e biztosan meddő befektetés. Amúgy Jeffnek nem kellene betegnek lenni? Adam ugye megmérgezte és azt mondták, hogy kevés ideje van vissza. Mondjuk nyertek mert Blaket kifosztották, de nem értem miért tűnt el hirtelen a betegsége.

gebe2001 - 2021. 06. 17. 21:45

Én nagyon szeretem, nekem a 3.évad csalódás volt, néhány rész kivételével, de eddig ez a 4. tetszik. Nekem első generációs Cristal magasan a kedvencem, még a második évados is rendben volt, de nekem ez a harmadik nagyon ellenszenves. Semmi szerethetőt nem látok benne. Culhane engem mindig untatott, Kirby viszont nekem még így is üde színfolt, hogy nem sokat csinál. Fallon, Alexis, Dominique viszont simán viszik a show-t és hétről hétre könnyed szórakozást nyújt.

Necridus - 2021. 06. 19. 08:18

Tényleg, a koporsó! Annyira hanyagolták, hogy a 6. részre (ami után írtam a kritikát) meg is feledkeztem róla. De a következő részben (amit meg éppen most nézek) már ismét előkerül.

Egy fake temetést is el tudok képzelni, hogy elkerüljenek valami botrányt. Meglátjuk.

gebe2001 - 2021. 06. 19. 10:22

Egyébként én emlékszek egy korábbi (kb 2 évvel ezelőtti) nyilatkozatra, hogy Steven politikai karrierjét egy potenciális 4.évadra tartogatják. Gondolom ebből már nem lesz semmi, vagy csak az évad második felében, de elég valószínűtlennek tartom. Főleg, hogy ha jól emlékszem, még az előző showrunner mondta ezt.
Ohh, és köszi a kibeszélőt, örülök, hogy lett.

Janka - 2021. 06. 21. 10:13

@gebe2001 Steven-t kiírták a sorozatból, nem hiszem, hogy visszatérne. Anno a színész is írta, hogy meglepetés volt neki is. Bár nagyon örülnék, ha visszajönne, mert az keverne mindent. Ugye Adam jutatta oda abba a szanatóriumba/elvonóra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz