login |

Inside No. 9: a 6. évad

2021. 06. 17. 21:30 - Írta: Shannen

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

Kezdjük azzal az egyszerű ténnyel, hogy a friss BAFTA-nyertes Inside No. 9, azaz A kilences szám alatt még mindig az egyik legjobb epizodikus antológia jelenleg. Nem csak Nagy-Britanniában nagy kedvenc, hanem itt a blogon is. Bár tavaly csak évadkezdő poszt született róla, de a kommentekben a többi részről is találhatóak erősen pozitív visszajelzések.

Idén is hat félórás részből állt az évad, amelyekben, akárcsak korábban, annyi volt a közös, hogy a 9-es szám alatt lévő helyszíneken játszódnak és minden részben kisebb vagy nagyobb szerepben felbukkan a sorozat két készítője, Reece Shearsmith és Steve Pemberton. Na és persze mindegyik sztori végén számíthatunk egy csattanóra. 

Ezenkívül azonban abszolút zsákbamacska, hogy az adott héten milyen történetet kapunk. Egy fekete komédiát? Egy krimit? Egy comedia dell’arte-ba oltott heist sztorit? Ez a meglepetés-faktor nagyban hozzájárul a sorozat élvezhetőségéhez, hiszen már az epizódok elején úgy ül le az ember, hogy fogalma sincs, hogy mire számítson. Egyedül abban lehet biztos, hogy csalódni nem nagyon fog, ugyanis még a közepesen sikerült részek is kellően szórakoztatóak tudnak lenni.

A hatodik évad is hullámzott részről-részre, de ahogy mindig, most is akadtak kiemelkedően jó epizódok, bár összességében azt vettem észre, hogy egy fokkal talán kísérletezőbbek és furábbak voltak idén a történetek. Bár nehéz ezt egy olyan sorozatnál leírni, aminek az esszenciáját pont ez a kísérletezés adja, szóval tényleg csak a korábbiakhoz képest vizsonyítva említem.

Talán a fentiek miatt kevesebb epizód kapott el úgy igazán, és így a tavalyi etapot erősebbnek éreztem, miközben továbbra is leborulok a két készítője zsenije előtt, akik még mindig képesek ennyire csavaros, olykor egészen elvetemült(en vicces) sztorikat írni, tükröt tartva az emberi gyarlóságnak. Arról nem is beszélve, hogy az eddigi 37 rész alatt ketten együtt legalább 74 különböző karaktert alakítottak pazarul.

Ami az idei epizódokat illeti (spoilerek nélkül), érdekes módon két sorozatos vonatkozású rész is volt, mindkettő az évad jobban sikerült darabjai közé tartoztak. Az 6×02 egy sorozatíróról és egy rajongójáról szól, a 6×04 pedig egy true crime drámasorozat forgatásán játszódik és csak annyit mondok, hogy Line of Duty rajongóknak kötelező.

A 6×03, mely egy hotelszobában játszódik és a 6×05, mely egy klasszikus történetet dolgoz fel, tipikus Inside No. 9 epizódok, melyek alig pár karakterrel is remekül megteremtik a feszültséget. A két kakukktojás idén nálam a kezdő és a záró epizód volt, melyek kreatív technikai megvalósítását abszolút elismerem, de ezek inkább rátelepedtek a sztorira semmint támogatták azt, így nem tudtak igazán érzelmileg bevonni a történetbe. Főleg a fináléban éreztem azt, hogy a zenével és a káosszal csak sodródok, és az amúgy elég telitalálatos mondatok kevésbé maradnak meg.

Bár most is lenne kit említeni, direkt nem akarom megnevezni semelyik epizód vendégszereplőit, legyen alég annyi, hogy a brit tévés arcok színe-java felbukkan egyik vagy másik epizódban.

Tényleg csak ajánlani tudom a sorozatot igazából bárkinek, ráadásul akármelyik résszel lehet kezdeni, hiszen különálló történetekről van szó. Kommentben akár jöhetnek is a kedvencek, hogy segítsük az újonnan bepróbálók dolgát. 

4 hozzászólás Ne habozz!

danonino1984 - 2021. 06. 18. 02:54

Ez olyan, mint a Room 104?

winnie - 2021. 06. 18. 08:38

elég sokat írtunk róla, nem egy posztban próbáljuk definiálni, hogy milyen. a műfaját tekintve olyan, mindkettő epizodikus antológia, de egyébként minden másban nem olyan. nyilván sokkal jobb. ezek nem annyira szerzői rövidfilmek, mint a room 104 hiszen itt minden részt ugyanazok írnak és játszanak. műfajilag mindkettő sokszínű, de a room az egy helyszínes, itt pedig nincs semmi kötöttség. és persze, ami a legjobb, hogy itt vannak csattanók, csavarok, míg a room közel sem arra épül.

Löfli - 2021. 06. 22. 14:12

nálam a 6×01 abszolút kedvenc volt, imádtam ezt az elborult humort, plusz a heist műfaj a gyengém :) de a 6×06 már nem működött nekem se, a 2.-3.-5. rész korrekt volt, a 4. részt nem tudtam hova tenni, nekem “túl fura” volt, plusz a Line of Duty-t se nézem (még) :(

ubul - 2021. 07. 01. 12:53

3 hét alatt letoltam a 6 évadot (két rész van hátra, 6×05 és 6×06, felirat hiányában)
Azt kell hogy mondjam, évről évre sajnos a minőség valamelyest csökken, a 6. évadban már voltam úgy, hogy kikapcsoljam az adott részt végleg, mert nem érdekel (6×04), vagy épp két részletben néztem meg (6×03)
Szóval nem tudom, eleinte még tök jó volt, minden évad lekötött, 10/10-es részekkel olykor, de sose éreztem azt hogy kikapcsoljam, vagy a felénél: majd holnap megnézem
De ez a 6. évad eléggé felemásra sikerült sajnos. Persze két részt még nem láttam, de valahogy nem vesz rá a lélek, hogy megnézzem, ha lesz hozzá felirat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz