login |

Pilot-mustra: Girls5Eva – 1×01

2021. 06. 23. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– Also I’ve had three negronis.
– Did you just whisper negronis?
– I don’t know the history of the word.

A Peacock májusi újonc komédiája nagyjából úgy csapódott le nálam, mint a platform másik vicces (vagy “vicces”?) sorozata, a Rutherford Falls. A kezdés fura volt, mert nem tudtam, mire számítsak, a végére azonban belemelegedtem, és kíváncsivá váltam. Fura módon nem annyira a komédia aspektus miatt, ami számomra mindkettőnél visszafogott volt, hanem a történet érdekelt, meg éreztem, hogy a karakterekkel hamar megbarátkozhatok.

Vigyáznék azzal, hogy ezt a két komédiát semmilyennek mondjam, mert ha belegondolok, akkor egyszerűen arról van szó, hogy sem a Girls5Eva, sem pedig a Rutherford Falls nem tipikus. Hogy másmilyen. És talán az elvárásaimnak is köszönhető az, hogy hűvösebben fogadtam őket, pedig szerintem egyiknél sem véletlen a kritikai elismerés (vagy legalábbis az összességében pozitívba hajló kritikák), hiszen azok általában a teljes szezon ismeretében íródtak.

GIRLS5EVA – 1×01 – 5/10

Persze a fentiekkel nem arra akarok utalni, hogy minden fősodortól eltérő kábeles vagy streaminges komédia csak ilyen lehet, hiszen a Mythic Quest vagy a Dave sem tipikus, nem országos csatornás stílust hoznak, mégis mindkettő zseniális szinte a kezdetektől. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a saját stílusát kereső, valami újszerűre törekvő új csatorna, illetve streaming platform és az általában pilotnélküli évadok készítésének lehetősége nem feltétlenül a megszokott elvárásokat és az egyenízlést fogja kiszolgálni.

Röviden a komédia egy 90-es évekbeli sikereik (vagy sikerük?) után ismét összeálló, illetve összeállni szándékozó lánycsapatról szól, de azért ennek sokkal több rétege van. Az átívelő szál ugyanez, a kezdeti botladozások, szörnyű bénázások, de alapvetően a négy fő karakter történetét ismerjük meg, a maguk drámáival és küszködéseivel – nagyjából mindegyik figura  olyan típus, ami ismerős lehet, akikről el tudjuk képzelni, hogy a valóságban is léteznek.

Sok minden múlik a Girls5Eva kapcsán a nézői elvárásokon. Nem csak a komédiával kapcsolatosan, hanem atekintetben is, hogy mennyire vagyunk képesek valódi embereknek tekinteni a sorozat, olykor tényleg eltúlzottan ábrázolt szereplőit. Ugyanis amikor nem egyszer nagyon erős kontúrokkal bíró karikatúrákat használnak (ld. Stephen Colbert, mint svéd dalszerző az 1×03-ban), és a többiek is némiképp túljátsszák a szerepüket, akkor hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy mindenki poénra van véve, holott biztos vagyok benne, hogy nem ez a helyzet. És a Girls5Eva akkor fog működni, ha a 4 énekest komolyan vesszük.

Márpedig ez komoly kihívás lesz, de épp ezért érdemes esélyt adni a sorozatnak, mert ki tudja, hogy kinél fognak bekattanni a karakterek, és ki fogja egyetlen nevetés vagy mosoly nélkül végigülni a 25-30 perces részeket.

A fentiek, valamint az elején is említett hozzászokási fázis egyébként szerintem eléggé jellemző a Tina Fey/Robert Carlock-komédiákra – legutóbb a Mr. Mayor esetében pont ugyanez volt nálam a helyzet. Azzal a különbséggel, hogy a Girls5Eva-t nem akartam erőltetni 3 rész után. Ha nem lenne annyi nézős sorozat, akkor szerintem maradnék, ha lenne itthon streamingen, akkor is, mert a maradék 100-120 perc pár adagban leszaladhat, de direktbe túl sok minden más érdekel.

Leginkább azért sajnálom, hogy kiszállok, mert (eddig) minden részben voltak olyan szegmensek, amik nagyon betaláltak. És ezek a dalok mellett említendők, mert azok mindenképpen telitalálatok, legalábbis nagy részük a képi megjelenítéseikkel együtt. Ugyanis a sorozat tele van eredeti számokkal, amik zöme szövegileg és zeneileg is működik, de persze legjobban akkor, amikor múltbeli performanszokat vagy klipeket látunk, ugyanis ennek a műfajnak minden cheesy-ségét remekül figurázzák ki.

A 90-es évekbeli, lánybandás korszak a visszásságait is remekül állítja pellengérre a sorozat, az egykori menedzser sikamlós figurája a jelenben is az egyik legvisszataszítóbb, és remek korkép, nagyon jól mutat arra rá, hogy mennyire megváltozott az emberek (nagy részének) gondolkodása 20 év alatt.

Azt pedig el kell ismernem, hogy például a random poénok ebben is nagyon erősek, mint John Slattery, a madár nekirepülése a zongorának, vagy Colbert karakterének asszisztense a fejbúbig felhúzott kapucnival. A sorozat tele van szívvel és írói ötletekkel, tehát arról sincs szó, hogy valami rutin ujjgyakorlat lett volna az írás.

Mostanában egyre több az efféle komédia, amiket úgy érzem, hogy dekódolni kell először, hogy ráérezzek. A Girls5Eva esetében sor került a dekódolásra, és bár érdekel a karakterek további sorsa, nem éreztem azt, csak miattuk maradnom kell. Pedig Sara Bareilles rém szimpatikus ebben a szerepben, Renée Elise Goldsberry-nek minden sora arany, Paula Pell zseniális komédiás és mindent bevállal, Busy Phillips pedig Busy Phillips, őt nehéz nem kedvelni, még akkor is, ha a karaktere ilyen a sorozat elején.

ui: Sorozatos említés a pilotban!

2 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 06. 24. 18:04

“és ki fogja egyetlen nevetés vagy mosoly nélkül végigülni a 25-30 perces részeket”

Én. Vagyis hát másfél részt néztem végig így aztán feladtam. Én ezt a fajta karikatúraszerű humort nem tudom értékelni. Busy Phillips karaktere borzasztóan irritált. Renée Elise Goldsberry viszont magasan az egész fénypontja, de sajna még ő se tudott rávenni a folytatásra.

Az alapsztori is tetszene, de ez így egyáltalán nem vicces volt, hanem cringe az egész. Nem is értem a második évados berendelést (ami azt jelzi, hogy siker volt).

Lina - 2021. 06. 24. 20:16

Engem ez a sorozat nagyon elkapott. Én pont a kétezres évek elején voltam kamasz és rendesen odavoltam ezekért a cheesy popdalokért. :D
Teljes mértékben hozza a sorozat az akkori hangulatot,ami belengte azt az időszakot. Pl.: TRL-ben a klippremierek,a nagyon színes klippek,a ruhák.
Örülök,hogy jó fogadtatása lett. Azt viszont nem tudom,hogy akkor is tetszene-e a sorozat ha nem lenne a nosztalgia faktor.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz