login |

Time: az 1. évad

2021. 06. 24. 20:33 - Írta: Shannen

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

A lehengerlően pozitívan fogadott 2017-es Broken után, Jimmy McGovern és Sean Bean újra összeállt egy pár részes BBC-s minisorozat kedvéért. Előbbi megint húsbavágóan életszagú drámát írt, amelynek most a brit büntetés-végrehajtási rendszer adta meg a keretet, utóbbi pedig fájdalmasan szép alakítást nyújtva mutatta be egy vezeklő ember rögös útját.

De nem csak Bean volt pazar, hanem a rács másik oldalán Stephen Graham is. Az ő hármasuknak köszönhetően a Time még az egyébként is jól sikerült átlag brit drámák közül is kiemelkedik.

A történet középpontjában egy rab és egy börtönőr áll, egyikük a saját hibájából, másikuk külső nyomásra kénytelen a lelkiismeretével elszámolni. Onnan indul a sztori, hogy a Sean Bean által alakított Mark négyéves börtönbüntetését kezdi meg amiért ittasan halálra gázolt egy embert. Az egyébként átlagos életet élő családapát és tanárt borzasztó lekiismeretfurdalás gyötri és mondhatni “örömmel” vonul be, hogy letöltse megérdemelt büntetését.

A rácsok mögött azonban egy teljesen más világ várja, ahol ugyan viszonylag könnyen megszokja az írott szabályokat, az íratlanok azonban sokáig kifognak rajta. Hiába húzná meg magát és kerülné a konfliktusokat és balhékat, ezzel a magatartással csak még inkább könnyű célponttá teszi magát a kevésbé barátságos rabtársai szemében.

Vele ellentétben a Stephen Graham alakította Eric egy 20 éves tapasztalattal rendelkező emberséges börtönőr, akit nemcsak kollégái, de a rabok is tisztelnek. Azonban, amikor néhány rab rájön a gyenge pontjára és hogy hogyan tudják őt zsarolni, akkor az eddig szabálykövető őr olyan helyzetbe kerül, ahol kénytelen a rossz és a még rosszabb lehetőség közül választani.

Bár már az első rész elején nem csak mi ismerjük meg a két szereplőt, hanem ők is egymást, azonban viszonylag sokáig csak párhuzamosan fut a történetük, és csak az évad második felében fognak össze- illetve körbeérni a szálak. Először ez kicsit furcsa volt, de visszagondolva valójában ennek így volt értelme, így jutott mindenre idő és szépen felvezették a későbbi eseményeket is.

Bár rövid a sorozat, mégis jut idő több más rab történetébe is belepillantani, akik szintén a maguk démonaival küzdenek és akik egyáltalán nem töredezetté, hanem sokkal inkább gazdagabbá teszik a látottakat. Nekik is köszönhetően lesz a Time zsigeri élmény, ami képes a nézőt a padlóra küldeni. Bár nem fordul el a kamera a fizikai erőszak láttán sem, a gyomrosokat mégis a lelki gyötrelmek szállítják elsősorban.

Miközben nem bántam volna, ha egy pár résszel tovább tartott volna az élmény, mégsincs hiányérzetem, jó ütemben haladt előre a több évet lefedő történet, sem a történetvezetésre, sem az alakításokra nem tudok egy rossz szót se mondani. Persze a fentiekből gondolom egyértelmű, hogy nem egy felhőtlen szórakozás végignézni, így tényleg annak ajánlott elsősorban, akit nem riaszt a kőkemény dráma, ők viszont jó eséllyel nem fognak csalódni.

7 hozzászólás Ne habozz!

kulup - 2021. 06. 08. 11:23

Végignéztem, ez kemény volt. Sean Bean és Stephen Graham is brillírozott, nekem ez 10/10, ebben az évben nem láttam jobbat.

Turbo - 2021. 06. 24. 21:07

Néhol picit szirupos volt, de alapvetően egy nagyon erős mini sorozat. Nem bántam volna, ha több Graham-Bean jelenetet dobnak nekünk. 8/10.

Snoopyzit30 - 2021. 06. 27. 18:58

A Brokent nagyon szerettem, így ez nekem kötelező darab. Köszi az írást!

szocika - 2021. 08. 05. 14:09

Valami ebből nagyon hiányzott.
Lassan indul be, a vége megint belassul.
Pár ésszerű összefüggés is hiányzik belől, logikai baki is van benne.

Ezeken kívül 5db 40 perces rész kellett volna, vagy valahogy máshogy vágni, mert ez a 3×65 perc is nagyon unalmassá tette.

Sokkal többet ki lehetett volna belőle hozni. Így egy lapos storyt kaptunk, már 110xer ismert börtönklisékkel…csicskáztatás, verekedés, zsarolás….

Kár érte.

6/10 MAX nálam

atalanta - 2021. 12. 20. 13:38

Felkerült az HBOGO-ra (ami felettébb dicséretes), így aztán sikerült megnézni. Valóban nagyon jó sorozat lett, erős gyomrosokkal, és hát nyilván nem valami vidám történet, de hát ez a kőkemény valóság.
A két főszereplőt élmény együtt látni!
9/10

Sawyer - 2022. 01. 20. 08:17

Szerintem épphogy kerüli a börtönös kliséket. Az ember megszokásból várja, mikor verik át, mikor támadják be, mikor veti le az álarcát a kedvesnek hitt őr… Börtönös sorozatoknál általában a vérrel, váratlan veréssel dominálják a főhős szenvedését, itt Sean Bean már puszta mimikájával képes ezt megjeleníteni. Zseniális színész, végig hiteles, minden apróság az arcán jelentéssel bír. A másik, Stephen Graham csak a Blöffből ismerős, ő és Bean a plakáton vett rá, hogy belekezdjek a sorozatba, egyébként eddig kerültem a BBC-s szériákat, mert ez a “tág” kép és a limitált epizódszám sincs ínyemre.
Erre sem úgy tekintek, hogy sorozat, a kritikában írt “évad második fele” is viccesen hangzik, inkább mondanám filmre vitt novellának. Még a második részben sem tudtam, mire akar kifutni a sztori, de nem zavart, mert végig hozott egy olyan stabil, reális minőséget, ami miatt biztos újra fogom nézni x idő múlva. És ez a realitás nagyon hiányzik a mai sorozatokból. Nem csak fizikailag, mint a golyós verés, de karakterileg is.
Mikor Bean a gyűlésen elmondja a beszédét és az áldozat felesége kirohan, na ott rendesen kirázott a hideg. Zseniális volt minden színész, talán Bean családja volt sablon. Ők számomra a sorozat gyenge pontjai, illetve pár vallásos jelenet sikerült nyálkásra.

Összességében hatalmas pozitív élmény, melynek erőssége számomra abból fakad, hogy a kapcsolatokat empatikus oldalról közelítik meg, emberi módon. Szerintem az első börtönös mű, amiben nem gcizett egy őr sem a rabokkal.
A rendező felkerült a listámra.
Erős 9/10.

JB - 2022. 11. 26. 14:24

Tegnpa néztem de nagyon jó lett, néztem volna még, legalább egy-két részt biztos. (Eredetileg 4 részes lett volna)

A főszereplő páros zseniális, az ember tragédiája meg letargikus és kijózanító is egyben. A vége nem lett elrontva.

A második évad már sajnos más sztori lesz ha jól olvastam, másokkal – de majd lehet belepillantok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz