login |

Marvel’s M.O.D.O.K.: az 1. évad

2021. 06. 21. 15:50 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Többször próbálták már M.O.D.O.K. élőszereplős verzióját képernyőre vinni, de ez sosem jött el (megvan az Agents of S.H.I.E.L.D.-ből Ivanov? Na, ő is M.O.D.O.K.-nak indult, de a passzolt New Warriors főellensége is ő lett volna), és most is “csak” stop-motion sorozat készült a főszereplésével a Hulu-ra. Azért idézőjeles a csak szó, mert a Marvel nemigen próbálkozott eddig ezzel a zsánerrel.

Mondjuk nem is a technológiával volt bajom, sőt, abszolút pozitív benyomást keltett szinte minden pillanata a stop-motion megvalósításnak. Inkább a történettel és a karakterekkel nem tudtam megbékélni tíz epizód alatt.

A sorozat egyébként alapvetően komédiának készült, annak szinte tökéletesen megfelel, ugyanakkor volt néhány mozzanat, amivel azért sikerült a ló túloldalára átesni (vegyük csak azt, amikor irreálisan hosszú monológot tart a főhősünk, ami inkább csapott át cikibe, mint viccesbe), de ettől még nem mondom, hogy élvezhetetlen. Sőt, elég jó elszólásokat is tartalmazott.

Cserébe a legnagyobb problémám az, hogy a történetet milliószor meg egyszer láttuk már. Van egy nagy gonoszunk (Patton Oswalt), aki valójában rettentően béna, a családja is elhagyja, majd a világ meghódítását folyamatosan elengedi a családja iránti szeretet miatt (hupsz, spoiler? Na jó, nem, van azért egy utolsó jelenetes csavar, ami meg is követeli a második évadot). Szóval gonosz apu nem is annyira gonosz, inkább csak apu.

Ez sajnos számomra már nagyon sokszor lerágott csont, ráadásul M.O.D.O.K. lúzer képében való megjelentetése még egy lapáttal rárakott erre az érzésre. Úgy éreztem, bármely másik Marvel-gonoszt betehetnék ide (de akár egy családos Mohó Jojót is a Pindúr Pandúrokból…), ez egy tipikus figura volt, akinek a történetét már ezerszer láttuk, s semmi M.O.D.O.K.-os nem volt benne.

A neje hasonlóan sablonkarakter, meg is lepett volna, ha nem kap olyan epizódot, ami az ő hibáit is előtérbe helyezi (az a bizonyos népszerűség utáni vágy…!), viszont a két gyermek már egy fokkal élvezhetőbb szinten lett ábrázolva. Igaz, itt a tipikus tinilány, aki cikinek tartja apját és inkább párnával próbálja megölni magát, az öccse pedig a bolondos, hiperaktív srác, aki nem éppen a legélesebb kés a fiókban. Mégis kettejüket sikerült valamennyire olyan irányba tologatni, amitől nem lettek teljesen unalmasak.

Több átívelős szálat is indítottak a szezon során, melyek nem mindegyike töltötte ki a tíz epizódot. A válás végig jelen volt, cserébe a másik két szál folyamatosan megszakadt. M.O.D.O.K. gonosz szervezete, az A.I.M. (amúgy remélem, a Marvel’s Avengers PlayStation játékból ismerős a szervezet!) átkerült más kezébe, a főhősünk gonoszunk pedig az első epizódokban azt tervezte, hogy visszaszerzi, de erről szinte folyamatosan megfeledkezett.

Ahogy a múltból előkerült gonosz énje is csak néha-néha bukkant fel. Ezt a szálat mondjuk érdekfeszítőbbnek tartottam, mint bármelyik másikat annak ellenére, hogy nem éreztem, hogy túl sok meglepetést fog tartogatni. A régi énjénél éreztem azt, hogy ő tényleg M.O.D.O.K., és nem egy bármikor helyettesíthető figura.

Nem sikerült eldobni a Marvel’s M.O.D.O.K.-tól az agyam, de azt sem mondom, hogy nézhetetlen lenne. Talán csak nem az én világom (komédiát szerintem egyébként a legnehezebb úgy megírni, hogy ne kínos legyen a végeredmény), vagy egyre kevésbé vagyok elnézőbb a Marvellel szemben a repetitív történetei miatt. Ha lesz második évad, nem is biztos, hogy ott leszek.

Ja, a M.O.D.O.K. nem az MCU része, ha valakit érdekel, szóval nem “kötelező” megnéznie a kompletistáknak.

1 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 06. 23. 13:58

csinaltam ma egy triplát a pilotokkal. ennek a pilotját képtelen voltam vėgignézni. de annak ami, szerintem teljesen jó.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz