login |

Pilot: Capitani

2021. 06. 26. 14:50 - Írta: Necridus

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Már 2019-ben elindult a tévében a Gyilkosság Manscheidben, de a Netflixre csak idén került fel globálisan, ezért jó eséllyel a többség csak az elmúlt hónapokban ismerkedett meg vele. Sőt, azt is meg merem kockáztatni, hogy sokunknak ez az első luxemburgi sorozata. Nekem biztosan.

Annak pedig nem rossz. Már a második rész közepén rájöttem, hogy jó eséllyel több epizódot nem fogok megnézni, de ez nem azért van, mert a sorozat nézhetetlen lenne. Sőt, a maga műfajában 7/10-es pilottal rukkolt elő (mondjuk rezgett a léc, mert kissé lassan halad a sztori, de 30 perces részekkel operál a sorozat, így mondhatni, nincs idő unalmasba átcsapni).

Mégsem láttam benne azt az extrát, ami miatt a mai túlzsúfolt piacon helye lenne az általam nézett sorozatok közt. Persze néha bárkinek beleférhet egy kikapcsoló középszer, nem kell mindig a leghype-osabb, legkülönlegesebb sorozatokat követni, ezért nem is mondok le róla teljesen. Talán akkor, ha egyszer utolérem magam, ledarálom a maradék 10 részt egy ültő helyemben.

A sorozatot középszerként jellemeztem az előbb, de talán az átlagos szó kevésbé negatív. Egy kisváros a helyszínünk, ahol eltűnik egy 15 éves ikerpár, s az egyikük holttestét megtalálják az erdőben, s indul is a középpontba helyezett nyomozó (Capitani) követése, amint felgöngyölíti a rejtélyt. A pilot végén pedig van egy érdekes meglepetés, ami tovább bonyolíthatja az ügyet. A nyomozás közben pedig szokás szerint az összes karakternek van valamilyen titka – néhányuknak például az, mit látott benne a készítő!

Jó, ez talán erős volt, de tényleg furcsállom, hogy egy ennyire semmiextra sorozatot még mindig készítenek (ja, el is felejtettem, hogy van drogozás és pedofília is!), ráadásul ennyire üresnek tűnő karakterekkel rakják teli. Például a rendőrnőről, aki segít Capitaninak, igazából csak annyit tudunk, hogy telefonál a katona barátjának és nagyon szépen hajtogatja össze a ruháját. Talán ez az ő titka?

El kell ismernem, hogy némelyik karakter, például a katona pasi arra engedett következtetni, hogy van itt még valami, ami még nem igazán áll össze nekem. Nyilván a későbbiekben értelmet nyer(het) az ő szála is, de egyelőre csak egy nagy kérdőjel számomra, miért törték meg a pilot menetét a szerepeltetésével. És ez nem olyasfajta kérdőjel, ami a rejtélyes sorozatoknál pozitív. A szellemi fogyatékos srácot pedig a rejtélyes haláleseten kívüli figurának éreztem, de annyira, hogy abszolút kíváncsivá tett, mit keres a sorozatban. Ráadásul olyan jelenetekben mutatták, amik abszolút nem voltak kapcsolatban a többivel, így még jobban kitűnt.

A főszereplőnkről nekem valami kisvárosi Horatio (tudjátok, CSI, napszemüveg) jutott eszembe, akinek van egy sajátos stílusa, tudjuk, hogy úgyis megold mindent, mert profi, csak valahogy mégsem tudott olyan közel kerülni a nézőhöz. Azért a kórházas jelenetben mutatott szolidaritása szimpatikus volt, így a gyászoló anyukán kívül csak tudtam még valakit ígéretesnek tartani.

Tehát egy rejtélyes nyomozós szériáról van szó, ami kuriózumnak megtette számomra, de nem annyira a kenyerem, és biztos vagyok benne, hogy a krimifanatikus winnie-nél jóval nagyobb sikert aratna, mint egy hozzám hasonló “laikusnál”. Félre ne értsetek, tényleg nem volt rossz, mert egész jól alapozott, mindössze úgy érzem, nincs benne az a plusz, ami miatt érdemes lenne számomra végignézni. Főleg, hogy elkezdtem évados véleményeket olvasni, és nem volt túl sok pozitív komment.

Talán a második évadnál javul, amit már forgathatnak?

5 hozzászólás Ne habozz!

Marcipáncica - 2021. 02. 18. 23:25

Pár perce fejeztük be, mèg kicsit emésztem. Furcsa lezárása lett, és valahogy többszörösen is hiányérzetem van.

tanászi dániel - 2021. 02. 19. 08:32

Számomra eldönthetetlen, hogy milyen ez a sorozat. Vannak nagyszerű, igényesen és hitelesen megkomponált részei, aztán kapunk egy nagy adagot filmes műkedvelésből is, amolyan semmilyen, se füle-se farka jelenetsorból. Volt, mikor azt éreztem, hogy egy nagyon sajátos, skandináv beütésű krimit látok, de aztán a vége felé hát éppen hogy nem ment el egy derekasan megcsinált szappanopera felé. Kár.

Luther - 2021. 02. 23. 12:16

Nekem tetszett nem elcsépelt, megszokott.

ArpHalliwell - 2021. 03. 14. 16:10

Nekem tetszett, a tipikus kisvárosi krimi és európai hangulat végig megvolt. Az utolsó rész után elkezdtem vizionálni, hogyan lehetne folytatni.

Capitanit felmentik, egy kisvárosba költözik, ahol történik egy halaleset. Elsa követi és közben carla is elokerül. Aztán olvasom, hogy lesz 2.evad, lehet igazam lesz 😊

Fegyula - 2021. 06. 28. 10:59

“nem kell mindig a leghype-osabb” – Tényleg nem. Luxemburgi sorozatot még nem láttam, ezért is kedvelem annyira a Netflixet, hogy nem csak amcsi sorozatokat nyomnak le a torkunkon.
Az tény, hogy nem annyira kimunkáltak, de más kultúra, más életszemlélet, más országok, városok – én ezért kedvelem őket.
A Capitani is ilyen, helyenként ügyetlen, a szereplőket mintha az utcáról hívták volna be, a történet sem világrengető, mégis végignéztem, megismerve egy európai, de mégis más világot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz