login |

Pilot-mustra: The Upshaws – 1×01

2021. 06. 28. 21:40 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

– Your cousin Jake is here? Now I know this ain’t no kids’ party.I mean, there’s more adults here than kids.
– Uh, Tamika’s due. Any minute that’s gonna be a kid.

Amerikában első, nálunk a kutyát sem érdekli, mi az? Igen, a Netflix-es többkamerás szitkom. Oké, kicsit túlzok, de nagyjából ez a helyzet. Mert próbálkozik derekasan a platform (Country Comfort, Dad, Stop Embarassing Me!, Family Reunion, The Crew, Mr. Iglesias, vagy most az Upshaw család), de nem nagyon törik át ezekkel a sorozatokkal a globális ízlésplatformot. Igen, akadt, ami több évadot megért, a The Ranch is sokáig futott, de az sötétebb tónusú, az Alexa & Katie meg ifjúsági. (UPDATE: Pár órával a poszt megírása után jött a hír a 2. évados berendelésről.)

És az az igazság, hogy én nem is hibáztatom a globális közönséget, legalábbis beállok a sorba, azzal a különbséggel, hogy az esélyt megadtam ezeknek a sorozatoknak, de egyik mellett sem cövekeltem le, talán a Mr. Iglesias-ról vagy a The Crew-ról volt a legjobb a véleményem. Ami pont annak köszönhető, hogy ezek voltak a “legfelületesebbek”, hiszen a többi azért próbált mélységet csempészni az olykor kontrasztosan ócsó poénok közé. Nekem a kettő együtt nem annyira működik.

THE UPSHAWS – 1×01 – 3/10

A magyar címből (de az eredetiből is) kiderül, hogy családi komédiáról van szó, azonban bíztam abban, hogy a klasszikus felállás nem jelenti lerágott csont dinamikát. Főleg azért, mert az egyik főszereplő (vagyis inkább a vicces mellékszereplő), Wanda Sykes készítő is egyben, szóval amolyan szívügynek tekinthető projektről lehetett szó részéről. Akkor pedig adja magát, hogy belead mindent, nem?

Lehet, hogy így volt, de maga a sorozat fárasztóan tipikusnak tűnt, tipikus poénokkal és tipikus karakterekkel. Először azt akartam írni, hogy az alapsztorira nem érdemes kitérni, de utána beugrott, hogy közel sem egyszerű a családi felállás, ugyanis az anyu, apu, gyerekek (+ házsártos sógornő) alapfelállást azzal kavarták meg, hogy az apának egy plusz kapcsolatából származó gyereke is van, szóval két kislánnyal teljes a családi 2+2 képlet, de a képben van egy korábbi, felnőtt gyerek, és egy házasságon kívül tini fiú is. (Az egész mellé némi munkahelyi, autószerelős vonal is egy börtönből frissen szabadult haverral.)

De ettől a kicsit megkavart felállástól még ugyanúgy a tipikusság jellemző a sorozatra, főleg, ha a Mike Epps által alakított, több fronton is helytállni kényszerülő, azonban mondhatni minden fronton kudarcot való tróger apa karakterét nézzük, aki persze némi gógyival, a felesége segítségével, vagy esetleg szívvel azért helyre tudja a részek végére hozni a látszólag elcseszett szituációkat. Az ő trógerkedése pont annyira ezerszer látott, mint az őt, olykor persze viccesen alázó Wanda Sykes karaktere, valamint az őt szerető, de tőle mégis idegbajt kapó feleségé. Bennie Upshaw can f**k himself?

Nem fogom azt mondani, hogy szeretni akartam a sorozatot, mert nincs így, csak kíváncsi voltam, hogy vajon ezúttal lesz-e valami új a nap alatt, de jelentem, nem volt. A The Upshaws a műfaj rajongóinak simán tetszhet, annak meg még inkább, akinek Mike Epps szedált stílusa bejön, de én az első másfél rész során egy percig nem éreztem azt, hogy jól szórakoznék. Felejtős.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz