login |

Debris: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Pamats

2021. 06. 27. 21:51 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Még most is nagy rajongója vagyok a Fringe-nek és a gyors kasza ellenére az Almost Human is jó benyomást tett, ezért kifejezetten vártam J.H. Wyman legújabb scifi sorozatát. Még akkor is, ha főleg az országos csatornákon már lecsengett a sok szezonokig kitartó high concept sorozatok hulláma, legalábbis egyre kevesebb az olyan, 5-6 évadot megérő darab, mint Lost, vagy az említett Fringe, amit akár az X-akták szellemi örököseként is tekinthettük.

A Debris ezt az űrt próbálta betölteni. A pilot alapján elég jól, legalábbis az itteni kritikák igencsak dicsérték a kezdést. De milyen volt a folytatás?

A sorozat indítása remek volt, legalábbis országos szinten, és a fentebb említett művek rajongójaként egyből be is rántott hangulat, kapásból lehetett érezni, hogy ki a sorozat megálmodója és mik az inspirációk. Különösen tetszett, hogy már egy működő csapattal vesszük fel a fonalat és jó volt a kissé elmélkedős, lassúbb, érzelmes hangulat. Jól idézte, ahogy más is említette az olyan sci-fiket mint az Arrival, ami nálam például plusz pont.

A különböző űrből lehulló idegen roncsok felkutatása vagy a velük való interakció  pedig kellően egyedi ötlet, számtalan lehetőséget rejtett heti ügyek szempontjából és az emberiség jövőjéről, illetve a technika felhasználásáról való elgondolkodtatásról, ahogy a főszál se volt (teljesen)elcsépelt.

Magukkal az esetekkel szerintem jól operáltak, kellően elvontak, transzcendensek, ami a talán nagyobb probléma volt, hogy amit erényként írtam le, az elmélkedősebb hangulatot az hol nagyon feldobta, amit látunk, hol tényleg szörnyen belassította az eseményeket. Maguk az “ügyek” fantáziadúsak voltak, még ha a műfaj kedvelőinek nem is okozhattak nagy újdonságot. A tempó tényleg akadozott néha, cserébe a párbeszédek kárpótoltak.

Ennek nyilván a főszál itta meg a legjobban a levét. Látszott, hogy Wyman tele volt ötlettel és az átívelés kapcsán kész tervvel, ahogy az előző szériáinál, itt is jócskán több évadra tervezett, és, mint láthattuk, volt is szufla történetben.

A Debris tényleg ajánlható annak, aki a fent említett címeket szerette, jó eséllyel nem fog csalódni. Más kérdés, hogy a nézettségi adatokból egy idő után sejteni lehetett, hogy nem lesz hosszú életű a széria, és teljesen nyitott fog maradni. (Valamiért nem annyira nézővonzó a műfaj, hiszen a Fringe sem volt igazán sikeres, viszont az időpontjának köszönhetően gyengébb számokkal is elvegetált évekig. Itt erre nem volt esély, hiszen a Debris az egyik legerősebb slotot kapta hétfő 22:00-kor.)

A tovább mögött folytatom apróbb spoilerekkel.

Ennek ellenére az utolsó rész nem fukarkodott a mitológiaépítéssel, hanem a többi epizódhoz képest érdektelenebbnek tűnő, bár fontos roncs mellé elkezdett egy rakás infót csepegtetni, több kisebb nagyobb szálat kibontani, na meg John Noble karaktere révén még jött egy meglepő húzás, egy későbbiekben fontosnak tervezett szereplő – rajta kívül még Sebastian Roché is ismerős lehet A rejtély rajongóinak.

Ennek megfelelően némiképp katyvasz lett az utolsó rész, lógva maradunk egy rakás ígéretesnek kinéző szállal és szereplővel, komolyabb dolgot a sorozatból nem fogunk megtudni, szóval, aki bármiféle lezárt élményre számít, az talán ne kezdje el a nézést. Cserébe viszont előtte némelyik epizodikus sztoriért bőven megéri maradni, ha valaki szereti az agyeldobós kategóriát. Én sem csak bámultam üresen a végén, hogy most akkor mi van, de nem is vagyok az a típus, akit a fentiek eltántorítanának, ha az odavezető út érdekes, csak nyilván egy kaszánál mindig sajnálja az ember, hogy mi lett volna, ha…, pláne amikor még be is jön neki amit látott. 

Azért jó lett volna, ha nem csak az első és utolsó rész igazán bevállalós, és ott dobnak be minden ötletet, hanem egyenletesebben el van osztva a dolog. A dupla évad közbeni részt egyébként még annak is ajánlanám, aki esetleg elkaszálta, nekem kedvenc epizódjaim voltak idén, és jól jellemzik a Debris érzelmesebb, drámaibb vonalát.

Mindezek mellett még megemlíteném, hogy amúgy a teljesen különös és túlvilági atmoszféra mellett jelen volt, kicsit a melankolikusság is, ami tök jól passzolt a Földre érkező idegen roncsok tematikájához, a tudományos részhez is illettek a ridegebb színek. Szerintem, ha nem csak a végén és az elején haladnak jobban az események, talán kijött volna egy olyan széria, ami jobban berántja a többi nézőt. Például a roncsok emberekre gyakorolt hatása vagy egyéb személyi aspektusok kiválóan alkalmasak lettek volna erre.

Kicsit rátérve a színészekre, nekem nem volt nagy panaszom. Jonathan Tucker-t kifejezetten bírom és ő kapta az érdekesebb hátteret, szenteltek külön részt a múltjának, inkább a társát játszó Riann Steele lógott ki a sorból, rajta látszott, hogy nagyon keresi néha a karakterét vagy a kapaszkodót a sztorihoz, ezért néha kicsit túl belassítva, túlartikulálva mondja a szövegét. Viszont ahogy teltek a részek, úgy valamivel jobb lett köztük kémia, tehát párosnak jók voltak.

A többiek is érdekesek voltak, vannak jó kapcsolatok, szembenállások, és például John Noble karakterére nagyon is kíváncsi lettem volna a folytatásban, kellően kattantnak tűnt, ami illett is volna a sorozat különös világához. Nekem a morális, drámai részek is tetszettek, de nem színészi, hanem inkább a filozofikusabb, hangulatteremtő szempontból. 

Az atmoszféra, a fényképezés, meg a design is kifejezetten tetszetős volt végig, Wyman korábbi sorozatai mindig bejöttek ilyen szempontból és történetépítés terén, tehát ez nem meglepő, így érthető, hogy sajnálom, hogy az Almost Human után ez is csak egy évadot ért meg. Így most várhatok tovább a következő Fringe-re. Sajnos a mai trendek alapján ez már nem országos csatornán, évi 22 részben fog megvalósulni…

14 hozzászólás Ne habozz!

a_n_d_r_e_w - 2021. 06. 27. 22:41

ket reszt elt meg nalam, tipikus az a tortenet ami nem tudja eldonteni, hogy mi akar lenni, inkabb science vagy fiction.
a debris felutese abszolut a science szerintem, abbol is a hard sci-fi vonal, erosen hajazva mondjuk a piknik az arokpartonra, de aztan elvive az egeszet az fiction iranyba, mindenfele kapcsolatot a realitashoz mellozve. Szerintem ez is volt sorsanak a megpecseteloje, egyszeruen mindket rajongo csoportot cserben hagyta, egyiket sem elegitette ki.
Mondom ezt ugy, hogy a Fringe-t kifejezetten szerettem a sokkal inkabb foldhoz ragadtabb tortenetevel, vagy ha mar piknik, akkor emlitem a the lost roomot, ami annak idejen anelkul volt nekem kellemes visszakacsintas, hogy ilyen rossz szajizt hagyott volna, mint a debris. Nem kar erte, remelem ha par ev mulva hasonloval probalkoznak, mar tanulnak ennek a hibaibol.

Annatar - 2021. 06. 27. 23:17

Nem sikerült eltalálni az arányokat, az átívelő szál túl homályosan és túl keveset mutatott. Pedig voltak izgalmas ötletek, jó epizódok, de nem állt össze.

Enzo - 2021. 06. 28. 00:31

Jé, fináléírás :O
Akkor áthozom az évadzárós kommentem:

Mi az isten volt ez a finálé??
Ez nem egy olyan zárás, ahol maradnak elvarratlan szálak, hanem konkrétan több új kérdést tett fel, mint amit megválaszolt… A rész felénél már azon gondolkodtam, hogy azért lassan illene összekötni legalább a főbb szálakat, és hát ez minimálisan valósult meg – ilyen “se füle, se farka” epizódot rég láttam bármilyen sorozatban, nagy csalódás ez az utolsó rész.

Na jó, kezdjük a pozitívumokkal: volt benne csavar (GJ pálfordulása, hogy odahívta az INFLUX-ot, mert az embereknek adná a hatalmat a kormány helyett), Fringe-áthallásos vendégszereplő, akin meg lehetett lepődni (John Noble személyében), meg egy mérsékeltebb leleplezés (Bryan és az Esemény, ahol megsérült, és emiatt kell injekciózni – de ez utóbbi eléggé kikövetkeztethető volt az end credits hangüzeneteiből). A legnagyobb pluszpont Maddox száláért jár: már akartam volna írni, hogy fölösleges volt a gyerekének az állapotát bemutatni, de akkor ezek szerint Maddox ezért üzletelt az oroszokkal, hogy a fián segítsen valami Roncsdarab segítségével.
Éééés akkor nincs is több dolog, amit legalább hozzávetőlegesen normálisan megmagyaráztak. Kérdésekből bezzeg annál több! Nem is tudom, mivel kezdjem, akkora egy katyvasz volt ez az egész.
Megtalálják ezt a roncsdarabot, ami nem is térképet készít, hanem helyette utolsó pillanatban bejön a sorozatba ez az “emberiség magasabb szintjére lépés” bullshit, és GJfater árulása miatt elviszik a Roncsot, ami miatt kitörlődik a vele összekapcsolt random emberek emlékei, kivéve Bryan-ét, akinek már volt valami korábbi Eseménye… tegye fel a kezét, akinek összeáll a kép :D
John Noble karaktere is most lett berángatva, teljesen értelmetlen történésekkel (miért csomagolta össze az embereket a benzinkúton???), aztán ott van ez a füst-részecskékből álló emberalak, amiről aztán végképp nem tudunk semmit annak ellenére, hogy két teljesen véletlenszerű jelenetben is behozták.
De ez még mind semmi a zárójelenethez képest: a valamelyik előző rész végén látott indiánhoz odamegy az előző epizódban megalakult fénygömb, ő bemegy a barlangba ahhoz az ismerős arcú ügynökhöz, hogy elkezdjenek _valamit_, és közben ott van Finola bezárva egy ilyen fura megkövesedett füstbe… MIII TÖRTÉNIK??
Ezt az összedobált káoszt még az sem menti meg, hogy a készítők valszeg egy 2.évad felvezetésének szánták ezt a zárást, nem tudva a kaszáról.
Jesus fucking Christ, ez de rossz volt.

Darabkák:
– Peeersze, Bryanék pontosan akkor érnek oda GJfaterhoz, amikor az meglátja azt a füstszerű alakot…
– Áááá, alig volt creepy az “érzelmi konvergenciás” jelenet, amikor a sok transzba esett ember egyszerre nevetett vagy kiabált :O
– Az oroszoknál ezek szerint Laghari- helyett Volokh-skála van?
– Jól beetették a nézőket, hogy Maddox felesége öngyilkos lett…
– A végén már stáblista alatti hangüzenet se volt – mondjuk így utólag nem is tett hozzá sokmindent a sorozathoz…

Összegezve:
A dupla időhurkos rész király volt, de az évad többi része inkább csak közepes, egy értelmetlen fináléval. Ezek után kevésbé sajnálom a kaszát, mehet a “high concept heti országos sorozat, ami csúfos véget ért” listára.

Trallala - 2021. 06. 28. 04:23

Nekem tetszett, könnyed, de jó szórakozás volt hetente. Sajnálom, néztem volna még.

Samott - 2021. 06. 28. 07:26

Borzaszto volt. Neztem, mert a heti esetek erdekesek voltak, de azt leszamitva katasztrofa volt az egesz. Kezdve a ferfi foszereplovel aki totalisan hiteltelen volt. Mintha egy rossz Clayne Crawford (Riggs a Halalos fegyverbol) parodiat lattam volna. Keptelen voltam komolyan venni a karaktert a szinesz miatt. De a tobbiek is ripacsok voltak, mintha egy amator szintarsulatbol szedtek vona ossze oket. A vegen John Noble volt az elso akire azt mondtam hogy igen, de szerintem o meg nagyon oreg volt ahhoz a karakterhez.

Es ami fontos es feltunt. A zene. Volt egy regi Columbo epizod ahol egy filmzeneszerzo volt a gyilkos, o mondta azt ha nem veszed eszre a filmzenet akkor az jo, az hozzaad a tortenethez… de itt feltunoen zavaro volt, egyszeruen tolakodo, kellemetlen volt.

Running - 2021. 06. 28. 08:15

Az első rész még jó volt. Aztán ahogy haladt a sorozat, annál rosszabb. Borzasztóan gyenge színészi játékok, sokszor idióta párbeszédek és cselekményvezetés. A sorozat fő sztorijából semmi nem derült ki, az utolsó rész nézhetetlenül borzasztó volt. Nem csodálkozom, hogy nem nézték. A Fringe, vagy az X-akták ennél klasszisokkal jobb volt.

Geza Kovacs - 2021. 06. 28. 21:55

Iszonyatosan rossz, teljesen elrontott, katasztrófa. Az átívelés baromság, ki nem bontott, félig misztikus semmi, a szereplők meg mint a robotok. Nulla. Nem is tudom, mit gondoltak, amikor leadták ebben a formában.

Xtian - 2021. 06. 29. 12:25

Sziasztok! Lehetne egy külön poszt amiben csak az átívelős high concept sorozatok felsorolása van? Vagy volt már ilyen?
Nemigen nézek mást és már fogytán amiket ismerek… :)

Ashe - 2021. 06. 29. 12:50

Nagyon jó alapötlet (oké, nem annyira eredeti, de akkor is), kicsit rossz belegondolni, mennyire jó sorozatot ki lehetett volna hozni belőle.
De nem, valamiért az összes részből (oké, az utolsó kettőt már nem bírtam megnézni) “sikerült” egy tűrhető, “na, hátha ennek végre lesz értelme” első 5-10 perc után valami picsogós, ezoterikus-érzelgős, a főszál szempontjából 0 érdemi másodpercet tartalmazó nyavalygást kihozni, a “sci-fi 0%, érzelmes fantasy 100%” irányt követve. Igen, igen, az utolsó 5 percekre mindig eszébe jutott valakinek, hogy be kellene erőltetni valamit, hogy úgy tegyenek, mintha előre haladnának. Kár érte. (A színészi játékot udvariasságból ne is emlegessük.)

A minden hibájával együtt igencsak jó Fringe-hez konkrétan semmilyen szempontból nincs köze.

casi - 2021. 06. 29. 17:09

Kb. két részig jutottam, nagyon unalmas volt és a két főszereplőt se tudtam megkedvelni.

payskin - 2021. 06. 30. 07:23

Cseppet furának tartom, hogy sokan ilyen komoly indulattal és gyűlölettel írnak róla. Jó hát értem, szegény ember X aktája, meg, ugye, a Fringe-áthallás, és nem ért fel a nagy elődökhöz. Na bumm. Én sem szoktam magam visszafogni, ha valami felcsesz, de ilyenkor általában kiírom magamból, kaszálom a sorozatot, és megyek tovább. (Esetleg nézem tovább duzzogva, amíg ki nem veri végleg a biztosítékot.) De nem írom oda minden részhez meg a fináléhoz, hogy ez mekkora okádék szar volt kezdettől fogva, bla-bla-bla… Furán nézek.

Na, mindegy. Nekem bejött, szerettem a sok hibájával együtt is, néztem volna még. A duplarész, a megoldástól eltekintve, zseniális volt.

Ami még zseniális volt, az a kibeszélőben Enzo összefoglalói az egyes részekről. Öröm volt olvasni, és gyakran rávilágított olyan részletekre, amiket nem is vettem észre, vagy nem tulajdonítottam neki nagyobb tulajdonságot. Külön köszi!

payskin - 2021. 06. 30. 07:25

* …nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget. (Bocs, korán van, fogalmazásgátló.)

winnie - 2021. 06. 30. 07:42

Xtian: ha rákeresel az átívelős szóra?

de egyébként már nagyon régen tervbe van véve egy ilyen ajánló poszt, ahol ha jön a kérdés, akkor válaszolunk, vagy válaszol az, aki arra jár.

Enzo - 2021. 07. 05. 23:28

@payskin:
yay, köszönöm szépen, öröm az ilyet olvasni :))
(funfact: egyébként részben magamnak is írom őket, hogyha esetleg vmi hosszabb szünet beesne, akkor ne kelljen átpörgetnem az előző részt ahhoz, hogy tudjam mi történt)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz