login |

Manifest: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Cleda

2021. 06. 30. 21:45 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

How much are you willing to sacrifice to get to the truth? 

Alapjáraton elég érdekes koncepcióval dolgozott a sorozat, az „eltűntünk, de visszatértünk rejtélyes körülmények között, és látomásaink vannak” a legtöbb emberben felveti a kérdést, hogy na, ebből mit fognak kihozni? 

Aztán telik-múlik az idő, de csak kis adagokban kapjuk a tényeket és a meglepetéseket, és amikor végre valamit feltárnak, jön a helyére száz új kérdés. Egy ponton ez még fenn tarthat számunkra egy kellő bizonytalanságot, de van egy határ, amin túl már inkább bosszant, mintsem érdekel az egész.

A Manifest pedig pont ebbe a hibába esik: valahogy egyszerre történik benne sok minden és semmi, és a végeredményben elég felejthető élményt szállított. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Még az évadkezdésben kezdtek pedzegetni itt nagyobb tényfeltárásokat, ami inkább kedvező okként funkcionált, hogy behozzák az amerikai kormányt és az eset rejtélyes körülményeit tanulmányozó részlegbe kapjuk betekintést. Aminek a célja nagyjából annyi volt, hogy a semmiből előkerüljön egy tárgy, aminek a tesztelése földrengéseket okoz, és el kell pusztítani. Egy átmeneti akadály a rejtélyben, semmi több. 

Valamikor az évad közepe felé sikerül is összerakni egy akár még logikusnak is nevezhető elméletet, a „Mentőcsónakét”. Tehát, ha valaki nem követi a Callingot, vagy valami rosszat csinál, akkor azzal mindenkit magával ránthat a halálba.  

Maga az, hogy a Noé bárkájával állítják párhuzamba, egész más kontextusba helyezi az eddigi szituációt, és a katasztrófa később felmerülő többféle interpretációja egész jó fordulat az amúgy kifejezetten lassú sztoriban.

Csak azt sajnálom, hogy erre ilyen vontatottan és elhúzottan sikerült rájönni, és az előző évad borzalmas „gonoszai” szolgálták ennek a teóriának az alapot. Túl sok idő ment el arra, hogy kergették egymást, szinte teljesen feleslegesen. 

– You guys want to tell me what the hell is going on?
– I would say you wouldn’t believe us but I think we’re past that point.

Emellett ott volt még a Jared-Michaela-Zeke dráma, ami kapcsán igencsak látszott, hogy nem akarják megbolygatni utóbbi kettő házasságát, de az előbbi kettő közötti kapcsolatát sem tudják elengedni. Az már más kérdés, hogy mindkét férfi inkább volt biodíszlet, mintsem hasznos karakter. 

Ha már itt tartunk: túl sok a karakter a sorozatban, akikkel nem tudnak mit kezdeni. A rengeteg utast fejben tartani, miközben néha feltűnik egy-egy újabb vagy éppenséggel régiek, akik aztán fontosabbak lesznek a többiéknél. Ezek közül leginkább Angelina volt az, akitől a hideg futkosott a hátamon, és egy másik szintre helyezi a hivőség fogalmát.  

Az állandóknál ugyanez a helyzet: egyeseknek fel sem tűnt a hiánya, és visszatértük után körülbelül semmit nem adtak hozzá az eseményekhez. Ben Stone viszont egyenesen idegesített a már-már őrült viselkedésével. Annak ellenére, hogy neki kéne lennie a racionális utasnak, egymás után hozza a meggondolatlan döntéseket, és közben nem akar engedni a makacsságából. 

És itt el is érkeztünk a fent említett problémához. Úgy tűnik, hogy egész sok mindenről számoltam be, de ez még csak a töredéke mindennek, ami történt. Végeredményben talán egy-két kérdésre kaptunk választ, a többi csak töltelék volt, amivel sikerült elhúzni a maradék időt. Itt most lehet, hogy csak én nem tudom értékelni a suspense meg hasonló tematikára épülő sorozatokat, de számomra túl sok volt a körítés, hogy tovább fent tudja tartani az érdeklődésemet.  

A finálé ilyen szempontból kicsit eltért a sorozatra jellemző sémától. Látszott, hogy valami nagyot szeretnének ütni a végére, ami úgy-ahogy sikerült is. Félreértés ne essék, azért bedobtak még ilyen nagy „fordulatokat”, hogy aki valami rosszat tesz, az nem feltétlenül süllyeszti el a Mentőcsónakot, van még számára remény. De új löketet adott neki azáltal, hogy szorított az idő, és kicsit felgyorsította az eseményeket. Vagyis csak volt valami tétje a dolgoknak. 

A végén Grace halála mondjuk elég erőltetett és béna volt, Cal pedig az egész rész alatt olyan rejtélyes maradt, hogy sok mindent nem lehetett érteni belőle. Alapot adtak egy új rejtélynek, volt egy kis WTF?- hangulat. De szerintem mindent elárulok, hogy ezzel az évaddal én kaszáltam volna a Manifestet, akkor is, ha berendelték volna a folytatását. 

We were wrong. We were so very wrong.

UPDATE: A sorozatot megmentette a Netflix, így kapni fog egy 20 részes lezáró szezont.

1 hozzászólás Ne habozz!

Ravagedseducer - 2021. 06. 30. 22:58

Egyetértek a leírtakkal, azt kell mondjam, bár hüségesen kitartottam mind a 3 évad alatt, szinte nem is érdekel hogy mégis mi lenne a sorozat vége.

Mikor kb 4-5 részen keresztül az előző èvadban behozott “meth-head” bandával tökörésztek, aztán még be is dobtak egy romantikus szálat az egyikük és Angelina között, akkor már úgy voltam vele, hogy engem ez nagyon nem érdekel. de aztán szinte ledarálta az nbc az évadot a duplázásokkal, szóval maradtam.

A noé bárkája dolog érdekes lehetne, ha pont nem ezeket a dolgokat használnák mellékszálakként. Vhogy mindig olyan dolgokat raktak fókuszba, ami a legèrdektelenebb volt az egész sztoriban. Sz egész évadot felhúzni a “tailfin” sztorira azért nagy luxus szerintem.

Aztán most megy a nagy felháborodás hogy az nbc milyen igazságtalan, meg a készítő tweetelgeti hogy de hát ő akarja mind a 6 tervezett évadot… hát lehet máshogy kellett volna csinálni mert nem tudom hibáztatni a döntéshozókat. Aztán még a netflixnek sem kellett annyira; ezek szerint.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz