login |

Rick and Morty: kezdett az 5. évad

2021. 06. 21. 21:33 - Írta: human

28 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Ez most tényleg rövid lesz, főleg spoilerek nélkül, de valami hihetetlen erős volt a Rick és Morty idei kezdése. És szerencsére most sem kellett várni sokat a premierre, hiszen rögtön jött (a Netflix helyett) az HBO GO-ra, ráadásul rögtön magyar felirattal.

Persze lehet jönni Dan Harmon sztorikörével meg a többivel, de a Rick and Mortyban azok a legjobb részek, amik nem csak agyilag, felépítésileg jók, de zsigerileg is rendesen hatnak. Még akkor is, ha a depresszív pillanatok nem mélyítik mindig a karaktereket. Bár azért csak fejlődött mindenki mostanra, nem csak abban, hogy mit hajlandóak megtenni. Rick is ott hagy egy konfliktust amit az ego-ja nem engedett volna a korai évadokban.

A mostani premierben nekem az tetszett a legjobban, hogy mindenkinek jutott valami. Na nem a szereplőknek, hanem nézőként, és mind kidolgozott volt. De tényleg. Még ha kevesebb idő is jutott Morty csajozására, akkor sem mondhatjuk, hogy kidolgozatlan szál volt. Részemről a legjobban a gyűlöletünk dédelgetésére felhúzott élet kritikája ütött be igazán. Kár, hogy nem azok nézik, akiknek esetleg adna is valami nézőpontot? (/me Körbenéz az országban…)

Nem szaporítom sokat a betűket itt, az biztos, hogy részemről a múltkori vonatos kezdést verte simán, és amikor a deus ex részt nem működött, akkor borultam, de aztán CSAK visszarántottak. Mindenképp érdeklődve várom mit sütöttek ki idén.

28 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2021. 06. 21. 21:52

“Kár, hogy nem azok nézik, akiknek esetleg adna is valami nézőpontot? (/me Körbenéz az országban…)”

A demagóg, homokos, szalmabábérvelésnek továbbra sem ülök fel. Kár, hogy az internet igen, és ezek szerint a cikk írója is.

Én inkább a negyedik évados szinkronra reagálok.
Az lepett meg a legjobban, hogy mennyire jó hangokat kaptak a mellékszereplők is. Epres Attila, Kálid Artúr, de én még Kossuth Gábort is szívesen hallgattam, aki bár nem tartozik a kiemelkedők közé, de olyan rég hallottam már, hogy tök jó volt.

Szintén tetszett, hogy az HBO lehetőség szerint minden comedys szinkronhangot megtartott, még a pár mondatos mellékszereplőkét is.
Ellentétben ugye a Comedyvel, ami folyton újraszinkronizálja az hbo-s változatot (Modern család, Ifjú Sheldon, A semmi közepén), és olyan idióta válasszal traktálnak ha rákérdezek, hogy miért teszik ezt folyton, hogy nekik így jobban tetszik. Meh…

Illetve eddig a hangkeverés is jó, bár nem láttam mindegyik részt. Sajnos a harmadik évad a comedynél elég érdekesen alakult néhány résznél, a Vissza a jövőbe felújított dvd-s változatához tudnám hasonlítani.

miles teg - 2021. 06. 21. 22:42

“A demagóg, homokos, szalmabábérvelésnek továbbra sem ülök fel”

Ez a szalmabábérvelés iskolapéldája. És több más érvelési hibának is.

MM - 2021. 06. 21. 23:01

“Szintén tetszett, hogy az HBO lehetőség szerint minden comedys szinkronhangot megtartott, még a pár mondatos mellékszereplőkét is.”

Mondjuk ez azért is van, mert ugyanaz a stúdió csinálta a szinkront hozzá mint a comedynek ami szerintem egy ritka dolog. Mármint, hogy két különböző csatornának ugyanaz csinálja.

human - 2021. 06. 21. 23:26

Scat: te miről beszélsz? én egyáltalán nem csak a múlt hétről beszéltem, hanem a mindennapi életben sokakat annyira áthat a gyűlölet, hogy szinte cska ez mozgatja őket. ez nem tudom miben demagóg, vagy épp homokos, ami végképp hogy jön ide. bár lehet cska fáradt vagyok és valójában velem értesz egyet.

winnie - 2021. 06. 22. 05:35

ez nem jó, ez az én dumám!:) de eskü, hogy magamtól kommentelek kumbájjá kompatibilisen a blogra az elmúlt tíz évben egyes szórványos kommentekre, hogy minek energiát fecsérelni a gyűlöletre. én azért remélem, hogy minél többen ülnek fel ennek az érvelésnek.

(egyébként az tényleg érdekes jelenség a sorozat kapcsán, ahogy az a 2-3. évadban is kiderült a netes reakciók alapján, hogy tényleg olyanok is a zászlójukra tűzték, akik az írókat is meglepték.)

Mate4182 - 2021. 06. 22. 08:22

Baromi Eros Kezdes volt.
Remelem az egesz evad tartja a szinvonalat, bar bevallom ha van musor ahol automatikusan megszavazom elore is a bizalmat az a Rick and Morty.

Kissur - 2021. 06. 22. 13:26

Én is féltem, hogy a 4.évaddal elindult a középszer felé a R&M, de ez a premier visszaadta a reményt, hogy még bőven van kiaknázatlan terep ebben a sorozatban. Újra hyped vagyok! Így szép magyarosan.

sherlock20 - 2021. 06. 22. 15:18

zseniális volt

walter sobchak - 2021. 06. 22. 19:46

Jó volt, jó volt, kezdésnek, szerintem. Bármelyik másik sorozatnál azt mondanám, hogy ilyen zseniális részt még nem láttam, de hát ez a Rick & Morty, ami úgy feltolta az emberek igényeit az elmúlt években, hogy igen nehéz már nagyot dobni (ahogy azt az előző évad vonatos részében meg is kaptuk :D). Azért remélem, ebben az évadban is lesznek olyan elementárisan erős részek, mint az előző évadokban pl. a Froopyland, Evil Morty, vagy akár a 4. évad utolsó része (tényleg, Evil Morty is lehetne).

Malachi - 2021. 06. 28. 16:15

hová lehet ezt még fokozni, de komolyan? ez a második rész azért… hát… kb. a negyedénél tettem le arról, hogy követni próbáljam, de pont így volt jó.

nem szeretem azokat a hangokat, amik zseniálisoznak pár éve, meg mindenféle túlzásokba esnek a sorozattal kapcsolatban. de azért ez az évad eddig tényleg nagyon-nagyon jó egy rakás szempontból.

nem tudom eldönteni, hogy azt mondták fuck it és összehoztak valami oltári katyvaszt amiben mégis van valami őrült rendszer, vagy napokon át rágódtak minden poénon meg jeleneten és ha valaki venné a fáradságot és kikockázná a részt, találna minden helyszínen valami rejtett utalást, ami hibátlanul passzol az előző részekhez.

de szerintem az a legjobb az egészben, hogy nem is számít. nagyon jól szórakozom, de ilyen tágra nyílt gyerekszemmel kb. annyira jó basszus.

Mate4182 - 2021. 06. 28. 18:15

Ez a masodik resz valoban meg Rick es Mortys mertekkel is nagyon elszallt volt.
Eddig szarnyal az 5. Evad!
(Kulon tetszett a feliratok kozbeni jelenet ami tipikusan Rick es Mortysan fel percben annyi kerdest dobott fel mint mas sorozatok egy evad alatt :D )

karit - 2021. 07. 04. 02:33

Harmon szerint az írószobában van egy ‘A’, ‘Á’ és ‘E.SZ’ jelű doboz, amiből bekötött szemmel húzzák ki a következő mondathoz az alanyt, állítmányt és egyéb szavakat.

Jó, nem mondott ilyet, nyilván a fejükből pattan ki minden mondat (max azok sorrendjéről döntenek kockadobással). A lényeg az agyzsibbasztó végeredmény, remélhetőleg még jó pár éven át.

Megfigyelés:
nem tudom, karakterfejlődésnek számít-e, vagy csak alkotói válság miatt felmondott a slejm-animátor, de úgy tűnik, Ricknek elmúlt a bronchitisze. Wow.

Ripazha - 2021. 07. 06. 02:46

Úgy látszik ezt a részt nem tudja senki hová tenni.
Érdekesen alakulnak a karakterek.
Ez az évad igazán igyekszik megkavarni a dolgokat. Kíváncsi leszek hová fut ki az évad további része

Mate4182 - 2021. 07. 09. 16:32

Na, a harmadik resz is tartotta a szintet es baromi jo volt.
Elveztem azt a kis valtozast amit az uj Summer Rick felallas hozott.
A Rick vs Bolygo Kapitanya Team harc pedig siman a het jelenete !

Mate4182 - 2021. 07. 09. 16:33

Elnezest a Morty vs Bolygo Kapitanya Team

Kissur - 2021. 07. 13. 09:06

5×04
Hát ez g*ci közepes volt. Bocsánat a szóért, de ha már erről szólt a rész.
Semmi csavar, semmi mély gondolat, nyíl egyenesen haladt a sztori. Elvoltam vele, de bőven nem ez lesz a kedvenc részem. Az évad leggyengébb része, de még így is szórakoztató volt. Remélem a későbbiekben jobban megerőltetik magukat az írók.

Mate4182 - 2021. 07. 14. 11:00

5×4

Kicsit olyan volt ez a resz mintha felhasznaltak volna minden, korabban kukazott/elvetett otletet hogy legyen egy extra epizod, amit aztan vegul hogy ne legyen gyanus nem az evad vegere hanem a ,,kozepere’’ tettek.
Ez is jo volt, de nem utotte meg a Rick and Morty szintet

walaki - 2021. 07. 15. 23:20

Jó volt ez a 4. rész is, szerintem azért tűnhet gyengébbnek, mert az évad első három része bitang erős volt. Ha nem ilyen epizódok után jött volna, más lenne a hozzáállás szvsz.

Gondolom ezt azért, mert megvan benne minden, ami kell, szokásos agymenés, mindenféle csavarral és következménnyel, nemmellesleg ütős társadalomkritikával, extrém paraszt, kioktató Rickkel aki közben nagyobb ****, mint Morty. Nekem tökre bejött a fricska is, amit az akciófilmeknek dobtak. Egyébként lassan Morty tényleg becsajozhatna már, mert már kétszer is iszonyatos galibát okozott a “pótlószerekkel” :-)

Kissur - 2021. 07. 31. 09:31

Másnak is feltűnt, hogy ebben az évadban Rick nem volt részeg szinte sosem, és alig böfögött? Erről beszéltek valahol a készítők, hogy ez szándékos?

walaki - 2021. 08. 03. 19:42

Na erre tényleg csak annyit lehet mondani, hogy BROÁF!!!

SPOILER
Végig fogtam a hasam a röhögéstől, annyira tetszettek az utalások. Volt itt minden, az összes klasszikust megidézték: Keresztapa, Kaszinó, még Sebhelyesarcú is! Na meg persze mechák és anime paródia, mindez egybegyúrva egyetlen részben! A beszólások meg kifejezetten ültek, nagyon viccesek voltak!
Na pontosan ez az, amiért szeretem a R&M-t!

Idézet: “What the hell is wrong with you, people?! You just have an incest space monster in your back pocket, huh?” :-D :-D :-D

Mate4182 - 2021. 08. 04. 15:32

Amikor a 3. Resz kijott, valahogy kiszivargott a 6. Es amikor a 4. Kijott, valahogy kiszivargott az aktualis 7. Resz is.

Errol tud valaki valamit? Direct szivarogtatas, bar nem latom ertelmet, de amugy meg hogy hibaznanak 2szer 2 het alatt?

walaki - 2021. 08. 04. 18:20

Mondjuk például úgy, hogy az első alkalom után nem sikerült fülöncsípni a szivárogtatót :-D
Azt nem hiszem, hogy direkt lett volna, bár amennyire ötlettelenek és inkompetensek a marketinges arcok mostanság, semmi sem kizárt…

Ripazha - 2021. 08. 09. 14:27

Ez egy nagyon fsza rész volt. Tömény is az elmúlt kettőhöz képest. Építünk loret meg nem is. Mindegy is igazából működött. Messze van szeot 5 az évadzáró 1 órás epizódig.

Kissur - 2021. 08. 09. 19:59

5×08
Csak én unom, hogy minden rész egy ismert filmre kikacsintás? Régen több eredeti ötlet volt, és mindblow történet. Ebből a részből is sokkal többet ki lehetett volna hozni. És a Birdpersonnal való barátságát még jobban megerősíthették volna, és egy nagyon érzelmes katarzist kihozhattak volna belőle. Ehelyett piff-puff, dirr-durr. Remélem a dupla finálé jobb lesz.

Ripazha - 2021. 08. 10. 02:27

Nos nem ismert filmekre is kacsint ki folyamatosan, jó néhány rész.
Az első évad majd minden része.
Ez a kifordított kulturgag az ismérve az elejétől kezdve, a “nihilista” burkolásával.
A rész címek mindegyike utalás.
Még a közkedvelt pickle rick is kikacsintasok tömkelege.
Nos ha unod, az évad záró megpecsételheti a sorozat sorsát számodra.
Szerintem ez egy jobb rész volt mint a mafiás, vagy a két elnökös epizód. Egy baj volt ezzel az epizóddal, hogy tempósabb volt és nem erre készített fel az elmúlt kettő.
És hogy elment az évad és kicsit lóg a levegőben az előző évadbam elkezdett, és ezen évad elején folytatott Rick formálódás, ami remélhetőleg az évad végével pecsételődik, vagy legalábbis mozdul előre.
Kíváncsi leszek mert még mindig tud szórakoztató lenni, a hibái ellenére is.
Nálad lehet már megfáradt, és konkrétabban érzed a szatirikusságát. ¯\_(ツ)_/¯

Kissur - 2021. 08. 10. 10:07

Ripazha: Tudom, de most valamiért nagyon feltűnő. A címek tetszenek, csak most valamiért látványos számomra. De lehet, hogy azért, mert számomra is ismert filmeket parodizálnak. Nyilván maradok, mert még mindig hatalmas fun a sorozat, csak több eredetiséget várnék, és akkor a funból átmenne überkirállyá.

m76 - 2021. 08. 19. 11:53

Én azt vettem észre magamon, hogy belefásultam Rick & Morty-ba. Minden rész elé óriási várakozással ülök le, hogy aztán csalódottan álljak fel. 5. évadban eddig egyetlen rész sem volt amire azt mondam volna, hogy ez igen ez tényleg odatette magát. A 4.-ben is csak elvétve. A 3. évadban ez az arány még sokkal jobb volt.

Ripazha - 2021. 09. 06. 17:39

Nnnna jó. SPOILERKEDŐSDISÉG.!!!!!

Kicsit megzavart, mert evil morty epizódok általában lassú tempójúak, követhetőbbek, kimértek. Erre jött ez az epizód és így felborított mindent :-D
Az első 5-10 perc kb sima, de aztán abba a maradék 12 percbe belesuritettek mindent.
Zavaró meg nem is, hogy fogalkoznak meg nem is a rick egyedfejlodessel. Talán nagyobb nyomást helyeznek magukra a készítők. És a végén a saját kardjukba dőlnek. Nem lorekodunk aztán mégis kétszer egymás után. Igazából nem tudom eldönteni, hogy maguknak vagy a rajongóknak akarnak megfelelni. Mert az ötödik évad nagyrésze kb a rajongói elvárások ellen van, dafkéból, aztán az utolsó epizód meg mégis nekik készül, csak közbe követhetetlen. Ha ebben a kísérletező hajlamot érezném akkor nem lenne baj, itt inkább azt hogy nyűg nekik. Amíg nem voltak felkapottak, addig jól ment minden.
Szórakoztató finálé volt, nyilván xliffhengeres hugy akkó must milesz…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz