login |

The Good Fight: kezdett az 5. évad

2021. 06. 29. 21:30 - Írta: Shannen

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Az ötödik évad kezdésére Robert és Michelle King zseniálisan eredeti és olykor elég abszurd ügyvédes sorozata, mely itthon az HBO GO-n is nézhető, komoly feladat előtt állt. Egyrészt a tavalyi csonka évad után, mely amúgy így is a csúcson köszönt le, kénytelenek voltak a mostani évadnyitóban elvarrni annak a két karakternek a szálát, akiktől már tavaly búcsúztunk volna, ha leforgatásra került volna a maradék három rész.

Másrészt a Diane védelmében konkrét felütése Trump elnöki beiktatása volt és a későbbiekben nemcsak említések szintjén, hanem a történet szerves részeként jelent meg az elnök, a döntései, a viselkedése és az egész adminisztrációja. Tulajdonképpen ez volt a motorja Diane életének. A legnagyobb kérdés számomra így az volt, hogy mit tud a sorozat kezdeni a Biden-érával. Harmadrészt pedig nyilván fel kellett vezetni valahogy az évad fő szálait is.

A fentiek miatt, akárcsak tavaly (bár akkor ugye teljesen szabad akaratból), idén is egy kicsit különálló évadkezdést kaptunk, az egész epizód több “previously on…” szegmensből állt, amivel végigszáguldottak 2020-on, viszont a 4×01-hez képest ez egyáltalán nem volt filler rész. És igen, volt Covid, Black Lives Matter, elnökválasztás, januári kapitóliumi ostrom, de ez valószínűleg senkit nem ért váratlanul, hiszen a sorozat mindig is reflektált a valós eseményekre.

Jó volt a kezdés, de egész biztosan lesz ez még sokkal jobb is, amikor már nem lesz megkötve a készítők keze. A tovább mögött spoileresen még kicsit elmélkedek a látottakról. 

Kezdjük a két távozó szereplővel. Nem tudom mi volt az eredeti terv a kiírásukra, tippre Lucca esetében nagyjából az, amit láttunk, Adrian történetét viszont jelentősen befolyásolták az IRL-események, mint a BLM és az elnökválasztás eredménye. Mindenesetre nézői szempontból elfogadható lezárást kaptak (nyilván a bármikori visszatérés lehetőségével). Lucca esetében már egy ideje érződött, hogy nehezen tudják játékban tartani, még ha tavaly is azért bőven voltak jó pillanatai, Adrian már nagyobb veszteségnek érződik.

Főleg azok után, hogy Diane pozíciója (újra) veszélybe került azzal, hogy a cég profilját, mint egy teljes egészében fekete ügyvédi iroda, egyesek megerősítenék, amivel szemben kicsit furán veszi ki magát egy fehér névadó partner. Kíváncsi leszek, hogy Liz meddig fog tudni/lesz hajlandó lavírozni Diane és a többi partner között és Diane meddig fogja bírni a nyomást. Ez a szituáció remélem azzal is fog járni, hogy Audra McDonald több játékidőt fog kapni, mert még ennyi év után is azt érzem, hogy, csúnyán mondva, alul van használva a karaktere.

Christine Baranski viszont továbbra sem panaszkodhat, a hullámvasút semmi ahhoz képest, amin Diane megint végigment csak ebben a részben. Élete legnagyobb lehetősége kútba esett, elvesztette egyik példaképét, végigizgult egy választási estét majd a rá következő napokat, hogy januárban minden újra a feje tetejére álljon.

Persze senki sem gondolta, hogy január 20-a után minden egy csapásra megváltozik, de eddigre már annyira mélyre süllyedtek az események, hogy egy kicsit ugyan igen, de teljesen Diane sem tudott fellélegezni. Nem véletlen kaptuk a cuki kisállatos részvégi főcímet a szokásos robbantgatós helyett (mennyire egyszerű, de mégis zseniális ötlet volt már ez, nem?), de valójában ez is csak a jelen kifigurázása. Egy pillanatra elhihettük, hogy helyre állt a világ rendje, de van itt még tennivaló bőven, elég csak a Memo 618-re gondolni, ami továbbra is lóg a levegőben és elég jó metaforája a jelenlegi amerikai rendszernek (mint ahogy Julius szabadulása is).

Kérdés, hogy az a düh, ami eddig hajtotta a történetet, mennyire lesz képes katalizátor maradni vagy ha nem, akkor mi lép a helyébe. Hiszen most azért nagyobb lett a mozgásterük a társadalmilag fontos kérdések kapcsán, még ha ez nem is jelent sima utat a végső győzelemig. Ami egyébként mi is lenne pontosan? A feketék elleni rendszerszintű rasszizmus megszüntetése? A korrupt bírói rendszer kigyomlálása? Egyik sem olyan könnyen megvalósítható feladat, mint mondjuk Trump leváltása, így nyilván az odáig vezető út is elég fárasztó és frusztráló lehet.

Az is érdekes, hogy míg az elmúlt négy év Trumppal remek alapanyagokkal szolgált az íróknak, akiknek nem is kellett olyan sokat hozzátenniük, hogy ezeket abszurd színbe tüntessék fel és építsék be a történetbe, addig a következő négy év várhatóan közel sem lesz ennyire eseménydús. Persze mindig meg lehet találni az élet abszurditásait, amivel remekül tükröt lehet tartani minden oldalnak, csak hát az több meló lesz kevesebb muníció hiányában.

– Jay is right. Let’s start chronologically.
– Jesus Christ.
– Thank you.

Ami a többieket illeti, a kettősség itt is jól működött például Jay esetében, aki miközben élet és halál között lebegett, remek beszélgetéseket folytatott le Jézustól kezdve Frederick Douglass-en át Karl Marx-ig. A jelek szerint ráadásul ezek a hallucinációk egy ideig maradni is fognak, mint a Covid utóhatásai. Marissa pedig mint joghallgató szerintem remek húzás, teljesen logikus lépés és tele van lehetőségekkel ez a szál. Sarah Steele amúgyis az egyik fénypontja a The Good-univerzumnak.

Miközben persze nem szabad elfeledkezni a vissza-visszatérő vendégszereplőkről, akik szintén rengeteget hozzátesznek a látottakhoz. Tavaly Hugh Dancy volt az egyik nagy név, idén pedig Mandy Patinkin várható, akivel ugyan még nem találkoztunk az évadnyitóban, de jó eséllyel már nem kell sokat várni rá.

Nem mondom, hogy újra kell definiálnia magát a sorozatnak, erről nincs szó, de lényeges változások álltak be, amikre érdekes lesz látni, hogy hogyan tudnak az írók reflektálni és mennyire tudják megtartani a sorozat hamisítatlan stílusát. Az 5×01 alapján nem kell nagyon aggódni, de az is tény, hogy ez csak a felvezetés volt, a lényeg a következő részben indul be.

17 hozzászólás Ne habozz!

adamlyon - 2021. 06. 29. 22:43

Jó volt a kezdés, szerintem bizonyos szinten egy rebootnak is felfogható (új elnök, új kiindulópont, 2 főszereplő maradt a kezdés óta- Nyambi Nyambi és Michael Boatman recurring volt az 1. évadban). Talán a gyengéje a sorozatnak, hogy sokszor nem tudnak mit kezdeni 1-1 karakterrel, lásd Cush Jumbo és Delroy Lindo távozása most – ha jól tudom, ők önszántukból léptek le.
Én is remélem, hogy Audra McDonald nagyobb szerepet kap Christine Baranski és Sarah Steele mellett.

Benjy - 2021. 06. 29. 23:39

Bocsánat, hogy ezzel kezdek, de muszáj: F*CK COVID!

Abban kiegyezhetünk, hogy a csalódást keltő 3. évad után a tavalyi etap nagyon jónak ígérkezett. Aztán hirtelen mindent olyan kurtán-furcsán el kellett vágni, végül Hugh Dancy karaktere is lógva maradt… Pedig jól látszott, és látszik, hogy a sorozat akkor működik igazán, ha elszakad a politikától. A TGF is akkor működött igazán, amikor jogi sorozat volt, cégen belüli csatározásokkal. Amikor Aliciát is bedobták a politikai közegbe, akkor jött az ásítozás. Hiába Kingék baromi elvakultak, és nem a véleményformálás zavar, hanem annak a mikéntje.

És azért bízok benne, hogy ez megint jó kis évad lesz, hiszen a Diane-Liz ellentétet ha jól bontják ki – és erre minden esély megvan – akkor izgalmas évadnak nézhetünk elébe.

payskin - 2021. 06. 30. 06:43

Szerintem zseniális volt. Az egész “previously on” szál végigvitele a tavalyi éven, a búcsú a karakterektől, Julis pardonja, amin hangosan felröhögtem (ez is mekkora ötlet már!), és a végefőcím… nem tudom mikor néztem fülig érő vigyorral végefőcímet.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy a sorozat akkor jó, ha nem politizál. Ahogy Shannen is írja, az egész TGF Trump beiktatásával kezdődött, és végig reflektált a 4 évig tartó őrültekházára.

Igen, Kingék nyíltan demokraták, szerintem ez senki számára nem kétséges, de egyáltalán nem félnek csúnyán beleállni a Demokrata Pártba sem, nehogy már valaki azt gondolja, hogy ott patyolat tiszta lenne minden. És ott van Kurt, akit elég jól használnak ellenpontozásra. Jó, nyilván, ha ha republikánus volnék, kevésbé vidáman nézném (ha egyáltalán), de szerencsére nem vagyok az. :D

Zsuzsi - 2021. 06. 30. 19:25

Jó volt, jó volt, de már nagyon várom a második részt, hogy megtudjam, mi lesz idén.

Benjy - 2021. 07. 02. 14:06

“It feels like forever, but that’s probably just 2020.”

Úgy néz ki szuper lesz ez az évad is. A 2. rész simán 7-8/10 volt. Mandy Patinkinnek ez a szerep kb. jutalomjátéknak néz ki, kíváncsi vagyok hova fogják kifuttatni. Végül Calebre is csak kaptunk magyarázatot. Mintha most kicsit altatnának, hogy nem lesz semmi a Diane-Liz ellentétből, pedig a promo ugye mást sugallt.

Benjy - 2021. 07. 18. 14:17

Nincs nagy nyüzsgés a komment szekcióban, de így 4 rész után ki merem jelenteni, hogy zseni ez az évad. 8/10(?)
Kicsit tartottam tőle mit fognak kihozni az aktuálpolitikai helyzetből, de egyelőre arra sem panaszkodhatok.

Ui: Olyan elborult ötleteket dobnak be néha-néha, hogy csak pislogok. Főleg Patinkin áltárgyalótermében.

Evian - 2021. 08. 07. 21:57

Nagyon jol szorakozom, a leszbikus vonal pedig kulon szorakoztato, nagyon jol hasznaljak tovabbra is a temakat

Caeiro - 2021. 08. 08. 10:34

De most komolyan, a 7. rész végi történésekkel kapcsolatban…ez lenne a feloldása annak, hogy egy fehér nő névadó partner maradhasson? Annyira abszurd volt az utolsó 3-4 perc, hogy hangosan röhögtem -oké, hozzászokhattam volna, mert az előző évadokban is voltak furcsa sztorik, na de ez…

Más:
A magánbörtönbe csukott pali esete egyenesen felfoghatatlan. Ez fikciónak elég erős. Milyen alapon foszt meg valakit a szabadságától egy joghatósággal nem rendelkező, bírónak nem nevezhető egyén? És a pali miért nem kezd el tiltakozni, hogy az eljárás elején ilyen büntetési formákról még szó sem volt? Simán támadható lenne az egész eljárás, kezdve a “bíró” személyétől a bizonyítási eljárásig.

A készítők eddig azt sugalmazták, hogy az arbitrális rendszer mennyivel jobb és olcsóbb, gyorsabb, mint a sima. Na de büntetőügyeket tárgyalni ilyen rendszerben? Nonszensz…alapjogok sérülnének…ez alapján valakit becsukni, még ha 3 hétre is, minimum alkotmánysértő.
Az első 2 évadnak még volt valami kapcsolata a valósággal és még értelmezhető is volt jogi szemmel. A harmadik , meg a negyedik agyelborulásait valahogy még elviseltem, bár már ott is voltak olyan történések, amelyeknél fogtam a fejem. Most azonban már kezdenek bosszantani a hülyeségek – még maradok, hogy lássam, hova fut ki az évad, de kezdem úgy érezni, hogy a hatodik körre nem maradok.

Egyébként a bemutatott szélsőséges műsor vezetője nem arra a Tucker Carlson-ra hajaz, akit épp most emelnek piedesztára itthon?

CaTo - 2021. 08. 08. 19:36

Vártam, hova akarják kifuttatni ezt a választott bírósági szálat, és a 6. részben végre megjött a csavar, amikor a kuncsaft nem akarta elfogadni az ítéletet, és hm… szóval gondoskodtak róla, hogy ne ágáljon ellene.
Szerintem ez az évad nem a választott bíróság mellett érvel, hanem egy gondolatkísérletet tesz, mi volna, ha a bürokratikussá váló jog helyébe lépne – és meg is mutatja az érem két oldalát; egy ilyen rendszer hátulütőit is láthatjuk.
Viszont a 7. rész tele volt olcsó megoldásokkal, Wackner bocsánatkérése, és a leszbi játék… Nekem ezek nem tetszettek, ennél sokkal szellemesebbnek tartom a készítőket, nem tudom, mi szükség volt ilyen gyatra feszültségoldásra.

Shannen - 2021. 08. 09. 09:23

5×07
Azért ezen a magánbörtönös fordulaton én is néztem egy nagyot. Három hétre bezárják egy magánzárkába minden jogalap nélkül és ere simán rábólint a hapsi? Na ne már. Ez már így sok. Eddig tényleg el lehetett szórakozni Wackner módszerein és az ítéletei is pont annyira maradtak a realitás talaján, hogy hihető volt, hogy abba a felek belemennek. De ezt már túlzásnak éreztem és úgy láttam Marissa is eléggé meglepődött. Lehet ez most nála is egy fordulópont lesz?

A leszbikus szál meg a bíró előtt poén volt, de aztán a HR-nél is ezt továbbviszik… hát nem tudom, valóban nem a legragyogóbb ötlet volt ez a készítőktől. Mindenestre, ahogy Baranski és McDonald egy-egy pillantással lekommunikálták, hogy akkor ebbe beleállnak, az zseniális volt. :D

Divide - 2021. 08. 14. 10:31

Eddig tetszett, de ez a 8. rész már elég rossz szájízt hagyott maga után, kezdünk elúszni a szürrealitásba, én meg azt nem annyira csípem. Remélem, nem tseszik el a végére.

Evian - 2021. 08. 14. 19:40

Ez a Marissa szal teljesen felesleges volt, tenyleg csak a szajhuzast nyertek el vele. Kicsit mintha kapkodosra vettek volna a figurat, Julius kavarasa is inkabb valami gimis szarkavarashoz hasonlitott…

Caeiro - 2021. 08. 15. 08:50

A nyolcadik rész: megint totál hihetetlen ami történt.
Wackner külön parkolózónát hoz létre egyedi szabályokkal – lassan már tán adót is szed, nem? Vagy bevezeti a saríát. Ennyi erővel azt is lehetne. Mikor tűrné el ezt bármely hatalom? Röviden: soha.

Örültem, hogy végre valaki fellázad a Wackner-féle jogrend ellen, nade hogy közben ilyen piti hibát kövessen el, hogy ellop egy matricásfüzetet… Az egészről süt, hogy csak azért történt, hogy Julius ne rohanhasson a valódi bíróságra. A rendőrök asszisztálása meg…értem, hogy dühösek Reddick-ékre, de a törvényeket nekik is be kell tartaniuk, ha ilyen nyíltan szegik meg, simán perelhetők. DE nem…Diane-ék simán belemennek ebbe a játékba… Minimum az ügyészségre kellett volna futniuk, de akkor ugye sec perc alatt vége lenne ennek a különbíróságosdinak. Basszus ez egy jogi sorozat, vagy egy sci-fi? El kellene dönteni végre!

Már sokadjára az az érzésem, hogy dolgok csak azért nem történnek meg, mert Mandy Patikin-t egész évadra leszerződtették és máshogyan nem tudnák a történetben tartani.

Az irodai dráma meg már rém unalmas, behoznak egy random fekete nőt partnernek, és ezzel megoldódott az a probléma, hogy Diane fehér? Akkor a szerelmi szerződéses kitérőre miért volt szükség?

MKris - 2021. 08. 18. 13:06

Szerintem az idei a sorozat legerősebb évada. Tetszik, hogy beszélgetésre késztet a néha kellemetlen témákkal kapcsolatban. Látom, hogy sokan nem szeretik a Wackner szálat, de szerintem pont ez a cél. Emberünk értelmes és tudja, hogy a rendszerrel baj van, ezért kezdetben ő a kis ember hangja, nekik szolgáltat igazságot, az ő oldalukon áll. Hamarosan szimpatikus lesz egy gazdag figurának, akinek csak az a célja, hogy megnézze, hogy meddig feszíthető az a bizonyos húr. Erre az időre emberünkön már elhatalmasodott az énközpontú világnézet, szóval megverik azt, aki ellenkezik (TipTop Trina ügy alperese), önálló jogot és büntetési tételt szab ki (börtön, parkolás). Majd egyre többen követik, akár már a hatóság is. Valószínű az évad végére megbukik, mert valaki olyan útját keresztezi (a drogbáró valószínűleg), akinek több ez a soknál, de Wackner egész karaktere arról szól, hogy egy ártalmatlan, kezdetben jószándékú ember miként válik egy öntörvényű diktátor szerű valamivé, szóval én nagyon várom miként ér véget ez a szál.

A Liz-Diane dinamika is felettébb érdekes, bár kíváncsi lennék a fekete partnerekkel egy valódi vitára az ügy kapcsán, mert sajnos sokszor inkább irigynek tűnnek, mint valóban a cég jövőjét feltőnek. Ami alapvetően nehéz is lenne azután, hogy az STR és David Lee vezeti arra, amerre akarja őket.

heidfeld - 2021. 08. 24. 17:07

Ilyen-olyan okokból kifolyólag, csak most tudtam pótolni a 9 részt, darálva..
Nos, legfontosabb érv a darálás-elleni érzéseimre.
Annyi minden történt – zseniális húzásokat hozva, nagyszerű alakításokkal , hogy órákig írhatnák róla. Túl sűrű így, nincs idő elgondolkodni-kiélvezni.
Liz-Diane dinamikára építeni kifejezetten tetszett. Kurt-tal történtek elég szomorú képet mutattak az akkori helyzetről.. “Árulás” – Ilyen következményekkel? Nem volt hihető. Rengeteg kapcsolatot megroppantana.
Fiatal ügyvédnő, és az ügyfelei nagyon tetszenek. Jumbo karaktere nem volt szimpatikus, de Marissa ennyire központba helyezése legnagyobb negatívuma az évadnak. Teljesen el van ájulva magától, és hamarabb ítélkezik bárki felett, amilyen gyorsan kosárba tenném a kedvenc üdítőmet…
Wancker bírósága-dolgai kifejezetten tetszettek, még a streaming-karrier is. Oké, jelmezek erős túlzás. Streaming-főnök-Liz kapcsolata is oké.
Rossz irányba mentek el, 8. részben. Annyira átestek a képzelet világába, ezzel a pitiáner üggyel.. Rendőrök ide viszik a bűnözőket?? Talán, ők is érezhették, mert igen furán volt megvágva, ami más epizódokban sem értettem.
Spoiler
2 félnek előzetesen alá kellett írni, hogy elfogadják a “bíróság” döntését. Pár részben nyoma sincs ennek. Van-e a “bírónak jogi végzettsége? Lehet, nem figyeltem eléggé, de nem emlékszem rá.

Spoiler vége.
Új partner óriási karakter, bejött.
Nagyon jót tett, hogy több a bírsági tárgyalás, ha többsége Wancker-elé kerül is. Mandy Patikin meg továbbra is fantasztikus.
Spinoff-ért kiállt a sorozat! Remélem, King-gék CBS-szel kötött új szerződésében erre is gondolnak!
Annyi karaktert néznék többet! Mondjuk, covidos kórházat képviselő is óriási volt, Liz-zel való dinamikája.
Extrém-elszállt dolgokkal van tele az évad. Tetszik, de Wancker-kapcsán, már tényleg fantasy világba léptek. Kíváncsi vagyok, hová tudják kifuttatni.
Évad első felében nem jutott eszembe Maia , de egyre jobban érzem hiányát… Mit tenne, hogyan reagálna régi, vagy megkeményedett énje??
7.5/10 az osztályzatom.

maki94 - 2021. 08. 26. 09:58

A finálé után bátran mondom, hogy szerintem ez volt a sorozat legerősebb etapja. Az első rész szépen lezárta a két távozó karakter történetét és noha azt hittem, hogy hiányozni fognak nem így lett, ennek persze oka lehet, hogy Lucca már az utóbbi évadokban sem volt szerves része a fő szálnak, így nehéz volt vele mit kezdeni. Adrian helyett pedig Liz szerepét emelték ki a cégben, ami szerintem jóleső vérfrissítés volt.
A második résztől szépen beindult az új évad két fő sztorija a Diane és Liz közötti dinamika, az etnikai különbségek a cégben, valamint a Wackner-féle igazságszolgáltatás. Wackner kapcsán tetszett, hogy ami az elején jó ötletnek tűnt szerződéses választottbíróságként a végére televíziós műsorként és öntörvényes igazságszolgáltató szervként megmutatta igazi arcát annak minden problémájával. Jó lezárás volt, hogy Wackner visszament dolgozni a fénymásoló boltba ezzel megmutatva, hogy ő alapjában véve egy jó ember, akit sikeresen manipulált a pénz és a hírnév.
A másik sztori is kielégítő módon ért véget, de örültem, hogy az önmagát is áltató RGB beszélgetések után Diane az utolsó rész végére belátta, hogy ha ennyire megosztó a cégben akkor vissza kell lépnie. Az már mindenképpen egy másik kérdés, hogy igaza van-e a fekete partnereknek?! Az STR és David Lee irányítása alatt valóban lehetnek egy fekete cég? Szerintem nem és ezt hamarosan be is fogják látni. Az utolsó jelenetben utalnak arra, hogy Kurt és Diane vadászni mennek a cég két vezetőjével, szóval akár Diane még Liz fölé is kerülhet? Mindenképpen érdekes lesz látni, hogy merre indul tovább a jövő évben Diane karaktere.

Összességében, ahogy fent említettem nekem az eddigi legerősebb etap ez, szóval 8.5/10.

B411 - 2022. 04. 09. 19:41

5/7-nél járok, ez a sorozat egyszerűen rettenetes lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz