login |

Why Women Kill: kezdett a 2. évad

2021. 06. 30. 19:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

This is not a story about a woman with power. Oh, no. This is about another kind of woman. The middle-aged housewife no one ever talks about. The drab sparrow no one has time for. The plain Jane who is never invited to the party. She has no beauty to draw upon. No style. No grace. This timid creature as if invisible. Still, she never complains. Years of neglect have taught her not to expect too much from life. She’s been told it’s best to wait. That one day, “the meek shall inherit the Earth.” Yes, this is the story of Alma Fillcot. A very meek woman, who, one day got tired of waiting.

Kicsit tartottam a 2. évad kezdésétől. Amire tudom, hogy már pár hete sor került, de épp ez mutatja, hogy valóban tartottam tőle. Az első szezon ugyanis annyira zseniális volt, hogy tényleg bennem volt, hogy mi lesz, ha csalódást okoz a széria. De mikor okozott csalódást legutóbb Marc Cherry? A Desperate Housewives-szal biztosan nem. És szerintem a Devious Maids is szállította azt, amit vártunk tőle.

Az ódzkodásom egyik oka az volt, hogy a párhuzamos idősávos történetmesélést most egy szimpla, egy idősávos egy szerkezet váltotta fel. 1949-ben járunk, ebben az időszakban fog megölni valakit a főszereplő. De amíg nem indítottam el a “pilotot”, addig tényleg nem tudtam, hogy igazán érdekelni fog-e egy (vélhetően) teljes szezonos felvezetés egy gyilkosságig. Amikor azonban meghallottam Jack Davenport narrálását, rögtön tudtam, hogy meg vagyok véve. (A 2. évad olyan, mintha tök új sorozat lenne, akár ezzel is elkezdhető a sorozat, hiszen új szereplők, új sztori.)

Hiába, ez a meseszerű narrálás már az Amélie óta az egyik kedvencem (legutóbb a Sweet Tooth-ban vett le a lábamról!). Tudom, hogy sokan nem szeretik eszközként használni az írók közül, mert szájbarágós és amolyan könnyű expozíció, de ha stílusos a narráció, akkor nem csak információátadásra szolgál, hanem a sorozat hangulatát is megalapozza. És ez itt maximálisan ki lett használva. (Aki a másik végletet akarja látni, annak ajánlom a Man in Room 301-et, amit az évadkezdés előtt néztem meg. Na, ott nincs szájba rágás.)

Elég hamar megismerjük a két főhősünket, a szürke kisegér háziasszony Alma-t, illetve az előkelőbb körökben mozgó, gazdag Rita Castillo-t. Előbbi csak vágyik utóbbi társaságára, utóbbi azonban szíve szerint inkább lekoptatná őt udvariasan, annyira kilóg az ő környezetéből. Alma nem veszi a lapot, és megpróbál a közelébe kerülni, köszönhetően annak, hogy Rita társasági klubjában megürült egy hely. (Ahogy a mesélő mondja, ez volt az a pillanat, amikor minden megváltozott, amikor beindultak az események, amik minden bizonnyal egy halálesetig vezetnek.)

Marha izgalmas, ugye? Nem minden az alaptörténet szerencsére, hiszen a sztori elég hamar érdekesen kezd alakulni, miközben megismerjük Alma derék, állatorvos férjét (abszolút felüdülés volt látni Nick Frost karakterét, gondoltam is rögtön, hogy most legalább nem az lesz a sztori, hogy őt öli meg a felesége), valamint Rita házasságát egy öreg pénzemberrel, aki mellett (természetesen) szeretőt is tart a nő. (És, hogy bonyolódjon az összkép, még 1-2 karaktert behoznak mellettük.)

És bár kellemesen lekötött a felvezetés, azért mégiscsak hiányoltam belőle a komolyabb rejtélyt vagy a fenyegetést. De legjobban talán a játékosság hiányzott, ami nagyon komoly komponense volt az első szezonnak, az a pajkos hetykeség, a fekete humor, amivel tálalták az eseményeket. Itt egy ideig csak Steve Jablonsky zenéje volt, ami megidézte számomra ezt, de szerencsére egy véletlennek köszönhetően Alma talált valamit és hirtelen máris megkaptuk a rejtélyünket, a gyilkosunkat és még egy gyilkosságot is!

És innentől kezdve a Why Women Kill ráállt egy ösvényre és minden kétségemet elhessintette, a már zenével együtt olyan szuper a flow-ja a sorozatnak, annyira pörgősen gördülnek előre az epizódok, hogy eszembe sem jutott a 2. rész után nem elindítani a 2×03-at. A cselekmény kellemesen bonyolódik, a hurok szorul, és nem is csak egy nyak körül, és mivel alapvetően két nő történetét látjuk, az is adja magát, hogy nem csak egy gyilkosság fog történni.

Egyszerűen nagyon bejön a sorozat kettőssége, hogy egyfelől van egy nagyon élénk színes-szagos kertvárosi történetünk, amivel szemben egy noiros, magánnyomozós történet szolgáltat erős kontrasztot, így adva egy nagyon kellemes bukét ennek az elegynek, amit a Why Women Kill szinte egyedüliként képvisel a mezőnyben.

6 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2021. 06. 30. 20:10

Imádom! Alig várom a csütörtököket, hogy nézhessem az új részt. Olyan egysorosok vannak benne, hogy részenként vagy húszszor kidőlök a röhögéstől, és mindegyik színész lubickol a szerepében.

És ami különösen tetszik, hogy sokszor egy az egyben olyan, mint egy Született feleségek prequel. Nemcsak a helyszín hasonlít kísértetiesen a Lila akác közre, de pl. a cold openek is teljesen ugyanabban a stílusban készülnek, és szinte hallom Brenda Strong hangját a fejemben, miközben Davenport narrál.

Minden Cherry-rajongónak kötelező!

Necridus - 2021. 06. 30. 21:35

Még mindig remek! Sikerült egyetlen szállal ugyanannyira megragadni a figyelmem, mint az előző szezonban hárommal. Lana Parrilla szokásosan csodás, de Allison Tolman is legalább annyira ügyes, ha nem még ügyesebb!

A férj szituációja is ötletes és szórakoztató, egyedül a nyomozós szál nem tud igazán megfogni, a detektív története egyelőre nekem nagyon kilóg. Viszont a gazdag férj lánya és a “színész” szerető is jól táplálja a sztorit, örülök, hogy nem csak Almára koncentrálunk, ahogy próbál bejutni a klubba, hanem bőven több karaktert mozgatunk és helyezünk a középpontba.

tatuko - 2021. 07. 01. 19:37

Most fejeztem be a pilot epizódot és imádom! Örülök, hogy teljesen elfelejtettem a premier dátumot és már több rész is elérhető, mert így biztosan mindjárt kezdem a második epizódot.
A zene néha színházi vibe-ot ad, ami nagyon illik az 1949-es set up-hoz és a sztorihoz is.

pearl - 2021. 07. 03. 10:16

Egyszerűen imádom ezt a sorozatot. Az első évad is zseniális volt. Bennem is volt kétely, hogy csak egy történet, de hamar elmúlt. A színészek szuperek. Lana-t imádom az OAUT óta. A hangulat, a zene magával ragadó.Alig várom mindig az új részeket. A narrátort amikor meghallottam, hát…éreztem, hogy rendben lesz ez az évad is. Apró kötődés az első évadhoz. Még-még ilyen sorozatokat!

Divide - 2021. 07. 18. 07:45

Sokkal jobban tetszik, mint az első évad, pedig ezt nagyon kevés sorozatról tudom elmondani. Szórakoztató, és (mert?) nem veszi túl komolyan magát sem (manapság ritka erény). Pont olyan arányban keveredik a szatíra és a komédia, ahogy én szeretem (manapság ritka élmény).

abc - 2021. 07. 20. 22:36

Egyetertek, azon keves sorik egyike, amik nem utosen kezdenek, de ahogy haladunk elore egyre csak jobb :) Meg tobb ilyet!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz