login |

Pilot-mustra: Housebroken – 1×01

2021. 06. 30. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

– I think it’s important to remember just because you had a bad day doesn’t mean you’re a bad dog. You’re a good dog, Elsa. You’re a good dog. Good dog.
– I prefer not to be limited by the good-dog/bad-dog binary. It’s a spectrum, and I live somewhere between compliant and frisky.

Az animációs sorozatokhoz való viszonyom nem titok. Igazából nem is a szeret/nem szeret kétállású kapcsolót pöcögtetem esetükben utóbbi pozíciót sokkal gyakrabban igénybe véve, hanem konkrétan az a helyzet, hogy a többséget pár percnél tovább nézni is képtelen vagyok. Főleg az országos műfajban. (Ennek fura módon egyébként az unalom az oka. Élőszereplős sorozatoknál ez nem okoz gondot, de egy animált nézése közben már 1-2 perc érdektelenség is kikerget a világból.)

Épp ezért nagy szó, amikor némely animációt konkrétan még értékelni is tudok, mert az azt jelenti, hogy van alapja az értékelésnek. Azaz megnéztem a pilotot. A FOX új, rajzolt komédiájára komolyan kíváncsi voltam, mert láttam benne potenciált. Leginkább azért, mert nem “emberes”. Nem olyan antropomorf, mint a zseniális BoJack Horseman, hanem csak beszélő állatos, de az, hogy a házi kedvencek az embereiket tárgyalják ki terápiás üléseken, kifejezetten érdekes megközelítésnek tűnt. De sajnos ezt is nehezemre esett végignézni.

HOUSEBROKEN – 1×01 – 3/10

A sztori tényleg csak annyi, hogy pár környékbéli gazdis és kóbor állat életét követhetjük, akik időnként összegyűlnek a vezér szerepet magára osztó Honey uszkár házának nappalijában, hogy kitárgyalják ügyes-bajos dolgaikat, a napi történéseket, hogy így hozzá tudomásunkra, hogy a különféle állatokat miféle, háziállat létükből eredő gondok gyötrik. Van köztük OCD-s, szexmániás, kodependens, hatalomra éhes, pszichopata és még George Clooney malaca is.

Teljesen érthető és valószerű, de ettől még eléggé lelombozó volt, hogy az állatok nagy része kutya és macska volt, akik pedig nem más fajt képviseltek, sokszor néma vagy egypoénos szerepre voltak kényszerítve – nesze neked diverzitás! De a gond nem is ez volt igazán, hanem az, hogy míg az elején tényleg érdekesnek tűnt ez a terápiás üléses megközelítés, addig a második, de főleg a harmadik hasonló jelenetre teljesen elfáradt.

Pedig tényleg ez az aspektus érdekelt, és amikor a pilot elején vége lett az ülésnek, és pár állatot követhettünk a való életbe (pl. kutyasétáltatás), akkor azoknak a jeleneteknek a totális jelentéktelensége miatt azt éreztem, hogy a Housebroken-t tényleg csak a csoportos foglalkozások miatt lesz érdemes néznem, minden mást majd átugrok. De hamar kiderült, hogy azok sem fognak megtartani.

Mondom ezt úgy, hogy az akutális áthallások, az emberekkel kapcsolatos látásmódjuk, az állatok emberi tulajdonságokkal, illetve érzelmekkel (és érzésekkel) való felruházása, a klasszikus archetípusok karaktereikre való ráhúzása szellemes volt, de valami mégis hiányzott az egészből, hogy elsöprő legyen a végeredmény.

Eskü, a pilotban a legélvezetesebb az volt, hogy találgathattam, hogy melyik állatnak ki a szinkronhangja. Lisa Kudrow szerintem nagyon lelóg a főhősről, folyamatosan őt láttam magam előtt, de a többiek (Clea DuVall, Sharon Horgan, Nat Faxon, Will Forte, Tony Hale, Jason Mantzoukas, Sam Richardson, Bresha Webb, Greta Lee) kifejezetten jók és nagyon szórakoztatóak. De… az ilyet, ugye falra kenheti az ember.

Sajnos a Housebroken így nálam abszolút úgy szerepelt, mint az a sok fad játék, ami ideig-óráig (percig) menő és érdekes, utána viszont egyik pillanatról a másikra a feledés homályába vész és sosem kerül elő többet. Azok után, hogy ilyen ívet írt le a pilotja, bennem sincs sok késztetés arra, hogy ismét belenézzek.

ui: A főcím, vagyis a főcímdal tényleg eredeti.

1 hozzászólás Ne habozz!

Florabell - 2021. 06. 30. 18:17

Aranyos, de ezenkívül sok jót tènyleg nem lehet mondani róla. A Kiskedvencek titkos èlete 2-ben sokkal szellemesebben lettek kidolgozva az állatok lelki problémái.Azèrt 20 perc teljes kikapcsolásra jó. Nálam mèg bónusz, hogy a beszèden kívül szinte minden állati tulajdonságot meghagytak. Ez hoz bele nèha tènyleg vicces helyzeteket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz