login |

A Foundation előzetese

2021. 06. 28. 22:07 - Írta: human

33 hozzászólás | kategória: video,

Bár már a múltkor is felfedett pár dolgot az Apple TV+ az őszi nagy dobásából, de a tovább mögötti új előzetes jött hozzá, ami még több akciót mutat. Hogy mi ez? Asimov Alapítvány regényeinek adaptációja.

Ránézésre az első évad eléggé dramatizálva nyúlt a legelőször megjelent regény első feléhez. Inkább “based on” kategóriába tenném, mint igazi adaptációba, ellenben előbbiből jónak néz ki.

UPDATE: Megérkezett a magyar feliratos trailer is.

33 hozzászólás Ne habozz!

v - 2021. 06. 28. 23:17

érdekes. Salvor Hardint mindig egy nagydarab fickónak képzeltem el, nem egy törékeny fiatal lánynak.

Shyllard - 2021. 06. 28. 23:54

Igen, bedobtak pár koncepciót már itt is, ami a könyvekben nem volt ennyire markánsan jelen/egyáltalán benne/máshogy szerepelt. Viszont félve, hogy ez szentségtörés: az Alapítvány triologiaba és az azokhoz kötődő számos könyvekben sosem maga a történet volt a lényeg szerintem. Asimov műve az ötletekről és koncepciókról szól, így amíg azokat át tudják adni, nem feltétlenül ragaszkodok ahhoz, hogy kövessék szó szerint az alapanyagokat. Továbbra is szkeptikus vagyok, de leginkább David S. Goyer neve miatt, merta csavo néha nagyon mellé tud nyúlni.

kulup - 2021. 06. 29. 00:12

Nem lehet ezt megfilmesíteni. Lehet egy “based on” sorozatot csinálni, akár még jó is lehet, de soha nem lesz az Alapítvány. Ebből az előzetesből is az jött le, hogy Asimov neve csak nézőcsalogató. A regényben egyáltalán nincsenek ilyen látványos csaták meg robbantások. Kíváncsi leszek mit tudnak kezdeni a nagy időtávokkal, minden szereplőt le kell cserélni, egy könyvön belül többször is. Egyedül Hardin jelenik meg a kriptában néhány évente, Jared Harris maradhat pár rövid jelenetre.

kulup - 2021. 06. 29. 00:54

Természetesen Hari Seldon jelenik meg a kriptában, nem Salvor Hardin, elírtam.

human - 2021. 06. 29. 01:14

“Kíváncsi leszek mit tudnak kezdeni a nagy időtávokkal”

nekem úgy tűnik, hogy klónozás lesz, Seldon szó szerint ott lesz (csak mindig új emlékekkel), plusz tippre az időket is lerövidítik majd.

winnie - 2021. 06. 29. 07:44

“Nem lehet ezt megfilmesíteni. ”

szegény filmesek 100+ éve filmesítik meg a korábban megfilmesíthetlennek vélt dolgokat, de még mindig ezt mondják. attól, hogy valaki nem egy az egyben filmesít meg valamit, mert úgy akarja vagy tudja, még ugyanúgy megfilmesíti. egy laza adaptáció is ugyanúgy valid, mint egy szöveghű, azt nem fogják felcímkézni nézői validáció miatt, hogy ez most azért más, mert így akarták, az meg azért, mert csak így tudták.

Peter Wiggin - 2021. 06. 29. 08:14

A neveken és pár sztorielemen kívül szinte semmi köze az alapanyaghoz. Nálysz!

Azt nem értem, hogy akkor már miért nem at R. Daneel könyvekből csinálnak egy generic sci-fi nyomozós sorozatot, az a zsánere miatt sikeres lenne általában is és a rajongók idegeit sem borzolnák fel…

winnie - 2021. 06. 29. 08:34

Peter Wiggin: jaj, megint a “rajongók”. akiknek a rajongás azt jelenti, hogy magukhoz szorítják a drágaságukat, és nem akarják másnak odaadni?:)

ez nem vagy-vagy kérdése. nem valami helyett van egy sorozat. minden elfér minden mellett. lehet, hogy azokból a könyvekből is csinálnak. vagy csináltak, de nem kellett senkinek a projekt. épp ez a lényeg, hogy csináljanak mindenből. és, ami a legfontosabb, mindenki abból csináljon, amiből akar. ami őt megihleti. ne egy random ember mondja meg az írónak, hogy miből csináljon (olyasmiből, ami mondjuk egy cseppet sem érdekli, wtf – majd csinál valaki, akit az megihlet), és főleg, hogy miből ne csináljon. hatalmas mázli, hogy random emberek határozzák meg egy kreatívnak, hogy megvalósíthatja-e mondjuk egy passion projektjét vagy sem. ha valaki valamin dolgozik majdnem fél évtizede, akkor elég visszatetsző, hogy most a finisben valaki bedobja a “my precious!!!”-t.

nyilván értem, hogy mit mondasz, de világ legkönnyebb dolga valamit nem nézni, vagy valamin nem felborzolódni. de az továbbra is elég gyáva dolog, hogy valaki premier előtt tart attól, hogy egy kedvencének adaptációja esetleg nem lesz jó – dettó ugyanez fordítva, vicces előre elájulni valamitől, hogy mennyire király lesz. nem kerül sokba megvárni a sorozatot és jogosan ledorongolni valamit (vagy isteníteni). más kérdés, hogy mondjuk sor is kerül a dorongra, akkor sem arról fog szólni az egész, hogy “nekem és a haveroknak” nem tetszett, ezért hiba, hogy létezik. sosem láttam értelmét másoktól “elvenni” olyasmit, amit ők szeretnek, de én nem.

NPeete - 2021. 06. 29. 08:35

Én is azon gondolkodtam még régebben, hogy az előzmény könyvek sokkal személyesebb és lineárisabb történéseiből sokkal könnyebb lenne sorozatot csinálni, valószínűleg elégedettebb rajongókat elérve azzal.

totoro - 2021. 06. 29. 08:48

Winnie, bírom hogy ilyenkor mindig ringbe szállsz, és véded a mozgóképes adaptációt, de már ennyiből is látszik, hogy ez a sorozat mindennek mondható, csak adaptációnak nem. Persze ettől még legyen alapítvány sorozat, ha másra nem akkor arra jó lesz, hogy lesznek akik ennek hatására elolvassák a könyveket.

Reama - 2021. 06. 29. 09:28

Ha a sorozat sikerét vesszük alapul akkor a rajongóktól, azaz azoktól az emberektôl akik elovasták, vagy csak egyáltalán olvasnak bármit, nyugodtan éhen halhatnának a stúdiók. Szóval szerintem felesleges mellkast verni azzal, hogy én ezt kívülrôl fújom és el fog bukni, mert nem tökéletes adaptáció. A nézôk 90 százaléka azt se tudja, hogy ez könyv volt, vagy hogy ki az az Asimov.
Kicsit magasra tettétek a mércét, mivel a siker nem ezzel kezdôdik.
Önálló mûként ha jó lesz akkor siker is lehet.

Hádész - 2021. 06. 29. 09:39

totoro: Winnie nem védi, csak más szemszögből vizsgálja a dolgot. Ez a sorozat a saját jogán készül, valaki látott benne fantáziát, ennek folyományaként lett berendelve, nem trollkodásból. Lehet, hogy a regényolvasóknak majd nem tetszik, de ez a sorozatnézőknek készül, akik vagy olvasták, vagy nem, majd tetszik nekik, vagy nem. A népítélet majd eldönti a létjogosultságát.
+ Tudatlanság azt állítani, hogy ez nem adaptáció, szerintem nézz utána a fogalom jelentésének, mert az pont nem csak a szóról szóra másolást jelenti. (Ami ugye írott szövegről mozgóképre vitel esetén amúgy is értelmezhetetlen, hiszen két eltérő médiumról van szó)

CrashBoostZoom - 2021. 06. 29. 09:48

Osztom winnie álláspontját. Az “adaptáció” nem azt jelenti, hogy egy az egyben mindent átveszünk/lemásolunk mert akkor futószalagon lehetne minden könyvből sorozatot/filmet csinálni mert már minden meg van írva csak embereket kell beküldeni bohóckodni a kamera elé és lefilmezni.

Továbbá az, hogy létezik egy adaptáció az semmit sem von le az eredeti mű értékéből. Az meg, hogy sokan az asztalt csapkodják, hogy a dolgok nem úgy néznek ki ahogyan azt ők elképzelték (ez az örök csapda írott művek adaptálásakor mert ahány ember annyiféle elképzelés. Szuper dolog ez az emberi fantázia) azt még a mái napig nem értem.

Qedrák - 2021. 06. 29. 09:50

Én kíváncsian várom a sorozatot, cserébe lejjebb tekerem az elvárásaimat, hogy ne érjen csalódás. :)

Egyébként ha nagyon-nagyon ragaszkodunk az eredeti történethez, szerintem akkor sem megfilmesíthetetlen, főleg tévés sorozatban nem. Például az időben egymástól távol játszódó részeket az antológia-sorozatok mintájára gond nélkül meg lehetne oldani.

thompson - 2021. 06. 29. 10:48

Azt nem értem ,hogy a regényeket szerető potenciális nézők egy részét elveszítheti kb. a 2 . résznél ,ha túl nagy az eltérés . Én elneveztem élősködésnek ,hogy csak márkanévnek használják pl .Lovecraftot (aztán köpködnek rá ).Sajnos divat lett , hogy “csak nyomokban” tartalmazza a filmes sorozatos feldolgozás az eredeti regény, képregény ,sorozat stb-t. Miért kell egyébként kigúnyolni ,ha valaki szeret olvasni és méltó filmes sorozatos megvalósítást szeretne?

heidfeld - 2021. 06. 29. 11:31

Könnyű helyzetben leszek, mert nem olvastam Asimov könyveit, így annyit tudok mondani, tetszik az előzetes.
Vászonra vinni – amit nem lehet megfilmesíteni -, már pár tucatszor megpróbálták a történelemben… Milyen eredményt kaptunk, az más kérdés.
Szerencsére, nem kell leugranom, hozzánk közeli várak faláról, ha egy nagyon várt könyv adaptációja nem úgy sikerül. Pedig többször is ért csalódás.
Becsülöm azokat a készítőket, akik legalább bevallják, hogy a könyv, csak egy váz, amit felhasználnak, tágabb értelmezéséhez. Igaz, általában utólag vallják be, ” őszintén” bűneiket… Mint Babylon Berlin egyik alkotója, aki meg is mutatta, falra tűzött vázlatokat, hogy mozgattak, 20-25 karaktert. Igaz, ezt 3. évad után láttam, amikor határozottan gyanúsak lettek az eltérések:D

Hádész - 2021. 06. 29. 12:18

heidfeld: Igen, sokszor érthető, mit miért változtatnak meg (még ha nem is tetszik), mert egyszerűen ez adódik a filmes/sorozatos felállásból. Például a The Expanse esetében is érthető, miért hagytak ki karaktereket, illetve vontak össze több szerepet (Drummer ugye). A regényben működik, hogy újabb és újabb karakterek bukkannak fel, illetve meglévők kihagynak egy könyvet, hogy aztán visszatérjenek, ami produkciós szempontból viszont problémás, mert a színészeket le kell szerződtetni, vagy mennek amerre látnak. Más részről láttam már 1-2 olyan adaptációt, ahol szóról szóra próbálták előadni a sztorit, ami elsőre jónak tűnik, de aztán az ember rájön, hogy minek, ha már olvasta pontosan ugyanezt, újabb értéket pedig nem is próbál hozzáadni, sótlan lesz az egész, és pont ezeknél nagyobb az arcul csapás, ha valami mégsem olyan, mint ahogy elképzelte az adott olvasó, mert ugye mindenki kicsit máshogy értelmezi az olvasottakat, mást tart fontosnak a mondanivalóból.

human - 2021. 06. 29. 13:35

“Tudatlanság azt állítani, hogy ez nem adaptáció, szerintem nézz utána a fogalom jelentésének, mert az pont nem csak a szóról szóra másolást jelenti. ”

megint szavakon megy a vita, amikor nyilván arra gondol a többség aki “ez nem Asimov” szöveggel jön, hogy az íróra az akció nulla szinten volt jellemző. MÉg a könnyed űrkaladnak írt Űrvadászban is ritka volt a fizikai konfrontáció, hát még az Alapítványban, főleg az elején. Minden volt a diplomácia és az ész, és a hosszabb távra tekintés. Kb full aktuális téma a klímakatasztrófa kezelése kapcsán, hogy az emberek mennyire csak a saját kis rövid életükben tudnak gondolkodni. Ehelyett mit lehet látni az előzetesben? A birodalom és Seldon vitát ezerrel felpörgetik, nem “na jó, akkor menj el a bolygódra” megoldással, hanem kiharcolják látszólag fizikai harcokkal is a maguk menedékét. Avagy nem fogták a regény szellemiségét, és kicsit máshogy átültették, de megtartva a lényeget.

Ezért mondható, hogy megfilmesíthetetlen, mert a könyv tényleg az. De mondom, ettől még maga a sorozat szerintem jónak néz ki.

Azzal viszont én személy szerint nem értek egyet, hogy egy hatalmas blockbuster sorozat nem egy másiktól veszi el a helyet, mert azért véges a blockbuster sorozatok száma, hiszen iszonyat pénzeket emésztenek. Egy esetleg új ötlet és akár új univerzum helyett most ez készült el. Kb csak a Raised by Wolves ugrik mint jó scifi ami nem valamit adaptált.

VIszont pont a sok pénz miatt még valószínűbb, hogy muszáj létező IP-re tenni. Aztán belecsomagolni valami mást az Asimov névbe.

Csiki - 2021. 06. 29. 13:43

Az valo igaz, hogy ha masra nem is, arra jo volt ez a trailer, hogy elovegyem majd a trilogiat valamikor ismet :D

Bennem egyebkent 2 kerdes fogalmazodott meg:
1, szokott az Apple nezettsegi adatokat kozolni?
2, kaszaltak mar el sorozatot?

Siman kinezem beloluk, hogy ezt 20 embernek is nyomni fogjak evadokon keresztul :D

Hádész - 2021. 06. 29. 14:11

human: Teljesen egyetértek a blockbusteres gondolatoddal. Sokan jönnek azzal, hogy a Netflix nagy dömpingje is a minőség rovására megy. Pedig pont a közönség jár jól, ha van miből válogatni, “blockbuster sorozat” meg tényleg kevés van, főleg olyan kaliberű, mint amilyen a GoT lett idővel a sok helyszínes forgatással, moziminőségű látvánnyal stb. Az meg megint csak nem baj, ha a csatornák, szolgáltatók egymásra licitálva teszik egyre magasabbra a lécet.

winnie - 2021. 06. 29. 15:44

“Sokan jönnek azzal, hogy a Netflix nagy dömpingje is a minőség rovására megy.”

erről a nettó baromságról majd jön egy posztom.

az, hogy több sorozat készül, azt jelenti, hogy több a minőségi sorozat. lehet, hogy arányaiban nem több, de inkább legyen 1000-ből 100 minőségi (has), mint 100-ból 50. az, hogy sok sorozat, csak azt jelenti, hogy sok olyan sorozat és sorozatkészítő esélyt kap, akik/amik az epizodikus krimik virágzásakor, az országos csatornás túlsúly idején nem kaphattak volna. az, hogy a Netflix nem 50, hanem 500 sorozatot csinál, az nem terheli le a Netflix “minőségkapacitását”, hiszen nincs is olyan. Egyszerűen csak azok, akik máshova készítenének sorozatot, most oda készítenek. Ők csak elszippantanak árusított projekteket, de attól, hogy egy svéd Netflix-sorozat elkészül és zseniális lesz, a koreai Netflix-sorozat nem lesz kevésbé jó.

Peter Wiggin - 2021. 06. 29. 16:49

@winnie: “Peter Wiggin: jaj, megint a “rajongók”. akiknek a rajongás azt jelenti, hogy magukhoz szorítják a drágaságukat, és nem akarják másnak odaadni?:)”

Erre akkor legalább ennyire eklatáns példa a “Han lőtt először” mozgalom, igaz, winnie?

Ha bármilyen irodalmi mű maradandó értékként fennmarad a kortárs emlékezetben, akkor azt gondolom, legalábbis megfontolandó az eredeti mű tiszteletben tartása. Nincs bajom az Apple-s Foundation-nel BTW, de ne legyenek illúzióink, EZ nem az az Alapítvány, amit Asimov megírt.

Legyek konzervatívnak bélyegezve, de mondjuk a Gyűrűk Ura mozis adaptációját nem biztos, hogy ugyanannyira élveztem volna, ha mondjuk az orkok rapzenére masírozva AK-47-esekkel ritkították volna az elfeket, Samu és Frodó pedig egy felpimpelt Corvette-tel csapatott volna Mordorba.

Aláírom, hogy van, amikor jót tesz a változtatás az eredetin (nálam erre egy jó példa az Umbrella Academy), de ebben az esetben nem az a fő probléma (nálam), hogy Hardin nő, vagy férfi, hanem az, hogy a Hari Seldon által kitalált tervnek fontos eleme volt az agressziómentesség (az egész könyvsorozat gyakorlatilag egy fondorlatos összeesküvésre épül), ehhez képest azt látjuk, hogy ezerrel megy az egymásnak feszülés, a harc, miegymás, mer’ az olyan nézővonzó.

Az Alapítványból szerintem inkább egy sci-fi kamaradráma (mondjuk Succession stílusban) lett volna a témába vágó.

Szorri, ha hosszú voltam.

Kislilla - 2021. 06. 29. 16:51

LOTR vs Hobbit: az egyik nagyjából hű maradt az alapanyaghoz, és önálló műfajt hozott létre, míg a másik…

A GOT legjobb évadainak is azokat tartják, ahol még úgy-ahogy követték Martint…

Hádész - 2021. 06. 29. 17:00

A LOTR tényleg jó adaptáció lett, de abban is akad bőven változtatás, még ha nem is AK-47-esekkel vonulnak az orkok.

Peter Wiggin - 2021. 06. 29. 17:31

Hádész: Persze, nyilván voltak dramaturgiai shortcut-ok, de az egész alapjaiban az eredetihez hű, a saját súlya alatt mégsem összeroskadó adaptáció volt.

Az eddig látottak alapján a Dűne is ilyesminek készül, valamiért a sorozatok esetében a készítők nagyobb szabad kezet kapnak.

human - 2021. 06. 29. 17:33

“az, hogy a Netflix nem 50, hanem 500 sorozatot csinál, az nem terheli le a Netflix “minőségkapacitását”, hiszen nincs is olyan. ”

mondom, ezzel tökre egyetértek a közepes projekteknél, és nem véges, hogy 1000 emberük van, amire ők képesek fizikailag az készül el (hiszen mindenhova befektetnek), a Netflix legjobbjai talán pont ezek a közepes költségvetésűek mostanában, de blockbusterből akkor is kevesebb van, bár nő hiszen az “újaknak” valahogy be kell törni a piacra, de akkor is, évi 30 a fentihez hasonló hatalmas költségvetésű sorozat van? akkor még sokat is mondtam szerintem. És így igenis elvesz valamit, ha pont ez készül el, és nem egy teljesen egyedi ötlet, még ha van is benne sajátjuk, vagy akár egy jobban adaptálható könyv.

De szerintem senki nem nézné meg, ha hűebb Asimov adaptáció lenne, mert az unalmasnak számít manapság, olyan scifi amúgy sem készül sok, szóval eskü mindent megértek, azon kívül h mindenki oltja azt aki esetleg megemlíti, hogy nem tűnik jó adaptációnak, mert miért ne mondják? szerintem a nézők többsége magasról tesz majd a jó vagy nem jó adaptációra, én meg várom, mert szeretem a scifit és tényleg nem “my precious” módon nézem a könyvet, még ha be is segítek a vita azon oldalának :)

Bár gyerekesebb, de részemről az Űrvadászt sokkal de sokkal előbb adaptáltam volna, persze kijavítva a science egy részét, vagy az említett robotos nyomozóst (bár azok szerintem unalmasabbak:), és ugyanúgy rá lehet tenni, hogy “a legendás sci-fi író regényéből”, viszont mégis kevesebb rajta a baggage, kevesebb lenne a negatív hang, hogy több akciót tettek bele.

Amúgy az ekkora eltérések adaptációnál nekem kicsit eskü fanfiction szagúak. tudom, nem azok, de mégis.

Hádész - 2021. 06. 29. 17:40

Peter Wiggin: Azért nem csak shortcutok voltak, hanem változtatások is, amiket nagyon nem is értek. Például mi a fene az nagy lángoló szem a Barad-Dur tetején, Minas Tirith fala miért lett fehér, hova tűntek a körülötte lévő gazdaságok, mit kerestek ott a Helm-szurdoki csatában a tündék, miért változtatták meg egyes karakterek kinézetét, stb? Frissen olvastam a Dűnét, és a trailer alapján az új filmben is lesznek olyan változtatások, amik már most nem tetszenek.

Mate4182 - 2021. 06. 29. 18:23

erdekes tema ez az adaptacio.
ott az Altered Carbon elso evada ami az elso 6 reszben szinte tokeletesen kovette a konyv sztorijat es kifejezetten jol is mukodott a dolog. (az utso reszeket hagyjuk most)
ott van masik vegletnek pl az Altered Carbon 2. evad
ahol megprobaltak osszegyurni a 2. es 3. filmet egy evadra es meg is lett az eredmenye mind nezettsegben, mind kritikaban mind nezoi visszajelzesekben.

a GOT is addig mukodott mig volt alap amihez nyuljanak.

az tuti hogy valahol elegge halatlan feladat mert valaki ugyis utalni fogja amit csinalsz.
Ha tulsagosan koveted az alapot (lasd eloszereplos disney cuccok) akkor az a baj, ha pedig csak az adaptalt holmi ,,vilagat” veszed alapul akkor meg az a baj.

Nekem pl orok kedvenc konyvem a Zabhegyezo, de tudom (inkabb csak remelem) hogy sosem fog filmadaptacio keszulni mert kb 0% az esely hogy mukodne a dolog.

kulup - 2021. 06. 29. 19:30

“nekem úgy tűnik, hogy klónozás lesz, Seldon szó szerint ott lesz (csak mindig új emlékekkel)”

Nyilván csak találgatás de ha tényleg klónozni akarják Seldont, az megint csak egy idegen elem, nagyon nem illik az univerzumba. Hozzátartozik a hangulathoz, hogy csak olyan dolgokat talált ki Asimov amik a távoli jövőben akár meg is valósulhatnak és teljesen reálisnak tűnnek egy scifiben. Felnőtt embert úgy klónozni, hogy nem csecsemő, hanem rögtön felnőtt ember lesz, az nagy baromságnak tűnik még 20 ezer év múlva is.

m.m. - 2021. 07. 20. 06:46

Nagyon várom az adaptációt,bármilyen is legyen…a képi látvány gyönyörű.
A nyolcvanas években kaptam egy barátomtól a könyveket.Azóta is bennem van az üzenet amit át akart adni Asimov,bár a cselekményre nem nagyon emlékszem…
A világ helyzete sokszor eszembe juttatja a pszichohistóriát…sajnos a folyamatok hasonlóképpen zajlanak ahogy Asimov leírta…de időnk nem lesz megélni a változást és ez elkeserít. A környezetemben nincs aki olvasta volna…pedig alapmű,így hiába hivatkozom rá, csak furcsa tekintetek néznek vissza rám.Kötelezővé tenném.

El Diablo - 2021. 08. 05. 08:19

Dune – check
Foundation – check
Neuromancer – ???

Remélem megfilmesítik még az én életemben.

Joco1114 - 2021. 09. 01. 17:17

Szeretnék egy Biblia adaptációt, amelyikben Lyézit nem feszítik keresztre. :/

Joco1114 - 2021. 09. 01. 17:18

…ja és lehetőleg RuPaul játssza.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz