login |

Cruel Summer: vége az 1. évadnak

2021. 06. 22. 21:30 - Írta: Shannen

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Amikor pár hónapja elstartolt ez az átívelős, több idősávos és nézőpontos thriller, egyrészt rögtön beszippantott az első két részével, másrészt elég szkeptikus voltam, hogy ezt a történetet, hogy fogják 10 részen keresztül kibontani, úgy, hogy izgalmas maradjon. Ugyanis a második rész végére – látszólag – eljutottunk oda, hogy egy nagyon egyszerű igen/nem kérdés köré fogják felhúzni a továbbiakat, ennek a megválaszolása lesz maga a rejtély.

Azonban csak dicsérni tudom a történetvezetést. Szinte hiba nélkül sikerült fenntartani a néző figyelmét, és egyáltalán nem csak a csavaroknak köszönhetően. Mindig izgalmas, amikor apránként áll össze a kép és addig is lehet találgatni, hogy mi is történhetett, és ha még a körítésről sem feledkeznek meg, ami ebben az esetben az erős karakterizálást jelenti, akkor tényleg nem lehet ok panaszra.

Na jó, azért távolról sem tökéletes a sorozat, a finálét kifejezetten elkapkodták, de még így is ezen a rejtélyközpontú, átívelős műfajon belül tudott maradandót alkotni. Nyilván a fordulatos történetmesélésnek köszönhetően nagyon könnyen nézeti magát a Cruel Summer és hála az átlag 42 perces játékidőnek remek nyári dara lehet belőle annak, aki szereti az ilyen sztorikat. Jó hír, hogy augusztusban itthon is jön az Amazonra.

A történet alapjait winnie már összefoglalta a pilotnál, így azt nem ismételném nagyon, a lényeg, hogy két tinilány áll a középpontban, akiknek a történetét három nyár (1993,1994,1995) eseményein keresztül ismerjük meg. Egyikük eltűnik, a másik pedig ezzel kapcsolatban keveredik gyanúba, az epizódok pedig felváltva, hol egyikük, hol másikuk szemszögéből mesélnek.

Nem a Freeform sorozata volt az első mozgóképes produktum, ami ezeket a narratív csavarokat használta, de azért mindenképp jár az elismerés, hogy a sok könyvadaptáció, true crime dráma és valós történeten alapuló átívelős sorozat között egy teljesen eredeti ötletből született ekkora siker, ugyanis a Cruel Summer a csatorna legnézettebb sorozata lett összplatformilag.

Ehhez nem volt elég, hogy az írók jól csűrték-csavarták a rejtély megoldása felé vezető utat, az is kellett, hogy a karakterek megfelelően legyenek árnyalva. Ebben mondjuk segítségükre volt a szerkezet, hiszen egyrészt 15-17 éves tinédzserekről beszélünk, akik alapvetően rengeteget változnak három év alatt ebben az időszakban, tehát kapunk egy (több) felnövéstörténetet, másrészt a történtek értelemszerűen mindenkin nyomot hagytak, tehát egy pszichológia thriller-vonal is van, így az élesnek ható változások a három nyár alatt csak elsőre tűnnek drasztikusnak.

Amit sajnáltam, hogy miközben a két főszereplő háttere, motivációi, viselkedése jól ki volt dolgozva, addig a mellékalakok már kevésbé. Relatív sokan is voltak így érthető, hogy nem jutott mindenkire elég idő, de volt néhány olyan szereplő, akiknek egyetlen funkciója volt és amint azt letudták utána kvázi elfelejtődtek, se előtte se utána érdemi módon nem voltak szerves részei a történetnek.

Persze mivel a Jeanette-et alakító Chiara Aurelia és a Kate-et megformáló Olivia Holt mindhárom idősíkon remekelt , így tulajdonképpen el is vitték a hátukon az egészet. Nem véletlen kerültek többször említésre a hét alakítása posztoknál az elmúlt hónapokban. Volt is dolguk rendesen, az érzelmek széles skáláját kellett végigzongorázniuk folyamatosan kétségek között hagyva a nézőt, hogy akkor most kinek is kellene hinnünk. Ha valaki nem váltott legalább ötször térfelet Team Jeanette és Team Kate között az évad során, az nem is tudom mit nézett. A sorozat számomra még egy kiemelkedő alakítást tartogatott, de róla majd kicsit később.

Akinek tetszett az évad (jelen!), az örülhet, hiszen jön a folytatás. Ez azonban ne ijesszen meg senkit, aki még nem kezdett bele és tervezi, az első évad lényegében egy kerek, lezárt történet. Egyelőre az sem világos, hogy évados antológiát terveznek-e csinálni a több idősávos és nézőpontos narratívára felhúzva vagy a mostani karakterekkel folytatják a sztorit. Az viszont biztos, hogy én a tovább mögött folytatom spoilerekkel az évad és a finálé értékelését.

Essünk túl rajta és kezdjük a legeslegvégén, jó? OMG!!??!! Pedig én tényleg szurkoltam Jeanette-nek… Szinte végig voltak kétségeim, de a finálé közben a Mallory-csavar (szegényről egész végig nem tudtam eldönteni, hogy a karaktere volt ilyen borzasztó vagy Harley Quinn Smith játszotta túl, valószínűleg valahol a kettő között van a megoldás) elég jó magyarázatnak érződött.

Aztán bumm! A legszebb az egészben, hogy amikor Jeanette azt ismételgette mindenkinek, hogy ő soha nem látta a házban Kate-et, nos, nem hazudott… Imádom, amikor csattanóval zárul egy jól felépített történet, ezért is remélem, hogy nem ezt a sztorit fogják folytatni a második évadban, mert csak rétestésztának érződne. Szóval a rejtélyt jól felépítették, és a finálé után visszagondolva olyan nagy logikai bukfencet nem is fedeztem fel benne.

A lehetőségekhez képest, ami még kifejezetten jól sikerült, az Kate történetén keresztül egy tipikus grooming szituáció bemutatása. Vagyis az, amikor egy felnőtt egy gyerek bizalmába férkőzve elcsábítja majd általában szexuálisan kihasználja őt. Ugyanis félreértés ne essék, hiába ment Kate önként és dalolva Martin házába és maradt ott hónapokig látszólag önként, itt az első perctől kezdve egyedül a férfi felelőssége volt, hogy meddig engedi eszkalálódni a helyzetet. Nyilván ahogy láttuk, tudatosan már korábban errefelé terelte a lánnyal való kapcsolatát, így szegénynek nem sok esélye volt.

És akkor itt emelném ki Blake Lee-t, aki tökéletes volt erre az elsőre megnyerő, második nézésre már inkább creepy figurának a megformlására. Az utolsó előtti rész ugye alapvetően egy különálló epizód, időbeli ugrálás nélkül, ami így is hibátlanul tartotta fent a feszültséget, ami elsősorban a két színésznek köszönhető, hiszen más nem is nagyon bukkant fel abban a 40 percben. De fináléban a közös jelenteiknél is brillíroztak.

Azt szintén értékeltem, hogy a szabadulás után, a történtek feldolgozása Kate-nek nem két percbe telt, hanem fokozatosan mutatták be, hogyan hat rá a PTSD és mennyire meg tudja változtatni az embert egy ilyen traumatikus esemény. 

És akkor az érem másik oldalán ott volt Jeanette, akit egy tipikus tinédzserként ismerünk meg, aki totál bizonytalan a saját személyiségében, a menő lányokkal akar barátkozni, randizni akar, miközben azért a gyerekes énjét sem vetkőzte még le. Amikor azonban megnyílik előtte a lehetőség, elindul a lejtőn és az állandó hazugságai és manipulatív viselkedése súlyos következményekhez vezet, előtör belőle egy szociopata-szerű viselkedés (majd a pszichológiát végzett olvasók kijavítanak, hogy ez azért túlzás).

Ezt viszont már nehéz nézőként befogadni és bármilyen szinten szimpatizálni vele, hiába a saját belső bizonyalanságai, az utolsó jelenetben látott szituáció egy nagyon egyértelmű döntési helyzetbe kényszerítette, ahol emberileg elbukott és a későbbi viselkedését tekintve ezt egyáltalán nem is bánta meg.

To the girl who named me. Who could have cleared all this up sooner but didn’t. Kate Wallis… I forgive you.

Nem mondom, hogy a végére minden feketén-fehéren eldőlt és Kate az abszolút jó, Jeanette pedig az abszolút gonosz itt, de a szürkénél azért egyértelműbb a helyzet. Jeanette mentális állapota persze árnyalja a képet, de a felelőssége mégsem vitatható.

8 hozzászólás Ne habozz!

Divide - 2021. 06. 22. 22:02

“szegényről egész végig nem tudtam eldönteni, hogy a karaktere volt ilyen borzasztó vagy Harley Quinn Smith játszotta túl” – Ugyanezt éreztem, Mallory számomra hihetetlenül irritáló volt, és az sem segített, hogy úgy beszélt, mintha állandóan lett volna valami a szájában, vagy nem tudom (pedig nem neki volt fogszabályozója. Arról meg szerintem menet közben lemaradtam, hogy miért is lettek ők olyan országos barátnék Kate-tel, egy öt perces csevegés a psziciáter várójában ezt nem igazán indokolta.
Egyébiránt a sorozat valóban tökéletes laza nyári darának, nem váltja meg a világot, és középtájon volt pár leülős rész, de könnyen csúszott.

Ravagedseducer - 2021. 06. 22. 22:44

Nagyrészt egyetértek, nekem az év egyik legjobb, legvárósabb hetiben nézőse volt.

Mallory-t én sem tudtam sokszor hová tenni, kiállhatatlan volt végig, és akkor most el kéne hinnünk hogy ő végig tisztalelkű, ártatlan volt, és Jeanette-t hívja “creep”-nek? Na ne, akkor ő mi? (Persze más kérdés hogy Jeanette tényleg az, de nehogy már Mallory legyen az ártatlan az egészben.)

Nekem egy kis logikai bukfenc volt az egész jelenet, amikor Kate elvileg azt hitte hogy Jeanette láthatta. Mint kiderült, ő is tudta hogy kintről láthatta csak, a házban nem, és még a villanyt is lekapcsolta, szóval hogy is gondolts ezt a megvádolást? (Azt hagyjuk hogy Jeanette tényleg bűnös volt, csak máshohgy.)
Arról nem is beszélve, hogy Mallory-nak egy perc alatt elhitte hogy nem látta az arcát, akkor most Jeanette-ről miért nem feltételezte ezt?
Tényleg jó sorozat, szeretem, de ez felmerült bennem.

ArpHalliwell - 2021. 06. 22. 22:59

Ahogy már írtam a pilot-kritikához és a hét legjobb epizódjához is, számomra az év legjobb újonca, végig tartotta a színvonalat.
A két főszereplő csaj előtt le a kalappal, végig nagyon jól játszottak, kellően el is bizonytalanítottak minden részben, hogy kinek is lehet hinni.
Mallory ezek szerint nem csak engem irritált, túl mesterkélt, olyan “kamu-depisnek” éreztem végig, és igen mintha tele lett volna a szája mikor beszélt…
Az utolsó jelenet meg már olyan Lost-szintű volt nekem.
Megmondjátok túlzásba estem, de nagyon bejött :D
Amúgy a kritika minden szavával egyetértek.

stargatelost - 2021. 06. 25. 07:57

Alapvetően tényleg jó évad volt, a három idősíkos koncepció, a szálak csavarása, a karakterek. Viszont ha jobban belegondol az ember, alapjaiban hullik szét az egész a logikai bukfencektől.

Spoilerek:

Szóval kiderült, hogy Kate tényleg azt hitte, Jeanette-el látták egymást. És ezt ugye elmondja, kimondja tévében, erre épül lényegében az évad. Na már most, ha az ő szemszögéből tényleg az lett volna az igazság, hogy látta őt Jeanette, és tegyük fel, Jeanette mindent bevallott volna a rendőrségen, akkor arra is fény derült volna, hogy nem a pincében látták egymást, hanem a nappali ablakában. Ezzel pedig Kate sztorija hullott volna szét, ehhez képest végig ragaszkodott ehhez, hogy látta őt…a pincében…

Aztán ott van Martin és a ‘shootout’. Már eleve az is fejvakarós, amikor lemegy a pincébe azzal, hogy ott voltak rendőrök, és hogy valószínűleg házkutatásival jönnek vissza holnap. Miért is? Mégis hogy jutottak el hozzá a rendőrök? Persze, lehet mondani, hogy offscreen jól haladt a nyomozás, de igazából már nem nyomoztak, nem? Kate-et elkönyvelték, hogy elszökött.
És akkor ezek a zseni rendőrök ilyen felületesen vizsgálják meg Martin halálának körülményeit, hogy annyi a konklúzió, hogy valami shootout volt? Mi van? Hát egy első napos nyomozó is összerakná az 1+1-et, hogy Kate lőtte le, de a helyszínelés is megerősítené a pisztolyon az ujjlenyomattal, lőpormaradvánnyal Kate kezén, stb… Nagyon felületesen ugrottak át ezeken a dolgokon, csakhogy legyen még pár rejtély (Annabelle, ehh…)

Volt még pár ilyen necces dolog, de talán ezek voltak a legdurvábbak, amiktől inkább úgy marad meg az első évad, mint egy baromi fasza koncepció felhúzása egy rakás logikai bakira….

Ravagedseducer - 2021. 06. 27. 12:45

@stargatelost

Ez ki is ment a fejemből, de igazad van teljesen… vissza is pörgettem ezt a jelenetet, hogy most akkor miért is nem tudják a rendőrök hogy Kate lőtte le? Vagy hogy van ez az egész?
Anélkül kezdtek lövöldözni befelé a rendőrök hogy tudták volni ki hol van? (Ami persze hülyeség) de máshogy sincs semmi értelme.

Szóval tényleg volt itt pár dolog ami a végére nem adódott össze, attól még élveztem.

Shannen - 2021. 06. 28. 19:01

@stargatelost

Kate szerintem azért ragaszkodott ahhoz, hogy Jeanette ismerje be, hogy látta, mert a fejében magát hibáztatta azért, hogy Martinnál maradt önszántából, amíg rosszra nem fordult a helyzet. És már amikor Jeanette ott volt, ő már akkor azon gondolkodott, hogy lelép, de mégsem tette meg. Ez lehetett volna az utolsó pillanat, amikor szabadon elmehetett volna a házból. És azzal, hogy Jeanettre tolta a felelősséget kvázi, a saját önvédelmi mechanizmusa indult be, hogy ne önmagát okolja mindezért (miközben persze nem is kellett volna önmagát okolnia). Szóval igen, nézhetjük úgy, hogy ez baki, de úgyis, hogy Kate-nek abban a helyzetben nem az volt a fontos, hogy kiderül-e az igazság, hanem az, hogy magáról levegye az odaképzelt felelősséget.

Ami a lövöldözést illeti, ott Kate a shootout-tal nem a rendőrökre utal, hiszen azt ők is tudják, hogy mire odaértek Martin már halott volt. Hanem, hogy Kate és Martin lövöldözött valahogy, de ez is persze homályos, mert abba se kötne bele senki, ha Kate lőtte volna le (önvédelem ugyebár), miközben az is egyértelmű keleltt, hogy legyen a rendőrségnek, hogy az a sérülés nem öngyilkosságból született. Meg mondjuk az is gyanús lehetett volna, hogy Kate minek várt órákat mielőtt hívta a rendőrséget (mondjuk ezt meg azzal lehetne magyarázni, hogy sokkot kapott). Szóval igen, ez már inkább baki, de igazából félig ezt is ki lehet magyarázni. :) Ezért írtam fentebb, hogy olyan baromi nagy logikai bukfencet én nem éreztem. Tény, hogy nem minden fordulat áll stabil lábakon, de meg lehet őket kicsit indokolni,még ha hátulról is. :)

Mammut - 2021. 07. 13. 19:49

Az utolsó jelenet kegyetlen volt, habár megmagyarázza, miért furcsálltam végig kicsit, hogy jó karakternek igyekeznek beállítani valakit, aki más emberek házába járkál be lopdosni.

Bár utólag belegondolva végig ezt a képet festették le róla, a jointtal, meg minden más creepy dologgal, csak, gondolom, nem akartam elhinni arról a lányról, aki a pilot elején felébredt.

Bár igazából annyira nem is értem, mi hozta belőle ki Jeanette-ből ezt. Mármint, nem igazán láttam azt a tipikus “népszerű csajok klikkjéből való kiközösítést”, sőt, itt a pilotban inkább az ellenkezőjét éreztem Kate és Jeanette beszélgetésénél: a legkevésbé Kate gátolta volna meg, hogy Jeanette népszerű legyen, sokkal inkább Jeanette állt a saját maga útjában és ennek fényében nem csak teljesen feleslegesnek tűnik Jeanette évadzárós csavarjelenete, de ellentmondásosnak is.

wintender - 2021. 08. 16. 20:13

Én csak az Amazonos felkerülés után kezdtem el nézni, és majdnem 1 napos dara lett belőle, csak közben elmentünk nyaralni. :D

Nagyon tetszett ez a 3 idősíkos történetmesélés, főleg, ahogy a 2 főszereplő játéka is változott. (A többiekében nem sok változást láttam…)

A legtöbb gondolatomat le is írtátok előttem, viszont azt nem tudom, végül kiderült, mitől volt ellenséges Kate anyukája Jeannette-ével?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz