login |

The Good Doctor: vége a 4. évadnak – írta DarkEagle

2021. 06. 28. 20:00 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

You know, it’s okay to not be okay.

Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy a COVID jól megcibálta nem csak a The Good Doctor-t, hanem sok másikat is. Ezért ehhez mértem szeretném véleményezni is az idei szezont, de főleg az utolsó két részt, hiszen dupla fináléról van szó.

winnie már írt az évadkezdésről, ami a járványhelyzetet dolgozta fel. Én csak annyit tennék hozzá, hogy mivel a családommal átestünk a betegségen, utólag teljesen más szemmel néztem az első két részt. Mondhatom, hogy sokkal komolyabb hatással van azokra, akik elkapták a vírust (vagy sokkal rosszabb, bele is halt rokonuk, más ismerősük). Erre azért tértem ki külön mert az évad későbbi részeiben is fontos szerepet játszott a vírus utóhatása és véleményem szerint a készítők nagyon jól lavíroztak és nem estek át a ló túloldalára.

A tovább mögött SPOILERESEN folytatnám.

A járvány utóhatását legjobban talán Dr. Lim érezte meg, hiszen az egész évad során komoly PTSD-vel küszködött és valószínűleg ez a következő évadban is jelen lesz. Claire-t, azok után, hogy elvesztette az anyját, majd egy nagyon közeli barátot és mentort (sőt szerelmet is) tavaly, ebben az évadban sem hagyták békén a készítők, hiszen ezúttal az apja visszatérésével és annak betegségével is küszködnie kellett.

De a legjobban talán a két főszereplőt kínozták meg az írók, Shaunt és Leát. Alig 1 éve vannak együtt, de már túl kellett esniük egy vetélésen is. Őszintén szólva kicsit kétkedve fogadtam, mikor Lea bejelentette, hogy terhes hiszen túl gyorsnak éreztem a tempót, de a készítők ismét bizonyították, hogy ők nagyon jól tudják mit szeretnének. Ami velük történt, arról úgy érzem, nagyon kevésszer esik szó a sorozatokban, még a kórházasakban is, pedig nagyon fontos téma. Épp ezért voltam kíváncsi, hogy kezelik majd az írók, különösen azért, mert Lea, de főleg Shaun mindig is nehezen kezelték a komolyabb helyzeteket – előbbi konkrétan minden gond elől elmenekült, Shaun pedig ott a betegsége.

Röviden és tömören, emelem kalapom a készítők, de főleg a színészek előtt, hiszen nem csak, hogy olyan forgatókönyvet tettek le az asztalra, ami éretten és valósághűen kezelte ezt a témát, de Freddie Highmore és Paige Spara az évad második felében végig olyan alakítást nyújtottak, ami, az én szememben mindenképp, megérdemelne egy komoly díjra való jelölést.

Nagyon sok sorozatnál érzem azt, hogy túltolják a drámát, vagy túljátsszák és emiatt teljesen elveszik a mondanivaló, de a The Good Doctor készítői és színészei mindent megtettek, hogy valósághű legyen. A sorozat nem hibátlan, sosem volt az, a heti esetek például nem mindig érdekesek, de amikor egy komoly témát kezdenek el boncolgatni, akkor érezni, hogy nagyon figyelnek, hogy realisták maradjanak.

Így érkeztünk el a 4. évad két záró epizódjához, amiben a csapat Guatemalába utazik, hogy az ottani szegényeken segítsen, és egyúttal maguk is feldolgozzák a különféle csapásokat.

Messze ez volt a sorozat legjobb fináléja eddig és ebben szerepet játszik az is, hogy egy teljesen új környezetben láthattuk a szereplőket. Egy olyan szituációban, ahol nem a megszokott módon kell gyógyítani a betegeket. Amikor azon kapják magukat, hogy mindössze tizenkét beteget menthetnek meg, az azt hiszem előrevetíti, hogy már nem az USA-ban vannak, ahol minden adott, hogy segítsenek. Hiába a szép és hangulatos környezet, az, hogy szó szerint ki kell választaniuk, hogy ki élhet és ki hal meg, rányomja a bélyegét mindenki útjára. Különösen a fentebb már említett Lea és Shaun párosára, akik kislányuk elvesztése után itt is folyamatosan szembesülnek a veszteséggel, különösen előbbi, hiszen egy újszülött kislányt próbál túlsegíteni egy komoly betegségen, ami végül túllendíti kicsit a gyászon. 

A legnagyobb változás mindenképp Claire-t érinti, hiszen úgy dönt, hogy nem megy vissza a többiekkel. Ez valamilyen szinten már várható volt, hiszen eléggé kimaxolták már a karaktert. Szerencsére ő még visszatérhet azok után, hogy nagyon szép búcsújeleneteket kapott mindkét barátjával, Limmel és Shaunnal is.

– I hope you’re moving forward.
– I think I am, Shaun.

A finálé másik nagy meglepetése számomra mindenképp az, hogy ki lett a sorozat legújabb állandó szereplője. A Dr. Mateót megformáló Osvaldo Benavides sok telenovella kedvelőnek ismerős lehet, de szerintem még azoknak is, akik nem szoktak ilyen sorozatokat nézni, hiszen a legismertebb szerepe itthon a Guberálós Mariából ismert Nandito volt, aki Limmel jó párost alkot már most is.

Rajtuk kívül összeboronálták Parkot és Morgant is, akik sok humoros jelenetet hoztak idén, de megvallom őszintén, hogy most, hogy egy párt alkotnak kicsit félek, hogy kivész a kapcsolatukból majd ez az aranyos csipkelődés. Remélem, hogy a készítők nem felejtik el, miért is olyan jó a páros.

Ha már páros akkor zárásképp rátérnék a 4. évad másik legnagyobb történésére, mégpedig, hogy Lea és Shaun eljegyezték egymást. Pontosabban Lea tette fel a nagy kérdést, ami számomra azért is jelent sokat, mert az ő karaktere fejlődött a legtöbbet az elmúlt 4 év alatt. Sokszor mondtam már, hogy jó hatással vannak egymásra Shaunnal és ezt mi sem bizonyítja jobban mint, hogy egy olyan karakter teszi fel a nagy kérdést, aki alapból rettegett mindentől, ami komoly.

Azért pedig külön jár a dicséret a készítőknek, hogy a fiúkérésből nem csináltak valami tipikus csöpögős jelenetet, hanem a világ legegyszerűbb módját választották. Aranyos volt, vicces és teljes mértékben karakterhű. 

Tehát a következő évadra fel van adva a lecke az íróknak. Kíváncsian várom, hogy hogyan oldják meg az újabb mérföldkövet és, hogy milyen lesz a sorozat Claire nélkül, mert Antonia minden bizonnyal nagy űrt fog hagyni maga után. 

2 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 06. 28. 23:28

Az évadkezdő és évadzáró duplarészeken kívül nagyon tetszett az évad (sokkal jobban mint mondjuk a New Amsterdam – ezt csak azért írom, mert ezt a két orvosos sorozatot nézem).

A COVID-ot szerintem pont, hogy nem használták elég jól, Lim PTSD-jén kívül úgymond csak villanásokat kaptunk, ami néha ki is zökkentett, mert kicsit erőltetettnek érződött.

Ellenben Shaun és Lea szála nagyon szép volt, mindkét szníész előtt le a kalappal. Nagy összegben mertem volna fogadni már az elején, hogy ilyesmi lesz a terhesség vége. Attól nem féltem, hogy rámenne a kapcsolatuk, az már unalmas lett volna, inkább ezzel is közelebb kerültek egymáshoz. Mindketten iszonyat nagy utat tettek meg a sorozat kezdete óta, és ezt szuper nézni. A “lánykérés” is tökéeletes volt.

Ami Parkot és Morgant illeti…hát nekem is hasonló félelmeim vannak. Kicsit ugyan hosszúra nyúlt ez a se veled-se nélküled, vártam már, hogy döntsenek, és bár tetszik a páros, nem tudom mennyire maradnak meg izgalmasnak így együtt. Amúgy meg le a kalappal, hogy még mindig sikerül majdnem mindig értelmesen a sztoriban tartani Morgant pedig ugye már nem sebész.

Claire-rel nagyon látványosan nem tudtak idén mit kezdeni az írók, és bár nagyon bírtam, de Antonia Thomas van annyira jó színésznő, hogy jobban járunk ha nem ragad bele egy ilyen szerepbe sok-sok éven át. Ráadásul ha úgy van, akkor bármikor felbukkanhat még.

Kicsit meglepődtem, de tetszik az ötlet, hogy Osvaldo Benavides-t behozzák állandóra. Szerintem ő elég jó dinamikákat fog tudni magával hozni a csapatba (nem csak Limmel kapcsolatban). AMúgy persze soha nem jöttem volna rá, hogy ő volt Nandito, de most rágugliztam és téényleg! Rohan az idő. :D

Ja, igen és a dupla finálé. Hát nekem nagyon lapos volt. Mondjuk lehet csak rossz passzban néztem, mert azt értettem, hogy itt nagyon érzelmes sztorik vannak, de valahogy egyik esetnek a súlya sem jött át igazán. Meg hiába Guatemala, baromi steril volt az egész díszlet, szóval az se segített a hangulaton.

Mom - 2021. 07. 01. 21:21

Nem igazán tudom mit írhatnék az évadról. Jobban tetszett, mint a másik két kórházas sorozatom aktuális évada, mégsem igazán tudnék túl sok mindent kiemelni.

Shaun és Lea kapcsolata próbára volt téve, de úgy tűnik, hogy kiállták. Morgan és Park összeboronálásának eleinte nem igazán örültem, de a végére már nem éreztem annyira elvetemült ötletnek, szóval még akármi is lehet belőlük. Claire pedig annak ellenére is hiányozni fog, hogy nem annyira éreztem rá a saját szálaira, mert ugyanakkor baromi jól működött a többiekkel párban.

A többiek magánéleti szálai egy kicsit sem érdekelnek, úgyhogy remélem azokból minél kevesebb jut majd a következő évadra. Különösen a két válófélben lévő muki szálát nem szeretném többet látni.

Egyébként pedig természetesen ott leszek a folytatásnál, mert a Shaun-Lea kapcsolat még mindig nagyon emberi!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz